Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua

Kekadang kita sering bertanya, susah sangatke nak jadi mahir dalam bahasa Inggeris?

Susah sangat kah nak jadi fasih dalam bahasa Inggeris?

Susah sangat kah nak buat ayat dengan betul dalam bahasa Inggeris?

Kalau anda tanya soalan ini kepada saya, jawapannya TIDAK! Kenapa tidak?

Kalau jawapannya TIDAK SUSAH kenapa ramai orang Malaysia sekarang ini yang tidak mahir dalam bahasa Inggeris? Kenapa ramai orang Malaysia sekarang ini yang sukar untuk berkomunikasi dengan baik dalam bahasa Inggeris? Kenapa ramai orang Malaysia sekarang ini yang sekadar boleh bertutur dalam bahasa Inggeris dengan menggunakan bahasa pasar sahaja?

Kalau anda tanya soalan ini kepada saya sekali lagi, jawapannya ialah ramai yang masih lemah dalam TATABAHASA bahasa Inggeris atau English Grammar. Hakikatnya, Grammar tidak ditekankan di sekolah rendah, tidak ditekankan di sekolah menengah dan tidak ditekankan di kolej-kolej dan universiti. Ya, memang ada di ajar tetapi tidak DITEKAN kan aspek grammar ini. Apa yang lebih ditekankan ialah functional English di mana pelajar-pelajar lebih disuruh membuat karangan dan bercakap dalam bahasa Inggeris dan akibatnya ramai orang Malaysia yang tidak berkemampuan membuat ayat dengan betul dalam bahasa Inggeris.

Dalam kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris dan Intermediate Grammar yang saya jalankan sekarang ini di Sunway dan Putrajaya saya memang tekankan aspek tatabahasa atau grammar bahasa Inggeris. Sememangnya ramai yang menghubungi saya bertanyakan tentang kursus penulisan dan juga kursus perbualan bahasa Inggeris kerana mereka menyangkakan lebih cepat untuk mereka mahir jika mereka terus menghadiri kursus-kursus sebegini. Hakikatnya saya lebih suka menjalankan kursus-kursus tatabahasa kerana masih ramai yang masih lemah dalam bahasa Inggeris dari segi aspek tatabahasa.

TIADA JALAN SINGKAT. Itulah hakikatnya jika anda ingin mahir dalam bahasa Inggeris. BERITA BURUKNYA ialah anda perlu kuasai aspek Grammar jika nak mahir dalam bahasa Inggeris.

TETAPI, ada berita baiknya pula. Apa dia? Berita baiknya ialah:-

1. Banyak aspek grammar bahasa Inggeris sebenarnya mirip tatabahasa bahasa Melayu. Dalam BM dan BI anda perlu tahu Kata Nama, Kata Ganti Nama, Adjektif, Adverba, Kata Sendi dan sebagainya. Ini bermakna taklah susah sangat anda nak faham tatabahasa English ni.

2. Cara paling cepat nak mahir dalam bahasa Inggeris ialah dengan menguasai Grammar. Tak perlu baca buku-buku bahasa Inggeris banyak2 tapi kalau boleh ingat peraturan dan hukum dalma Grammar bahasa Inggeris secara otomatik bahasa Inggeris anda boleh menjadi sempurna!

3. Grammar English ni taklah sesukar grammar sesetengah bahasa seperti bahasa Perancis. Bahasa Perancis lebih sukar untuk dikuasai sehingga orang Perancis pun kata bahasa mereka itu susah!

4. Dengan memahami Grammar anda boleh gunakan kamus sahaja selepas tamat kursus BI saya tu sebagai rujukan yang cepat dan tepat tanpa memerlukan pertolongan seorang guru lagi! Itulah sebabnya saya ajar pelajar-pelajar saya cdara-cara menggunakan kamus Oxford English-English-Malay secara efektif untuk membantu pelajar-pelajar saya berdikari selepas tamat kursus.

BAGAIMANAPUN, perlu anda ingat dan sedar bahawa dari segi Grammar, ada sedikit perbezaan antara Grammar BM dengan BI iaitu:-

1. Bukan semua tatabahasa BM yang sama atau mirip dengan Grammar BI. Ini bermakna anda perlu tahu perbezaan mereka agar tidak menggunakan tatabahasa BM dalam komunikasi bahasa Inggeris anda.

