Contoh soalan percentage PMR Mathematics

In 2011 the number of foreign tourists visiting Malaysia was 300,000 less than that in 2010.If the number of foreign tourists visiting Malaysia in 2010 was 3,750,000 , find the percentage of the decrease.

-Soalan Klon PMR 93 -

Vocabulary

1. number of foreign tourists – Jumlah pelancung asing

2. less than that in 2010 – kurang daripada jumlah dalam tahun 2010

3. find the percentage of the decrease – cari peratusan pengurangan

Tips jawab soalan

1. Cari jumlah asal barangan atau benda dalam soalan.Kalau diberi itu merupakan jumlah keseluruhan atau merupakan 100%.

2. Kalau tak diberi jumlah keseluruhan maka biasanya soalan itu memerlukan anda mencari jumlah 100% itu.

3. Baca betul2 soalan yang diberi dan semak jumlah asal dan berapa jumlah peratus yang soalan mahukan.

Solution to the question

Analisa soalan:-

1. Objek yang ditanya – percentage of the decrease

2. Jumlah keseluruhan yang asal – 2010 was 3,750,000

3. Number of decrease -300,000

4. Apa yang dicari / ditanya soalan? – What is the percentage of decrease in the number of foreign tourists in 2011 compared to 2010.

Macam mana nak cari ?

1. We know that in term of number, the decrease in 2011 = 300,000 tourist

2. Percentage of decrease = ( number of decrease in 2011 /total number of tourists in 2010 ) X 100

Penyelesaian

Gunakan maklumat itu untuk cari jumlah 100%.
Gunakan formula berikut:-

Decrease in 2011 —————————— 300,000 tourist

100% —————————— Total number of tourists in 2011

Percentage of decrease = ( number of decrease /total number of tourists in 2011 ) X 100

300,000 X 100

3,750,000

= 8%

Answer = The percentage of the decrease in 2011 is 8%

To double check the answer.

8% of total number of tourists in 2011 must be 300,000

Check:

8 X 3,750,000

100

= 300,000

So, the answer, the percentage of the decrease in 2011 is 8% is correct!

Whole Numbers

1. A salesman sold 30 Mathematics books and 20 Science books to a library for RM430. If the salesman sold the Science books at RM8 each, what is the price of one Mathematics book?

Vocabulary

1. Salesman – jurujual
2. Sold – telah menjual
3. At RM8 each – pada harga RM8 sebuah
4. What is the price of one Mathematics book? – berapakah harga sebuah buku matematik?

Tips menjawab soalan

1. Analisa apakah maklumat yang diberikan di dalam soalan.

2. Lihat juga apakah soalan yang ditanya di akhir maklumat dan kemudian baca semula maklumat yang diberikan agar anda dapat mengenalpasti apakah maklumat yang relevan dalam menjawab soalan yang diberikan.

3. Untuk lebih jelas, tulis maklumat-maklumat itu di kertas kosong yang berasingan agar mudah adik-adik melihatnya semula.

4. Ada tiga maklumat utama yang perlu adik-adik proses untuk mendapatkan jawapan kepada soalan yang ditanya iaitu:-

1. Sold 30 Mathematics books and 20 Science books. – Jual 30 buah buku Matematik dan 20 buah buku Sains
2. The 30 Mathematics books and 20 Science books were sold for a total of RM430. – 30 buah buku Matematik dan 20 buah buku Sains itu dijual pada jumlah harga RM430.
3. The salesman sold the Science books at RM8 each – Jurujual itu menjual buku Sains itu pada harga RM8 sebuah.

Analisa Soalan

1. What is asked by the question? – The price of one Mathematics book. / Apa yang ditanya oleh soalan? – Berapakah harga sebuah buku Matematik?

2. How many books were sold? – 30 Mathematics books and 20 Science books / Berapakah jumlah buku yang telah dijual? – 30 buah buku Matematik dan 20 buah buku Sains
3. What was the total selling price for all the 30 Mathematics books and 20 Science books? – RM430 / Berapakah jumlah jualan untuk 30 buah buku Matematik dan 20 buah buku Sains? – RM430

Solution

Total selling price for all the 30 Mathematics books and 20 Science books = RM430.

i.e. ( 30 x price of one Mathematics book ) + ( 20 x price of one Science book) = RM430

Simplified to – 30M + 20S = RM430

Given – Price of one Science book is RM8. i.e. S = 8

Replace S=8 in 30M + 20S = RM430

30M + 20(8) = 430

30M + 160 = 430

30M = 430 – 160

30M = 270

M = 270 / 30

M = 9

The price of one Mathematics book is RM8.

