Kursus Intensif Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula Januari 2014 ini.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semuaAnda ingin tingkatkan kemahiran bahasa Inggeris anda?

Anda ingin mengambil MUET, IELTS ataua TOEFL?

Anda ingin mudah untuk mengajar anak-anak anda bahasa Inggeris?

Anda kurang yakin berkomunikasi dalam bahasa Inggeris?

Anda ingin mudah mendapat kerja dan kenaikan pangkat?

Jika jawaban anda ialah YA, Kursus Intensif Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula Januari 2014 ini boleh membantu anda!

Untuk mereka yang berminat meningkatkan kemahiran berbahasa Inggeris mereka dari aspek perbualan dan penulisan, Kursus Intensif Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris  akan diadakan dalam masa yang terdekat di Sunway dan Putrajaya  iaitu:-
Tempat terhad kepada 15 orang sahaja. Segera daftar!!! Tinggal  6 tempat sahaja untuk kelas Putrajaya dan 5 tempat untuk kelas Sunway!!

Apa yang akan diajar?1. Modul Pertama – Kursus Asas-Asas Perbualan bahasa Inggeris

i. Teknik dan petua mudah fasih bahasa Inggeris dalam masa yang singkat.

ii. Teknik mudah menggunakan kamus untuk menyebut perkataan-perkataan dalam bahasa Inggeris dengan tepat dengan menggunakan International Phonetic Spelling

ii. Teknik mudah menggunakan kamus untuk membuat ayat dengan betul dalam bahasa Inggeris
iii. Penggunaan Nouns dalam bahasa Inggerisiv. Cara menggunkan Pronouns untuk menggantikan Nouns

v. Penggunan adjectives untuk menerangkan Nouns dan Pronouns

vi. Memahami penggunaan Auxiliary Verbs aitu Verb TO BE dan Verb TO HAVE.

vii. Pengenalan kepada Verb Tenses dalam bahasa Inggeris

viii Memahami dan menggunakan Present tenses, Past tenses dan Future tenses

Kursus ini amat sesuai untuk:-

1. Yang sedang bekerja
2. Yang sedang menuntut di IPTA dan IPTS.
3. Yang akan mengambil MUET.
4. Yang baru tamat SPM.
5. Yang ingin membimbing anak-anak mereka.
6. Guru-guru yang mengajar bahasa Inggeris.
Butiran kursus:-i. Lokasi Putrajaya

1. Tarikh Kursus – 18/1, 19/1, 25/1,26/1,1/2,2/2,15/2,22/2 , 1/3 & 8/3

2. Masa – 9 a.m. – 12.30 p.m.

3. Lokasi –  Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G. Putrajaya

ii. Lokasi Sunway

1. Tarikh – 18/1, 19/1, 25/1,26/1,1/2,2/2,15/2,22/2 , 1/3 & 8/3

2. Masa – 2.30 – 5.45 p.m.
3. Lokasi –Leisure Commerce Square, Jalan PJS 9/9. Petaling Jaya (Bersebelahan dengan Stesyen Komuter Setia Jaya)4. Yuran – Yuran asal kursus untuk keseluruhan kursus ialah RM1,080 tetapi tetapi  yuran cuma RM790 seorang jika daftar dengan deposit pada atau sebelum 31hb Disember 2013.

Lain-lain manfaat tambahan:-

1. Latihan karangan, objektif dan subjektif mingguan selama 3 bulan.
2. Khidmat sokongan individu melalui WhatsApp, email, internet chatting selama 3 bulan.
3. Kelas susulan pada diskaun 50%

Daftar dua orang dan yuran untuk kedua-dua modul cuma RM750 seorang jika daftar dengan deposit pada atau sebelum 31hb Disember

Cikgu Yusoff
019-3090711

Pengarang 5 buah buku mempelajari bahasa Inggeris
Guru dan pensyarah bahasa Inggeris semenjak 2006
Trainer semenjak 199
6

Advertisements

Kenapa anda perlu kuasai aspek tatabahasa untuk mahir bahasa Inggeris

Image

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Apa khabar anda semua? Saya amat berharap rakan-rakan saya di sini dalam keadaan sihat walafiat dan sama-sama berusaha untuk meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris kita untuk memajukan diri kita sendiri, keluarga kita dan seterusnya negara kita.

 

Ramai yang sudah maklum yang kursus-kursus bahasa Inggeris saya amat menekankan aspek tatabahasa atau Grammar di samping aspek kosakata atau Vocabulary.Sepanjang saya menjalankan kursus bahasa Inggeris secara sepenuh masa yang nak masuk tahun ke 8 ini, saya memang banyak menekankan aspek tatabahasa terlebih dahulu dan kemudiannya bersama-sama dengan kosakata dan seterusnya latihan-latihan bahasa Inggeris yang bersesuaian.

