Selesaikan masalah bahasa Inggeris dari akar umbi ia

Assalamualikum dan Salam Sejahtera semua…

Malam tadi saya amat sukar untuk tidur kerana memikirkan pelbagai masalah yang sedang saya hadapi buat masa ini tetapi dalam saya memikirkan bagaimana saya perlu atasi masalah-masalah saya itu Al
lah berikan ilham pula kepada saya untuk menulis pagi ini tentang bagaimana pula cara kita boleh atasi masalah kita dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

Kita selalu nampak yang wang ringgit itu sahaja rezeki yang Allah kurniakan kepada kita tetapi saya sentiasa bersyukur kepada Allah kerana turut menurunkan rezeki dalam bentuk ilham-ilham bagaimana saya boleh menjadi cikgu yang lebih baik dalam mengajar bahasa Inggeris kepada pelajar-pelajar yang datang belajar dengan saya dan yang menjadi pelajar di alam maya sperti anda ini.

Alhamdulillah, sebagai jururunding dan pelatih yang telah berkecimpung dalam bidang latihan selama 16 tahun, semakin hari semakin jelas kepada saya apakah punca-punca sebenar kelemahan kita dalam berkomunikasi bahasa Inggeris sekarang ini. Memang betullah pengalaman itu akan mematangkan kita dan akan membantu kita untuk membuat pilihan dan keputusan yang bijak.

Setiap hari saya akan menerima puluhan email, panggilan dan mesej sms yang meminta pendapat saya dan meminta pertolongan saya untuk membantu mereka mengatasi masalah komunikasi bahasa Inggeris mereka.

Mereka yang menghubungi saya inii terdiri daripada ibubapa yang risaukan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris anak-anak mereka, mereka yang sedang belajar di sekolah, mereka yang sedang belajar di universiti-uiversiti dan kolej, mereka yang sedang membuat ijazah sarjana muda mereka, mereka yang sedang membuat ijazah sarjana dan juga ada juga yang sedang membuat ijzah kedoktoran mereka.

Sudah tentu sebagai seorang guru, saya amat bersimpati dengan mereka kerana saya sedar yang jika kita ada masalah dengan komunikasi bahasa Inggeris kita dan jika pembelajaran dan kerja kita banyak menggunakan bahasa Inggeris maka ianya akan menjadi satu masalah dan bebanan kepada kita.

Secara amnya, saya akan memberi nasihat yang sama kepada mereka iaitu “Selesaikan masalah-masalah asas dalam komunikasi bahasa Inggeris mereka itu”

Kita mesti sanggup meneroka jauh ke dalam diri kita untuk mencari apakah yang telah membantutkan proses kita untuk mahir dalam bahasa Inggeris. Kenapa setelah sekian lama kita belajar bahasa Inggeris, kita masih tidak dapat fasih dalam bahasa Inggeris atau tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris yang betul tatabahasa ia dan yang mudah difahami dengan orang lain.

Kenapa pula rakan-rakan kita yang sama-sama belajar bahasa Ingeris dengan kita boleh lebih mahir daripada kita sedangkan mereka menghadiri kelas yang sama dan diajar oleh guru yang sama?

Itulah sebabnya saya selalu mengingatkan diri saya dan pelajar-pelajar saya untuk IKHLAS dan JUJUR dalam membuat analisa diri dalam mencari PUNCA-PUNCA sebenar kenapa kita masih bermasalah dalam berkomunikasi bahasa Inggeris sehingga sekarang.

Apakah sebabnya?

Apakah puncanya?

Apakah faktor-faktornya?

Cuba ambil sedikit masa dan buat analisa komprehensif tentang masalah sebenar dalam menguasai bahasa Inggeris ini.

Adakah ianya disebabkan faktor-faktor di bawah? :-

1. Kurang faham tatabahasa bahasa Inggeris.

2. Masih berfikir dalam bahasa Melayu apabila berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

3. Kurang perbendaharaan kata bahasa Inggeris sehingga menyebabkan kita sukar membuat ayat-ayat yang lebih berkesan dalam bahasa Inggeris dan juga menyukarkan kita untuk memahami ayat-ayat bahasa Inggeris orang lain.

