Selesaikan masalah bahasa Inggeris dari akar umbi ia

Assalamualikum dan Salam Sejahtera semua…

Malam tadi saya amat sukar untuk tidur kerana memikirkan pelbagai masalah yang sedang saya hadapi buat masa ini tetapi dalam saya memikirkan bagaimana saya perlu atasi masalah-masalah saya itu Al
lah berikan ilham pula kepada saya untuk menulis pagi ini tentang bagaimana pula cara kita boleh atasi masalah kita dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

Kita selalu nampak yang wang ringgit itu sahaja rezeki yang Allah kurniakan kepada kita tetapi saya sentiasa bersyukur kepada Allah kerana turut menurunkan rezeki dalam bentuk ilham-ilham bagaimana saya boleh menjadi cikgu yang lebih baik dalam mengajar bahasa Inggeris kepada pelajar-pelajar yang datang belajar dengan saya dan yang menjadi pelajar di alam maya sperti anda ini.

Alhamdulillah, sebagai jururunding dan pelatih yang telah berkecimpung dalam bidang latihan selama 16 tahun, semakin hari semakin jelas kepada saya apakah punca-punca sebenar kelemahan kita dalam berkomunikasi bahasa Inggeris sekarang ini. Memang betullah pengalaman itu akan mematangkan kita dan akan membantu kita untuk membuat pilihan dan keputusan yang bijak.

Setiap hari saya akan menerima puluhan email, panggilan dan mesej sms yang meminta pendapat saya dan meminta pertolongan saya untuk membantu mereka mengatasi masalah komunikasi bahasa Inggeris mereka.

Mereka yang menghubungi saya inii terdiri daripada ibubapa yang risaukan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris anak-anak mereka, mereka yang sedang belajar di sekolah, mereka yang sedang belajar di universiti-uiversiti dan kolej, mereka yang sedang membuat ijazah sarjana muda mereka, mereka yang sedang membuat ijazah sarjana dan juga ada juga yang sedang membuat ijzah kedoktoran mereka.

Sudah tentu sebagai seorang guru, saya amat bersimpati dengan mereka kerana saya sedar yang jika kita ada masalah dengan komunikasi bahasa Inggeris kita dan jika pembelajaran dan kerja kita banyak menggunakan bahasa Inggeris maka ianya akan menjadi satu masalah dan bebanan kepada kita.

Secara amnya, saya akan memberi nasihat yang sama kepada mereka iaitu “Selesaikan masalah-masalah asas dalam komunikasi bahasa Inggeris mereka itu”

Kita mesti sanggup meneroka jauh ke dalam diri kita untuk mencari apakah yang telah membantutkan proses kita untuk mahir dalam bahasa Inggeris. Kenapa setelah sekian lama kita belajar bahasa Inggeris, kita masih tidak dapat fasih dalam bahasa Inggeris atau tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris yang betul tatabahasa ia dan yang mudah difahami dengan orang lain.

Kenapa pula rakan-rakan kita yang sama-sama belajar bahasa Ingeris dengan kita boleh lebih mahir daripada kita sedangkan mereka menghadiri kelas yang sama dan diajar oleh guru yang sama?

Itulah sebabnya saya selalu mengingatkan diri saya dan pelajar-pelajar saya untuk IKHLAS dan JUJUR dalam membuat analisa diri dalam mencari PUNCA-PUNCA sebenar kenapa kita masih bermasalah dalam berkomunikasi bahasa Inggeris sehingga sekarang.

Apakah sebabnya?

Apakah puncanya?

Apakah faktor-faktornya?

Cuba ambil sedikit masa dan buat analisa komprehensif tentang masalah sebenar dalam menguasai bahasa Inggeris ini.

Adakah ianya disebabkan faktor-faktor di bawah? :-

1. Kurang faham tatabahasa bahasa Inggeris.

2. Masih berfikir dalam bahasa Melayu apabila berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

3. Kurang perbendaharaan kata bahasa Inggeris sehingga menyebabkan kita sukar membuat ayat-ayat yang lebih berkesan dalam bahasa Inggeris dan juga menyukarkan kita untuk memahami ayat-ayat bahasa Inggeris orang lain.

4. Kurang latihan-latihan komunikasi bahasa Inggeris.

5. Sikap yang kurang positif terhadap bahasa Inggeris seperti tidak minat dengan bahasa Inggeris.Kurang minat membaca bahan-bahan bacaan dalam bahasa Inggeris dan kurang menonton rancangan-rancangan TV dalam bahasa Inggeris dan kurang juga mendengar program-program dalam bahasa Inggeris di radio dan sebagainya.

