Back to Basic Conversation # 2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Antara masalah yang dihadapi kita dalam bercakap dalam bahasa Inggeris ialah sebutan yang betul. Ramai yang takut untuk bercakap dalam bahasa Inggeris kerana takut tersalah sebut perkataan-perkataan dalam bahasa Inggeris itu terutamanya perkataan-perkataan yang jarang mereka dengar.

Ada banyak sebab kenapa sebutan-sebutan perkataan-perkataan bahasa Inggeris boleh menjadi sukar kepada kita.Antaranya ialah:-

1. Setengah2 cara sebutan perkataan-perkataan bahasa Inggeris tidak sama dengan cara sebutan perkataan-perkataan bahasa Melayu kita.

2. Sesetengah perkataan-perkataan bahasa Inggeris yang biasa kita dengar tidak disebut dengan betul oleh penutur di Malaysia ini.

3. Bahasa Inggeris cuma sekitar 20% sahaja asalnya dari bahasa Inggeris asli dan lebih 80% perkataan-perkataan bahasa Inggeris itu dipinjam dari bahasa-bahasa lain seperti Latin, Perancis, Itali, Cina dan juga bahasa Melayu kita. Banyak perkataan-perkataan bahasa Inggeris yang dipinjam ini sebutanya kekal mengikut sebutannya dalam bahasa asalnya seperti perkataan2 yang berasal dari Perancis seperti Grand Prix (x tidak berbunyi), Bon Voyage, abattoir (di sebut abetwa).

4. Ejaan perkataan-perkataan bahasa Inggeris itu tidak dibunyikan seperti ejaannya. Anda perlu berhati2 kerana banyak sebutan perkataan-perkataan bahasa Inggeris jauh berbeza dari ejaannya. Ada banyak perkataan-perkataan bahasa Inggeris yang mempunyai ’silent word’ atau pun huruf2 yang tidak dibunyikan seperti dumb ( b tidak dibunyikan), plumber ( b tidak dibunyikan),bomber ( b tidak dibunyikan), debt ( b tidak dibunyikan), extraordinary ( a dalam extra tidak dibunyikan)

5. Lain negara lain sebutan mereka. Ini lebih kepada telo atau accent di mana perkataan yang sama dalam bahasa Inggeris disebut berbeza di UK dan US atau pun di Australia. Di Malaysia ini sebutan kita banyak dipengaruhi sebutan UK dan US dan mungkin juga sebutan yang unik kepada orang Malaysia (Malaysian English)

Ada banyak cara anda boleh gunakan untuk membantu anda dalam memastikan anda menyebut sesuatu perkataan dalam bahasa Inggeris itu dengan betul.

1. Mendengar lebih banyak program-program dalam bahasa Inggeris. Jika anda ingin sebutan cara UK maka anda perlulah menonton cerita2, dokumentari dan berita dari negara UK. Kalau di Astro di saluran Hallmark 702 ada rancangan dari UK seperti Midsummer Murders dan Doc Martin. Anda juga boleh menonton berita BBC.

2. Menggunakan kamus elektronik yang mempunyai fungsi sebutan. Anda juga boleh menggunakan Kamus Online yang mempunyai fungsi sebutan.

3. Mengetahui penggunaan simbol fonetik. Simbol fonetik ialah cara paling baik untuk anda mengetahui cara sebutan yang betul untuk sebarang sebutan perkataan-perkataan bahasa Inggeris. Dengan mengetahui simbol2 fonetik ini anda akan tahu cara yang betul untuk menyebut semua perkataan-perkataan dalam bahasa Inggeris tanpa ragu-ragu. Sesetengah kamus seperti Oxford Advanced Learner’s Dictionary memberi simbol fonetik untuk sebutan US English dan UK English.

Diharap penerangan ringkas saya ini boleh membantu anda dar segi sebutan2 perkataan-perkataan bahasa Inggeris. Cara menggunakana simbol fonetik akan saya ajar dalam kelas pertama Kursus Perbualan Asas BI yang bermula Ahad ini,13hb Disember  di Sunway dan juga di dalam kelas Asas-Asas BI di Sunway pada 9 Januari . Hubungi saya di 0193090711 atau di cikgutuition@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s