Kursus Intensif Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula Januari 2014 ini.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semuaAnda ingin tingkatkan kemahiran bahasa Inggeris anda?

Anda ingin mengambil MUET, IELTS ataua TOEFL?

Anda ingin mudah untuk mengajar anak-anak anda bahasa Inggeris?

Anda kurang yakin berkomunikasi dalam bahasa Inggeris?

Anda ingin mudah mendapat kerja dan kenaikan pangkat?

Jika jawaban anda ialah YA, Kursus Intensif Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula Januari 2014 ini boleh membantu anda!

Untuk mereka yang berminat meningkatkan kemahiran berbahasa Inggeris mereka dari aspek perbualan dan penulisan, Kursus Intensif Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris  akan diadakan dalam masa yang terdekat di Sunway dan Putrajaya  iaitu:-
Tempat terhad kepada 15 orang sahaja. Segera daftar!!! Tinggal  6 tempat sahaja untuk kelas Putrajaya dan 5 tempat untuk kelas Sunway!!

Apa yang akan diajar?1. Modul Pertama – Kursus Asas-Asas Perbualan bahasa Inggeris

i. Teknik dan petua mudah fasih bahasa Inggeris dalam masa yang singkat.

ii. Teknik mudah menggunakan kamus untuk menyebut perkataan-perkataan dalam bahasa Inggeris dengan tepat dengan menggunakan International Phonetic Spelling

ii. Teknik mudah menggunakan kamus untuk membuat ayat dengan betul dalam bahasa Inggeris
iii. Penggunaan Nouns dalam bahasa Inggerisiv. Cara menggunkan Pronouns untuk menggantikan Nouns

v. Penggunan adjectives untuk menerangkan Nouns dan Pronouns

vi. Memahami penggunaan Auxiliary Verbs aitu Verb TO BE dan Verb TO HAVE.

vii. Pengenalan kepada Verb Tenses dalam bahasa Inggeris

viii Memahami dan menggunakan Present tenses, Past tenses dan Future tenses

Kursus ini amat sesuai untuk:-

1. Yang sedang bekerja
2. Yang sedang menuntut di IPTA dan IPTS.
3. Yang akan mengambil MUET.
4. Yang baru tamat SPM.
5. Yang ingin membimbing anak-anak mereka.
6. Guru-guru yang mengajar bahasa Inggeris.
Butiran kursus:-i. Lokasi Putrajaya

1. Tarikh Kursus – 18/1, 19/1, 25/1,26/1,1/2,2/2,15/2,22/2 , 1/3 & 8/3

2. Masa – 9 a.m. – 12.30 p.m.

3. Lokasi –  Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G. Putrajaya

ii. Lokasi Sunway

1. Tarikh – 18/1, 19/1, 25/1,26/1,1/2,2/2,15/2,22/2 , 1/3 & 8/3

2. Masa – 2.30 – 5.45 p.m.
3. Lokasi –Leisure Commerce Square, Jalan PJS 9/9. Petaling Jaya (Bersebelahan dengan Stesyen Komuter Setia Jaya)4. Yuran – Yuran asal kursus untuk keseluruhan kursus ialah RM1,080 tetapi tetapi  yuran cuma RM790 seorang jika daftar dengan deposit pada atau sebelum 31hb Disember 2013.

Lain-lain manfaat tambahan:-

1. Latihan karangan, objektif dan subjektif mingguan selama 3 bulan.
2. Khidmat sokongan individu melalui WhatsApp, email, internet chatting selama 3 bulan.
3. Kelas susulan pada diskaun 50%

Daftar dua orang dan yuran untuk kedua-dua modul cuma RM750 seorang jika daftar dengan deposit pada atau sebelum 31hb Disember

Cikgu Yusoff
019-3090711

Pengarang 5 buah buku mempelajari bahasa Inggeris
Guru dan pensyarah bahasa Inggeris semenjak 2006
Trainer semenjak 199
6

Fungsi nouns dalam bahasa Inggeris

Image

Aspek yang perlu anda tahu dalam mempelajari dalam aspek Nouns ini ialah:-

1. Proper and Common Nouns – Kata nama am dan kata nama khas.

i. Proper nouns – Kata nama khas yang spesifik untuk orang,haiwan, benda dan tempat dan mesti digunakan dengan huruf besar.

iii. Common nouns – Kata nama am yang menamakan orang,haiwan, benda dan tempat dan benda secara am dan dieja dengan huruf kecil.