 

Jika anda tertanya-tanya kenapalah saya sentiasa menekankan aspek tatabahasa atau Grammar ini maka saya cuba untuk menerangkan dalam artikel ini supaya kita sama-sama dapat manfaat dari ia.

 

Antara sebab-sebab utama kenapa saya menekankan aspek tatabahasa atau Grammar ini ialah kerana pada saya Grammar ini dapat membantu kita menguasai bahasa Inggeris dalam masa yang amat singkat dan juga membuatkan pembelajaran bahasa Inggeris kita menjadi amat mudah! Jika anda mencari-cari jalan pintas untuk menjadi mahir dalam bahasa Inggeris, jawaban ia ialah Kuasai Grammar! Mudah bukan? Jika anda sanggup hadap tatabahasa bahasa Inggeris ini,anda akan berupaya menguasai bahasa Inggeris yang betul dan tepat dalam masa yang singkat walaupun anda merasakan yang tahap bahasa Inggeris amat-amat lemah sekarang.

 

Cuba kita lihat kenapa Grammar mempercepatkan dan mempermudahkan pembelajaran bahasa Inggeris kita:-

 

1. Grammar memudahkan kita faham kenapa apabila kita menggunakan kata nama kita kadang-kadang perlu menambah s,es,ies atau ves kepada sesuatu kata nama itu untuk menukarkan sesuatu kata nama itu daripada singular noun kepada plural noun.

2. Grammar juga akan membuat anda lebih faham kepada konsep pemasangan dimana singular noun perlu dipasangkan dengan singular verb dan pural noun perlu dipasangkan dengan singular verb. Sebagai contoh The boy is sick kalau ianya subjek dalam ayat ialah singular dan The boys are sick kalau subjek dalam ayat itu plural.

3. Grammar juga membantu kita memahami konsep uncountable nouns atau kata nama yang tidak boleh dikira seperti water,sugar,flour dan sebagainya di mana kata-kata nama ini tidak boleh kita tukar bentuk mereka kepada kata nama majmuk atau plural nouns seperti waters,sugars dan flours.

4. Setelah anda kenal uncountable nouns anda akan lebih faham kenapa ianya tiada bentuk plural dan kenapakah ianya hanya dipadankan dengan singular verbs sahaja.


5. Grammar juga akan membantu kita dari segi penambahan apostrophe dan apostrophe s kepada kepada kata nama untuk menukarkan mereka kapada possessive nouns seperti Ali’s car dan the boys’ mother.

6. Dalam topik Pronouns atau Kata Ganti Nama juga, grammar akan membantu kita apakah bezanya antara he, him, his dan himself.

7. Grammar juga akan membuat anda lebih faham kena he,she dan it perlu dipadankan dengan singular verbs sahaja manakala we dan they dipadankan dengan plural verbs sahaja


7. Dalam topik Pronouns juga, grammar akan membuat kita lebih faham bila kita boleh menggunakan pronouns yang dalam bentuk reflexive seperti himself,herself, yourself dan sebagainya.

 

Jika anda perhatikan grammar dalam dua topik sahaja sudah boleh membantu kita membuat ayat dengan betul dalam bahasa Inggeris dan ini akan memudahkan semua orang untuk memahami bahasa Inggeris yang kita gunakan tidak kiralah mereka ini daripada Malaysia, Singapore, U.S.A. mahupun U.K. kerana kita menggunakan standard atau piawai yang sama dalam komunikasi bahasa Inggeris kita.Kita tidak akan teragak-agak lagi tentang bahasa Inggeris kita dan kita akan lebih yakin berkomunikasi dengan sesiapa sahaja walau bagaimana hebat sekalipun bahas Inggeris mereka.

Penguasaan grammar yang baik akan membantu kita menjadi lebih yakin dalam pembinaan ayat-ayat bahasa Inggeris kita dan kita tidak lagi teragak-agak dan samar dalam pembentukan ayat bahasa Inggeris yang tepat dan mudah difahami oleh orang lain.

Inilah sebab utama kenapa saya suka mengajar grammar walaupun ada juga cikgu yang tidak minat mengajar grammar. Saya juga suka mengajar cara bagaimana menggunakan kamus dengan betul dari segi aspek tatabahasa.Jika selama ini kita hanya menggunakan kamus untuk mencari makna-makna perkataan bahasa Inggeris sahaja, saya akan ajar pelajar-pelajar saya bagaimana untuk menggunakan kamus untuk menyemak tatabahasa kita.

 

InsyaAllah saya akan lebih kerap berkongsi ilmu bahasa Inggeris yang sedikit ini.Saya harapkan anda dapat terus mendoakan kesihatan saya dan agar saya sentiasa diselamatkan Allah dan dimurahkan rezeki oleh Nya.