4. Kurang latihan-latihan komunikasi bahasa Inggeris.

5. Sikap yang kurang positif terhadap bahasa Inggeris seperti tidak minat dengan bahasa Inggeris.Kurang minat membaca bahan-bahan bacaan dalam bahasa Inggeris dan kurang menonton rancangan-rancangan TV dalam bahasa Inggeris dan kurang juga mendengar program-program dalam bahasa Inggeris di radio dan sebagainya.

6. Kurang kecekalan dalam mempelajari bahasa Inggeris. Mungkin kita pernah cuba belajar semula bahasa Inggeris ini tapi kita tidak belajar sehingga habis dan ada aspek-aspek tatabahasa bahasa Inggeris yang kita tidak pelajari semula dengan betul. Mungkin juga kita ada cuba tingkatkan perbendaharaan kata bahasa Inggeris kita dan penyusunan ayat-ayat bahasa Inggeris kita dengan membaca akhbar-akhbar bahasa Inggeris setiap hari tetapi kita tidak terus menerus membaca mereka.

Apa-apa pun punca masalah komunikasi bahasa Inggeris kita, inilah langkah pertama kita untuk meningkatkan kemahiran kita dalam berbahasa Inggeris.

Sebelum kita boleh menyelesaikan masalah kita dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, sudah tentu kiat perlu tahu apakah PUNCA SEBENAR masalah kita ini.

Apabila punca sebenar TELAH DIKENALPASTI barulah kita boleh ambil langkah-langkah yang sesuai untuk mengatasi masalah kiita dalam berbahasa Inggeris.

Sebagai contoh, antara punca utama kenapa kita mungkin ada masalah dalam berbahasa Inggeris ialah kerana kita kurang faham konsep tatabahasa bahasa Inggeris dan juga kerana kita lemah dalam perbendaharaan kata bahasa Inggeris. Ini bermakna selagi kita tidak menyelesaikan dua masalah utama ini iaitu tatabahasa dan perbendaharaan kata maka selagi itulah kita tidak menyelesaikan masalah kita dalam berbahasa Inggeris. Kita mungkin terikut-ikut dengan sesetengah orang yang akan memberitahu kita, “Alahhh, tatabahasa tu tak penting..Ko cakap dan tulis je…lama2 ko pandai le..” Ya, ini mungkin betul dan berkesan untuk sesetengah orang tetapi ianya satu proses yang akan mengambil masa untuk meningkatkan kemahiran kita dan juga satu pendekatan yang agak merbahaya terutamanya jika kita dikelilingi oleh orang yang kurang mahir dalam bahasa Inggeris.

Pastikan anda SANGGUP selesaikan masalah akar umbi ini jika anda BETUL-BETUL ingin selesaikan masalah komunikasi bahasa Inggeris anda.

Saya amat bersimpati dengan sesetengah orang yang mempunyai semangat dan kecekalan yang tinggi dan sanggup menghabiskan wang ringgit yang banyak untuk meningkatkan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris mereka tetapi akhirnya kecewa kerana masih tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dengan baik.

Saya amat-amat ingin membantu anda menjadi mahir dan fasih dalam bahasa Inggeris tetapi anda kena IKHLAS dengan diri anda terlebih dahulu.JUJUR dengan diri anda dulu dan KETAHUI apakah punca sebenar anda masih kurang yakin berkomunikasi bahasa Inggeris. Anda kena pastikan anda buat MUHASABAH diri dan KENALI diri anda terlebih dahulu. Anda yang kenal siapa diri anda sebenarnya. Anda sendiri yang kenal apakah kelemahan anda dan apakah kekuatan anda.

Saya amat-amat sedih jika pelajar-pelajar saya tidak dapat mencapai kemahiran berbahasa Inggeris yang mereka inginkan tetapi sebagai seorang guru dan bagaimana hebat sekalipun saya ini, kejayaan seseorang pelajar itu banyak bergantung kepada diri mereka sendiri.

PERCAYA lah..bahasa Inggeris ini sebenarnya tidaklah sesukar mana. Ada lagi bahasa-bahasa di dunia ini yang jauh lebih sukar seperti bahasa Perancis, bahasa Mandarin dan banyak lagi.