6. Kurang kecekalan dalam mempelajari bahasa Inggeris. Mungkin kita pernah cuba belajar semula bahasa Inggeris ini tapi kita tidak belajar sehingga habis dan ada aspek-aspek tatabahasa bahasa Inggeris yang kita tidak pelajari semula dengan betul. Mungkin juga kita ada cuba tingkatkan perbendaharaan kata bahasa Inggeris kita dan penyusunan ayat-ayat bahasa Inggeris kita dengan membaca akhbar-akhbar bahasa Inggeris setiap hari tetapi kita tidak terus menerus membaca mereka.

Apa-apa pun punca masalah komunikasi bahasa Inggeris kita, inilah langkah pertama kita untuk meningkatkan kemahiran kita dalam berbahasa Inggeris.

Sebelum kita boleh menyelesaikan masalah kita dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, sudah tentu kiat perlu tahu apakah PUNCA SEBENAR masalah kita ini.

Apabila punca sebenar TELAH DIKENALPASTI barulah kita boleh ambil langkah-langkah yang sesuai untuk mengatasi masalah kiita dalam berbahasa Inggeris.

Sebagai contoh, antara punca utama kenapa kita mungkin ada masalah dalam berbahasa Inggeris ialah kerana kita kurang faham konsep tatabahasa bahasa Inggeris dan juga kerana kita lemah dalam perbendaharaan kata bahasa Inggeris. Ini bermakna selagi kita tidak menyelesaikan dua masalah utama ini iaitu tatabahasa dan perbendaharaan kata maka selagi itulah kita tidak menyelesaikan masalah kita dalam berbahasa Inggeris. Kita mungkin terikut-ikut dengan sesetengah orang yang akan memberitahu kita, “Alahhh, tatabahasa tu tak penting..Ko cakap dan tulis je…lama2 ko pandai le..” Ya, ini mungkin betul dan berkesan untuk sesetengah orang tetapi ianya satu proses yang akan mengambil masa untuk meningkatkan kemahiran kita dan juga satu pendekatan yang agak merbahaya terutamanya jika kita dikelilingi oleh orang yang kurang mahir dalam bahasa Inggeris.

Pastikan anda SANGGUP selesaikan masalah akar umbi ini jika anda BETUL-BETUL ingin selesaikan masalah komunikasi bahasa Inggeris anda.

Saya amat bersimpati dengan sesetengah orang yang mempunyai semangat dan kecekalan yang tinggi dan sanggup menghabiskan wang ringgit yang banyak untuk meningkatkan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris mereka tetapi akhirnya kecewa kerana masih tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dengan baik.

Saya amat-amat ingin membantu anda menjadi mahir dan fasih dalam bahasa Inggeris tetapi anda kena IKHLAS dengan diri anda terlebih dahulu.JUJUR dengan diri anda dulu dan KETAHUI apakah punca sebenar anda masih kurang yakin berkomunikasi bahasa Inggeris. Anda kena pastikan anda buat MUHASABAH diri dan KENALI diri anda terlebih dahulu. Anda yang kenal siapa diri anda sebenarnya. Anda sendiri yang kenal apakah kelemahan anda dan apakah kekuatan anda.

Saya amat-amat sedih jika pelajar-pelajar saya tidak dapat mencapai kemahiran berbahasa Inggeris yang mereka inginkan tetapi sebagai seorang guru dan bagaimana hebat sekalipun saya ini, kejayaan seseorang pelajar itu banyak bergantung kepada diri mereka sendiri.

PERCAYA lah..bahasa Inggeris ini sebenarnya tidaklah sesukar mana. Ada lagi bahasa-bahasa di dunia ini yang jauh lebih sukar seperti bahasa Perancis, bahasa Mandarin dan banyak lagi.

Mungkin kadang-kadang kita rasa bahasa Inggeris ini sukar kerana bahasa Melayu kita ini amat mudah untuk dikuasai..Itu sahaja…

Jadi saya amat-amat berharap anda mengambil sedikit masa untuk menganalisa punca sebenar kelemahan bahasa Inggeris anda dan ambil langkah yang sewajarnya untuk mengatasi masalah anda itu.