Jika ada yang berhajat belajar dengan saya secara terus dan lebih komprehensif,Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris intensif saya akan dijalankan pada 15hb dan 16hb Jun ini di Leisure Commerce Square, Sunway, Petaling Jaya. InsyaAllah jika anda bersungguh2 dalam mempelajari bahasa Inggeris ini,anda akan sedari yang bahasa Inggeris ini sebenarnya tidaklah sesukar mana.Tinggal 8 tempat sahaja lagi.

Antara yang saya akan ajar dalam kursus nanti ialah:-

i. Teknik mudah menggunakan kamus untuk menyebut perkataaan bahasa Inggeris seperti orang di UK dan USA.

ii. Teknik efektif menggunakan kamus untuk membuat ayat dengan betul dalam bahasa Inggeris.

iii. Teknik senang dan cepat meningkatkan kosakata bahasa Inggeris dengan thesaurus dan Teknik 4 part of speech

iv. Teknik mudah membuat ayat dengan Teknik 3W’s yang dicipta oleh Cikgu Yusoff sendiri.

v. Teknik berkesan memahami menggunakan verbs seperti am,is,are,was,were dan have,has dan had.

Moga maju jaya!


Cikgu Yusoff
0193090711
Pengarang 5 buah buku mempelajari bahasa Inggeris
Guru dan pensyarah bahasa Inggeris semenjak 2006
Trainer semenjak 1996

 

Aside

Image

Dari aspek perbendaharaan kata anda perlu tahu bagaimana untuk menamakan nouns anda dari segi:-

i. Occupation atau Pekerjaan nouns anda itu.

ii. Relationship atau jenis perhubungan yang wujud.

Ali is my father.

Anda juga boleh menggunakan nouns sebegini untuk menceritakan apakah jenis subject itu.

Ali is a father.

iii.Belief /Kepercayaan – Anda juga boleh gunakan nouns untuk menamakan kepercayaan sesuatu subjek itu.

Ali is a Muslim.

He is an atheist.

iv.Nationality or race atau Kewarganegaraan atau bangsa sesuatu subjek itu.

Ali is Malaysian.

Ali is a Malay.

v.Type atau jenis nouns itu. Selain menggunakan Adjectives atau Kata Sifat untuk menerangkan nouns,anda juga sebenarnya boleh menggunakan Nouns untuk membuat kenyataan tentang jenis sesuatu noun itu.

Ali is a genius.

 

Anda perlu ingat yang Nouns amat-amat penting untuk memulakan ayat-ayat anda dalam bahasa Inggeris.Ramai yang risau tentag aspek Verb Tenses atau penggunaan Kata Kerja dalma bahasa Inggeris tetapi sebelum anda ingin tahu Verbs yang mana patut anda gunakan,anda perlu tahu Nouns anda dengan baik iaitu adakah Nouns anda itu:-

i. Singular dimana kuantiti =1 e.g. One boy

ii. Plural dimana kuantiti >1 Two boys

ii. Uncountable dimana kuantiti noun tidak boleh dikira atau telah digabungkan menjadi satu

e.g. water(tidak boleh dikira) furniture (digabungkan menjadi satu)

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris akan dijalankan pada 15 dan 16hb Jun ini di Sunway. Yuran cuma RM290 untuk yang mendaftar awal!

Hubungi Cikgu Yusoff di cikgutuition@yahoo,com atau di 0193090711

Penggunaan Nouns of People

Fungsi nouns dalam bahasa Inggeris

Image

Aspek yang perlu anda tahu dalam mempelajari dalam aspek Nouns ini ialah:-

1. Proper and Common Nouns – Kata nama am dan kata nama khas.

i. Proper nouns – Kata nama khas yang spesifik untuk orang,haiwan, benda dan tempat dan mesti digunakan dengan huruf besar.

iii. Common nouns – Kata nama am yang menamakan orang,haiwan, benda dan tempat dan benda secara am dan dieja dengan huruf kecil.

2. Gender in nouns – Jantina dalam nouns.

i. Nama-nama yang khas untuk lelaki/jantan

Orang – boy, man, father

Haiwan – tomcat, bull, peacock

ii. Nama-nama yang khas untuk perempuan/betina.

Orang – girl, woman, mother

Haiwan – queen, cow, peahen

iii. Nama-nama yang boleh digunakan untuk kedua-dua jantina.

Orang – child, parent

Haiwan – cat, cattle, peafowl

iv. Nama-nama untuk benda-benda yang tidak ada jantina.

table, chair, cow

3. Count in nouns – Countable and uncountable nouns.

i. Nouns yang boleh dikira

car, house, book

ii. Nouns yang tidak boleh dikira.

water, flour, English, smoke

4. Quantity in nouns

i. Qty =1 —–> Singular Nouns – Kata nama tunggal

ii. Qty > 1 —–Plural nouns – Kata nama majmuk

5. Subject Verb Agreement – Penggunaan verbs yang sesuai dengan:-

i. Uncountable nouns
ii. Countable singular nouns
iii. Countable plural nouns

6. Collective nouns – Penjodoh bilangan berkelumpuk untuk:-

i. Sekumpulan orang – A class of students, a faculty of lecturers

ii. Sekumpulan haiwan – A herd of cattle, a flock of chickens

iii. Sekumpulan benda – A loaf of bread

7. Possessive nouns – Kata Nama pemilikan

i. Penggunaan apostrophe ‘s’ – Ali’s car

ii. Penggunaan apostrophe sahaja – The boys’ mother

8. Matching with other words

i. Singular with singular and plural with plural

e.g. The man is a teacher.