2. Gender in nouns – Jantina dalam nouns.

i. Nama-nama yang khas untuk lelaki/jantan

Orang – boy, man, father

Haiwan – tomcat, bull, peacock

ii. Nama-nama yang khas untuk perempuan/betina.

Orang – girl, woman, mother

Haiwan – queen, cow, peahen

iii. Nama-nama yang boleh digunakan untuk kedua-dua jantina.

Orang – child, parent

Haiwan – cat, cattle, peafowl

iv. Nama-nama untuk benda-benda yang tidak ada jantina.

table, chair, cow

3. Count in nouns – Countable and uncountable nouns.

i. Nouns yang boleh dikira

car, house, book

ii. Nouns yang tidak boleh dikira.

water, flour, English, smoke

4. Quantity in nouns

i. Qty =1 —–> Singular Nouns – Kata nama tunggal

ii. Qty > 1 —–Plural nouns – Kata nama majmuk

5. Subject Verb Agreement – Penggunaan verbs yang sesuai dengan:-

i. Uncountable nouns
ii. Countable singular nouns
iii. Countable plural nouns

6. Collective nouns – Penjodoh bilangan berkelumpuk untuk:-

i. Sekumpulan orang – A class of students, a faculty of lecturers

ii. Sekumpulan haiwan – A herd of cattle, a flock of chickens

iii. Sekumpulan benda – A loaf of bread

7. Possessive nouns – Kata Nama pemilikan

i. Penggunaan apostrophe ‘s’ – Ali’s car

ii. Penggunaan apostrophe sahaja – The boys’ mother

8. Matching with other words

i. Singular with singular and plural with plural

e.g. The man is a teacher.

The men are teachers.

ii. Usage with articles

Ali is a teacher.

Ali and Abu are teachers.

iii. Usage with demonstrative pronouns

That man is a teacher.

This man is a teacher.

These men are teachers.

Those men are teachers.

iv. Replacing them with pronouns

Singular noun must be replaced with a Singular pronoun

I met Ali yesterday. He gave me a book.

I met Ali and Abu yesterday. They gave me a book

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris intensif akan dibuat pada 15 dan 16hb Jun nanti di Sunway.Yuran biasa RM350 tapi cuma RM290 untuk mereka yang mendaftar awal! Terhad kepada 20 tempat tapi tinggal 10 kekosongan sahaja lagi.

Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris di Pulau Pinang March ini!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Atas permintaan ramai daripada mereka yang tinggal jauh di utara dan tidak dapat menghadiri kursus yang cikgu jalankan di Lembah Kelang maka satu kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris akan cikgu jalankan pada bulan March ini di Pulau Pinang.

Tempat terhad kepada 30 orang sahaja dan setakat ni dah 11 orang yang mendaftar dan tinggal 19 kekosongan sahaja lagi.

Kursus ini amat sesuai untuk:-

1. Yang sudah bekerja
2. Yang sedang menuntut di IPTA dan IPTS.
3. Yang akan mengambil MUET.
4. Yang baru tamat SPM.
5. Yang ingin membimbing anak-anak mereka.
6. Guru-guru yang mengajar bahasa Inggeris.