Cikgu Yusoff
019-3090711
cikgutuition@yahoo.com
http://www.knowledgecentre.wordpress.com

Iklan Berbayar – Diskaun khas untuk Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula 1 Julai di Sunway

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Anda ingin mahir dalam bahasa Inggeris dengan mudah?

Anda inginkan bimbingan dari guru yang berpengalaman setiap hari?

Anda ingin ketahui teknik menulis dan bercakap dalam bahasa Inggeris dengan efektif?

Anda ingin meningkatkan keyakinan anda dalam berkomunikasi bahasa Inggeris?

Anda ingin menyertai kursus bahasa Inggeris yang yurannya tidak terlalu mahal?

Anda ingin menyertai kursus bahasa Inggeris yang sesuai untuk persediaan MUET anda?

Jika jawaban anda ialah YA

Sertai Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula 1hb Julai ini di Sunway, Petaling.

Kursus menekankan aspek Tatabahasa, Kosakata dan Latihan

Kursus pada hari Ahad sahaja setiap minggu selama 3 jam sahaja.

Online/Phone support setiap hari dan 3 bulan selepas kursus tamat

Syarahan dan nota dalam dwi bahasa yang amat mudah untuk difahami.

Pengajar yang berpengalaman mengajar staff MRSM, Kolej Komuniti, KWSP, Univ. Malaya,
Kementerian Kesihatan, FAMA dan banyak lagi organisasi.

Yuran biasa RM550 untuk keseluruhan kursus.

Tawaran Istimewa bulan puasa, yuran cuma RM450 sahaja seorang!

Hubungi saya segera jika berminat kerana tempat terhad kepada 15 orang sahaja!

Cikgu Yusoff
0193090711

English, without Grammar, is nothing.

Why Does Grammar Matter?

One of the most lucid and sensible answers to this question appeared a few years ago in–of all places–a position statement on the teaching of grammar in American schools. Published by the National Council of Teachers of English (NCTE), the report is blessedly free of educational cant. Here’s how it begins:

Grammar is important because it is the language that makes it possible for us to talk about language. Grammar names the types of words and word groups that make up sentences not only in English but in any language. As human beings, we can put sentences together even as children–we can all do grammar. But to be able to talk about how sentences are built, about the types of words and word groups that make up sentences–that is knowing about grammar. And knowing about grammar offers a window into the human mind and into our amazingly complex mental capacity.

People associate grammar with errors and correctness. But knowing about grammar also helps us understand what makes sentences and paragraphs clear and interesting and precise. Grammar can be part of literature discussions, when we and our students closely read the sentences in poetry and stories. And knowing about grammar means finding out that all languages and all dialects follow grammatical patterns.

Source – http://grammar.about.com/od/grammarfaq/f/grammarvalue.htm

Persediaan peningkatan komunikasi bahasa Inggeris untuk 2012

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera semua

Saya amat berharap kepada mereka yang merasakan mereka masih lemah dalam bahasa Inggeris untuk tingkatkan usaha anda di 2012 ini.Saya akan cuba membantu sedaya upaya saya tetapi anda semua perlu membantu diri anda terlebih dahulu.

Ini kerana usaha banyak perlu datang dari diri anda sendiri. Walaupun yang mula belajar dengan saya di Sunway dan Putrajaya pada 7 dan 8hb baru2 ini, saya cuma  boleh berikan mereka 50% sahaja dan selebihnya perlu datang dari diri mereka sendiri iaitu:-

1. Perlu rajin mengulangkaji nota2 Grammar.

2. Perlu rajin meningkatkan kosakata bahasa Inggeris mereka atau Vocabulary mereka.

3. Perlu rajin buat latihan.

4. Perlu rajin membaca

Kesimpulannya ada 3 aspek yang penting iaitu GRAMMAR, VOCABULARY dan EXERCISES.
Untuk aspek Tatabahasa anda boleh beli  Lengkap bahasa Inggeris untuk UPSR/PMR/SPM atau anda boleh beli buku2 yang ditulis oleh Betty Azar. Buku Betty Azar’s adalah buku-buku yang amat baik untuk bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua (ESL). Untuk peringkat permulaan, saya sarankan anda beli buku Basic English Grammar (warna merah) pada harga sekitar RM59.

Mmg ramai yg x suka Grammar ni tp kena tahu if you want people to respect our English.