The men are teachers.

ii. Usage with articles

Ali is a teacher.

Ali and Abu are teachers.

iii. Usage with demonstrative pronouns

That man is a teacher.

This man is a teacher.

These men are teachers.

Those men are teachers.

iv. Replacing them with pronouns

Singular noun must be replaced with a Singular pronoun

I met Ali yesterday. He gave me a book.

I met Ali and Abu yesterday. They gave me a book

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris intensif akan dibuat pada 15 dan 16hb Jun nanti di Sunway.Yuran biasa RM350 tapi cuma RM290 untuk mereka yang mendaftar awal! Terhad kepada 20 tempat tapi tinggal 10 kekosongan sahaja lagi.

Aside

Image

As Salam semua.

Tahukah anda,setiap kali anda membuat ayat dalam bahasa Inggeris,kala kata kerja atau verb tense anda mestilah dipilih satu daripada 12 verb tenses yang ada dalam bahasa Inggeris?

Ini adalah contoh 12 verb tenses apabila anda menggunakan mereka dengan kata ganti nama ‘I”
Verb tenses ni digeruni ramai orang dan ditakuti ramai org tetapi kalau dipelajari dengan betul dan diajar dengan betul taklah sesusah mana.Cuma kena kuatkan semangat dan mesti ada stamina dan kecekalan nak mahir aspek Verb tenses ini.
Kenapa verb tenses ini penting?Kalau kita salah menggunakan verb tense yang betul,ianya boleh mengelirukan org yg kita sedang berkomunikasi itu.
Jangan ambil remeh aspek verb tenses ni sebab selagi kita tak betulkan aspek ini,bahasa Inggeris kita ditahap bahasa Inggeris bahasa pasar sahaja.

Aspek ini kadang2 Mat Saleh yg bahasa ibunda mereka bahasa Inggeris pun gagal menggunakan ia dengan betulJadi tak mustahil kita boleh lebih fasih dan lebih betul tatabahasa bahasa Inggeris ini dibandingkan dengan mereka yang berbahasa Inggeris 100% tetapi tidak mengetahui konsep verb tenses ini.
ika kita dapat menguasai hanya 80% aspek verb tenses ini pun saya sudah amat-amat bagus terutamanya di Malaysia ini di mana ramai daripada kita amat-amat lemah aspek verb tenses ini.

 

Pelajari semua ini dalam kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula 3hb March ini di Sunway dan 30hb March ini di Putrajaya.Tempat terhad.

Cikgu Yusoff
019-3090711

 

Aspek verb tenses dalam mempelajari bahasa Inggeris

Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris di Pulau Pinang March ini!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Atas permintaan ramai daripada mereka yang tinggal jauh di utara dan tidak dapat menghadiri kursus yang cikgu jalankan di Lembah Kelang maka satu kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris akan cikgu jalankan pada bulan March ini di Pulau Pinang.

Tempat terhad kepada 30 orang sahaja dan setakat ni dah 11 orang yang mendaftar dan tinggal 19 kekosongan sahaja lagi.

Kursus ini amat sesuai untuk:-

1. Yang sudah bekerja
2. Yang sedang menuntut di IPTA dan IPTS.
3. Yang akan mengambil MUET.
4. Yang baru tamat SPM.
5. Yang ingin membimbing anak-anak mereka.
6. Guru-guru yang mengajar bahasa Inggeris.

Cikgu Yusoff
Pengarang 5 buah buku mempelajari bahasa Inggeris
Guru dan pensyarah bahasa Inggeris semenjak 2006
Trainer semenjak 1996
cikgutuition@yahoo.com
019-3090711

Cara mudah untuk menguasai bahasa Inggeris dengan grammar!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Apa khabar anda semua?Saya harap rakan-rakan saya di sini dalam keadaan sihat walafiat dan sama-sama berusaha untuk meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris kita untuk memajukan diri kita sendiri, keluarga kita dan seterusnya negara kita.

Ramai yang sudah maklum yang kursus-kursus bahasa Inggeris saya amat menekankan aspek tatabahasa atau Grammar di samping aspek kosakata atau Vocabulary.

Jika anda tertanya-tanya kenapalah saya sentiasa menekankan aspek tatabahasa atau Grammar ini maka saya cuba untuk menerangkan dalam artikel ini supaya kita sama-sama dapat manfaat dari ia.

