Teknik semakan 3W’s dalam penulisan dan perbualan bahasa Inggeris

**Ulangan posting sebelum ini dengan penambahan penerangan.
###################################################

Kalau anda tertanya2 dalam bahasa Inggeris ni apa yg nak kita check ya sebelum bercakap dan menulis pada saya senang sahaja..

Check the 3 W’s.

1. When
2. Who or What

When – Basically is to check your tense. ie tense mana yang nak gunakan. Setiap
ayat yang kita buat in English mesti gunakan 1/12 or satu dari 12 tenses yang ada.

Who / What – Bila dah check ‘when’ check pulak anda bercakap tentang siapa atau apa sebab Who / What akan menentukan verb apa yang perlu anda gunakan.I have modified sedikit jenis Who/What yang diperkenalkan oleh Puan Norbi dan ada lima kategori Who / What iaitu:-

1. I
2. You
3. Singular – nouns and pronouns
4. Plural – nouns and pronouns
5. Uncountable nouns

Sebagai contoh,jika anda bercakap tentang fakta yang masih betul sekarang (fact that is still true now), dimana WHEN=now anda kena gunakan ia dalam bentuk Simple Present.

Selepas itu semaklah pulak the Who / What yang anda ingin ceritakan kerana ianya mungkin tidak sama. e.g.

1. I – I am dirty.
2. You – You are dirty.
3. Singular – Ali is dirty
4. Plural – They are dirty
5. Uncountable nouns -The water is dirty.

Perhatikan yang Verb TO BE yang berbeza ( am, is, are) digunakan di dalam ayat di atas.

Dalam contoh 5 ayat di atas, Ver TO BE perlu diselitkan kerana ‘dirty’ ialah satu adjective atau kata sifat dan adjective cuma menerangkan dgn lebih lanjut tentang sesuatu noun itu.

Dalam ayat di atas ‘dirty’ menerangkan tahap kebersihan nouns itu semua.Bagaimanapun ‘dirty’ tidak menunjukkan ‘tense’ atau ‘bila’ keadaan itu berlaku. Itulah sebabnya,anda perlu selitkan Verb TO BE untuk membantu dlm ayat itu untuk memberitahu ttg MASA.

Kalau anda ingin menceritakan tentang ‘dirty’ yg sekarang,anda perlu gunakan am,is dan are seperti dlm cth di atas.

Dengan menggunakan subjects yang sama tetapi anda ingin bercerita tentang ‘dirty’ di masa lepas maka anda perlulah menggunakan Verb TO BE anda dalam bentuk Past Tense isitu ‘was’ dan ‘were’

1. I – I was dirty yesterday.
2. You – You were dirty yesterday.
3. Singular – Ali was dirty yesterday.
4. Plural – They were dirty yesterday.
5. Uncountable nouns -The water was dirty yesterday.

Perhatikan yang kebiasaannya apabila anda menggunakan Verb TO BE dalam Simple Past Tense, penunjuk masa lepas seperti ‘yesterday’ ‘just now’, ‘one hour ago’ perlu digunakan.

Harap dapat membantu ya.

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris untuk dewasa di Putrajaya akan bermula pada 11hb Feb ini dan di Sunway pada 12hb Feb.Tempat terhad.

Tuisyen pelajar2 sekolah akan bermula esok di Kompleks Kejiranan Prct 16,Putrajaya dan minggu depan di Taman Universiti,Bangi dan sudah bermula di Sunway.Penekanan kepada aspek tatabahasa,kosakata dan latihan persediaan peperiksaan.

Cikgu Yusoff
cikgutuition@yahoo.com
019-3090711

English, without Grammar, is nothing.

Why Does Grammar Matter?

One of the most lucid and sensible answers to this question appeared a few years ago in–of all places–a position statement on the teaching of grammar in American schools. Published by the National Council of Teachers of English (NCTE), the report is blessedly free of educational cant. Here’s how it begins:

Grammar is important because it is the language that makes it possible for us to talk about language. Grammar names the types of words and word groups that make up sentences not only in English but in any language. As human beings, we can put sentences together even as children–we can all do grammar. But to be able to talk about how sentences are built, about the types of words and word groups that make up sentences–that is knowing about grammar. And knowing about grammar offers a window into the human mind and into our amazingly complex mental capacity.

People associate grammar with errors and correctness. But knowing about grammar also helps us understand what makes sentences and paragraphs clear and interesting and precise. Grammar can be part of literature discussions, when we and our students closely read the sentences in poetry and stories. And knowing about grammar means finding out that all languages and all dialects follow grammatical patterns.

Source – http://grammar.about.com/od/grammarfaq/f/grammarvalue.htm

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris Februari ini!!!


Kuasai Asas-Asas Perbualan dan Penulisan Bahasa Inggeris!

Kelas di Putrajaya Sabtu 3 jam seminggu!