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris akan bermula di :-

1. Precint 16, Putrajaya pada 11hb Februari @ 3 jam seminggu selama 7 minggu

2. Sunway pada 12hb Februari @ 3 jam seminggu selama 7 minggu

3. Damansara Aliff di Johor Bharu pada 3hb dan 4hb March 2012.

4. Paloh Inn, Kota Bharu pada pada 7hb dan 8hb April 2012.

 

Good luck semua!

Cikgu Yusoff
019 3090711

Kuasai asas-asas komunikasi bahasa Inggeris dengan mudah!

Kuasai asas-asas kumunikasi bahasa Inggeris dengan mudah Jun ini!!

Anda mahu kuasai bahasa Inggeris dalam masa yang singkat?

Anda inginkan cara pengajaran yang mudah!

Anda inginkan cikgu yang bersedia membantu anda setiap hari?

Anda ingin belajar bahasa Inggeris pada yuran serendah RM390?

Jika JAWAPAN anda ialah YA

Belajar asas-asas komunikasi dengan mudah JUN ini di Petaling Jaya, Putrajaya dan Shah Alam!

Tarikh mula Kursus – 11hb Jun untuk kursus di Putrajaya dan Shah Alam dan 12hb Jun di Petaling Jaya.

Tempoh kursus – 5 minggu di Putrajaya dan Petaling Jaya dan 6 minggu di Shah Alam.

Masa kelas – 1. Putrajaya – 9 a.m. – 1 p.m
2. Shah Alam – 2.30 p.m – 6.00 p.m
3. Petaling Jaya – 10 a.m. – 2 p.m

Yuran – RM490 untuk kursus Asas ini. Daftar awal dan yuran cuma RM450.Daftar dua org yuran cuma RM420 dan daftar 3 org dan yuran cuma RM390!

Syllabus Fundamental of English Grammar

1. Pengenalan

1.1 Petua-petua untuk cepat mahir dalam bahasa Inggeris

2. Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom dictionary

2.1 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nak menggunakannya dengan efektif.
2.2 Cara menggunakan Phonetic Symbols dalam kamus untuk sebutan yang betul
2.3 Part of Speech dalam kamus
2.4 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3. Penggunaan Noun dalam bahasa Inggeris.

3.1 Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
3.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
3.3 How to use Plural and Singular Nouns?
3.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
3.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
3.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.

3.7 Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

4. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

4.1 Functions of pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
4.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular
pronouns dan plural pronouns?

4.3 Subject pronouns – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?

4.4 Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?

4.5 Possessive pronoun – Penggunaan possessive pronouns seperti mine,

yours, hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.

4.6 Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive

pronouns seperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.

4.7 Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns

seperti this/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.

4.8 Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti

everyone, each dan sebagainya.

5. Adjectives

5.1 What is adjective? -Apa itu adjective?

5.2 Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective

5.3 Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan

bagaimana nak gunanya.?

5.4 Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan

bagaimana nak gunanya.?

5.5 Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan

perbezaanya dengan possessive pronouns.

5.6 Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan

positive, comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller

dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

6. Adverb

6.1 Adverb function- Fungsi adverb dalam menerangkan verb,
adjectives dan adverb

6.2 Position of an adverb – Kedudukan adverb dalam sesuatu ayat

6.3 Characteristics of an adverb – Ciri-ciri formal sesuatu adverb

6.4 Flat adverb – Bagaimana nak membezakannya dengan adjectives

6.5 Grading adverb – Penggunaan adverb untuk menunjukkan gred

6.6 Comparative and Superlative Adverb – Adverb sebagai penunjuk perbandingan

7. Verb

7.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris

7.2 What is Verb TO BE?

7.3 Usage of am, is, are, was dan were in Verb To BE

7.4 Present tense, Past tense and Future tense – Konsep present

tense, past tense dan future tense dalam menggunakan verb TO BE

7.5 Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.

7.6 Penggunaan Verb TO BE

Tempat cuma akan disahkan selepas penerimaan deposit RM150.

Hubungi saya segera untuk mendaftar!!

Yusoff
019-3090711

Tips dan petua mahir dalam bahasa Inggeris dalam 2011

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua

Ini merupakan artikel pertama saya untuk tahun 2011 dan adalah diharap anda semua lebih bersemangat dan mempunyai azam tahun baru untuk meningkatkan kemahiran anda dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. Saya akan mulakan tahun 2011 ini dengan memberi anda tips-tips dan petua untuk anda boleh cepat mahir dalam bahasa Inggeris. Jika sebelum ini saya jarang masukkan aspek-aspek negatif yang boleh membantutkan proses kemahiran bahasa Inggeris maka kali ini saya akan selitkan juga aspek-aspek negatif yang perlu anda elak jika anda betul-betul serius mahu mahir.