Antara sebab-sebab utama kenapa saya menekankan aspek tatabahasa atau Grammar ini ialah kerana pada saya Grammar ini dapat membantu kita menguasai bahasa Inggeris dalam masa yang amat singkat dan juga membuatkan pembelajaran bahasa Inggeris kita menjadi amat mudah! Jika anda mencari-cari jalan pintas untuk menjadi mahir dalam bahasa Inggeris, jawaban ia ialah Kuasai Grammar! Mudah bukan?

Cuba kita lihat kenapa Grammar mempercepatkan dan mempermudahkan pembelajaran bahasa Inggeris kita:-

1. Grammar memudahkan kita faham kenapa apabila kita menggunakan kata nama kita kadang-kadang perlu menambah s,es,ies atau ves kepada sesuatu kata nama itu.

2. Grammar juga membantu kita memahami konsep uncountable nouns atau kata nama yang tidak boleh dikira seperti water,sugar,flour dan sebagainya di mana kata-kata nama ini tidak boleh kita tukar bentuk mereka kepada kata nama majmuk atau plural nouns seperti waters,sugars dan flours.

3. Grammar juga akan membantu kita dari segi penambahan apostrophe dan apostrophe s kepada kepada kata nama untuk menukarkan mereka kapada possessive nouns seperti Ali’s car dan the boys’ mother.

4. Dalam topik Pronouns atau Kata Ganti Nama juga, grammar akan membantu kita apakah bezanya antara he, him, his dan himself.

5. Dalam topik Pronouns juga, grammar akan membuat kita lebih faham bila kita boleh menggunakan pronouns yang dalam bentuk reflexive seperti himself,herself, yourself dan sebagainya.

Jika anda perhatikan grammar dalam dua topik sahaja sudah boleh membantu kita membuat ayat dengan betul dalam bahasa Inggeris dan ini akan memudahkan semua orang untuk memahami bahasa Inggeris yang kita gunakan tidak kiralah mereka ini daripada Malaysia, Singapore, U.S.A. mahupun U.K. kerana kita menggunakan standard atau piawai yang sama dalam komunikasi bahasa Inggeris kita.Kita tidak akan teragak-agak lagi tentang bahasa Inggeris kita dan kita akan lebih yakin berkomunikasi dengan sesiapa sahaja walau bagaimana hebat sekalipun mereka.

InsyaAllah saya akan lebih kerap berkongsi ilmu bahasa Inggeris yang sedikit ini.Saya harapkan anda dapat terus mendoakan kesihatan saya dan agar saya sentiasa diselamatkan Allah dan dimurahkan rezeki oleh Nya.

Jika ada yang berhajat belajar dengan saya secara terus dan lebih komprehensif,Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris saya akan bermula pada 5hb Januari ini di Prct 16,Putrajaya dan [ada 6hb Januari di Leisure Commerce Square, Petaling Jaya. InsyaAllah jika anda bersungguh2 dalam mempelajari bahasa Inggeris ini,anda akan sedari yang bahasa Inggeris ini sebenarnya tidaklah sesukar mana.

Moga maju jaya!

Cikgu Yusoff

0193090711

myknowledgecentre.wordpress.com

Selesaikan masalah bahasa Inggeris dari akar umbi ia

Assalamualikum dan Salam Sejahtera semua…

Malam tadi saya amat sukar untuk tidur kerana memikirkan pelbagai masalah yang sedang saya hadapi buat masa ini tetapi dalam saya memikirkan bagaimana saya perlu atasi masalah-masalah saya itu Al
lah berikan ilham pula kepada saya untuk menulis pagi ini tentang bagaimana pula cara kita boleh atasi masalah kita dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

Kita selalu nampak yang wang ringgit itu sahaja rezeki yang Allah kurniakan kepada kita tetapi saya sentiasa bersyukur kepada Allah kerana turut menurunkan rezeki dalam bentuk ilham-ilham bagaimana saya boleh menjadi cikgu yang lebih baik dalam mengajar bahasa Inggeris kepada pelajar-pelajar yang datang belajar dengan saya dan yang menjadi pelajar di alam maya sperti anda ini.

Alhamdulillah, sebagai jururunding dan pelatih yang telah berkecimpung dalam bidang latihan selama 16 tahun, semakin hari semakin jelas kepada saya apakah punca-punca sebenar kelemahan kita dalam berkomunikasi bahasa Inggeris sekarang ini. Memang betullah pengalaman itu akan mematangkan kita dan akan membantu kita untuk membuat pilihan dan keputusan yang bijak.

Setiap hari saya akan menerima puluhan email, panggilan dan mesej sms yang meminta pendapat saya dan meminta pertolongan saya untuk membantu mereka mengatasi masalah komunikasi bahasa Inggeris mereka.