Kelas di Sunway Ahad 3 jam seminggu!


Boleh menulis dan berbual dalam bahasa Inggeris dengan baik selepas kursus!

Kandungan kursus meliputi aspek asas-asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris!

Percuma bimbingan Penulisan karangan dan juga contoh2 Audio Perbualan!


Naik pangkat dengan Mudah bila BI lebih baik!


Bantu anak-anak anda dalam bahasa Inggeris mereka!


Dijamin Mudah untuk difahami dan Kelas dalam Dwi Bahasa!


Kos yang murah tapi efektif!


Kelas pada hujung minggu!


Khidmat sokongan percuma selama 3 bulan selepas kelas melalui e-mail,sms atau online chat!


Nota LENGKAP dalam BM n BI / Nota Dwi bahasa!



Diskaun untuk pendafataran 2 atau lebih!


Weekend classes!


Cuma 15 pelajar setiap kelas di Putrajaya!


Cuma 20 pelajar setiap kelas di Sunway!


Tempat terhad – Cuma tinggal 10 kekosongan!


Join the Fundamentals of English Communication starting this February!


Cuba Lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.

Sara – Kuala Lumpur


2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur


3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

4. Saya seronok dengan kelas pertama cikgutu sebab banyak yang saya boleh belajar dari menggunakan kamus yang saya tak tahu selama ini. Sebelum cikgu ajar tadi saya cuma guna kamus untuk tengok maksud sahaja. Tak sedarpun kelas 3 jam dah habis.

Rohaya – Kuala Lumpur (Intake Jan 2009)


Butir-butir lanjut


Yuran Pendaftaran – RM150 (utk confirm tempat!)


Tempoh masa kelas – 5 minggu sahaja!!!

Lokasi kelas – Leisure Commerce Square, Sunway. (setempat dengan ibupejabat Kurnia Insurance).

Putrajaya – Pusat Komuniti Precint 16 (Bersebelahan Pusat Membelibelah Alamanda)


Kemudahan Pengangkutan Awam untuk kelas Sunway! – Sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya, dekat dengan LRT Putra Kelana Jaya dan bersebelahan dengan laluan bas2 ke Kelang dan Shah Alam.

Kekerapan kelas – Seminggu sekali hari Sabtu di Putrajaya dan Ahad di Sunway 9 a.m. – 12 noon.

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Yuran-Yuran Sepatutnya RM800

ANDA CUMA BAYAR RM490 untuk keseluruhan kelas!


Lebih murah dari tempat lain yang mengenakan yuran dari RM700 hinggan RM1,000++ untuk kursus yang sama!

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan – Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melalui email / online chat dan telefon

Latihan2 esei mingguan percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar


1. Trainer English selama 7 tahun


2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.

3. Trainer di organisasi-organisasi besar


i. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Finance department, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Kuala Lumpur –Aug – Okt 2012

ii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Universiti Malaya, Kuala Lumpur –July 2010

iii. Trainer Kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Persekutuan Orang Pekak Malaysia, Puchong –April 10 – Jun 10
iv. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff P.T. Widuri, Kuala Lumpur –Jun 10 -Aug 10

v. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08
vi. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

vii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08
viii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

ix. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08

x. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007

xi. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007

xii. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

xiii. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)


xiv Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

g>

Persediaan peningkatan komunikasi bahasa Inggeris untuk 2012

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera semua

Saya amat berharap kepada mereka yang merasakan mereka masih lemah dalam bahasa Inggeris untuk tingkatkan usaha anda di 2012 ini.Saya akan cuba membantu sedaya upaya saya tetapi anda semua perlu membantu diri anda terlebih dahulu.

Ini kerana usaha banyak perlu datang dari diri anda sendiri. Walaupun yang mula belajar dengan saya di Sunway dan Putrajaya pada 7 dan 8hb baru2 ini, saya cuma  boleh berikan mereka 50% sahaja dan selebihnya perlu datang dari diri mereka sendiri iaitu:-

1. Perlu rajin mengulangkaji nota2 Grammar.

2. Perlu rajin meningkatkan kosakata bahasa Inggeris mereka atau Vocabulary mereka.

3. Perlu rajin buat latihan.

4. Perlu rajin membaca

Kesimpulannya ada 3 aspek yang penting iaitu GRAMMAR, VOCABULARY dan EXERCISES.
Untuk aspek Tatabahasa anda boleh beli  Lengkap bahasa Inggeris untuk UPSR/PMR/SPM atau anda boleh beli buku2 yang ditulis oleh Betty Azar. Buku Betty Azar’s adalah buku-buku yang amat baik untuk bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua (ESL). Untuk peringkat permulaan, saya sarankan anda beli buku Basic English Grammar (warna merah) pada harga sekitar RM59.