2. Ada konsep-konsep Grammar dalam BI yang tidak wujud lansung dalam bahasa Melayu seperti penggunaan Verb TO BE seperti am,is,are,was dan were. Bagaimanapun tak lah susah sangat cuma kena ingat sahaja bila nak diselitkan dalam ayat-ayat bahasa Inggeris anda itu sahaja.

Sekian sahaja artikel saya buat masa ini. Kepada yang nak belajar BI secara sendiri boleh dapatkan Manual Lengkap Bahasa Inggeris saya pada harga RM190 sahaja. Kalau nak belajar secara Online, yuran cuma tambah RM100 sahaja lagi. Kalau nak sertai Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris saya, ianya akan bermula 9hb Jan ini di Sunway dan 5hb feb di Precint 16, Putrajaya. Diskaun khas untuk lepasan SPM 2010 dan pelajar-pelajar.

Cikgu Yusoff
019-3090711
cikgutuition@gmail.com

Advertisements

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula 9hb Jan ini!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Kuasai Asas-Asas Komunikasi Bahasa Inggeris dengan mudah!

Kelas di Sunway Ahad 4 jam seminggu!

Boleh menulis dan berbual dalam bahasa Inggeris dengan baik selepas kursus!

Kandungan kursus meliputi aspek Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris!

Percuma bimbingan Penulisan karangan!

Naik pangkat dengan Mudah bila BI lebih baik!

Bantu anak-anak anda dalam bahasa Inggeris mereka!

Dijamin Mudah untuk difahami dan Kelas dalam Dwi Bahasa!

Kos yang murah tapi efektif!

Kelas pada hujung minggu!

Khidmat sokongan percuma selama 3 bulan selepas kelas melalui e-mail!

Nota LENGKAP dalam BM n BI / Nota Dwi bahasa!

Diskaun untuk pendafataran 2 atau lebih!

Weekend classes!

Cuma 15 pelajar setiap kelas!

Tempat terhad – Cuma tinggal 10 kekosongan!

Join the Fundamentals of English Communication starting this 9th January!

Cuba lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.

Sara – Kuala Lumpur

2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur

3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

4. Saya seronok dengan kelas pertama cikgutu sebab banyak yang saya boleh belajar dari menggunakan kamus yang saya tak tahu selama ini. Sebelum cikgu ajar tadi saya cuma guna kamus untuk tengok maksud sahaja. Tak sedarpun kelas 3 jam dah habis.

Rohaya – Kuala Lumpur (Intake Jan 2009)

Butir-butir lanjut

Yuran Pendaftaran RM150 (utk confirm tempat!)

Tempoh masa kelas 5 minggu sahaja!!!

Lokasi kelas Leisure Commerce Square, Sunway. (setempat dengan ibupejabat Kurnia Insurance).

Kemudahan Pengangkutan Awam untuk kelas Sunway! Sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya, dekat dengan LRT Putra Kelana Jaya dan bersebelahan dengan laluan bas2 ke Kelang dan Shah Alam.

Kekerapan kelas Seminggu sekali hari Ahad di Sunway

Kelas Selesa dan berhawa dingin

Waktu kelas Ahad 10 a.m. – 2 p.m.

Yuran-Yuran Sepatutnya RM600

ANDA CUMA BAYAR RM450 untuk keseluruhan kelas!

Yuran biasa ialah RM490!!!

Lebih murah dari tempat lain yang mengenakan yuran dari RM700 hingga RM1,000++ untuk kursus yang sama!

Cara pengajaran Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan – Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melalui email / online chat dan telefon

Latihan2 esei mingguan percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar

1. Trainer English selama 7 tahun

2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.

3. Trainer di organisasi-organisasi besar

i. Trainer Kursus Basic English Conversation untuk staff Universiti Malaya, Kuala Lumpur July 10

ii. Trainer Kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Persekutuan Orang Pekak Malaysia, Puchong April 10 hingga Jun 10

iii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff P.T. Widuri, Kuala Lumpur Jun 10 hingga Aug 10

iv. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya Nov 07 hingga February 08

v. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur July 08 hingga Nov 08

vi. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur July 08 hingga Nov 08

vii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur July 08 hingga Nov 08

viii. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya Nov 07 hingga February 08

ix. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor Ogos 2007

x. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3 hingga 6 September 2007

xi. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

xii. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)

xiii Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711