1. Ikhlas

– Jika anda ingin mahir dan fasih dalam bahasa Inggeris, anda perlu ikhlas dengan kemampuan dan kelemahan anda. Anda perlu jujur dengan diri anda sendiri dan mesti mengetahui di mana kekuatan dan kelemahan anda. Jika anda tidak jujur dengan diri anda, anda sebenarnya menipu diri anda sendiri dan ini tidak akan menyelesaikan masalah anda.


2. Kenal pasti kelemahan anda –

Anda perlu kenal pasti kelemahan anda dan ambil tindakan segera untuk memperbaiki kelemahan anda itu. Anda boleh cuba latihan-latihan BI yang mudah di buku-buku latihan bahasa Inggeris seperti dalam buku Simple English tulisan Puan Nor Bi (Alaf 21) ataupun mencuba latihan-latihan dalam Manual Lengkap yang ditulis oleh saya. Anda juga boleh menghantar emel kepada saya untuk latihan-latihan percuma untuk mengukur tahap kemampuan bahasa Inggeris anda.

3. Perlu berguru –

Untuk peringkat permulaan dan pertengahan (Fundamentals and Intermediate) anda perlu mempunyai guru. Ini bermakna samaada anda menghadiri kelas bahasa Inggeris yang formal ataupun anda juga boleh belajar sendiri dengan sokongan guru secara jarak jauh atau Online seperti yang saya buat dalam Kursus Online saya. Agak sukar untuk anda memahami konsep-konsep dalam bahasa Inggeris terutamanya yang tiada dalam bahasa Melayu seperti penggunaan Auxiliary Verbs seperti penggunaan Verb TO BE seperti penggunaan am, is, are, was dan were dan juga penggunaan Verb Tenses atau Kala Kata Kerja seperti Present tenses, Past Tenses dan Future tenses. Ramai yang cuba mengelak aspek tenses ini sedangkan setiap ayat akan ada tenses yang perlu anda gunakan dalam bentuk verbs.


4. Perlu ada perubahan dalam gaya hidup

– Saya sentiasa menasihati dan mengingati pelajar-pelajar saya dari masa mereka dalam Kursus Asas dan Kursus Intermediate English Grammar yang perlu ada perubahan dalam gaya hidup mereka jika mereka ingin fasih dalam bahasa Inggeris dalam masa yang singkat. Hanya sekadar menghadiri kelas bahasa Inggeris sahaja tidak mencukupi. Sekadar memabaca setiap hari dalam bahasa Inggeris saja tidak mencukupi. Ianya perlu TOTAL. Anda perlu menghadiri kelas, anda perlu membaca dalam bahasa Inggeris, anda perlu menonton rancangan-rancangan dalam bahasa Inggeris , anda perlu mendengar dalam bahasa Inggeris dan anda juga perlu mula bercakap dalam bahasa Inggeris.

5. Usaha perlu berterusan


– Usaha anda dalam meningkatkan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris anda perlulah berterusan. Ianya mesti dibuat setiap hari dan bukannya mengikut mood anda. Anda tidak boleh mahir jika sekadar 2 3 hari sehari sekali membaca dalam BI. Atau seminggu sekali menonton dan mendengar rancangan-rancangan bahasa Inggeris. Perlu ada konsistensi. Jangan cari alasan.Alasan memang banyak menunggu kita seperti tiada masa, sibuk di pejabat, sibuk dirumah dan seribu satu alasan yang menunggu. Cuba pandai mengatur masa anda atuapun anda kena pandai mencuri masa. Sebagai contoh anda boleh membaca akhbar atau buku-buku bahasa Inggeris sebelum mula waktu kerja, sewaktu waktu rehat, sewaktu dalam bas atau komuter. Jangan cari alasan tetapi sebaliknya carilah masa untuk anda curi.