Mmg ramai yg x suka Grammar ni tp kena tahu if you want people to respect our English.

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris akan bermula di :-

1. Precint 16, Putrajaya pada 11hb Februari @ 3 jam seminggu selama 7 minggu

2. Sunway pada 12hb Februari @ 3 jam seminggu selama 7 minggu

3. Damansara Aliff di Johor Bharu pada 3hb dan 4hb March 2012.

4. Paloh Inn, Kota Bharu pada pada 7hb dan 8hb April 2012.

 

Good luck semua!

Cikgu Yusoff
019 3090711

Tips dan petua meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris

*Artikel ini saya tulis dalam 2006 dan saya ubahkan sedikit untuk manfaat kepada mereka yang idak pernah membacanya..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Mulai dari hari ini, InsyaAllah saya akan cuba menyumbang artikel-artikel yang diharap dapat membantu kita meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris kita. Sesetengah dari artikel-artikel itu adalah dipetik dari buku tulisan saya sendiri.

=========================================

Pengenalan

Kita sudah lama mendengar tentang kepentingan bahasa Inggeris dalam kehidupan seharian kita. Jika kita masih menuntut di peringkat rendah dan menengah bahasa inggeris pada kita hanyalah sebagai salah satu subjek yang di ajar di sekolah. Matapelajaran sains dan matematik sudah mula diajar dalam bahasa Inggeris.
Bila kita mula memasuki dunia pembelajaran setelah tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia maka kita akan lebih memahami akan kepentingan bahasa inggeris. Ini amat dirasakan oleh mereka yang melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi yang banyak menggunakan bahasa inggeris dalam proses pembelajaran mereka.
Apabila memasuki alam pekerjaan kita akan mula terasa kekurangan yang timbul akibat kelemahan dalam bahasa Inggeris terutamanya apabila bekerja di syarikat swasta yang banyak menggunakan banyak bahasa inggeris dalam komunikasi dalaman, komunikasi dengan syarikat-syarikat lain dan juga dengan pelanggan. Kelemahan dalam bahasa inggeris  juga akan menyebabkan kita tidak dapat melaksanakan kerja kita dengan baik dan juga akan menjejaskan peluang kenaikan pangkat oleh kerana majikan akan menilai kita sebagai seorang yang lemah dalam komunikasi. Kebolehan berkomunikasi amat penting dalam kerjaya kita oleh kerana kekurangan dalam aspek  akan membuat kita gagal menyampaikan idea-idea kita dengan baik.
Bilakah situasi yang akan menyebabkan kita kurang efektif apabila lemah dalam bahasa inggeris ditempat kerja?Saya beri beberapa contoh seperti berikut:-
  1. Temuduga – Ini amatlah penting untuk mereka yang baru tamat pengajian dan mula ingin memulakan kerjaya mereka. Tanpa ada pengalaman kerja maka pihak penemuduga akan membuat penilaian berdasarkan keputusan peperiksaan mereka dan juga kebolehan berkomunikasi semasa ditemuduga.Oleh kerana mereka yang dipanggil untuk temuduga akan mempunyai kelayakan yang hampir semua maka sudah tentu kebolehan berkomunikasi semasa ditemuduga akan menjadi faktor utama untuk majikan menerima mereka sebagai pekerja baru di syarikat mereka.Oleh itu bila ditemuduga mereka yang gagal bertutur dengan baik akan gagal mendapat pekerjaan tersebut walaupun keputusan peperiksaan mereka jauh lebih baik daripada calon-calon lain.
Selain dari untuk mendapatkan pekerjaan baru anda juga mungkin ditemuduga untuk kenaikan pangkat.Anda perlu ingat bahawa lebih tinggi pangkat anda maka lebih tinggilah kemahiran bahasa inggeris yang diperlukan dari anda. Ini kerana anda perlu menulis lebih banyak laporan dan membuat analisa dan juga perlu menghadiri lebih banyak mesyuarat dengan pihak pengurusan dan pelanggan.
  1. Di tempat kerja – Kejayaan anda diterima bekerja di sesuatu organisasi adalah kombinasa keputusan peperiksaan anda, pengalaman bekerja dan juga hasil temuduga. Walaupun mungkin semasa temuduga yang anda hadiri adalah dalam bahasa Inggeris tapi kemahiran anda berbahasa Inggeris mungkin belum di uji sepenuhnya. Bila anda mula bekerja anda akan menyedari betapa pentingnya kemahiran bahasa Inggeris anda. Lebih tinggi pangkat anda maka lebih tinggilah kemahiran bahasa Inggeris anda yang
Dari pengalaman saya dalam mempelajari bahasa inggeris  ada 4 bahagian yang penting iaitu:-
i)                    Kosa kata      –  Vocabulary
ii)                   Tatabahasa    –  Grammar
iii)                 Penulisan       – Written English
iv)                 Pertuturan      – Spoken english
i)        Kosa Kata – Berdasarkan pengalaman saya kosa kata adalah aspek yang paling penting dalam menguasai bahasa inggeris. Kita tidak akan dapat berkomunikasi dan menulis dengan baik dalam jika kosa kata kita lemah dan tidak mencukupi. Ianya seumpama seorang budak kecil yang baru belajar bercakap dan sukar untuk kita fahami apa yang cuba disampaikannya. Ini kerana budak kecil mempunyai kosa kata yang terhad dan ini menyukarkan mereka menyampaikan mesej dengan tepat dan ringkas. Begitulah juga dengan kita apabila bertutur dan menulis dalam bahasa Inggeris dengan kosa kata yang terhad. Ianya menyukarkan kita untuk menyampai mesej kita dengan tepat dan seringkas yang mungkin. Penulisan dan percakapan kita akan meleret-leret dan juga mungkin membosankan. Tanpa kosa kata yang mencukupi anda akan menghadapi masalah untuk menyampaikan idea dan pendapat kita dengan lancar. Atau lebih buruk anda menggunakan perkataan yang silap atau tidak sesuai dan seterusnya menimbulkan salah faham di pihak pendengar/pembaca. Dalam bahasa inggeris amat banyak perkataan yang hampir-hampir serupa maknannya tapi lebih sesuai digunakan dalam situasi-situasi yang tertentu sahaja
