English, without Grammar, is nothing.

Why Does Grammar Matter?

One of the most lucid and sensible answers to this question appeared a few years ago in–of all places–a position statement on the teaching of grammar in American schools. Published by the National Council of Teachers of English (NCTE), the report is blessedly free of educational cant. Here’s how it begins:

Grammar is important because it is the language that makes it possible for us to talk about language. Grammar names the types of words and word groups that make up sentences not only in English but in any language. As human beings, we can put sentences together even as children–we can all do grammar. But to be able to talk about how sentences are built, about the types of words and word groups that make up sentences–that is knowing about grammar. And knowing about grammar offers a window into the human mind and into our amazingly complex mental capacity.

People associate grammar with errors and correctness. But knowing about grammar also helps us understand what makes sentences and paragraphs clear and interesting and precise. Grammar can be part of literature discussions, when we and our students closely read the sentences in poetry and stories. And knowing about grammar means finding out that all languages and all dialects follow grammatical patterns.

Source – http://grammar.about.com/od/grammarfaq/f/grammarvalue.htm

Advertisements

Kursus persediaan MUET 2012


Sertai kursus Persediaan MUET 2012!

Kelas di Putrajaya setiap Sabtu selama 3 jam!


Kelas di Sunway setiap Ahad 3 jam seminggu!


Boleh menjawab soalan-soalan MUET dalam bahasa Inggeris dengan baik selepas kursus!

Kandungan kursus meliputi aspek asas-asas Penulisan dan Perbualan MUET!

Percuma bimbingan Penulisan karangan dan juga contoh2 Audio Perbualan MUET !


Lebih mudah untuk mendapat minima Band 3 dalam MUET anda!


Latihan soalan-soalan sebenar dan klon MUET setiap minggu!


Dijamin Mudah untuk difahami dan Kelas dalam Dwi Bahasa!


Kos yang murah tapi efektif!


Kelas pada hujung minggu!


Khidmat sokongan percuma selama 3 bulan selepas tamat kursus melalui e-mail,sms atau online chat!


Manual LENGKAP MUET dalam BM n BI / Nota Dwi bahasa!



Diskaun untuk pendafataran 2 atau lebih!


Weekend classes!


Cuma 15 pelajar setiap kelas di Putrajaya!


Cuma 20 pelajar setiap kelas di Sunway!


Tempat terhad – Cuma tinggal 10 kekosongan untuk Intake Februari!


Join the Fundamentals of English Grammar for MUET starting this February!


Cuba Lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.

Sara – Kuala Lumpur


2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur


3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

4. Saya seronok dengan kelas pertama cikgutu sebab banyak yang saya boleh belajar dari menggunakan kamus yang saya tak tahu selama ini. Sebelum cikgu ajar tadi saya cuma guna kamus untuk tengok maksud sahaja. Tak sedarpun kelas 3 jam dah habis.

Rohaya – Kuala Lumpur (Intake Jan 2009)


Butir-butir lanjut


Yuran Pendaftaran – RM150 (utk confirm tempat!)


Tempoh masa kelas – 11 minggu sahaja!!!

Lokasi kelas – Leisure Commerce Square, Sunway. (setempat dengan ibupejabat Kurnia Insurance).

Putrajaya – Pusat Komuniti Precint 16 (Bersebelahan Pusat Membelibelah Alamanda)


Kemudahan Pengangkutan Awam untuk kelas Sunway! – Sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya, dekat dengan LRT Putra Kelana Jaya dan bersebelahan dengan laluan bas2 ke Kelang dan Shah Alam.

Kekerapan kelas – Seminggu sekali hari Sabtu di Putrajaya dan Ahad di Sunway 9 a.m. – 12 noon.

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Yuran-Yuran Sepatutnya RM780

ANDA CUMA BAYAR RM650 untuk keseluruhan kursus MUET anda!


Lebih murah dari tempat lain yang mengenakan yuran dari RM900 hinggan RM1,000++ untuk kursus yang sama!

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan – Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melalui email / online chat dan telefon

Latihan2 esei mingguan percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar


1. Trainer English selama 7 tahun


2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.