6. Jangan cepat mengalah

– Ramai yang gagal dalam usaha mereka manjadi fasih dalam bahasa Inggeris kerana mereka cepat mengalah. Cepat letih, cepat semput dan cepat lemah semangat. Memang saya akui kadang-kadang ianya sukar tapi kalau anda tidak mengalah dan dapat menguatkan semangat anda, hasil yang menunggu diakhir perjalanan anda itu amatlah manis. Cuba cari kawan-kawan yang mempunyai objektif yang sama dengan anda dan sama-sama anda memotivasikan diri masing-masing. Ajak isteri atau suami anda untuk turut serta. Ajak kawan-kawan anda, kekasih anda dan juga adik beradik anda. Mungkin dengan cara ini anda tidak akan cepat mengalah. Jika tidak anda akan rasa amat payah atau lemah untuk pergi ke kelas pada hujung minggu selama 2 atau 3 bulan sedangkan hati anda ingin berehat dan bersantai pada hujung minggu. Tanya diri anda berbaloi atau tidak anda berkorban selama 3 bulan sahaja untuk kerjaya dan hidup anda dan anak-anak anda selama 20 atau 30 tahun lagi.

7. Jangan berlengah-lengah.

– Jika anda rasa kelemahan bahasa Inggeris membantutkan pelajaran dan kerjaya anda apa lagi yang anda tunggu? Kenapa berlengah dan menangguh-nangguh? Apa yang tunggu lagi? Lagi lama anda tunggu lagi jauh anda akan ketinggalan. Anda mahu orang lain lebih cemerlang dari anda? Anda ingin orang lain yang baru masuk kerja naik pangkat lebih tinggi dari anda? Gunakan slogan Nike. JUST DO IT. Jangan tunggu-tunggu lagi. Kalau dulu yuran kelas saya cuma RM3600 sekarang sudah RM490. Yuran kursus bahasa Inggeris semakin meningkat. Yuran Diploma dan Ijazah juga makin meningkat koleh kerana faktor kos yang meningkat. Jika anda tunggu anda bukan sahaja rugi dari segi kos pembelajaran yang meningkat tetapi juga anda juga rugi dari segi kenaikan gaji yang rendah atau peluang mendapat gaji yang 20 atau 30 pertaus lebih tinggi jika anda dapat kerja ditempat lain.

Dunia dalan tahun 2011 ini amat mencabar. Awal-awal tahun sudah banyak barang-barang asas yang harganya naik seperti minyak masak, bawang merah, barang putih, gula dan sebagainya. Kita masih bernasib baik kerana minyak RON95 disubsidi kerajaan tetapi jangan terlalu selesa kerana ianya mungkin naik juga jika harga pasaran dunia naik tinggi kerana pada masa artikel ini ditulis, harga setong minyak mentah hampir mencecah USD100 setong. Saya tidak mengatakan yang hanya bahasa Inggeris sahaja yang boleh membantu anda dalam pelajaran dan kerjaya anda tetapi hakikatnya memang ianya banyak akan membantu anda. Saya sendiri telah banyak cuba membantu anda dalam penghataran-penghataran artikel-artikel bahasa Inggeris tetapi anda sendiri perlu berusaha dengan lebih kuat dan dengan lebih cekal untuk berjaya. Saya cuma boleh membantu sebahagian sahaja dan anda yang perlu melengkapkannya. Saya amat ingin anda semua berjaya dalam tahun 2011 ini dan harap anda dapat doakan saya agar sihat sentiasa dan murah rezeki untuk sama-sama berkongsi ilmu yang tidak seberapa ini.

Hubungi saya di cikgutuition@yahoo.com atau cikgutuition@gmail.com atau di 0193090711 jika ada pertanyaan. Saya akan cuba membantu sedaya yang mampu.

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula November ini!!!


Kuasai Asas-Asas Komunikasi Bahasa Inggeris!

Kelas di Putrajaya Sabtu 4 jam seminggu!


Kelas di Sunway Ahad 4 jam seminggu!


Boleh menulis dan berbual dalam bahasa Inggeris dengan baik selepas kursus!

Kandungan kursus meliputi aspek Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris!

Percuma bimbingan Penulisan karangan dan juga contoh2 Audio Perbualan!


Naik pangkat dengan Mudah bila BI lebih baik!


Bantu anak-anak anda dalam bahasa Inggeris mereka!


Dijamin Mudah untuk difahami dan Kelas dalam Dwi Bahasa!


Kos yang murah tapi efektif!


Kelas pada hujung minggu!


Khidmat sokongan percuma selama 3 bulan selepas kelas melalui e-mail!


Nota LENGKAP dalam BM n BI / Nota Dwi bahasa!



Diskaun untuk pendafataran 2 atau lebih!