Penyelesaian

Harga jualan untuk 30 buku Matematik dan 20 buku Sains = RM430.

i.e. ( 30 x harga sebuah buku Matematik) + ( 20 x harga sebuah buku Sains) = RM430

Permudahkan kepada – 30M + 20S = RM430

Diberi– harga sebuah buku Sains ialah RM8. i.e. S = 8

Gantikan S=8 dalam persamaan 30M + 20S = RM430

30M + 20(8) = 430

30M + 160 = 430

30M = 430 – 160

30M = 270

M = 270 / 30

M = 9

Harga sebuah buku Matematik ialah RM9.

Nota – Ini adalah penyelesaian dengan menggunakan persamaan. Saya akan semak semula cara yang digunakan di peringkat PMR dan akan postkan jika ianya berlainan. Bagaimanapun, adik-adik boleh gunakan contoh penyelesaian yang telah cikgu berikan di atas sebagai panduan.

Rahsia untuk menjadikan anak anda cemerlang dalam akademik.

Apakah rahsia menjadikan anak anda seorang pelajar yang cemerlang dalam bidang akademik?

Maybe kita boleh kongsi rahsia bagaimana nak menjadi anak-anak kita pelajar cemerlang dalam topik kali ini.. Kepada yang lain2 harap dapat berkongsi tips2 dan pengalaman anda sendiri supaya kita dapat sama2 membantu anak-anak kita.

Tips # 1 – Pastikan anak anda hadir dalam semua kelas

Seboleh2nya pastikan anak-anak anda jangan ponteng kelas lansung..Maybe anak anda boleh dapatkan nota dari kawan2 anda tetapi ianya tak akan sama dengan menghadiri kelas itu sendiri..Pengalaman saya masa belajar di UiTM dulu boleh nampak result2 yg kurang memberansangkan banyaknya disebabkan tak datang kelas..

Parents pun jangan ajar anak2 ponteng kelas ya kalau nak balik kampung ke or ada hal ke..Seboleh2 avoid it..

Kalau anak tak dapat juga pergi sekolah then pastikan mereka faham apa yang telah diajar..Kalau boleh, dapatkan ad hoc tuition untuk that particular topic. Anda perlu ingat yg kadang2 topik tu berkait dengan topik2 yang akan diajar in future.

Tips # 2 – Duduk di bahagian depan kelas

Tips ni pun pernah Dr Fadzilah Kamsah mentioned in ERa..

Kenapa perlu duduk depan?

1. Guru-guru anak anda akan kenal dengan mereka. Dia akan rasa yang anak anda memang minat dengan kelas dia dan dia akan rasa dihargai. Nanti nak tanya apa2 mmg senang je dia nak tolong..

2. Anak anda akan lebih concentrate. Kalau duduk belakang2 ada tendency untuk main2, tak concentrate, mengelamun.

3. Anak anda akan segan nak ponteng kelas sebab memang cikgu akan perasan kalau dia  x datang sebab dia selalu nampak anak anda itu di depan.

Tips # 3 – Pastikan anda sediakan jadual belajar untuk anak

Rasanya anda semua pernah dengar ” People don’t fail to plan but people plan to fail” atau dalam BM nya “Orang tidak merancang untuk gagal tapi mereka gagal untuk merancang”

So kita perlu buatkan rancangan untuk anak2 kita. Sediakan jadual yang munasabah untuk anak2 kita. Kalau dia ada kat rumah sediakan jadual yang sesuai. Ada banyak cara kita boleh check dia ikut atau tidak jadual tu:-

1. Suruh dia explain apa yang dia dah belajar for that day.

2. Suruh dia buat nota untuk apa yg dia dah belajar.

3. Dia dah siapkan latihan2 yang dah sepatutnya dia buat. Check balik dengan dia kenapa dia pilih jawapan2 tu sbb x nak diamain jawab je. Kalau boleh dapatkan buku2 latihan yang jawapan2nya boleh diasingkan supaya dia tidak meniru aja.

Latihan Matematik PMR – Percentage / Peratusan

Latihan Matematik PMR – Percentage / Peratusan

 

1.     Ali just bought some durians at the market this morning and he gave 20 percent of it to his neighbour.Ali’s neighbour received 30 durians from Ali. How many durians did Ali buy?

2.   There are 30 students in a class and 30% of them are Malays. How many Malay students are there in the class?

3.    Zahid’a parent give him RM20 per week for expenses but Zahid use only 80% of the money and saves the balance in the bank. How much money would Zahid be able to save in the bank after 4 weeks?

