Mahirkan diri dalam komunikasi bahasa Inggeris dalam 6 bulan!

image

image

image

image

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Apakah syarat atau rahsia untuk anda boleh berkomunikasi dengan baik dalam bahasa Inggeris asas dalam masa cuma 3 ke 6 bulan?

Ini bermakna,anda yang betul-betul lemah pun boleh mula berkomunikasi dengan baik dan yakin dalam ayat-ayat mudah yang tepat tatabahasa dan maksud ia?

Ini rahsianya:-

1. Love English  – Anda perlu meminati bahasa Inggeris itu terlebih dahulu dan tidak menganggap ianya sesuatu yang sukar dan membebankan.

2. Learn Grammar  – Anda perlu belajar bersungguh2 aspek tatabahasa bahasa Inggeris  untuk anda tahu bagaimana untuk membuat ayat dalam bahasa Inggeris.Grammar juga penting untuk membolehkan anda memahami apa yang anda baca dan dengar.

3. Increase your vocabulary  – Kosakata bahasa Inggeris kita perlu juga ditingkatkan untuk melancarkan komunikasi bahasa Inggeris kita. Teknik paling berkesan ialah memulakan ia dengan Oxford 3000 word list.

4. A good teacher  – Agak sukar untuk belajar bahasa Inggeris ini secara bersendirian.Anda perlukan bimbingan daripada seorang guru yang mahir dan mempunyai komitmen yang tinggi. Saya sendiri sudah mengajar bahasa Inggeris selama 13 tahun dan memilih kerjaya ini atas sebab minat yang mendalam untuk mempertingkatkan kemahiran  berbahasa Inggeris anda.

5. Perfect practice – Anda bukan sekadar perlukan latihan tetapi latihan yang sempurna.Aspek practice ini cikgu akan rangkumkan dalam latihan karangan, latihan tatabahasa dan latihan membuat ayat-ayat mudah melalui:-

   i. Latihan dalam kelas
  ii. Latihan karangan melalui emel
  iii.  Latihan membuat ayat-ayat mudah melalui  WhatsApp.

Kesemua ini anda akan dapat melalui kursus Asas- Asas Komunikasi bahasa  Inggeris seperti berikut:-

1. Tarikh mula – 2hb Ogos
2. Lokasi – Precinct 16, Putrajaya
3. Masa  – 9 a.m. – 2 p.m.
4. Hari – Setiap Ahad selama 7 minggu
5. Yuran – RM790 seorang atau cuma RM790 seorang jika daftar dua orang.  Yuran biasa RM890.

Cuma tinggal 5 kekosongan sahaja lago.

Cikgu Yusoff
WhatsApp 019-3090711

image

Kursus Asas2 Komunikasi Bahasa Inggeris bermula Ogos ini

image

image

Assalamualaikum semua

Kursus Fundamentals of English Communication cikgu akan bermula bulan depan di Putrajaya.

Butiran adalah seperti berikut:-

1. Lokasi – Precint 16

2. Hari – Setiap Ahad

3. Tarikh mula kursus – 2hb Ogos

4. Masa kursus – 9 pagi – 2 petang (dua waktu rehat/break)

5. Yuran – Yuran biasa RM890. Yuran untuk yang daftar awal, RM790

Manfaat kursus:-

1. Nota lengkap dalam dwi-bahasa
2. Group support melalui WhatsApp – Anda boleh tanya cikgu setiap hari
3. 1 To 1 Guidance selepas setiap kelas tamat
4. 1 To 1 Guidance melalui WhatsApp
5. Audio File untuk topik-topik terpilih untuk memudahkan anda ingat apa yang sudah dipelajari
6. Video File untuk topik-topik terpilih untuk memudahkan anda ingat apa yang sudah dipelajari
7. Latihan English Grammar mingguan
8. Latihan essay mingguan

Hubungi cikgu segera jika berminat kerana tinggal 4 tempat sahaja lagi.

CIkgu Yusoff
WhatsApp 019-3090711

Teknologi NFC

image

image

image

Beberapa grafik yang boleh membantu kita untuk lebih memahami teknologi dan penggunaan NFC dalam kehidupan seharian kita.