Weekend classes!


Cuma 15 pelajar setiap kelas!


Tempat terhad – Cuma tinggal 10 kekosongan!


Join the Fundamentals of English Communication starting this November!


Cuba lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.

Sara – Kuala Lumpur


2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur


3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

4. Saya seronok dengan kelas pertama cikgutu sebab banyak yang saya boleh belajar dari menggunakan kamus yang saya tak tahu selama ini. Sebelum cikgu ajar tadi saya cuma guna kamus untuk tengok maksud sahaja. Tak sedarpun kelas 3 jam dah habis.

Rohaya – Kuala Lumpur (Intake Jan 2009)


Butir-butir lanjut


Yuran Pendaftaran – RM150 (utk confirm tempat!)


Tempoh masa kelas – 5 minggu sahaja!!!

Lokasi kelas – Leisure Commerce Square, Sunway. (setempat dengan ibupejabat Kurnia Insurance).

Putrajaya – Pusat Komuniti Precint 16 (Bersebelahan Pusat Membelibelah Alamanda)


Kemudahan Pengangkutan Awam untuk kelas Sunway! – Sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya, dekat dengan LRT Putra Kelana Jaya dan bersebelahan dengan laluan bas2 ke Kelang dan Shah Alam.

Kekerapan kelas – Seminggu sekali hari Sabtu di Putrajaya dan Ahad di Sunway 10 a.m. – 2 p.m.

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Waktu kelas – 10 pagi hingga 2 ptg

Yuran-Yuran Sepatutnya RM600

ANDA CUMA BAYAR RM450 untuk keseluruhan kelas! Yuran biasa ialah RM490!!!


Lebih murah dari tempat lain yang mengenakan yuran dari RM700 hinggan RM1,000++ untuk kursus yang sama!

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan – Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melalui email / online chat dan telefon

Latihan2 esei mingguan percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar


1. Trainer English selama 7 tahun


2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.

3. Trainer di organisasi-organisasi besar


i. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Universiti Malaya, Kuala Lumpur –July 10

ii. Trainer Kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Persekutuan Orang Pekak Malaysia, Puchong –April 10 – Jun 10
iii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff P.T. Widuri, Kuala Lumpur –Jun 10 -Aug 10

iv. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08
v. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

vi. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08
vii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

viii. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08

ix. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007

x. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007

xi. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

xii. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)


xiii Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

Kursus Asas-Asas komunikasi bahasa Inggeris di Putrajaya bermula 31hb Julai ini!!!

Kuasai Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris

Kelas setiap Sabtu 4 jam jam seminggu

Mantapkan kemahiran bahasa Inggeris anda dalam masa cuma 5 minggu!!

Boleh menulis dan berbual dalam bahasa Inggeris dengan baik selepas kursus!

Kandungan kursus meliputi aspek Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris!

Latihan-latihan Penulisan setiap minggu!

Percuma bimbingan Penulisan karangan

Naik pangkat dengan Mudah bila BI lebih baik

Bantu anak-anak anda dalam bahasa Inggeris mereka

Dijamin Mudah untuk difahami dan Kelas dalam Dwi Bahasa

Kos yang murah tapi efektif

Kelas pada hujung minggu

Khidmat sokongan selepas kelas melalui e-mail, telefon, chatting

Nota LENGKAP dalam BM n BI / Nota Dwi bahasa

Diskaun untuk pendafataran 2 atau lebih

Terhad kepada 15 pelajar sahaja setiap kelas

Join the Fundamentals of English Communication starting this 31st July 2010

Cuba lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.

Sara – Kuala Lumpur

2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur

3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

4. Saya seronok dengan kelas pertama cikgutu sebab banyak yang saya boleh belajar dari menggunakan kamus yang saya tak tahu selama ini. Sebelum cikgu ajar tadi saya cuma guna kamus untuk tengok maksud sahaja. Tak sedarpun kelas 3 jam dah habis.

Rohaya – Kuala Lumpur (Intake Jan 2009)

Butir-butir lanjut

Yuran Pendaftaran – RM150 (utk confirm tempat!)

Tempoh masa kelas – 5 minggu

Lokasi kelas – Pusat Kejiranan Precint 9

Kekerapan kelas – Setiap minggu dan setiap kelas 4 jam

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Waktu kelas – Sabtu 9 pagi – 1 ptg

Yuran-Yuran Sepatutnya RM490 untuk keseluruhan kelas! DISKAUN KHAS untuk Intake July ini!!Hubungi saya untuk yuran sebenar!!!