4. Joyah is a saleswoman and her salary is based on the sales she made in a month. She would receive 20% from the sales she made. This month she received RM3,000 as the commision from the sales she has made. How much sales has she made this month?

5.    Pak Ali operates a grocery store and he just bought 100 boxes of detergent at a cost of RM3.50 per box. He plans to sell it at a profit of 20% per box. How much should the selling price of a box of detergent be?

 

Vocabulary

  1. bought – telah membeli
  2. market – pasar
  3. recived – telah menerima
  4. expenses – perbelanjaan
  5. save – menyimpan
  6. saleswoman – jurujual wanita
  7. commission – komisen. Peratusan yang dapat hasil jualan sesuatu barang/perkhidmatan
  8. sales –jualan
  9. operates – menjalankan
  10. grocery store – kedai runcit
  11. detergent – pencuci
  12. plans –bercadang
  13. at a cost – pada kos / harga beli
  14. profit – keuntungan
  15. selling price – harga jualan

 

Tips jawab soalan

  1. Cari jumlah asal barangan atau benda dalam soalan.Kalau diberi itu merupakan jumlah keseluruhan atau merupakan 100%.
  2. Kalau tak diberi jumlah keseluruhan maka biasanya soalan itu memerlukan anda mencari jumlah 100% itu.
  3. Baca betul2 soalan yang diberi dan semak jumlah asal dan berapa jumlah peratus yang soalan mahukan.

 

Contoh penyelesaian

 

  1. Ali has 50 apples and he found out that 20 % of it is rotten. How many good apples he has left?

 

Analisa soalan:-

 

1. Objek yang ditanya – Apple

2. Jumlah keseluruhan yang asal – 50 apples

3. Peratusan yang rotten atau rosak – 20%

4. Apa yang dicari / ditanya soalan? - Berapa apple yang tidak rotten yang tinggal.

5. Macam mana nak cari ?

1. Jumlah apple yang tak busuk = Jumlah keseluruhan asal – Jumlah yang rotten

2. Number of rotten apple = 20% of all the apple

Penyelasaian

  1. Kita tahu 50 apples = All the apples = 100%
  2. Nak cari 20% from the 100% atau 20% from the 50 apples

Solution

 

100% = 50

 

20% = 20/100 * 50

 

20 X 50

100

 

20 X 50 1 (cancell out the 50 n 100 / matikan 50 dengan 100)
100 2

 

20

2

 

= 10

 

Therefore 20% of 50 apples is 10 apples.

 

But THIS IS NOT THE ANSWER sebab soalan ialah ‘How many good apples he has left?

 

 

Dan

Jumlah apple yang tak busuk = Jumlah keseluruhan asal – Jumlah yang rotten

Answer

Number of good apples left = Total number of apples – Number of rotten apples

 

** kita dah kira yg Number of rotten apples = 10

 

SO

Number of good apples left = Total number of apples – Number of rotten apples

 

 

Number of good apples left = 50 – 10

 

= 40 apples

 

Solution to Questions

 

1. Ali just bought some durians at the market and he gives 20 percent of it to his neighbour.Ali’s neighbour received 30 durians from Ali. How many durians did Ali buy?

Analisa soalan:-

 

1. Objek yang ditanya – durians

2. Jumlah keseluruhan yang asal – Not known. Tidak diketahui

3. Percentage of durians given to Ali’s neighbour

Peratusan yang diberi kepada jiran Ali – 20% = 30 durians

i.e. 30 durians = 20% of total durians Ali bought

 

4. Apa yang dicari / ditanya soalan? - How much durians did Ali buy? Berapa banyak durian yang Ali beli?

 

 

Macam mana nak cari ?

 

  1. We know that 30 durians = 20% of total durians Ali bought

2. Kita tahu yang 30 durians = 20% dari jumlah keseluruhan durian yang Ali telah beli

Use the above information to calculate the total number of durians that Ali bought.

 

 

Penyelesaian

 

1. We know that 30 durians = 20% from total

Kita tahu 30 durians = 20% dari jumlah keseluruhan durian yang telah dibeli

 

 

2. Gunakan maklumat itu untuk cari jumlah 100%.
Gunakan formula berikut:-

 

20% —————————— 30 durians

 

100% —————————— how many durians?

 

100 X 30

20

 

 

= 150 durians

 

 

Answer = Ali bought 150 durians.

To double check answer.

20% of the answer must be 30 durians

 

i.e. 20% from 150 must be 30.

 

Check:

 

20 X 150

100

 

= 30 durians.

 

So, the answer 150 durians is correct!