Mereka yang menghubungi saya inii terdiri daripada ibubapa yang risaukan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris anak-anak mereka, mereka yang sedang belajar di sekolah, mereka yang sedang belajar di universiti-uiversiti dan kolej, mereka yang sedang membuat ijazah sarjana muda mereka, mereka yang sedang membuat ijazah sarjana dan juga ada juga yang sedang membuat ijzah kedoktoran mereka.

Sudah tentu sebagai seorang guru, saya amat bersimpati dengan mereka kerana saya sedar yang jika kita ada masalah dengan komunikasi bahasa Inggeris kita dan jika pembelajaran dan kerja kita banyak menggunakan bahasa Inggeris maka ianya akan menjadi satu masalah dan bebanan kepada kita.

Secara amnya, saya akan memberi nasihat yang sama kepada mereka iaitu “Selesaikan masalah-masalah asas dalam komunikasi bahasa Inggeris mereka itu”

Kita mesti sanggup meneroka jauh ke dalam diri kita untuk mencari apakah yang telah membantutkan proses kita untuk mahir dalam bahasa Inggeris. Kenapa setelah sekian lama kita belajar bahasa Inggeris, kita masih tidak dapat fasih dalam bahasa Inggeris atau tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris yang betul tatabahasa ia dan yang mudah difahami dengan orang lain.

Kenapa pula rakan-rakan kita yang sama-sama belajar bahasa Ingeris dengan kita boleh lebih mahir daripada kita sedangkan mereka menghadiri kelas yang sama dan diajar oleh guru yang sama?

Itulah sebabnya saya selalu mengingatkan diri saya dan pelajar-pelajar saya untuk IKHLAS dan JUJUR dalam membuat analisa diri dalam mencari PUNCA-PUNCA sebenar kenapa kita masih bermasalah dalam berkomunikasi bahasa Inggeris sehingga sekarang.

Apakah sebabnya?

Apakah puncanya?

Apakah faktor-faktornya?

Cuba ambil sedikit masa dan buat analisa komprehensif tentang masalah sebenar dalam menguasai bahasa Inggeris ini.

Adakah ianya disebabkan faktor-faktor di bawah? :-

1. Kurang faham tatabahasa bahasa Inggeris.

2. Masih berfikir dalam bahasa Melayu apabila berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

3. Kurang perbendaharaan kata bahasa Inggeris sehingga menyebabkan kita sukar membuat ayat-ayat yang lebih berkesan dalam bahasa Inggeris dan juga menyukarkan kita untuk memahami ayat-ayat bahasa Inggeris orang lain.

4. Kurang latihan-latihan komunikasi bahasa Inggeris.

5. Sikap yang kurang positif terhadap bahasa Inggeris seperti tidak minat dengan bahasa Inggeris.Kurang minat membaca bahan-bahan bacaan dalam bahasa Inggeris dan kurang menonton rancangan-rancangan TV dalam bahasa Inggeris dan kurang juga mendengar program-program dalam bahasa Inggeris di radio dan sebagainya.

6. Kurang kecekalan dalam mempelajari bahasa Inggeris. Mungkin kita pernah cuba belajar semula bahasa Inggeris ini tapi kita tidak belajar sehingga habis dan ada aspek-aspek tatabahasa bahasa Inggeris yang kita tidak pelajari semula dengan betul. Mungkin juga kita ada cuba tingkatkan perbendaharaan kata bahasa Inggeris kita dan penyusunan ayat-ayat bahasa Inggeris kita dengan membaca akhbar-akhbar bahasa Inggeris setiap hari tetapi kita tidak terus menerus membaca mereka.

Apa-apa pun punca masalah komunikasi bahasa Inggeris kita, inilah langkah pertama kita untuk meningkatkan kemahiran kita dalam berbahasa Inggeris.

Sebelum kita boleh menyelesaikan masalah kita dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, sudah tentu kiat perlu tahu apakah PUNCA SEBENAR masalah kita ini.

Apabila punca sebenar TELAH DIKENALPASTI barulah kita boleh ambil langkah-langkah yang sesuai untuk mengatasi masalah kiita dalam berbahasa Inggeris.

Sebagai contoh, antara punca utama kenapa kita mungkin ada masalah dalam berbahasa Inggeris ialah kerana kita kurang faham konsep tatabahasa bahasa Inggeris dan juga kerana kita lemah dalam perbendaharaan kata bahasa Inggeris. Ini bermakna selagi kita tidak menyelesaikan dua masalah utama ini iaitu tatabahasa dan perbendaharaan kata maka selagi itulah kita tidak menyelesaikan masalah kita dalam berbahasa Inggeris. Kita mungkin terikut-ikut dengan sesetengah orang yang akan memberitahu kita, “Alahhh, tatabahasa tu tak penting..Ko cakap dan tulis je…lama2 ko pandai le..” Ya, ini mungkin betul dan berkesan untuk sesetengah orang tetapi ianya satu proses yang akan mengambil masa untuk meningkatkan kemahiran kita dan juga satu pendekatan yang agak merbahaya terutamanya jika kita dikelilingi oleh orang yang kurang mahir dalam bahasa Inggeris.