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan –

Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melalui email.

Latihan2 esei percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar

1. Trainer English selama 7 tahun

2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.

3. Trainer di organisasi-organisasi besar

i. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk 93 Semboyan, Kuala Lumpur –July 09

ii. Trainer kursus Intermediate English Grammar untuk staff Jabatan Perangkaan Malaysia, Wisma Minlon, Sg. Besi –July 09 – Aug 09

iii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

iv. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

v. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

vi. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08

vii. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007

viii. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007

ix. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

x. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)

xi. Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris bermula 3hb Julai ini!!!

Kuasai Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris

Kelas setiap Sabtu tiga jam seminggu

Boleh menulis dan berbual dalam bahasa Inggeris dengan baik selepas kursus!

Kandungan kursus meliputi aspek Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris!

Latihan-latihan Perbualan dan Penulisan setiap minggu!

Percuma bimbingan Penulisan karangan

Naik pangkat dengan Mudah bila BI lebih baik

Bantu anak-anak anda dalam bahasa Inggeris mereka

Dijamin Mudah untuk difahami dan Kelas dalam Dwi Bahasa

Kos yang murah tapi efektif

Kelas pada hujung minggu

Khidmat sokongan selepas kelas melalui e-mail, telefon, chatting

Nota LENGKAP dalam BM n BI / Nota Dwi bahasa

Diskaun untuk pendafataran 2 atau lebih

Cuma 15 pelajar setiap kelas

Tempat terhad – Cuma tinggal 5 kekosongan

Join the Fundamentals of English Communication starting this 3rd July 2010

Cuba lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.

Sara – Kuala Lumpur

2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur

3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

4. Saya seronok dengan kelas pertama cikgutu sebab banyak yang saya boleh belajar dari menggunakan kamus yang saya tak tahu selama ini. Sebelum cikgu ajar tadi saya cuma guna kamus untuk tengok maksud sahaja. Tak sedarpun kelas 3 jam dah habis.

Rohaya – Kuala Lumpur (Intake Jan 2009)

Butir-butir lanjut

Yuran Pendaftaran – RM150 (utk confirm tempat!)

Tempoh masa kelas – 7 minggu

Lokasi kelas – Leisure Commerce Square , Sunway. (setempat dengan ibupejabat Kurnia Insurarance).

Kemudahan Pengangkutan Awam! – Sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya, dekat dengan LRT Putra Kelana Jaya dan bersebelahan dengan laluan bas2 ke Kelang dan Shah Alam.

Kekerapan kelas – Setiap minggu dan setiap kelas 3 jam

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Waktu kelas – Sabtu 2.30 – 5.30 ptg

Yuran-Yuran Sepatutnya RM720 untuk 2 bulan

ANDA CUMA BAYAR RM490 untuk keseluruhan kelas! RM450 jika bayar deposit pada/sebelum 20hb Jun.

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan –

Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melalui email.

Latihan2 esei percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar

1. Trainer English selama 7 tahun

2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.

3. Trainer di organisasi-organisasi besar

i. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk 93 Semboyan, Kuala Lumpur –July 09

ii. Trainer kursus Intermediate English Grammar untuk staff Jabatan Perangkaan Malaysia, Wisma Minlon, Sg. Besi –July 09 – Aug 09

iii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

iv. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

v. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

vi. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08

vii. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007

viii. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007

ix. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

x. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)

xi. Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

Tawaran khas kelas BI di Putrajaya – cuma RM390!!

Untuk mereka yang tinggal sekitar Putrajaya, ada tawaran khas untuk anda di mana anda cuma perlu bayar RM390 sahaja untuk yuran kelas dan bukannya RM450!!!

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris bermula 18 hb April ini di Putrajaya!!!

Yuran cuma RM390!!!

Yuran biasa ialah RM450!!

Cuma ada 5 kekosongan sahaja lagi!!!

1. Tarikh mula kursus -Ahad 18 Aprill.

1b. Kekerapan kelas – Setiap minggu hari Ahad .

2. Masa kelas – 2.30-5.30 petang hari Ahad .

3.b Lokasi Kelas – Bilik Mesyuarat, Pusat Kejiranan Precint 9,

4. Tempoh kelas : 6 minggu (6 kelas @ 18 jam)

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711 jika berminat.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 37 other followers