 Malangnya kebanyakan dari kita amat malas untuk meningkatkan kosa kata kita dalam BI. Berapa banyakkah dari kita yang membuatkan ianya satu tabiat untuk membaca suratkahabar BI setiap hari?
Berapa banyak kah daripada kita yang ada membeli kamus BI yang komprehensif sebagai rujukan kita?Terdapat beberapa jenis kamus yang terdapat di pasaran dan antara jenis kamus yang boleh didapati ialah :-
i)   Kamus Bahasa Inggeris – Bahasa Malaysia . Kamus jenis ini memberi definisi perkataan-perkataan bahasa ingeris dalam bahasa Malaysia . Jenis kamus ini sesuai jika anda masih dalam peringkat permulaan untuk menguasai BI dan masih lemah dalam kosa kata bahas inggeris. Bagaimanapun anda tidak digalakkan berterusan menggunakan kamus jenis ini. Ini dalah kerana dengan menggunakan kamus jenis ini akan ada kecenderungan untuk anda berfikir dalam bahasa Malaysia terlebih dahulu sebelum menulis dan bertutur dalam bahasa Inggeris. Ini akan melambatkan proses penulisan dan pertuturan anda. Bila anda sudah semakin mahir anda patut mula gunakan kamus bahasa inggeris – bahasa inggeris
ii)  Kamus BM-BI . Kamus jenis ini memberi definisi perkataan-perkataan BM dalam Bahasa Inggeris. Ini sesuai untuk mereka yang tahu maksud perkataan dalam BM tapi tiada lansung tidak tahau apakah maksudnya dalam BI.
iii)  Kamus BI-BM – BM-BI. Ini bolehlah dikatakan kombinasi kedua2 jenis kamus diatas. Kamus ini memudahkan pengguna yang juga dalam peringkat beginner untuk mencari perkataan yang mereka cari samaada dalam BI mahupun dalam BM.
iv) Kamus BI-BI. Kamus jenis ini memberi definisi perkataan-perkataan BI dalam bahasa Inggeris Ini adalah kamus yang terbaik untuk mereka yang dalam peringkat intermediate dan advance. Untuk mereka yang sudah agak selesa dengan kosa kata BI mereka disarankan untuk menggunakan kamus jenis ini. Sesetengah dari kita takut untuk menggunakan kamus ini kerana risau tidak faham apa yang di definisikan dalam kamus ini. Mereka tidak perlu rasa kurang yakin kerana dengan menggunakan kamus jenis ini anda akan mepercepatkan kemahiran kosa kata anda.
Apakah yang terdapat dalam sebuah Kamus?
1. Introduction
Dalam ruangan pengenalan ini biasanya akan diterangkan bagaimana cara menggunakan kamus itu dengan efektif.Pengguna disarankan untuk mengambil masa membaca ruangan ini untuk memastikan mereka dapat menggunakan sebuah kamus itu dengan efektif.
2. Spelling
Kamus akan memberi anda cara ejaan yang sebenar untuk sesuatu perkataan yang anda cari.Ada juga jenis2 ejaan yang berbeza iaitu :-
i)                    Ejaan penuh – Dimana perkataan dieja sepenuh nya
ii)                   Akronim – Dimana akronim/singkatan di beri seperti NASA yang merupakan singkatan kepada National Aeronatics and Space Administration.
iii)                 Singkatan – Dimana singkatan yang telah diterima umum sebagai singkatan kepada ejaan penuh seperti mkt yang merupakan singkatan kepada market (pasar/pasaran)
3. Meaning
Kebanyakan orang menggunakan kamus untk mendapatkan meaning ataupun maksud sesuatu perkataan. Sesetengah kamus yang lebih komprehensif akan turut memberi 2-3 contoh ayat untuk memudahkan pengguna memahami maksud perkataan tersebut. Ada juga kamus yang turut meletakkan gambar untuk memudahkan pengguna memahami maksud perkataan tersebut. Penggunaan grafik amat sesuai untuk memudahkan pengguna memahami seuatu perkataan terutamanya yang bersifat teknikal.
4. Grammar – Kamus juga akan menunjukkan bagaimana sesebuah perkataan itu akan digunakan secara grammatically. Secara amnya sesebuah kamus juga akan mendefinisikan samaada perkataan itu adalah :-
i)  Verb – Kata kerja. Verb bermaksud perkataan itu digunakan untuk menerangkan sesuatu perkataan. Antara contoh verb ialah run,laugh,walk,talk,sleep,swim,sing. Perhatikan semua perkataan tersebut menggambarkan perbuatan.
ii) Noun –Kata Nama.Contoh Noun ialah car,house,man,woman,dog,cat dan lain-lain.
iii) Adverb – Adverb banyak digunakan untuk menerangkan verb. Jika verb nya ialah run maka adverb digunakan untuk menerangkan perkataan ‘run’ tersebut.
Cth:-
1. Ali ran slowly to the car just now.
Dalam contoh diatas ‘slowly’ digunakan untuk menerangkan bagaimana perbuatan Ali (i.e. ran) itu berlaku.
Bagaimanapun perlu diingatkan yang adverb banyak penggunaannya dan boleh juga digunakan untuk menerangkan adjectives dan juga adverbs yang lain.
2. Ali is a very slow walker.
Dalam contoh di atas, ‘slow’ ialah adjective atau kata sifat yang digunakan untuk menerangkan noun ‘walker’.Adverb ‘very’ ditambah di dalam ayat untuk menguatkan lagi makna ‘slow’ itu.
3. Ali ran very slowly to the car just now.
Dalam contoh di atas, ‘slowly’ ialah adverb pertama yang digunakan untuk menerangkan verb ‘ran’.Adverb ‘very’ ditambah di dalam ayat untuk menguatkan lagi makna ‘slowly’ itu iaitu dari ‘dengan perlahan’ kepada ‘dengan amat perlahan’
iv)   Adjective – Adjective pula digunakan untuk menerangkan sesuatu noun. Jika dalam noun nya ialah house maka adjective akan  digunakan  untuk menerangkan bentuk atau keadaan fizikal rumah itu.
Cth:-
The house is big.
The house is colourful.
Jadi dalam contoh diatas adjective yang digunakan ialah big dan colourful dimana ianya digunakan untuk menerangkan tentang sifat/keadaan ‘house’ yang merupakan satu noun.
 