Pastikan anda SANGGUP selesaikan masalah akar umbi ini jika anda BETUL-BETUL ingin selesaikan masalah komunikasi bahasa Inggeris anda.

Saya amat bersimpati dengan sesetengah orang yang mempunyai semangat dan kecekalan yang tinggi dan sanggup menghabiskan wang ringgit yang banyak untuk meningkatkan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris mereka tetapi akhirnya kecewa kerana masih tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dengan baik.

Saya amat-amat ingin membantu anda menjadi mahir dan fasih dalam bahasa Inggeris tetapi anda kena IKHLAS dengan diri anda terlebih dahulu.JUJUR dengan diri anda dulu dan KETAHUI apakah punca sebenar anda masih kurang yakin berkomunikasi bahasa Inggeris. Anda kena pastikan anda buat MUHASABAH diri dan KENALI diri anda terlebih dahulu. Anda yang kenal siapa diri anda sebenarnya. Anda sendiri yang kenal apakah kelemahan anda dan apakah kekuatan anda.

Saya amat-amat sedih jika pelajar-pelajar saya tidak dapat mencapai kemahiran berbahasa Inggeris yang mereka inginkan tetapi sebagai seorang guru dan bagaimana hebat sekalipun saya ini, kejayaan seseorang pelajar itu banyak bergantung kepada diri mereka sendiri.

PERCAYA lah..bahasa Inggeris ini sebenarnya tidaklah sesukar mana. Ada lagi bahasa-bahasa di dunia ini yang jauh lebih sukar seperti bahasa Perancis, bahasa Mandarin dan banyak lagi.

Mungkin kadang-kadang kita rasa bahasa Inggeris ini sukar kerana bahasa Melayu kita ini amat mudah untuk dikuasai..Itu sahaja…

Jadi saya amat-amat berharap anda mengambil sedikit masa untuk menganalisa punca sebenar kelemahan bahasa Inggeris anda dan ambil langkah yang sewajarnya untuk mengatasi masalah anda itu.

Cikgu Yusoff
019-3090711
cikgutuition@yahoo.com
http://www.knowledgecentre.wordpress.com

Pembelajaran bahasa Inggeris berterusan dengan Cikgu Yusoff

Bermula dengan Sesi November saya akan mengambil pendekatan atau konsep Pembelajaran bahasa Inggeris berterusan di mana ianya akan merangkumi 4 peringkat iaitu:-

1. Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris selama 11 minggu atau lebih kurang 3 bulan.

2. Online Support atau sokongan atas talian melalui e-mail,online chat dan FB chat selama 3 bulan sepanjang kursus dan 6 bulan selepas tamat kursus.Ini membolehkan anda bertanya apa-apa aspek pengajaran saya yang anda kurang faham secara online selama 9 bulan tanpa apa-apa caj tambahan!

3. Sesi one-to-one di mana anda boleh berjumpa dengan saya selepas mana-mana kelas saya di Sunway dan Putrajaya jika anda ingin bertanya apa-apa sahaja tentang pembelajaran bahasa Inggeris.

4. Keahlian Alumni Club secara percuma sepanjang hayat di mana anda akan diberi keahlian percuma didalam Yahoogroup khas untuk Alumni kursus bahasa Inggeris saya. Melalui yahoogroup ini anda akan mendapat emel dari masa ke semasa tentang tips2 dan petua mempelajari bahasa Inggeris dan juga artikel-artikel tentang meningkatkan tatabahasa bahasa Inggeris dan juga perbendaharaan kata bahasa Inggeris.

Tujuan saya memperkenalkan Pembelajaran bahasa Inggeris berterusan dengan Cikgu Yusoff ini ialah untuk memastikan anda berterusan mempelajari bahasa Inggeris dengan saya sehingga anda betul-betul fasih dalam komunikasi bahasa Inggeris anda.

Daftar segera untuk kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris selama 11 minggu dengan saya. Yuran cuma RM790 dan boleh dibayar dalam dua ansuran iaitu RM490 dalam bulan pertama dan baki RM300 dalam bulan kedua.

Tempat terhad kepada 15 pelajar sahaja untuk memastikan keberkesanan pengajaran.

Cikgu Yusoff
019-3090711

Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris Nov ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anda ingin kuasai asas-asas bahasa Inggeris dengan mudah?

Anda inginkan kursus yang mudah difahami?

Anda inginkan kursus pada yuran yang amat berpatutan?

Anda inginkan khidmat sokongan percuma selepas kursus?

Anda inginkan cikgu yang boleh anda rujuk selepas kursus?

Jika jawapan anda YA.