Benarkah data kita disimpan di bateri telefon Samsung?

image

Assalamualaikum  dan Salam sejahtera semua

Nampaknya video tentang bahaya menggunakan handphone  Samsung disebabkan oleh  bateri ia yang boleh menyimpan data kita telah menjadi viral di media-media  sosial.Semalam saya menonton video yang dibuat oleh rakyat India  dan hari ini pula oleh rakyat Malaysia sendiri.

Semada saya menonton video itu pun saya sudah skeptikal tentang kebenaran fakta yang cuba diviralkan.Yang kelihatan seperti chip itu sebenarnya ialah antena NFC.NFC ialah singkatan kepada  Near Field  Communication yang membolehkan kita bertukar data/maklumat dengan peralatan lain yang mempunyai teknologi NFC  seperti telefon pintar lain dan juga peralatan penerima pembayaran . NFC  membolehkan telefon kita menjadi dompet elektronik atau e-wallet.

Antena NFC dan sistem NFC di telefon Samsung diletakkan dalam battery utk mengelakkan pengguna telefon Samsung membeli bateri original Samsung .Ini bermakna jika kita membeli bateri yang tidak asli untuk telefon Samsung kita,ianya tidak mempunyai teknologi NFC.

NFC ni bergungsi sama seperti teknologi  bluetooth yg kita kena turn on untuk memboleh berfungsi.Untuk menggunakan NFC ini, kita perlu dekatkan telefon kita dgn device lain yg ada NFC utk membolehkan berlakunya pertukaran data. Oleh itu,anda tidak perlu risau tentang ‘rompakan’ data oleh pihak lain.

Yg boleh org lain ambil data kita ialah daripada internal dan external memory card yang tidak dipadamkan betul2.

Cuba tgk di website ini.macam biasa,kdg2 org Malaysia ni suka sgt fwd2 hal2 yang belum disahihkan.Kalau maklumat saya ini salah,sila berikan sumber yg sohih.

  http://www.bgr.in/manufacturers/samsung/is-the-chip-inside-samsungs-smartphone-batteries-covertly-sending-your-data/

Cara mudah buat ayat dengan Verb TO BE

image

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua

Maaf kerana agak lama jugak cikgu tak posting tentang grammar. Dah seminggu cikgu kurang sihat.Masih belum 100% sihat ni tetapi cikgu teringat pulak dah lama cikgu tidak menulis di sini.

Untuk artikel kali ini cikgu cuma ingin tunjukkan contoh paling mudah membuat ayat-ayat dalam bahasa Inggeris dengan menggunakan  Verb TO BE yang sesuai dalam membuat ayat untuk menceritakan tentang diri kita sendiri dari segi:-

1. Nama
2. Status perkahwinan
3. Asal
4. Perasaan
5. Pekerjaan
6. Hobi
7. Asal usul

dan lain2 lagi.

Jangan lupa bahawa Verb TO BE = am,is,are,was,were,have been dan sebagainya.Fungsi utama verb TO BE ini ialah  untuk menunjukkan masa dan ianya dinamakan sedemikian kerana BE sebenarnya ialah kata dasar untuk am, is, are, was, were dan sebagainya.

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris cikgu akan bermula pada 1hb Ogos ini di Sunway dan Putrajaya.Untuk yang daftar awal, yuran masih RM790. Yuran biasa ialah RM890. Kursus  ini amat menekankan aspek:-

1. Tatabahasa
2. Kosakata
3. Latihan
4. Bimbingan melalui WhatsApp

Cikgu Yusoff
WhatsApp 019-3090711

Bengkel Intensif Persediaan MUET 2015

image

image

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Bengkel Persediaan Intensif MUET Jun 2015

Tarikh Bengkel – 20/6, 27 / 6
Masa – 10 a.m. to 2 p.m.

