Teknik meningkatkan kemahiran Bahasa Inggeris anda dengan membaca teks dalam bahasa Inggeris

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Bagaimana untuk meningkatkan kemahiran Bahasa Inggeris anda dengan membaca teks dalam bahasa Inggeris

Menurut laman web helping-you-learn-english.com, salah satu cara terbaik untuk meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris kita ialah dengan membaca teks -teks bahasa Inggeris dan anda akan rasai ada peningkatan dalam bahasa Inggeris anda secara keseluruhan.

Tambahan pula, membaca adalah satu cara yang mudah, menyeronokkan dan amat murah untuk memperbaiki banyak aspek Bahasa Inggeris kita. Kita boleh meningkatkan perbendaharaan kata kita, pemahaman dan tatabahasa dengan hanya mengambil sebuah buku bahasa Inggeris atau melayari laman-laman web berbahasa Inggeris.

Membaca teks dalam Bahasa Inggeris boleh membantu kita dalam banyak aspek pembelajaran kita. Apabila kita membaca dalam Bahasa Inggeris kita dapat mempelajari perkataan baru dan struktur tatabahasa.

Jika kita berkali-kali melihat perbendaharaan kata baru kita akan mengingati perkataan-perkataan baru itu dan kemudian kita akan dapat menggunakannya apabila menulis atau bercakap dalam bahasa Inggeris.

Adalah penting untuk masuk ke dalam tabiat membaca teks dalam bahasa Inggeris: buku, surat khabar, majalah atau laman web. Jika anda membaca sekurang-kurangnya 20 atau 30 minit setiap hari, anda akan melihat peningkatan dalam perbendaharaan kata anda, ungkapan lisan dan kemahiran membaca Bahasa Inggeris anda. Saya sering memberitahu pelajar-pelajar saya yang pembacaan apa-apa bahan dalam bahasa Inggeris itu mesti dibuat setiap hari tanpa gagal dan tanpat cuti.

Apabila anda membaca teks dalam bahasa Inggeris, ia adalah idea yang baik untuk tidak melihat perkataan di dalam kamus setiap kali anda tidak memahami sesuatu perkataan itu.

Sebaliknya, ia adalah lebih baik untuk mencuba dan meneka makna perkataan baru berdasarkan konteks ayat. Apabila anda menggunakan konteks dan bukannya kamus untuk mempelajari perkataan, anda akan dapat ingat perkataan lebih mudah.

Bagaimanapun jika anda ingin menggunakan pendekatan yang agresif untuk mahir dalam masa yang singkat, anda digalakkan juga menyemak kamus dari masa ke semasa.

Dalam usaha untuk membantu anda menikmati membaca dalam Bahasa Inggeris, anda boleh memilih seorang penulis yang anda minati. Sebagai contoh, semasa kecil saya amat suka buku-buku garapan Enid Blyton dan semasa remaja saya suka novel2 tulisan Roald Dahl dan sekarang saya lebih suka novel-novel tulisan Jeffrey Archer. Anda juga boleh memberi tumpuan kepada topik yang menarik minat anda seperti bola sepak, internet, fesyen, pendidikan, berita dan sebagainya.

Jika anda berminat dalam meningkatkan kesihatan anda, mengapa tidak mengkaji cara yang berbeza untuk meningkatkan ia dalam Bahasa Inggeris? Jika anda mahu untuk melawat Kanada, mengapa tidak meneroka bandar pilihan anda dalam bahasa Inggeris. Bahasa adalah lebih mudah untuk belajar apabila anda menggunakannya dengan cara yang menarik dan relevan untuk diri sendiri.

Satu lagi perkara yang anda boleh cuba ialah dengan membaca buku yang sama, majalah, artikel atau laman web lebih daripada sekali. Jika anda membaca sesuatu dan kemudian anda membaca sekali lagi dalam beberapa hari atau minggu, anda akan notis bahawa kali kedua atau berturut-turut bahawa anda membaca, anda akan memahami lebih lanjut dan anda akan mengukuhkan perbendaharaan kata dan tatabahasa yang baru.

Mulakan hari anda setiap hari dengan membaca!

Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa nggeris cikgu akan bermula pada 5hb Januari di Kompleks Kejiranan Precint 16 dan pada 6hb Januari di Leisure Commerce Square (bersebelahan Stesyen Komuter Setia Jaya).Tempat terhad kepada 15 orang sahaja dan tinggal beberapa kekosongan sahaja lagi!

Diskaun khas untuk pelajar lepasan SPM 2012

Cikgu Yusoff
019-3090711

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s