Teknik memulakan perbualan dengan baik

Bagaimana memulakan perbualan dengan baik.

1. Sebut perkatan pertama dengan betul dan jelas kerana tanggapan pertama penting. Jangan cakap terlalu kuat atau terlalu perlahan dan gunakan tempo yang sesuai.

2. Bertenaga dan bersemangat dalam memulakan perbualan anda itu.Jika anda bercakap dalam nada yang lemah, ianya mungkin disalah tanggap yang anda tidak bemrinat berjumpa dan bercakap dengan pihak lain itu.

3. Kerap gunakan nama orang yang anda sedang berbual itu untuk membina kemesraan. -Orang suka nama mereka disebut dan ini memberitahu mereka juga yang anda sukakan mereka dan ingat mereka selalu.

4. Pastikan anda mesra – senyum dan berbual ringan sahaja.-Walaupun anda keletihan, pastikan anda senyum walaupun ketika berbual dalam telefon.

5. Kawal perbualan itu tapi beri laluan kepada orang lain untuk bercakap. Perlu seimbangkan.Jangan memonopolin sesuatu perbualan itu. Jika pihak lain itu sedang menceritakan masalah mereka, anda mungkin perlu banyakkan mendengar terlebih dahulu.

Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris akan bermula pada 1hb Jun di Sunway dan 2hb Jun di Prct 16, Putrajaya.Tempat terhad kepada 15 orang sahaja.

Cikgu Yusoff

Celcom 0193090711 / Maxis 019-2947792

cikgutuition@gmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s