5. Pronunciation
 Didalam kamus biasanya akan ditunjukkan juga bagaimana sesuatu perkataan itu akan disebut (pronounced). Perlu diingat bahawa BI banyak meminjam perkataan dari bahasa-bahasa lain dan walaupun bahasa asing itu telah diserap dalam BI kebiasaanya pronunciation nya masih dikekalkan dalam bentuk asal. Antara yang pronunciation nya yang jauh berbeza dari ejaan nya ialah perkataan yang diambil dari bahasa Perancis.
Antara contoh2 perkataan ini ialah:-
Grand Prix
Buffet
Par Avion
Rendezvous
 Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris akan bermula pada 7hJan di Putrajaya dan 8hb di Sunway. Sesi pagi untuk dewasa dan sesi petang untuk pelajar sekolah. Kursus yang sama akan diadakan pada 3 dan 4 hb March di Jb dan 7 dan 8hb April di Kota Bharu.

Cikgu Yusoff

0193090711

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris di JB dan KB

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

InsyaAllah dalam 2012 saya akan buat dua kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris di luar KL iaitu di Johor Bharu dan Kota Bharu.

Kandungan Kursus:-
Hari Pertama
1. Tips dan petua mudah mahir bahasa Inggeris dalam masa yang singkat.
2. Teknik menggunakan kamus untuk meningkatkan kosakata bahasa Inggeris.
3. Cara mudah menggunakan kamus untuk faham Grammar  bahasa Inggeris.

4. Teknik menggunakan kamus untuk sebutan bahasa Inggeris yang sempurna.
5. Kaedah Menggunakan thesaurus untuk meningkatkan kosakata bahasa Inggeris.

6. Penggunaan Nouns dalam bahasa Inggeris.

6.1 Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
6.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
6.3 How to use Plural and Singular Nouns?
6.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
6.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
6.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.