Mungkin kadang-kadang kita rasa bahasa Inggeris ini sukar kerana bahasa Melayu kita ini amat mudah untuk dikuasai..Itu sahaja…

Jadi saya amat-amat berharap anda mengambil sedikit masa untuk menganalisa punca sebenar kelemahan bahasa Inggeris anda dan ambil langkah yang sewajarnya untuk mengatasi masalah anda itu.

Cikgu Yusoff
019-3090711
cikgutuition@yahoo.com
http://www.knowledgecentre.wordpress.com

Advertisements

Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris Nov ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anda ingin kuasai asas-asas bahasa Inggeris dengan mudah?

Anda inginkan kursus yang mudah difahami?

Anda inginkan kursus pada yuran yang amat berpatutan?

Anda inginkan khidmat sokongan percuma selepas kursus?

Anda inginkan cikgu yang boleh anda rujuk selepas kursus?

Jika jawapan anda YA.

Sertai Kursus Asas-Asas Komunikasi Penulisan & Perbualan Bahasa Inggeris bermula 3hb Nov di Precint 16, Putrajayadan 4hb di Sunway!!

Kursus pada hujung minggu , setiapSabtu di Putrajaya dan setiap Ahad di Sunway.

Sokongan Online percuma 3 bulan bernilai RM300 selepas kursus

Nota dwi bahasa yang lengkap

Syarahan dalam dwi bahasa yang mudah di fahami

Diajar oleh Cikgu Yusoff yang berpengalaman

Pengajar yang telah menulis lima buah buku mempelajari bahasa Inggeris

Pengajar yang mempunyai 16 tahun pengalaman sebagai pelatih

Pengajar yang pernah melatih KWSP, Kementerian Kesihatan, FAMA, Drypers, Universiti Malaya, Universiti Sains Islam Malaysia dan Kementerian Pertahanan

Yuran dari serendah RM490untuk pendaftaran dua orang.

Kursus terhad kepada15 orang sahaja!

Hubungi saya segera untuk menempah tempat.

Berikut adalah butir-butir lanjut tentang kursus tersebut
1. Tarikhkursus – Mula 3hb November di Putrajaya dan 4hb November di Sunway.

2. Masakelas – 9-12 p.m. setiap Sabtu di Putrajaya dan setiap Ahad 2- 5 pm diSunway

3. Tempohkelas – 7 minggu

4. LokasiKelas – Tingkat 1, Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G, Putrajaya.dan di Suite 1130, Block A, Leisure Commerce Square,, Jalan PJS 8/9, Sunway(berdepan kilang Freescale dan sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya)

5.Deposit Yuran – Deposit yuran cuma RM150 dan deposit ini adalah untuk menempahtempat. Ini dianggap sebagai sebahagian daripada yuran kelas..Deposit yurantidak boleh dipindah milik kepada orang lain dan tidak akan dipulangkan jikatidak hadir kursus.

6. Yuran Kelas – Yurankursus ialah RM590 dan jika daftar awal yuran cuma RM550. Jika andasudah bayar deposit RM150, anda cuma perlu bayar baki RM400 sahaja pada kelaspertama jika daftar awal. Baki yuran perlu dijelaskan pada hari kursus pertamadan perlu dibayar penuh walaupun tidak menghadiri kursus sepenuhnya. Jika bakiyuran tidak dijelaskan pada kelas pertama atas apa sebab sekali pun, maka yuranpenuh RM590 akan dikenakan.

7. Kelasganti – Kelas ganti cuma untuk 2 kelas sahaja dan tertaluk kepada kekosongandalam kelass Intake akan datang.Kelas ganti mesti diambil semasa Intake selepasIntake yang dihadiri.Ini untuk memastikan disiplin kehadiran dan pelajar tidakmengambil masa yang lama untuk mengganti kelas.

8. Syllabus kelas – Seperti di bawah

9. Jumlah pelajar – Maksima 15 orang sahaja setiap kelas

10. Sijil – Sijil akan dikeluarkan kepada peserta yangtamat kursus.

SyllabusFundamental of English Grammar
1.Pengenalan

1.1Petua-petua untuk cepat mahir dalam bahasa Inggeris

2.Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom dictionary

2.1 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nakmenggunakannya dengan efektif.
2.2 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3. Penggunaan Noun dalam bahasa Inggeris.