3. Trainer di organisasi-organisasi besar


i. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Finance department, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Kuala Lumpur –Aug – Okt 2012

ii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Universiti Malaya, Kuala Lumpur –July 2010

iii. Trainer Kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Persekutuan Orang Pekak Malaysia, Puchong –April 10 – Jun 10
iv. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff P.T. Widuri, Kuala Lumpur –Jun 10 -Aug 10

v. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08
vi. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

vii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08
viii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

ix. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08

x. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007

xi. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007

xii. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

xiii. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)


xiv Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

g>

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris Februari ini!!!


Kuasai Asas-Asas Perbualan dan Penulisan Bahasa Inggeris!

Kelas di Putrajaya Sabtu 3 jam seminggu!


Kelas di Sunway Ahad 3 jam seminggu!


Boleh menulis dan berbual dalam bahasa Inggeris dengan baik selepas kursus!

Kandungan kursus meliputi aspek asas-asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris!

Percuma bimbingan Penulisan karangan dan juga contoh2 Audio Perbualan!


Naik pangkat dengan Mudah bila BI lebih baik!


Bantu anak-anak anda dalam bahasa Inggeris mereka!


Dijamin Mudah untuk difahami dan Kelas dalam Dwi Bahasa!


Kos yang murah tapi efektif!


Kelas pada hujung minggu!


Khidmat sokongan percuma selama 3 bulan selepas kelas melalui e-mail,sms atau online chat!


Nota LENGKAP dalam BM n BI / Nota Dwi bahasa!



Diskaun untuk pendafataran 2 atau lebih!


Weekend classes!


Cuma 15 pelajar setiap kelas di Putrajaya!


Cuma 20 pelajar setiap kelas di Sunway!


Tempat terhad – Cuma tinggal 10 kekosongan!


Join the Fundamentals of English Communication starting this February!


Cuba Lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.

Sara – Kuala Lumpur


2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur


3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

4. Saya seronok dengan kelas pertama cikgutu sebab banyak yang saya boleh belajar dari menggunakan kamus yang saya tak tahu selama ini. Sebelum cikgu ajar tadi saya cuma guna kamus untuk tengok maksud sahaja. Tak sedarpun kelas 3 jam dah habis.

Rohaya – Kuala Lumpur (Intake Jan 2009)


Butir-butir lanjut


Yuran Pendaftaran – RM150 (utk confirm tempat!)


Tempoh masa kelas – 5 minggu sahaja!!!

Lokasi kelas – Leisure Commerce Square, Sunway. (setempat dengan ibupejabat Kurnia Insurance).

Putrajaya – Pusat Komuniti Precint 16 (Bersebelahan Pusat Membelibelah Alamanda)


Kemudahan Pengangkutan Awam untuk kelas Sunway! – Sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya, dekat dengan LRT Putra Kelana Jaya dan bersebelahan dengan laluan bas2 ke Kelang dan Shah Alam.

Kekerapan kelas – Seminggu sekali hari Sabtu di Putrajaya dan Ahad di Sunway 9 a.m. – 12 noon.

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Yuran-Yuran Sepatutnya RM800

ANDA CUMA BAYAR RM490 untuk keseluruhan kelas!


Lebih murah dari tempat lain yang mengenakan yuran dari RM700 hinggan RM1,000++ untuk kursus yang sama!

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan – Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melalui email / online chat dan telefon

Latihan2 esei mingguan percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar


1. Trainer English selama 7 tahun


2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.

3. Trainer di organisasi-organisasi besar


i. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Finance department, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Kuala Lumpur –Aug – Okt 2012

ii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Universiti Malaya, Kuala Lumpur –July 2010

iii. Trainer Kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Persekutuan Orang Pekak Malaysia, Puchong –April 10 – Jun 10
iv. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff P.T. Widuri, Kuala Lumpur –Jun 10 -Aug 10

v. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08
vi. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

vii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08
viii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

ix. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08

x. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007

xi. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007

xii. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

xiii. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)


xiv Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

g>

Persediaan peningkatan komunikasi bahasa Inggeris untuk 2012

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera semua

Saya amat berharap kepada mereka yang merasakan mereka masih lemah dalam bahasa Inggeris untuk tingkatkan usaha anda di 2012 ini.Saya akan cuba membantu sedaya upaya saya tetapi anda semua perlu membantu diri anda terlebih dahulu.