Cikgu Yusoff
Pengarang 5 buah buku mempelajari bahasa Inggeris
Guru dan pensyarah bahasa Inggeris semenjak 2006
Trainer semenjak 1996
cikgutuition@yahoo.com
019-3090711

Selesaikan masalah bahasa Inggeris dari akar umbi ia

Assalamualikum dan Salam Sejahtera semua…

Malam tadi saya amat sukar untuk tidur kerana memikirkan pelbagai masalah yang sedang saya hadapi buat masa ini tetapi dalam saya memikirkan bagaimana saya perlu atasi masalah-masalah saya itu Al
lah berikan ilham pula kepada saya untuk menulis pagi ini tentang bagaimana pula cara kita boleh atasi masalah kita dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

Kita selalu nampak yang wang ringgit itu sahaja rezeki yang Allah kurniakan kepada kita tetapi saya sentiasa bersyukur kepada Allah kerana turut menurunkan rezeki dalam bentuk ilham-ilham bagaimana saya boleh menjadi cikgu yang lebih baik dalam mengajar bahasa Inggeris kepada pelajar-pelajar yang datang belajar dengan saya dan yang menjadi pelajar di alam maya sperti anda ini.

Alhamdulillah, sebagai jururunding dan pelatih yang telah berkecimpung dalam bidang latihan selama 16 tahun, semakin hari semakin jelas kepada saya apakah punca-punca sebenar kelemahan kita dalam berkomunikasi bahasa Inggeris sekarang ini. Memang betullah pengalaman itu akan mematangkan kita dan akan membantu kita untuk membuat pilihan dan keputusan yang bijak.

Setiap hari saya akan menerima puluhan email, panggilan dan mesej sms yang meminta pendapat saya dan meminta pertolongan saya untuk membantu mereka mengatasi masalah komunikasi bahasa Inggeris mereka.

Mereka yang menghubungi saya inii terdiri daripada ibubapa yang risaukan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris anak-anak mereka, mereka yang sedang belajar di sekolah, mereka yang sedang belajar di universiti-uiversiti dan kolej, mereka yang sedang membuat ijazah sarjana muda mereka, mereka yang sedang membuat ijazah sarjana dan juga ada juga yang sedang membuat ijzah kedoktoran mereka.

Sudah tentu sebagai seorang guru, saya amat bersimpati dengan mereka kerana saya sedar yang jika kita ada masalah dengan komunikasi bahasa Inggeris kita dan jika pembelajaran dan kerja kita banyak menggunakan bahasa Inggeris maka ianya akan menjadi satu masalah dan bebanan kepada kita.

Secara amnya, saya akan memberi nasihat yang sama kepada mereka iaitu “Selesaikan masalah-masalah asas dalam komunikasi bahasa Inggeris mereka itu”

Kita mesti sanggup meneroka jauh ke dalam diri kita untuk mencari apakah yang telah membantutkan proses kita untuk mahir dalam bahasa Inggeris. Kenapa setelah sekian lama kita belajar bahasa Inggeris, kita masih tidak dapat fasih dalam bahasa Inggeris atau tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris yang betul tatabahasa ia dan yang mudah difahami dengan orang lain.

Kenapa pula rakan-rakan kita yang sama-sama belajar bahasa Ingeris dengan kita boleh lebih mahir daripada kita sedangkan mereka menghadiri kelas yang sama dan diajar oleh guru yang sama?

Itulah sebabnya saya selalu mengingatkan diri saya dan pelajar-pelajar saya untuk IKHLAS dan JUJUR dalam membuat analisa diri dalam mencari PUNCA-PUNCA sebenar kenapa kita masih bermasalah dalam berkomunikasi bahasa Inggeris sehingga sekarang.

Apakah sebabnya?

Apakah puncanya?

Apakah faktor-faktornya?

Cuba ambil sedikit masa dan buat analisa komprehensif tentang masalah sebenar dalam menguasai bahasa Inggeris ini.