Lokasi – Leisure Commerce Square, Jln PJS 8 / 9,Sunway

Yuran – RM190

Kandungan Kursus:-

1. Pengenalan kepada kursus

2. Apa itu MUET

3. Komponen dalam MUET dan permakahan MUET

4. Tip dan petua asas untuk dapat minima Band 3/4 dalam MUET

5. Komponen Listening
     5.1 Apa yang diuji?
     5.2 Persediaan untuk komponen Listening
     5.3 Teknik menjawab
     5.4 Latihan listening

6. Komponen Speaking
     6.1 Apa yang diuji?
     6.2 Persediaan untuk komponen Speaking
     6.3 Teknik menjawab menggunakan Teknik Conversation Starter
     6.4 Teknik bercakap secara individu dan kumpulan
    6.5 Latihan bercakap dalam kumpulan

7. Komponen Reading
     7.1 Apa yang diuji?
     7.2 Persediaan untuk komponen Reading
     7.3 Teknik scanning
     7.4 Latihan reading

8. Komponen Writing
     8.1 Apa yang diuji?
     8.2 Persediaan untuk komponen Writing
     8.3 Aspek tatabahasa dalam Writing
     8.4 Latihan Writing

9. Sesi soal jawab dan Review

Cikgu Yusoff
WhatsApp  019-3090711

Pelajari Nouns anda dengan Manual Lengkap Tatabahasa bahasa Inggeris

image

image

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua

Topik yang terpenting dalam memahirkan diri kita dalam komunikasi bahasa Inggeris  ialah topik Nouns.Anda perlu betul2 kenal Nouns terutamanya samaada Nouns  itu :-

1. Singular —-> kuantiti sama dgn satu
2. Plural —> kuantiti lebih daripada satu
3. Uncountable —> nouns yang tidak boleh dikira

Anda boleh gunakan Manual Lengkap Tatabahasa bahasa Inggeris yang ditulis oleh cikgu untuk mengenali Nouns anda.

Ini adalah kandungan Manual cikgu yang berkaitan dengan Nouns.

2.1     What are Nouns?

        Anda perlu tahu apakah itu Nouns dan kegunaan mereka dalam ayat2 bahasa Inggeris anda.

     2.2    Gender in nouns
Anda mungkin perlu ambil kira faktor gender atau jantina dalam menamakan orang dan binatang dalam bahasa Inggeris.
    
     2.2.1 Masculine Gender

     2.2.2 Feminine Gender – Ada sesetengah nama dalam Nouns  yang digunakan khas untuk menamakan seorang  perempuan (mother, woman,actress) atau binatang betina (lioness,ewe,cow)

     2.2.3 Common Gender
Nama yang tidak menunjukkan jantina orang atau binatang itu.

– doctor,cattle, teacher

     2.2.4 Neuter Gender
Nouns untuk benda yang tidak ada kaitan dengan jantina

     2.3 Nouns of Places
Nouns yang digunakan untuk menamakan tempat seperti town, city, living room

     2.4 Nouns of Animals

Nouns yang digunakan untuk menamakan haiwan secara spesifik seperti cattle,dog,tiger

           2.4.1 Gender and the young in animals

Menamakan haiwan dari segi jantina (jantan & betina) dan anak mereka

Cth:-

1. Lembu jantan – bull
2. Lembu betina – cow
3. Anak lembu – calf

     2.5 Nouns of Things

Nouns yang digunakan untuk menamakan benda seperti table, car,building dsbnya

     2.6 Abstract Nouns

Nouns yang digunakan untuk menamakan sesuatu yang abstrak seperti feeling,happiness,beauty, chaos

     2.7 Collective nouns

Nouns yang digunakan untuk menamakan Nouns dalam sekumpulan seperti:-

A herd of cattle
A bunch of keys
A choir of singers

            2.7.1 The singular and plural concept in Collective Nouns
Menamakan sekumpulan atau lebih daripada satu kumpulan

A herd of cattle
Two herds of cattle

           2.7.2 List of common collective nouns

           2.7.3 Collective Nouns for animals
           2.7.4 Collective nouns compared to singular and plural nouns
           2.7.5 General relationship in collective nouns

Perhubungan am dalam menggunakan collective nouns

e.g.

A herd  digunakan  untuk menamakan sekumpulan binatang yang berkuku ‘hoof’ dan meragut rumput  atau  makan daun pokok.