6.7 Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

Hari Kedua

7. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

7.1 Functions of a pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
7.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular pronouns dan plural pronouns?

7.3 Subject pronoun – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?

7.4 Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?

7.5 Possessive pronouns – Penggunaan possessive pronouns seperti mine, yours, hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.

7.6 Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive pronouns seperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.

7.7 Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns seperti this/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.

7.8 Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti everyone, each dan sebagainya.

8. Adjectives

8.1 What is an adjective? -Apa itu adjective?

8.2 Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective

8.3 Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan

bagaimana nak gunanya.?

8.4 Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan

bagaimana nak gunanya.?

8.5 Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan

perbezaanya dengan possessive pronouns.

8.6 Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan

positive, comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller

dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

9. Verb

9.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris

9.2 What is Verb TO BE?

9.3 Usage of am, is, are, was dan were in Verb To BE

9.4 Present  tense, Past tense and Future tense – Konsep present

tense, past tense dan future tense dalam menggunakan Verb TO BE

9.5 Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.

9.6 Penggunaan Verb TO BE

10. Ringkasan kursus dan sesi soal jawab.

Butiran lanjut kursus:-

1. Tarikh – 3 dan 4hb March di Damansara Aliff, Johor Bharu

7 dan 8hb April di Paloh Inn, Jalan Pintu Geng, Kota Bharu

2. Masa – 9 pagi hingga 5 petang.

3. Yuran Kursus  – RM450 untuk kursus 2 hari tetapi ada diskaun untuk pendaftaran awal!

4. Diskaun – Untuk di JB daftar sebelum 15 Jan dan yuran cuma RM390. Daftar selepas 15 Jan tetapi sebelum/pada 18 Februari yuran cuma RM420.Daftar selepas 18 Februari dan yuran penuh RM450 dikenakan.

Untuk di KB daftar pada/sebelum 31 Jan dan yuran cuma RM390. Daftar selepas 31 Jan tetapi sebelum/pada 10 March yuran cuma RM420.Daftar selepas 10 March dan yuran penuh RM450 dikenakan.

Deposit sebanyak RM150 dikenakan sebagai pendaftaran.Deposit adalah sebahagian daripada yuran dan tidak dikembalikan jika tidak menyertai kursus.Deposit, bagaimanapun, boleh dipindah ke peserta lain sebagai deposit kursus sahaja.

Hubungi saya segera di 0193090711 atau di cikgutuition@yahoo.com atau di cikgutuition@gmail.com

Cikgu Yusoff

 

 

Kursus bahasa Inggeris JB Kursus bahasa Inggeris di Johor Bharu Kursus bahasa Inggeris di Johor BharuKursus bahasa Inggeris di Johor Bharu Kursus bahasa Inggeris di JB Kursus bahasa Inggeris mudah faham JB Kursus bahasa Inggeris berkesan Kursus bahasa Inggeris untuk MUET di JB Kursus bahasa Inggeris lepasan SPM di Kota Bharu Kursus bahasa Inggeris pra universiti Kelantan Kursus bahasa Inggeris KB Kursus bahasa Inggeris di Kelantan Kursus bahasa Inggeris di Kota Bharu Kursus bahasa Inggeris di KB Kursus bahasa Inggeris di KBKursus bahasa Inggeris mudah faham di kelantan Kursus bahasa Inggeris berkesan KB Kursus bahasa Inggeris untuk MUET di Kota Bharu Kursus bahasa Inggeris lepasan SPM di Kelantan Kursus bahasa Inggeris pra universiti Kelantan

Persediaan meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris di 2012

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

 

2012 semakin hampir dan tinggal beberapa hari sahaja lagi kita akan memasuki tahun baru ini. Bagaimana dengan tahun 2011 kepada anda? Pada saya, lupakan 2011 kerana ianya akan menjadi sejarah dan cuba buatkan 2012 sebagai tahun yang lebih baik untuk kita semua.

Bagaimana pula dengan persediaan anda untuk meningkatkan kemahiran berkomunikasi bahasa Inggeris anda dalam tahun 2012? Dalam artikel saya kali ini saya akan memberikan tips dan petua berdasarkan pengalaman saya belajar bahasa Inggeris selama 40 tahun, pengalaman sebagai trainer selama 16 tahun dan pengalaman mengajar bahasa Inggeris kepada ribuan orang dan kepada organisasi-organisasi seperti KWSP, Kementerian Kesihatan, Jabatan Perdana Menteri, Jabatan Statisitik Malaysia, Drypers, Universiti Malaya dan sebagainya.