Adakah ianya disebabkan faktor-faktor di bawah? :-

1. Kurang faham tatabahasa bahasa Inggeris.

2. Masih berfikir dalam bahasa Melayu apabila berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

3. Kurang perbendaharaan kata bahasa Inggeris sehingga menyebabkan kita sukar membuat ayat-ayat yang lebih berkesan dalam bahasa Inggeris dan juga menyukarkan kita untuk memahami ayat-ayat bahasa Inggeris orang lain.

4. Kurang latihan-latihan komunikasi bahasa Inggeris.

5. Sikap yang kurang positif terhadap bahasa Inggeris seperti tidak minat dengan bahasa Inggeris.Kurang minat membaca bahan-bahan bacaan dalam bahasa Inggeris dan kurang menonton rancangan-rancangan TV dalam bahasa Inggeris dan kurang juga mendengar program-program dalam bahasa Inggeris di radio dan sebagainya.

6. Kurang kecekalan dalam mempelajari bahasa Inggeris. Mungkin kita pernah cuba belajar semula bahasa Inggeris ini tapi kita tidak belajar sehingga habis dan ada aspek-aspek tatabahasa bahasa Inggeris yang kita tidak pelajari semula dengan betul. Mungkin juga kita ada cuba tingkatkan perbendaharaan kata bahasa Inggeris kita dan penyusunan ayat-ayat bahasa Inggeris kita dengan membaca akhbar-akhbar bahasa Inggeris setiap hari tetapi kita tidak terus menerus membaca mereka.

Apa-apa pun punca masalah komunikasi bahasa Inggeris kita, inilah langkah pertama kita untuk meningkatkan kemahiran kita dalam berbahasa Inggeris.

Sebelum kita boleh menyelesaikan masalah kita dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, sudah tentu kiat perlu tahu apakah PUNCA SEBENAR masalah kita ini.

Apabila punca sebenar TELAH DIKENALPASTI barulah kita boleh ambil langkah-langkah yang sesuai untuk mengatasi masalah kiita dalam berbahasa Inggeris.

Sebagai contoh, antara punca utama kenapa kita mungkin ada masalah dalam berbahasa Inggeris ialah kerana kita kurang faham konsep tatabahasa bahasa Inggeris dan juga kerana kita lemah dalam perbendaharaan kata bahasa Inggeris. Ini bermakna selagi kita tidak menyelesaikan dua masalah utama ini iaitu tatabahasa dan perbendaharaan kata maka selagi itulah kita tidak menyelesaikan masalah kita dalam berbahasa Inggeris. Kita mungkin terikut-ikut dengan sesetengah orang yang akan memberitahu kita, “Alahhh, tatabahasa tu tak penting..Ko cakap dan tulis je…lama2 ko pandai le..” Ya, ini mungkin betul dan berkesan untuk sesetengah orang tetapi ianya satu proses yang akan mengambil masa untuk meningkatkan kemahiran kita dan juga satu pendekatan yang agak merbahaya terutamanya jika kita dikelilingi oleh orang yang kurang mahir dalam bahasa Inggeris.

Pastikan anda SANGGUP selesaikan masalah akar umbi ini jika anda BETUL-BETUL ingin selesaikan masalah komunikasi bahasa Inggeris anda.

Saya amat bersimpati dengan sesetengah orang yang mempunyai semangat dan kecekalan yang tinggi dan sanggup menghabiskan wang ringgit yang banyak untuk meningkatkan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris mereka tetapi akhirnya kecewa kerana masih tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dengan baik.

Saya amat-amat ingin membantu anda menjadi mahir dan fasih dalam bahasa Inggeris tetapi anda kena IKHLAS dengan diri anda terlebih dahulu.JUJUR dengan diri anda dulu dan KETAHUI apakah punca sebenar anda masih kurang yakin berkomunikasi bahasa Inggeris. Anda kena pastikan anda buat MUHASABAH diri dan KENALI diri anda terlebih dahulu. Anda yang kenal siapa diri anda sebenarnya. Anda sendiri yang kenal apakah kelemahan anda dan apakah kekuatan anda.