3.1Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
3.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
3.3 How to use Plural and Singular Nouns?
3.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
3.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
3.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.
3.7Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

4. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

4.1Functions of pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
4.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular
pronouns dan plural pronouns?
4.3Subject pronouns – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?
4.4Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?
4.5Possessive pronoun – Penggunaan possessive pronouns seperti mine,
yours,hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.
4.6Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive
pronounsseperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.
4.7Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns
sepertithis/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.
4.8Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti
everyone,each dan sebagainya.

5.Adjectives

5.1 Whatis adjective? -Apa itu adjective?
5.2Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective
5.3Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan
bagaimananak gunanya.?
5.4Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan
bagaimananak gunanya.?
5.5Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan
perbezaanyadengan possessive pronouns.
5.6Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan
positive,comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller
dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

6. Verb

6.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris
6.2 Whatis Verb TO BE?
6.3 Usageof am, is, are, was dan were in Verb To BE
6.4Present tense, Past tense and Future tense – Konsep present
tense, pasttense dan future tense dalam menggunakan verb TO BE
6.5Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.
6.6Penggunaan Verb TO BE

7. Latihan-latihan tambahan untuk aspek penulisan dan perbualan

1. Latihan karangan mingguan
2. Contoh-contoh karangan yang baik.
3. Teknik sebutan yang tepat dengan menggunakan phonetic spelling.
4. Audio file contoh-contoh perbualan
5. Video contoh-contoh perbualan.
6. Video teknik2 perbualan

Jimat sehingga RM120 untuk Kursus Asas bahasa Inggeris Sept ini!

As Salam dan Salam Sejahtera semua

JIMAT sehingga RM120 untuk yuran kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris September ini!

Yuran biasa kursus ialah RM550

Daftar seorang dan yuran cuma RM490 dan jimat RM60!

Daftar dua orang dan yuran cuma RM450 dan jimat RM90!

Daftar tiga orang dan yuran cuma RM430 dan jimat RM120!

Berikut adalah butir-butir lanjut tentang kursus tersebut

1. Tarikh kursus -Mula 1hb September di Putrajaya dan 2hb September di Sunway.

2. Masa kelas – 9 a.m. – 12 p.m. setiap Sabtu di Putrajaya dan setiap Ahad di Sunway

3. Tempoh kelas – 7 minggu

4. Lokasi Kelas – Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G, Putrajaya. dan Leisure Commerce Square, jalan PJS 8/9, Sunway (berdepan kilang Freescale dan sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya)

Syllabus Fundamental of English Grammar
1. Pengenalan

1.1 Petua-petua untuk cepat mahir dalam bahasa Inggeris

2. Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom dictionary

2.1 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nak menggunakannya dengan efektif.
2.2 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3. Penggunaan Noun dalam bahasa Inggeris.

3.1 Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
3.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
3.3 How to use Plural and Singular Nouns?
3.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
3.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
3.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.
3.7 Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

4. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

4.1 Functions of pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
4.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular
pronouns dan plural pronouns?
4.3 Subject pronouns – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?
4.4 Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?
4.5 Possessive pronoun – Penggunaan possessive pronouns seperti mine,
yours, hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.
4.6 Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive
pronouns seperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.
4.7 Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns
seperti this/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.
4.8 Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti
everyone, each dan sebagainya.

5. Adjectives

5.1 What is adjective? -Apa itu adjective?
5.2 Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective
5.3 Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan
bagaimana nak gunanya.?
5.4 Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan
bagaimana nak gunanya.?
5.5 Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan
perbezaanya dengan possessive pronouns.
5.6 Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan
positive, comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller
dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

6. Verb

6.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris
6.2 What is Verb TO BE?
6.3 Usage of am, is, are, was dan were in Verb To BE
6.4 Present tense, Past tense and Future tense – Konsep present
tense, past tense dan future tense dalam menggunakan verb TO BE
6.5 Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.
6.6 Penggunaan Verb TO BE

Tempat cuma akan disahkan selepas penerimaan deposit RM150.