1. Daftar untuk kelas bahasa Inggeris yang anda rasa sesuai untuk anda – Cara untuk mahir berkomunikasi dalam bahasa Inggeris ialah dengan mendaftar dalam kelas-kelas bahasa Inggeris yang sesuai dengan anda. Pastikan kelas yang anda ingin sertai itu sesuai dengan kemampuan anda sebab ada pelajar-pelajar cikgu yang pergi kekelas yang diajar oleh orang asing dan menggunakan 100% bahasa Inggeris tidak dapat mengikuti kelas itu dengan berkesan. Jangan pula malu dan segan menyertai kelas –kelas seperti kelas cikgu yang menggunakan BM dan BI dalam syarahan dan nota. Apa yang penting ialah anda boleh faham dan boleh praktikkan apa yang telah anda pelajari.

 

2. Beli kamus dan buku-buku rujukan yang berkaitan – Untuk mahir dalam komunikasi bahasa Inggeris, anda perlu ada bahan-bahan rujukan yang efektif seperti kamus yang lengkap, thesaurus untuk daftar perkataan seerti dan berlawanan, kamus peribahasa atau idiom dictionary dan juga buku-buku latihan.

 

3. Ianya mesti setiap hari – Aktiviti untuk meningkatkan komunikasi bahasa Inggeris mesti di lakukan setiap hari.Tiada cuti.Ianya mesti menjadi sebahagian dari hidup anda dan anda mesti tenggelam dalam bahasa Inggeris anda. Bahasa Inggeris adalah satu budaya dan bukan sekadar satu mata pelajaran.

 

4. Cintai bahasa Inggeris anda – Ianya akan menjadi lebih mudah untuk anda mahir jika anda menyukai, menyanyangi bahasa Inggeris anda. ‘To know English is to love English’ Inilah slogan atau moto yang perlu anda gunakan setiap hari.

 

To be continued.

 

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris untuk dewasa(pagi) dan untuk pelajar sekolah (petang) akan saya mulakan di Prct 16,Putrajaya pada 7hb Jan ini dan di Sunway pada 8hb jan ini. Tempat terhad dan dah hamper penuh. Hubungi saya di 0193090711 segera jika berminat.

Teknik 3 W’s untuk ketepatan dalam komunikasi bahasa Inggeris

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Kalau anda tertanya2 dalam bahasa Inggeris ni apa yg nak kita check ya sebelum bercakap dan menulis pada saya senang sahaja..

Check the 3 W’s.

1. When
2. Who or What

When – Basically is to check your tense. ie tense mana yang nak gunakan. Setiap
ayat yang kita buat in English mesti gunakan 1/12 or satu dari 12 tenses yang ada.

Who / What – Bila dah check ‘when’ check pulak anda bercakap tentang siapa atau apa sebab Who / What akan menentukan verb apa yang perlu anda gunakan.I have modified sedikit jenis Who/What yang diperkenalkan oleh Puan Norbi dan ada lima kategori Who / What iaitu:-

1. I
2. You
3. Singular – nouns and pronouns
4. Plural – nouns and pronouns
5. Uncountable nouns

Sebagai contoh,jika anda bercakap tentang fakta yang masih betul sekarang (fact that is still true now), dimana WHEN=now anda kena gunakan ia dalam bentuk Simple Present.

Selepas itu semaklah pulak the Who / What yang anda ingin ceritakan kerana ianya mungkin tidak sama. e.g.

1. I – I am dirty.
2. You – You are dirty.
3. Singular – Ali is dirty
4. Plural – They are dirty
5. Uncountable nouns -The water is dirty.

Perhatikan yang Verb TO BE yang berbeza ( am, is, are) digunakan di dalam ayat di atas.

Harap dapat membantu ya.

Kursus Asas-Asas bahasa Inggeris saya akan bermula untuk dewasa dan pelajar2 sekolah di Putrajaya, Sunway dan Bangi bermula 7hb Jan ini.

Cikgu Yusoff
019-3090711
cikgutuition@yahoo.com

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris untuk perbualan dan penulisan di Sunway,Putrajaya dan JB

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris untuk perbualan dan penulisan Januari ini!!!

Anda ingin tingkatkan penguasaan bahasa Inggeris anda?

Anda ingin mudah bertukar kerja dan naik pangkat?


Anda ingin menyertai kursus bahasa Inggeris yang mudah difahami?

Kursus-kursus bahasa Inggeris di tempat lain mahal dengan yuran RM1,000 lebih?

 Sertailah Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris  di Sunway dan Putrajaya Januari ini!!!

 Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris  di JB akan diadakan pada 3 dan 4 March 2012!!!

Kursus Asas-Asas bahasa Inggeris yang komprehensif!!!

Merangkumi aspek-aspek tatabahasa yang penting yang diperlukan anda
untuk berkomunikasi dalam penulisan dan perbualan !!!

Merangkumi Aspek Grammar dan Vocabulary!!!

Lebih 1,000 perbendaharaan kata dalam dwi-bahasa!!!

Lebih 500 soalan-soalan latihan beserta jawapan!!!