Saya amat-amat sedih jika pelajar-pelajar saya tidak dapat mencapai kemahiran berbahasa Inggeris yang mereka inginkan tetapi sebagai seorang guru dan bagaimana hebat sekalipun saya ini, kejayaan seseorang pelajar itu banyak bergantung kepada diri mereka sendiri.

PERCAYA lah..bahasa Inggeris ini sebenarnya tidaklah sesukar mana. Ada lagi bahasa-bahasa di dunia ini yang jauh lebih sukar seperti bahasa Perancis, bahasa Mandarin dan banyak lagi.

Mungkin kadang-kadang kita rasa bahasa Inggeris ini sukar kerana bahasa Melayu kita ini amat mudah untuk dikuasai..Itu sahaja…

Jadi saya amat-amat berharap anda mengambil sedikit masa untuk menganalisa punca sebenar kelemahan bahasa Inggeris anda dan ambil langkah yang sewajarnya untuk mengatasi masalah anda itu.

Cikgu Yusoff
019-3090711
cikgutuition@yahoo.com
http://www.knowledgecentre.wordpress.com

Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris Nov ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anda ingin kuasai asas-asas bahasa Inggeris dengan mudah?

Anda inginkan kursus yang mudah difahami?

Anda inginkan kursus pada yuran yang amat berpatutan?

Anda inginkan khidmat sokongan percuma selepas kursus?

Anda inginkan cikgu yang boleh anda rujuk selepas kursus?

Jika jawapan anda YA.

Sertai Kursus Asas-Asas Komunikasi Penulisan & Perbualan Bahasa Inggeris bermula 3hb Nov di Precint 16, Putrajayadan 4hb di Sunway!!

Kursus pada hujung minggu , setiapSabtu di Putrajaya dan setiap Ahad di Sunway.

Sokongan Online percuma 3 bulan bernilai RM300 selepas kursus

Nota dwi bahasa yang lengkap

Syarahan dalam dwi bahasa yang mudah di fahami

Diajar oleh Cikgu Yusoff yang berpengalaman

Pengajar yang telah menulis lima buah buku mempelajari bahasa Inggeris

Pengajar yang mempunyai 16 tahun pengalaman sebagai pelatih

Pengajar yang pernah melatih KWSP, Kementerian Kesihatan, FAMA, Drypers, Universiti Malaya, Universiti Sains Islam Malaysia dan Kementerian Pertahanan

Yuran dari serendah RM490untuk pendaftaran dua orang.

Kursus terhad kepada15 orang sahaja!

Hubungi saya segera untuk menempah tempat.

Berikut adalah butir-butir lanjut tentang kursus tersebut
1. Tarikhkursus – Mula 3hb November di Putrajaya dan 4hb November di Sunway.

2. Masakelas – 9-12 p.m. setiap Sabtu di Putrajaya dan setiap Ahad 2- 5 pm diSunway

3. Tempohkelas – 7 minggu

4. LokasiKelas – Tingkat 1, Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G, Putrajaya.dan di Suite 1130, Block A, Leisure Commerce Square,, Jalan PJS 8/9, Sunway(berdepan kilang Freescale dan sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya)

5.Deposit Yuran – Deposit yuran cuma RM150 dan deposit ini adalah untuk menempahtempat. Ini dianggap sebagai sebahagian daripada yuran kelas..Deposit yurantidak boleh dipindah milik kepada orang lain dan tidak akan dipulangkan jikatidak hadir kursus.

6. Yuran Kelas – Yurankursus ialah RM590 dan jika daftar awal yuran cuma RM550. Jika andasudah bayar deposit RM150, anda cuma perlu bayar baki RM400 sahaja pada kelaspertama jika daftar awal. Baki yuran perlu dijelaskan pada hari kursus pertamadan perlu dibayar penuh walaupun tidak menghadiri kursus sepenuhnya. Jika bakiyuran tidak dijelaskan pada kelas pertama atas apa sebab sekali pun, maka yuranpenuh RM590 akan dikenakan.