Layari laman web saya di http://www.knowledgecentre.wordpress. com untuk artikel2 bahasa Inggeris percuma atau like page Fb saya di Cikgu Yusoff’s English.

Cikgu Yusoff
0193090711

Audio file untuk penerangan Teknik Semakan 3 W’s dalam bahasa Inggeris

Sebelum ini saya ada menerangkan Teknik Semakan 3 W’s iaitu teknik semakan dua peringkat iaitu:-

1. Semakan peringkat pertama – WHEN

2. Semakan peringkat kedua – WHO /WHAT

Cuba baca balik penerangan cikgu sebelum ini di https://knowledgecentre.wordpress.com/2012/06/13/teknik-semakan-3-ws/

Ini URL yang anda boleh layari untuk mendengar Audio File penerangan 3 W’s ini.Maaf jika ada kekurangan sebab ini first attempt saya nak buat penerangan dalam bentuk audio file ni.

https://www.evernote.com/shard/s204//sh/d4769aa7-0ac1-4f62-a5cf-4c317d906757/2e5bfab9225926ee808e791caaacbe31

Penerangan lanjut tentang konsep ini akan cikgu buat dalam kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula 1hb Julai ini di Sunway.Kelas setiap Ahad selama 7 minggu dan yuran khas Intake July ini cuma RM450 sahaja! Yuran biasa ialah RM550.

Cikgu Yusoff
0193090711

Tips meningkatkan kemahiran dalam perbualan bahasa Inggeris #2

ssalamualaikum dan Salam sejahtera

Saya sambungkan lagi tips untuk meningkatkan kemahiran dalam perbualan bahasa Inggeris ni tapi lebih kepada nota-nota pendek ya.Sibuk sikit harini.

1. Banyakkan membaca – Tak ramai yang sedar sebenarnya membaca bahan-bahan dalam bahasa Inggeris banyak boleh membantu anda menjadi mahir dalam perbualan bahasa Inggeris.Tapi kena ingat ya anda perlu membaca setiap hari kalau nak cepat mahir.

2. Banyakkan mendengar – Mendengar dengan betul-betul dan proses apa yang anda dengar untuk mendengar susunan ayat, sebutan yang betul dan juga perbendaharaan kata bahasa Inggeris yang digunakan.

3. Banyakkan latihan – Anda perlu banyakkan buat latihan-latihan bahasa Inggeris samaada latihan karangan, latihan objektif dan juga latihan perbualan. Tanpa latihan anda akan rasa janggal dan kekok untuk bercakap dalam bahasa Inggeris dan tidak pasti susunan ayat yang betul.

4. Masuk kelas formal – Ramai yang nak jalan pintas iaitu tak nak masuk kelas bahasa Inggeris yang formal untuk tingkatkan tatabahasa dan juga untuk mengetahui cara yang betul membuat ayat-ayat dalam bahasa Inggeris dan juga kalau sertai kelas perbualan, anda boleh tahu teknik-teknik berbual yang mudah dan efektif.Kalau anda ingin dihormati dengan perbualan bahasa Inggeris anda, anda kena tahu tatabahasa bahasa Inggeris yang betul dan bukan sekadar menggunakan “bahasa Inggeris ikut-ikutan” yang anda dengar kawan-kawan anda gunakan kerana ini amat merbahaya sebab kemungkinan besar tatabahasa yang mereka gunakan itu tidak tepat.

Adalah diharap tips-tips ini dapat membantu anda meningkatkan aspek perbualan bahasa Inggeris anda dan anda boleh mantapkan lagi perbualan bahasa Inggeris anda dengan menyertai Kursus Intensif Asas-Asas Perbualan bahasa Inggeris bermula 1hb Julai ini di Putrajaya. Tempat terhad kepada 15 pelajar sahaja.