     2.8 Quantity in Nouns – Singular and Plural Nouns

Aspek yang amat penting  di dalam bahasa Inggeris  dimana:-

1. Kuantiti  noun =1 —> Singular  noun

1. Kuantiti  noun >1 —> Plural noun
         2.8.1 Subject-Verb Agreement

Kuantiti noun samaada  ianya singular atau plural akan menentukan Verb yang akan digunakan.
Verb  wajib dalam ayat bahasa Inggeris dan Verb yang digunakan mesti bersetuju dengan Subject atau Noun dalam ayat itu.

Ali  is my friend.
Ali and Abu are my friends.

is=singular  verb yang dipadankan dengan singular noun (Ali)

are= plural verb yang dipadankan dengan plural  noun (Ali and Abu)

         2.8.2 Plural forms in English
         2.8.3 Irregular plural nouns
         2.8.4 Nouns that are always in plural forms
         2.8.5 Plural forms for Nouns ending with –o
         2.8.6 Foreign Plural forms
         2.8.7 Usages of Adjective of quantity with plural nouns

Penggunaan Adjective of quantity dalam penggunaan plural noun seperti several,many,a lot of,some

    2.9 Count in nouns- Countable Nouns and Uncountable Nouns

Pengiraan dalam nouns:-

1. Nouns yang boleh dikira (Countable nouns)

car, house,book  

2. Nouns yang tidak boleh dikira (Uncountable nouns)

sugar,flour,water,smoke, oxygen, mathematics, English

         2.9.1 Generic uncountable nouns
         2.9.2 Categories of uncountable nouns
         2.9.3 Quantity expressions in uncountable nouns
         2.9.4 Singular and plural in generic uncountable nouns
    2.10 Possessive nouns

Harga asal Manual ialah RM190 tetapi sekarang ditawarkan pada harga RM140 sahaja untuk 10 buah Manual sahaja.

Join FB Page cikgu di Cikgu Yusoff’s English

Cikgu Yusoff
WhatsApp 0193090711

Cara mudah dapat band 3,4 atau 5 dalam MUET 2015

image

image

image

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Jika anda baru  mendapat keputusan MUET anda dan anda  tidak mendapat band yang anda kehendaki,pasti ada sebab kenapa anda gagal mendapat band tersebut.

Secara puratanya, 50- 55% calon yang mengambil MUET sekadar mendapat Band 1 atau Band 2. Antara punca-punca calon gagal mendapat sekurang-kurangnya Band 3 yang telah saya kenal pasti ialah :

1. Tidak arif dengan format MUET itu sendiri . Terdapat  ramai calon yang sekadar ambil MUET  tanpa pernah melihat soalan2  sebenar MUET.

2. Tidak mengatur strategi dalam persediann MUET mereka.Ramai calon yang risau aspek Speaking dalam MUET sedangkan markah speaking cuma 15% dari jumlah markah MUET. Komponen Reading memberi markah maksima 40% dan Writing 30%! Komponen inilah yang calon kena lebih bersedia.

3. Masih lemah dalam pembentukan ayat-ayat bahasa Inggeris kerana masih lemah dalam aspek tatabahasa bahasa Inggeris.Kelamhan dalam aspek tatabahasa  ini akan memberi kesan kepada calon2 MUET terutamanya  dalam komponen  Speaking, Reading dan juga Writing. .

4. Kurang kosakata bahasa Inggeris. Perlu diingatkan  bahawa kosakata yang digunakan  dalam soalan2  MUET  terutamanya dalam komponen  Reading, agak sukar difahami  kerana ada yang diambil daripada  majalah2  seperti National Geographic, Reader’s  Digest dan sebagainya.

5. Kurang membuat latihan-latihan MUET samaada soalan-soalan klon atau soalan-soalan sebenar MUET.

Kursus Asas-Asas bahasa Inggeris saya akan bermula pada 9hb Mei ini di Sunway dan di Putrajaya pada 10hb Mei di Putrajaya .Amat sesuai untuk pelajar-pelajar yang akan memasuki IPTA dan IPTS dan juga untuk mereka yang akan mengambil MUET.

Untuk mereka yang perlu mendapat Band 4 atau Band 5,untuk mendapat ijazah mereka,perlu bersedia lebih awal.