7. Kelasganti – Kelas ganti cuma untuk 2 kelas sahaja dan tertaluk kepada kekosongandalam kelass Intake akan datang.Kelas ganti mesti diambil semasa Intake selepasIntake yang dihadiri.Ini untuk memastikan disiplin kehadiran dan pelajar tidakmengambil masa yang lama untuk mengganti kelas.

8. Syllabus kelas – Seperti di bawah

9. Jumlah pelajar – Maksima 15 orang sahaja setiap kelas

10. Sijil – Sijil akan dikeluarkan kepada peserta yangtamat kursus.

SyllabusFundamental of English Grammar
1.Pengenalan

1.1Petua-petua untuk cepat mahir dalam bahasa Inggeris

2.Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom dictionary

2.1 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nakmenggunakannya dengan efektif.
2.2 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3. Penggunaan Noun dalam bahasa Inggeris.

3.1Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
3.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
3.3 How to use Plural and Singular Nouns?
3.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
3.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
3.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.
3.7Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

4. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

4.1Functions of pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
4.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular
pronouns dan plural pronouns?
4.3Subject pronouns – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?
4.4Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?
4.5Possessive pronoun – Penggunaan possessive pronouns seperti mine,
yours,hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.
4.6Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive
pronounsseperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.
4.7Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns
sepertithis/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.
4.8Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti
everyone,each dan sebagainya.

5.Adjectives

5.1 Whatis adjective? -Apa itu adjective?
5.2Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective
5.3Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan
bagaimananak gunanya.?
5.4Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan
bagaimananak gunanya.?
5.5Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan
perbezaanyadengan possessive pronouns.
5.6Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan
positive,comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller
dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

6. Verb

6.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris
6.2 Whatis Verb TO BE?
6.3 Usageof am, is, are, was dan were in Verb To BE
6.4Present tense, Past tense and Future tense – Konsep present
tense, pasttense dan future tense dalam menggunakan verb TO BE
6.5Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.
6.6Penggunaan Verb TO BE

7. Latihan-latihan tambahan untuk aspek penulisan dan perbualan

1. Latihan karangan mingguan
2. Contoh-contoh karangan yang baik.
3. Teknik sebutan yang tepat dengan menggunakan phonetic spelling.
4. Audio file contoh-contoh perbualan
5. Video contoh-contoh perbualan.
6. Video teknik2 perbualan

Syllabus baru kursus Asas2 Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris bermula Oktober ini!

Bermula Intake Oktober ini yang akan bemula pada 6hb Oktober ini di Putrajaya dan 7hb Oktober ini di Sunway, cikgu akan perkenalkan syllabus baru yang akan membantu anda untuk mahir dalam kedua2 aspek penulisan dan perbualan bahasa Inggeris dengan cepat dan tepat.

Yuran untuk Oktober masih RM490 jika daftar awal dan akan naik ke RM590 untuk Intake bermula November ini.Masih murah jika dibandingkan dengan kursus2 yang sama di tempat lain yang boleh mengjangkau sehingga RM1,000++ dan ada juga sehingga RM2,000++.

Hubungi saya segera jika ingin menjimatkan sehingga RM210 untuk kursus Asas dan Intermediate.

Cikgu Yusoff
0193090711

Jimat sehingga RM120 untuk Kursus Asas bahasa Inggeris Sept ini!

As Salam dan Salam Sejahtera semua

JIMAT sehingga RM120 untuk yuran kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris September ini!

Yuran biasa kursus ialah RM550

Daftar seorang dan yuran cuma RM490 dan jimat RM60!

Daftar dua orang dan yuran cuma RM450 dan jimat RM90!