Bimbingan secara Online dan melalui Telefon semasa kursus!!!

Bimbingan secara Online dan melalui Telefon 3 bulan selepas kursus!!!

Butiran lanjut Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris di Sunway dan Putrajaya Januari ini!!!

1. Tarikh mula Kursus

i. Putrajaya mula  Sabtu 7hb Januari
ii. Sunway mula Ahad 8hb Januari
iii. JB – 3hb dan 4hb March 2012

2. Tempoh Kursus
i. Putrajaya 5 minggu
ii. Sunway  5 minggu
iii. JB – 2 hari (Yuran RM450 dan RM390 jika daftar pd 2011)

3. Masa kursus
i. Putrajaya  9 a.m. ke 1 p.m.
ii. Sunway  10 a.m. ke 2 p.m.
iii. JB 9a.m. – 5 p.m.

4. Yuran kursus

Cuma RM450 untuk 10 pelajar pertama!

*Yuran asal ialah RM490. Jimat RM50!

5. Sistem pengajaran
i. Dari peringkat paling ASAS. Mudah untuk difahami.
ii. Pengajaran dan Nota dalam dwi bahasa, BM dan BI
iii. Latihan-latihan untuk pengukuhan pemahaman.
iv. Latihan karangan mingguan
v. Latihan-latihan tambahan melalui email.

6. Lokasi
i. Sunway di Leisure Commerce Square,Mentari.P.J.
ii. Putrajaya di  Pusat kejiranan Precint 16. Sebelah Kompleks Membelibelah Alamanda
iii. Jb -Damansara Aliff

Tempat terhad dan cuma akan disahkan selepas penerimaan deposit RM150.

Yusoff
019-3090711

Kursus bahasa Inggeris Kursus bahasa Inggeris di Putrajaya Kursus bahasa Inggeris di Sunway
Kursus bahasa Inggeris di Johor Bharu Kursus bahasa Inggeris di JB Kursus bahasa Inggeris mudah faham Kursus bahasa Inggeris berkesan Kursus bahasa Inggeris untuk MUET Kursus bahasa Inggeris di Petaling Jaya Kursus bahasa Inggeris lepasan SPM Kursus bahasa Inggeris pra universiti Kursus bahasa Inggeris di Putrajaya Kursus bahasa Inggeris Efektif Kursus bahasa Inggeris Berkesan

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris Pra-Universiti / MUET di Sunway dan Putrajaya Januari ini!!!

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris Pra-Universiti / MUET di Sunway dan Putrajaya Januari ini!!!

Anda ingin lebih bersedia memasuki Universiti dengan penguasaan bahasa Inggeris yang baik?

Anda ingin mudah lulus MUET?

Anda ingin menyertai kursus bahasa Inggeris yang mudah difahami?

Kursus-kursus bahasa Inggeris di tempat lain mahal dengan yuran RM1,000 lebih?

Sertailah Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris Pra-Universiti / MUET di Sunway dan Putrajaya Januari ini!!!

Kursus Asas-Asas bahasa Inggeris yang komprehensif!!!

Merangkumi aspek-aspek tatabahasa yang penting yang diperlukan anda untuk berkomunikasi dalam penulisan dan perbualan di Universiti nanti!!!

Merangkumi Aspek Grammar dan Vocabulary!!! Lebih 1,000 perbendaharaan kata dalam dwi-bahasa!!!

Lebih 500 soalan-soalan latihan beserta jawapan!!!

Bimbingan secara Online dan melalui Telefon semasa kursus!!!

Bimbingan secara Online dan melalui Telefon 3 bulan selepas kursus!!!

Butiran lanjut Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris di Sunway dan Putrajaya Januari ini!!!

1. Tarikh mula Kursus

i. Putrajaya mula Sabtu 7hb Januari

ii. Sunway mula Ahad 8hb Januari

 

2. Tempoh Kursus i. Putrajaya 9 minggu ii. Sunway 9 minggu

 

3. Masa kursus

i. Putrajaya 9 a.m. ke 2 p.m.

ii. Sunway 10 a.m. ke 2 p.m. 4.

Yuran kursus i. Putrajaya RM690

iii. Sunway RM690

*Yuran asal ialah RM780. Jimat RM90!

5. Sistem pengajaran

i. Dari peringkat paling ASAS. Mudah untuk difahami.

ii. Pengajaran dan Nota dalam dwi bahasa, BM dan BI

iii. Latihan-latihan untuk pengukuhan pemahaman.

iv. Latihan karangan mingguan

v. Latihan-latihan tambahan melalui email.

 

6. Lokasi

i. Sunway di Leisure Commerce Square,Mentari.P.J.

ii. Putrajaya di Pusat kejiranan Precint 16

Tempat terhad dan cuma akan disahkan selepas penerimaan deposit RM150.

Cikgu Yusoff

019-3090711