Sertai Kursus Asas-Asas Komunikasi Penulisan & Perbualan Bahasa Inggeris bermula 3hb Nov di Precint 16, Putrajayadan 4hb di Sunway!!

Kursus pada hujung minggu , setiapSabtu di Putrajaya dan setiap Ahad di Sunway.

Sokongan Online percuma 3 bulan bernilai RM300 selepas kursus

Nota dwi bahasa yang lengkap

Syarahan dalam dwi bahasa yang mudah di fahami

Diajar oleh Cikgu Yusoff yang berpengalaman

Pengajar yang telah menulis lima buah buku mempelajari bahasa Inggeris

Pengajar yang mempunyai 16 tahun pengalaman sebagai pelatih

Pengajar yang pernah melatih KWSP, Kementerian Kesihatan, FAMA, Drypers, Universiti Malaya, Universiti Sains Islam Malaysia dan Kementerian Pertahanan

Yuran dari serendah RM490untuk pendaftaran dua orang.

Kursus terhad kepada15 orang sahaja!

Hubungi saya segera untuk menempah tempat.

Berikut adalah butir-butir lanjut tentang kursus tersebut
1. Tarikhkursus – Mula 3hb November di Putrajaya dan 4hb November di Sunway.

2. Masakelas – 9-12 p.m. setiap Sabtu di Putrajaya dan setiap Ahad 2- 5 pm diSunway

3. Tempohkelas – 7 minggu

4. LokasiKelas – Tingkat 1, Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G, Putrajaya.dan di Suite 1130, Block A, Leisure Commerce Square,, Jalan PJS 8/9, Sunway(berdepan kilang Freescale dan sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya)

5.Deposit Yuran – Deposit yuran cuma RM150 dan deposit ini adalah untuk menempahtempat. Ini dianggap sebagai sebahagian daripada yuran kelas..Deposit yurantidak boleh dipindah milik kepada orang lain dan tidak akan dipulangkan jikatidak hadir kursus.

6. Yuran Kelas – Yurankursus ialah RM590 dan jika daftar awal yuran cuma RM550. Jika andasudah bayar deposit RM150, anda cuma perlu bayar baki RM400 sahaja pada kelaspertama jika daftar awal. Baki yuran perlu dijelaskan pada hari kursus pertamadan perlu dibayar penuh walaupun tidak menghadiri kursus sepenuhnya. Jika bakiyuran tidak dijelaskan pada kelas pertama atas apa sebab sekali pun, maka yuranpenuh RM590 akan dikenakan.

7. Kelasganti – Kelas ganti cuma untuk 2 kelas sahaja dan tertaluk kepada kekosongandalam kelass Intake akan datang.Kelas ganti mesti diambil semasa Intake selepasIntake yang dihadiri.Ini untuk memastikan disiplin kehadiran dan pelajar tidakmengambil masa yang lama untuk mengganti kelas.

8. Syllabus kelas – Seperti di bawah

9. Jumlah pelajar – Maksima 15 orang sahaja setiap kelas

10. Sijil – Sijil akan dikeluarkan kepada peserta yangtamat kursus.

SyllabusFundamental of English Grammar
1.Pengenalan

1.1Petua-petua untuk cepat mahir dalam bahasa Inggeris

2.Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom dictionary

2.1 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nakmenggunakannya dengan efektif.
2.2 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3. Penggunaan Noun dalam bahasa Inggeris.

3.1Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
3.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
3.3 How to use Plural and Singular Nouns?
3.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
3.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
3.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.
3.7Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

4. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

4.1Functions of pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
4.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular
pronouns dan plural pronouns?
4.3Subject pronouns – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?
4.4Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?
4.5Possessive pronoun – Penggunaan possessive pronouns seperti mine,
yours,hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.
4.6Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive
pronounsseperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.
4.7Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns
sepertithis/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.
4.8Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti
everyone,each dan sebagainya.

5.Adjectives

5.1 Whatis adjective? -Apa itu adjective?
5.2Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective
5.3Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan
bagaimananak gunanya.?
5.4Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan
bagaimananak gunanya.?
5.5Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan
perbezaanyadengan possessive pronouns.
5.6Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan
positive,comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller
dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

6. Verb

6.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris
6.2 Whatis Verb TO BE?
6.3 Usageof am, is, are, was dan were in Verb To BE
6.4Present tense, Past tense and Future tense – Konsep present
tense, pasttense dan future tense dalam menggunakan verb TO BE
6.5Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.
6.6Penggunaan Verb TO BE

7. Latihan-latihan tambahan untuk aspek penulisan dan perbualan

1. Latihan karangan mingguan
2. Contoh-contoh karangan yang baik.
3. Teknik sebutan yang tepat dengan menggunakan phonetic spelling.
4. Audio file contoh-contoh perbualan
5. Video contoh-contoh perbualan.
6. Video teknik2 perbualan