Daftar tiga orang dan yuran cuma RM430 dan jimat RM120!

Berikut adalah butir-butir lanjut tentang kursus tersebut

1. Tarikh kursus -Mula 1hb September di Putrajaya dan 2hb September di Sunway.

2. Masa kelas – 9 a.m. – 12 p.m. setiap Sabtu di Putrajaya dan setiap Ahad di Sunway

3. Tempoh kelas – 7 minggu

4. Lokasi Kelas – Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G, Putrajaya. dan Leisure Commerce Square, jalan PJS 8/9, Sunway (berdepan kilang Freescale dan sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya)

Syllabus Fundamental of English Grammar
1. Pengenalan

1.1 Petua-petua untuk cepat mahir dalam bahasa Inggeris

2. Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom dictionary

2.1 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nak menggunakannya dengan efektif.
2.2 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3. Penggunaan Noun dalam bahasa Inggeris.

3.1 Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
3.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
3.3 How to use Plural and Singular Nouns?
3.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
3.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
3.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.
3.7 Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

4. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

4.1 Functions of pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
4.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular
pronouns dan plural pronouns?
4.3 Subject pronouns – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?
4.4 Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?
4.5 Possessive pronoun – Penggunaan possessive pronouns seperti mine,
yours, hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.
4.6 Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive
pronouns seperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.
4.7 Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns
seperti this/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.
4.8 Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti
everyone, each dan sebagainya.

5. Adjectives

5.1 What is adjective? -Apa itu adjective?
5.2 Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective
5.3 Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan
bagaimana nak gunanya.?
5.4 Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan
bagaimana nak gunanya.?
5.5 Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan
perbezaanya dengan possessive pronouns.
5.6 Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan
positive, comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller
dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

6. Verb

6.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris
6.2 What is Verb TO BE?
6.3 Usage of am, is, are, was dan were in Verb To BE
6.4 Present tense, Past tense and Future tense – Konsep present
tense, past tense dan future tense dalam menggunakan verb TO BE
6.5 Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.
6.6 Penggunaan Verb TO BE

Tempat cuma akan disahkan selepas penerimaan deposit RM150.

Layari laman web saya di http://www.knowledgecentre.wordpress. com untuk artikel2 bahasa Inggeris percuma atau like page Fb saya di Cikgu Yusoff’s English.

Cikgu Yusoff
0193090711

Jimat sehingga RM100 jika anda dafar awal Kursus Asas2 Komunikasi bahasa Inggeris!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Jika anda masih tercari-cari kursus yang sesuai untuk memantapkan penulisan dan perbualan bahasa Inggeris maka berhentilah mencari kerana Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris yang akan saya mulakan pada 1hb September di Putrajaya dan 1hb Sept di Sunway nanti amat sesuai untuk anda. Daftar awal dan anda boleh jimat sehingga RM100 daripada yuran asal RM550 untuk kursus selama 7 minggu ini!

Berikut adalah butir-butir lanjut tentang kursus tersebut

1. Tarikh kursus -Mula 1hb Julai di Putrajaya dan 2hb September di Sunway.

2. Masa kelas – 9 a.m. – 12 p.m. setiap Sabtu di Putrajaya dan setiap Ahad di Sunway

3. Tempoh kelas – 7 minggu

4. Lokasi Kelas – Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G, Putrajaya. dan Leisure Commerce Square, jalan PJS 8/9, Sunway (berdepan kilag Freescale dan sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya)


Syllabus Fundamental of English Grammar

1. Pengenalan

1.1 Petua-petua untuk cepat mahir dalam bahasa Inggeris

2. Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom dictionary

2.1 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nak menggunakannya dengan efektif.
2.2 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3. Penggunaan Noun dalam bahasa Inggeris.