Cikgu Yusoff
019-3090711
cikgutuition di gmail.com

Tips meingkatkan kemahiran perbualan bahasa Inggeris

English

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua

Sememangnya aspek perbualan bahasa Inggeris sering menghantui kita dan menakutkan kita kerana ramai daripada kita yang menghadapi banyak masalah apabila ingin bercakap dalam bahasa Inggeris.Antara masalah-masalah yang sering dihadapi oleh pelajar-pelajar saya ialah:-

1. Lack self confidence – Kurang keyakinan diri.

2. Difficulty in responding in conversation – Sukar membalas balik percakapan orang lain.

3. Not sure of the correct pronunciations – Kurang yakin dari segi sebutan perkataan-perkataan bahasa Inggeris.

4. Unsure of the proper sentence structures in Enlish – Tidak pasti dengan pembentukan ayat-ayat dalam bahasa Inggeris

5. Insufficient vocabulary – Perbendaharaan kata yang tidak mencukupi
Ini adalah masalah utama yang boleh menghalang percakapan yang lancer dalam bahasa Inggeris. Sebenarnya tidak sukar untuk menjadi fasih dalam perbualan bahasa Inggeris anda jika anda tahu caranya dan jika anda ada cikgu yang berpengalaman membimbing anda. Saya sendiri sudah menjadi pelatih selama 15 tahun dan sudah menjalankan kursus-kursus bahasa Inggeris selama 6 tahun dan telah berpengalaman menjalankan kursus-kursus bahasa Inggeris untuk staf KWSP, Universiti Malaya, MRSM, Kolej Komuniti, Kementerian Kesihatan dan pelbagai organisasi lain.

Untuk mengatasi masalah-masalah berikut anda boleh:-

1. Menghadiri kelas-kelas tatabahasa dan kelas perbualan untuk mengetahui aspek-aspek dalam bahasa Inggeris yang boleh membantu anda menjadi lebih yakin.

2. Tingkatkan latihan – Latihan bersendirian, latihan bersama kawan-kawan dan latihan dalam kumpulan membolehkan anda menjadoi lebih yakin dalam perbualan bahasa Inggeris anda.Kursus perbualan saya bermula Julai ini akan menekankan aspek latihan individu dan berkumpulan di mana 70 peratus kandungan kursus ialah latihan perbualan.

3. Tingkatkan pendengaran – Banyakkan mendengar rancangan-rancangan dalam bahasa Inggeris di TV dan radio dan juga banyakkan mendengar lagu-lagu bahasa Ingeris dan pasang telinga betul-betul agar anda dengar sebutan yang betul.

4. Belajar ejaan phonetic – Phonetic spelling diajar dalam kursus asas-asas bahasa Inggeris saya di Sunway dan Putrjaya dan akan diajar dalam kursus perbualan bahasa Inggeris bermula 1 Julai ini di Prct 16,Putrajaya kerana ianya membantu anda mengetahui sebutan sebenar 100 pertaus tanpa ragu-ragu.

5. Banyakkan membaca – Dengan membaca lebih banyak bahan-bahan dalam bahasa Inggeris, anda akan mendedahkan diri anda kepada struktur ayat bahasa Inggeris yang betul dan ini akan diserap oleh minda anda dan akan anda gunakan dalam perbualan bahasa Inggeris anda.

6. Gunakan kamus dan thesaurus untuk meningkatkan perbendaharaan kata dan juga gunakan teknik 4-coloumn vocabulary list yang saya ajar dalam kursus asas-asas bahasa Inggeris saya di Sunway dan Putrjaya.

Adalah diharap tips-tips ini dapat membantu anda meningkatkan aspek perbualan bahasa Inggeris anda dan anda boleh mantapkan lagi perbualan bahasa Inggeris anda dengan menyertai Kursus Intensif Asas-Asas Perbualan bahasa Inggeris bermula 1hb Julai ini di Putrajaya. Tempat terhad kepada 15 pelajar sahaja.

Cikgu Yusoff
019-3090711
cikgutuition di gmail.com

Teknik memulakan perbualan dengan baik

Bagaimana memulakan perbualan dengan baik.

1. Sebut perkatan pertama dengan betul dan jelas kerana tanggapan pertama penting. Jangan cakap terlalu kuat atau terlalu perlahan dan gunakan tempo yang sesuai.

2. Bertenaga dan bersemangat dalam memulakan perbualan anda itu.Jika anda bercakap dalam nada yang lemah, ianya mungkin disalah tanggap yang anda tidak bemrinat berjumpa dan bercakap dengan pihak lain itu.

