SPM English 1119 Syllabus

 

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua

 

Saya selalu sarankan kepada pelajar-pelajar dan ibubapa tentang pentingnya untuk kita menganalaisa dulu syllabus sesuatu matapelajaran itu untuk memastikan yang pelajar-pelajar dan anak-anak kita boleh cemerlang dalam matapelajaran itu. Dengan cuti sekolah yang akan bermula tidak lama lagi pada 19hb November nanti, inilah masanya untuk pelajar-pelajar dan ibubapa untuk menganalisa syllabus kertas SPM English 1119 yang saya cuba analisakan di bawah sebagai persediaan untuk kursus Intensif Asas bahasa Inggeris yang saya akan mulakan pada cuti sekolah ini untuk pelajar-pelajar UPSR, PMR dan SPM nanti di Putrajaya dan Sunway . Moga analisa ini dapat membantu anda semua untuk SPM 2012, InsyaAllah.

 

 

  1. Kertas Satu SPM English 1119

 

  1. Masa yang diberikan – 105 minit
  2. Bahagian – Seksyen A – Directed Writing (35 markah)

Seksyen B – Continuous Writing (50 markah)

 

 

 

1. Seksyen A – Directed writing – Karangan berpanduan.

 

Ini ialah soalan pertama di dalam Seksyen A, Kertas 1. Pelajar akan diberi arahan-arahan yang spesifik berkenaan dengan karangan yang pelajar perlu karangkan. Poin-poin utama atau idea untuk karangan dalam soalan ini akan diberi dalam bentuk nota-nota pendek atau dalam bentuk gambar-gambar. Pelajar perlu menghuraikan di dalam karangan mereka berdasarkan poin-poin atau gambar-gambar yang telah diberikan. Pelajar juga boleh menambah pendapat dan poin-poin mereka bila mereka rasa ianya berkaitan dengan poin-poin yang telah diberikan. Pastikan yang pelajar membaca betul-betul arahan yang telah diberikan untuk memastikan pelajar mematuhi arahan dan memaksimakan markah yang boleh mereka perolehi. Ini kerana secara amnya, karangan jenis Directed Writing ini lebih mudah untuk mendapat markah tinggi jika dibandingkan dengan Continuous Writing kerana pelajar telah di berikan panduan dan poin yang jelas untuk membantu pelajar merangka karangan mereka. Markah penuh untuk Seksyen A ini ialah 85 markah dan pelajar diberikan 105 minit untuk menyiapkannya. Markah untuk Directed writing ini ialah 35 markah dan oleh itu  adalah disarankan untuk pelajar menghabiskan  cuma 35 minit untuk mengarangnya. Jika pelajar menghabiskan terlalu banyak masa untuk seksyen ini kerana dikuatiri tidak cukup masa pula untuk menghabiskan seksyen Continuous Writing yang memberi markah yang lebih tinggi dan lebih sukar untuk dijawab.

 

  1. Seksyen B – Continuous Writing –Karangan bebas bertajuk

 

Ini ialah soalan kedua di dalam Seksyen A, Kertas 1. Pelajar biasanya akan diberikan 5 tajuk untuk pelajar memilih cuma satu tajuk sepanjang 350 patah perkataan. Ianya berbeza dengan Directed writing di mana pelajar diberikan panduan untuk menulis karangan mereka. Dalam bahagian Continuous Writing ini, pelajar cuma diberikan topik dan arahan ringkas. Pelajar diberikan kebebasan untuk mengolah karangan mereka berdasarkan tajuk yang telah mereka pilih itu. Ini bermakna, intepretasi, kandungan, pendekatan, dan teknik adalah bergantung kepada pelajar sendiri untuk menentukannya. Markah untuk Directed writing ini ialah 50 markah dan oleh itu  adalah disarankan untuk pelajar menghabiskan  cuma 50 minit untuk mengarangnya. Ini adalah satu masa yang panjang jika digunakan dengan baik. Pelajar disarankan untuk membuat draf kasar tentang apa yang hendak dikarang agar lebih berstruktur dan lebih licin olahan karangan nanti.

 

Saya akan sambung lagi dengan Syllabus SPM English ini dalam masa yang terdekat.

 

Cikgu Yusoff

cikgutuition@yahoo.com

0193090711

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s