3.1 Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
3.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
3.3 How to use Plural and Singular Nouns?
3.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
3.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
3.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.
3.7 Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

4. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

4.1 Functions of pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
4.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular
pronouns dan plural pronouns?
4.3 Subject pronouns – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?
4.4 Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?
4.5 Possessive pronoun – Penggunaan possessive pronouns seperti mine,
yours, hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.
4.6 Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive
pronouns seperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.
4.7 Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns
seperti this/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.
4.8 Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti
everyone, each dan sebagainya.

5. Adjectives

5.1 What is adjective? -Apa itu adjective?
5.2 Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective
5.3 Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan
bagaimana nak gunanya.?
5.4 Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan
bagaimana nak gunanya.?
5.5 Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan
perbezaanya dengan possessive pronouns.
5.6 Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan
positive, comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller
dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

6. Verb

6.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris
6.2 What is Verb TO BE?
6.3 Usage of am, is, are, was dan were in Verb To BE
6.4 Present tense, Past tense and Future tense – Konsep present
tense, past tense dan future tense dalam menggunakan verb TO BE
6.5 Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.
6.6 Penggunaan Verb TO BE

Hubungi saya segera Cikgu Yusoff di 0193090711 untuk mendaftar dan jimat sehingga RM100!

Audio file untuk penerangan Teknik Semakan 3 W’s dalam bahasa Inggeris

Sebelum ini saya ada menerangkan Teknik Semakan 3 W’s iaitu teknik semakan dua peringkat iaitu:-

1. Semakan peringkat pertama – WHEN

2. Semakan peringkat kedua – WHO /WHAT

Cuba baca balik penerangan cikgu sebelum ini di http://knowledgecentre.wordpress.com/2012/06/13/teknik-semakan-3-ws/

Ini URL yang anda boleh layari untuk mendengar Audio File penerangan 3 W’s ini.Maaf jika ada kekurangan sebab ini first attempt saya nak buat penerangan dalam bentuk audio file ni.

https://www.evernote.com/shard/s204//sh/d4769aa7-0ac1-4f62-a5cf-4c317d906757/2e5bfab9225926ee808e791caaacbe31

Penerangan lanjut tentang konsep ini akan cikgu buat dalam kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula 1hb Julai ini di Sunway.Kelas setiap Ahad selama 7 minggu dan yuran khas Intake July ini cuma RM450 sahaja! Yuran biasa ialah RM550.

Cikgu Yusoff
0193090711

Iklan Berbayar – Diskaun khas untuk Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula 1 Julai di Sunway

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Anda ingin mahir dalam bahasa Inggeris dengan mudah?

Anda inginkan bimbingan dari guru yang berpengalaman setiap hari?

Anda ingin ketahui teknik menulis dan bercakap dalam bahasa Inggeris dengan efektif?

Anda ingin meningkatkan keyakinan anda dalam berkomunikasi bahasa Inggeris?

Anda ingin menyertai kursus bahasa Inggeris yang yurannya tidak terlalu mahal?

Anda ingin menyertai kursus bahasa Inggeris yang sesuai untuk persediaan MUET anda?

Jika jawaban anda ialah YA

Sertai Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula 1hb Julai ini di Sunway, Petaling.

Kursus menekankan aspek Tatabahasa, Kosakata dan Latihan

Kursus pada hari Ahad sahaja setiap minggu selama 3 jam sahaja.

Online/Phone support setiap hari dan 3 bulan selepas kursus tamat

Syarahan dan nota dalam dwi bahasa yang amat mudah untuk difahami.

Pengajar yang berpengalaman mengajar staff MRSM, Kolej Komuniti, KWSP, Univ. Malaya,
Kementerian Kesihatan, FAMA dan banyak lagi organisasi.

Yuran biasa RM550 untuk keseluruhan kursus.

Tawaran Istimewa bulan puasa, yuran cuma RM450 sahaja seorang!

Hubungi saya segera jika berminat kerana tempat terhad kepada 15 orang sahaja!

Cikgu Yusoff
0193090711