3. Kerap gunakan nama orang yang anda sedang berbual itu untuk membina kemesraan. -Orang suka nama mereka disebut dan ini memberitahu mereka juga yang anda sukakan mereka dan ingat mereka selalu.

4. Pastikan anda mesra – senyum dan berbual ringan sahaja.-Walaupun anda keletihan, pastikan anda senyum walaupun ketika berbual dalam telefon.

5. Kawal perbualan itu tapi beri laluan kepada orang lain untuk bercakap. Perlu seimbangkan.Jangan memonopolin sesuatu perbualan itu. Jika pihak lain itu sedang menceritakan masalah mereka, anda mungkin perlu banyakkan mendengar terlebih dahulu.

Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris akan bermula pada 1hb Jun di Sunway dan 2hb Jun di Prct 16, Putrajaya.Tempat terhad kepada 15 orang sahaja.

Cikgu Yusoff

Celcom 0193090711 / Maxis 019-2947792

cikgutuition@gmail.com

English, without Grammar, is nothing.

Why Does Grammar Matter?

One of the most lucid and sensible answers to this question appeared a few years ago in–of all places–a position statement on the teaching of grammar in American schools. Published by the National Council of Teachers of English (NCTE), the report is blessedly free of educational cant. Here’s how it begins:

Grammar is important because it is the language that makes it possible for us to talk about language. Grammar names the types of words and word groups that make up sentences not only in English but in any language. As human beings, we can put sentences together even as children–we can all do grammar. But to be able to talk about how sentences are built, about the types of words and word groups that make up sentences–that is knowing about grammar. And knowing about grammar offers a window into the human mind and into our amazingly complex mental capacity.

People associate grammar with errors and correctness. But knowing about grammar also helps us understand what makes sentences and paragraphs clear and interesting and precise. Grammar can be part of literature discussions, when we and our students closely read the sentences in poetry and stories. And knowing about grammar means finding out that all languages and all dialects follow grammatical patterns.

Source – http://grammar.about.com/od/grammarfaq/f/grammarvalue.htm

Persediaan peningkatan komunikasi bahasa Inggeris untuk 2012

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera semua

Saya amat berharap kepada mereka yang merasakan mereka masih lemah dalam bahasa Inggeris untuk tingkatkan usaha anda di 2012 ini.Saya akan cuba membantu sedaya upaya saya tetapi anda semua perlu membantu diri anda terlebih dahulu.

Ini kerana usaha banyak perlu datang dari diri anda sendiri. Walaupun yang mula belajar dengan saya di Sunway dan Putrajaya pada 7 dan 8hb baru2 ini, saya cuma  boleh berikan mereka 50% sahaja dan selebihnya perlu datang dari diri mereka sendiri iaitu:-

1. Perlu rajin mengulangkaji nota2 Grammar.

2. Perlu rajin meningkatkan kosakata bahasa Inggeris mereka atau Vocabulary mereka.

3. Perlu rajin buat latihan.

4. Perlu rajin membaca

Kesimpulannya ada 3 aspek yang penting iaitu GRAMMAR, VOCABULARY dan EXERCISES.
Untuk aspek Tatabahasa anda boleh beli  Lengkap bahasa Inggeris untuk UPSR/PMR/SPM atau anda boleh beli buku2 yang ditulis oleh Betty Azar. Buku Betty Azar’s adalah buku-buku yang amat baik untuk bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua (ESL). Untuk peringkat permulaan, saya sarankan anda beli buku Basic English Grammar (warna merah) pada harga sekitar RM59.

Mmg ramai yg x suka Grammar ni tp kena tahu if you want people to respect our English.

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris akan bermula di :-

1. Precint 16, Putrajaya pada 11hb Februari @ 3 jam seminggu selama 7 minggu

2. Sunway pada 12hb Februari @ 3 jam seminggu selama 7 minggu

3. Damansara Aliff di Johor Bharu pada 3hb dan 4hb March 2012.

4. Paloh Inn, Kota Bharu pada pada 7hb dan 8hb April 2012.

 

Good luck semua!

Cikgu Yusoff
019 3090711

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris di JB dan KB

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

InsyaAllah dalam 2012 saya akan buat dua kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris di luar KL iaitu di Johor Bharu dan Kota Bharu.