Cikgu Yusoff
Call/sms/Whatsapp 019-3090711
Trainer semenjak 1996
Trainer bahasa Ingeris semenjak 2006.

Verb TO HAVE – Penggunaan have,has,had,having dan sebagainya

Verb TO HAVE

Verb TO HAVE Nama untuk Kata Kerja ini biasanya di panggil Verb TO HAVE. Ini antara topik yang paling saya suka ajar kerana ianya dapat membantupelajar-pelajar saya untuk berupaya membuat ayat dengan betul dari segia tatabahasa atau grammar dalam bahasa Inggeris.

Dari segi bentuk ia, anda perlu tahu lima bentuk yang boleh wujud iaitu:-

1. Infinitive / Kata dasar – Kata dasar ia ialah HAVE

2. Third person singular form – Have + ‘s’ = Has Third person singular merujuk kepada singular nouns seperti Ali, the boy, my child atau singular pronouns iaitu He, She dan It Ramai yang tidak tahu bahawa ‘has’ sebenarnya ialah Infinitive + -s ——> Have + -s = Has

3. Past tense = Had Ramai yang tidak tahu bahawa ‘had’ sebenarnya ialah Infinitive + -ed ——> Have + -ed = Had

4. Past participle = Had Infinitive + -ed ——> Have + -ed = Had

5. Present participle – Having Ramai yang tidak tahu bahawa ‘having’ sebenarnya ialah Infinitive + -ing ——> Have + -ing = Having

Anda perlu tahu bahawa anda bukan boleh pada setiap masa menggunakan Verb TO HAVE dalam bentuk Present Participle ia kerana Verb TO HAVE adalah sejenis Mixed Verb di mana ianya bergantung kepada definisi Verb TO HAVE itu sendiri.

Berdasarkan kamus Oxford English-English-Malay ada 9 definisi untuk Verb TO HAVE iaitu:-

1. To Hold something / To Possess Mempunyai / Ada Abu has a house in Bangi.

2. To be ill with something Menghidap My mother has a bad cold.

3. To have a particular duty or plan Ada tugas atau rancangan sesuatu. I have a lot of homework this week.

4. To hold somebody/something; to keep something in a particular place Memegang; menahan; meletakkan sesuatu We have our books up on the shelves.

5. Used with many nouns to talk about doing something I am having my breakfast tight now. I had nasi lemak for breakfast this morning.

6. To experience something/ Mengalami Ali is having some problems at the office now.

7. To cause somebody or something to do something in a particular state Digunakan dengan maksud menyebabkan seseorang/sesuatu membuat sesuatu atau berada dalam keadaan sesuatu. I will have lunch ready by the time you get home.

8. Have something done Digunakan dengan maksud mengatur bagi seseorang untuk membuat sesuatu I have my car washed once a week at a car wash near my house. Ali is having his hair cut now.

9. To look after or entertain somebody Menjaga; meraikan We are having some guests to lunch tomorrow. Penerangan penuh Verb TO HAVE ini boleh anda semua dapati daripada Manual Lengkap bahasa Inggeris saya yang setebal 632 muka (bersaiz A4) atau dengan menghadiri Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris saya yang akanakanbermula di Sunway pada 9hb Mei ini dan pada 10hb Mei ini. Cikgu Yusoff WhatsApp 019-3090711

Jom sertai page Cikgu Yusoff’s English di Facebook

FB CYE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Terima kasih kepada anda semua yang telah mengikuti blog cikgu ini

InsyaAllah cikgu akan cuba untuk lebih aktif dalam blog. Untuk mereka yang inginkan lebih banyak artikel-artikel bahasa Inggeris dan sedikit untuk bidang-bidang lain, jangan lupa Like Facebook page cikgu di Cikgu Yusoff’s English

Ini kerana,kadang-kadang cikgu cuma post di FB page sahaja dan tidak dipostkan di blog cikgu ini.

Untuk mereka yang ingin menyertai group WhatsApp cikgu,ada tinggal 20 kekosongan sahaja lagi untuk mereka yang betul2 berminat nak meningkatkan bahasa Inggeris mereka.Anda boleh WhatsApp cikgu di 019-3090711 untuk menyertai ia.

Cikgu Yusoff
WhatsApp