Kandungan Kursus:-
Hari Pertama
1. Tips dan petua mudah mahir bahasa Inggeris dalam masa yang singkat.
2. Teknik menggunakan kamus untuk meningkatkan kosakata bahasa Inggeris.
3. Cara mudah menggunakan kamus untuk faham Grammar  bahasa Inggeris.

4. Teknik menggunakan kamus untuk sebutan bahasa Inggeris yang sempurna.
5. Kaedah Menggunakan thesaurus untuk meningkatkan kosakata bahasa Inggeris.

6. Penggunaan Nouns dalam bahasa Inggeris.

6.1 Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
6.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
6.3 How to use Plural and Singular Nouns?
6.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
6.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
6.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.

6.7 Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

Hari Kedua

7. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

7.1 Functions of a pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
7.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular pronouns dan plural pronouns?

7.3 Subject pronoun – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?

7.4 Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?

7.5 Possessive pronouns – Penggunaan possessive pronouns seperti mine, yours, hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.

7.6 Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive pronouns seperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.

7.7 Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns seperti this/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.

7.8 Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti everyone, each dan sebagainya.

8. Adjectives

8.1 What is an adjective? -Apa itu adjective?

8.2 Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective

8.3 Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan

bagaimana nak gunanya.?

8.4 Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan

bagaimana nak gunanya.?

8.5 Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan

perbezaanya dengan possessive pronouns.

8.6 Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan

positive, comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller

dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

9. Verb

9.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris

9.2 What is Verb TO BE?

9.3 Usage of am, is, are, was dan were in Verb To BE

9.4 Present  tense, Past tense and Future tense – Konsep present

tense, past tense dan future tense dalam menggunakan Verb TO BE

9.5 Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.

9.6 Penggunaan Verb TO BE

10. Ringkasan kursus dan sesi soal jawab.

Butiran lanjut kursus:-

1. Tarikh – 3 dan 4hb March di Damansara Aliff, Johor Bharu

7 dan 8hb April di Paloh Inn, Jalan Pintu Geng, Kota Bharu

2. Masa – 9 pagi hingga 5 petang.

3. Yuran Kursus  – RM450 untuk kursus 2 hari tetapi ada diskaun untuk pendaftaran awal!

4. Diskaun – Untuk di JB daftar sebelum 15 Jan dan yuran cuma RM390. Daftar selepas 15 Jan tetapi sebelum/pada 18 Februari yuran cuma RM420.Daftar selepas 18 Februari dan yuran penuh RM450 dikenakan.

Untuk di KB daftar pada/sebelum 31 Jan dan yuran cuma RM390. Daftar selepas 31 Jan tetapi sebelum/pada 10 March yuran cuma RM420.Daftar selepas 10 March dan yuran penuh RM450 dikenakan.

Deposit sebanyak RM150 dikenakan sebagai pendaftaran.Deposit adalah sebahagian daripada yuran dan tidak dikembalikan jika tidak menyertai kursus.Deposit, bagaimanapun, boleh dipindah ke peserta lain sebagai deposit kursus sahaja.

Hubungi saya segera di 0193090711 atau di cikgutuition@yahoo.com atau di cikgutuition@gmail.com

Cikgu Yusoff

 

 

Kursus bahasa Inggeris JB Kursus bahasa Inggeris di Johor Bharu Kursus bahasa Inggeris di Johor BharuKursus bahasa Inggeris di Johor Bharu Kursus bahasa Inggeris di JB Kursus bahasa Inggeris mudah faham JB Kursus bahasa Inggeris berkesan Kursus bahasa Inggeris untuk MUET di JB Kursus bahasa Inggeris lepasan SPM di Kota Bharu Kursus bahasa Inggeris pra universiti Kelantan Kursus bahasa Inggeris KB Kursus bahasa Inggeris di Kelantan Kursus bahasa Inggeris di Kota Bharu Kursus bahasa Inggeris di KB Kursus bahasa Inggeris di KBKursus bahasa Inggeris mudah faham di kelantan Kursus bahasa Inggeris berkesan KB Kursus bahasa Inggeris untuk MUET di Kota Bharu Kursus bahasa Inggeris lepasan SPM di Kelantan Kursus bahasa Inggeris pra universiti Kelantan