Ini kerana usaha banyak perlu datang dari diri anda sendiri. Walaupun yang mula belajar dengan saya di Sunway dan Putrajaya pada 7 dan 8hb baru2 ini, saya cuma  boleh berikan mereka 50% sahaja dan selebihnya perlu datang dari diri mereka sendiri iaitu:-

1. Perlu rajin mengulangkaji nota2 Grammar.

2. Perlu rajin meningkatkan kosakata bahasa Inggeris mereka atau Vocabulary mereka.

3. Perlu rajin buat latihan.

4. Perlu rajin membaca

Kesimpulannya ada 3 aspek yang penting iaitu GRAMMAR, VOCABULARY dan EXERCISES.
Untuk aspek Tatabahasa anda boleh beli  Lengkap bahasa Inggeris untuk UPSR/PMR/SPM atau anda boleh beli buku2 yang ditulis oleh Betty Azar. Buku Betty Azar’s adalah buku-buku yang amat baik untuk bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua (ESL). Untuk peringkat permulaan, saya sarankan anda beli buku Basic English Grammar (warna merah) pada harga sekitar RM59.

Mmg ramai yg x suka Grammar ni tp kena tahu if you want people to respect our English.

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris akan bermula di :-

1. Precint 16, Putrajaya pada 11hb Februari @ 3 jam seminggu selama 7 minggu

2. Sunway pada 12hb Februari @ 3 jam seminggu selama 7 minggu

3. Damansara Aliff di Johor Bharu pada 3hb dan 4hb March 2012.

4. Paloh Inn, Kota Bharu pada pada 7hb dan 8hb April 2012.

 

Good luck semua!

Cikgu Yusoff
019 3090711

Persediaan akademik anak-anak kita di 2012

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..

 

Persediaan akademik anak-anak kita di 2012

 

Tahun 2012 sudah beberapa hari bermula dan minggu ini ibubapa sibuk dengan persiapan untuk anak-anak mereka yang baru memasuki alam persekolahan dan juga persiapan untuk anak-anak yang memasuki semula sekolah.

 

Apakah persiapan anda untuk anak-anak anda di tahun 2012 ini? Gunakan keputusan peperiksaan anak-anak anda sebagai panduan apa yang perlu anda buat untuk membantu mereka.

 

Zaman sekarang sudah banyak berbeza daripada dulu. Semasa saya menduduki UPSR pada tahun 1978 dahulu, tak ramai pelajar yang mendapat 5A. Jika dapat 4A 1B pun sudah boleh memasuki sekolah berasrama penuh dan jika dapat 3A 2B sudah boleh memasuki MRSM!

 

Sekarang ini, ada sekolah menengah biasa yang cuma mengambil pelajar2 yang mendapat 5A dalam UPSR mereka!

 

Persediaan anda sudah patut bermula dari Januari lagi. Masa akan dengan pantas berlalu dan ianya tidak akan menunggu kita. Kenalpasti apakah kelemahan anka-anak anda dan cuba atasi kelemahan mereka.

 

Jangan abaikan kekuatan mereka pula kerana subjek-subjek yang anak-anak anda cemerlang tahun lepas tidak akan kekal cemerlang jika dibiarkan begitu sahaja.Teruskan kecemerlanganmereka dengan pemantauan berterusan.

 

Jika perlu menghantar ke tuisyen, anda perlu berbuat sesuatu sekarang. Jangan tangguh-tangguh lagi kerana sesetengah pusat tuisyen yang bagus menghadkan jumlah pelajar yang mereka ambil.

Jika anda tidak menghantar anak-anak anda ke tuisyen,pastikan anak-anak anda ada buku rujukan yang mencukupi dan mempunyai buku-buku latihan yang sesuai.

 

Apa yang penting ialah USAHA YANG BERTERUSAN. Jika anak-anak anda akan menghadapi peperiksaan tahun ini, pastikan mereka bermula dari Januari ini dan terus mengulangkaji walaupun semasa hujung minggu dan cuti sekolah. Kecemerlangan memerlukan banyak pengorbanan dan bukan sekadar mengharapkan NASIB semata-mata.

 

Saya akan berterusan member petua-petua belajar dari masa kesemasa untuk kita sama-sama membantu anak-anak kita di tahun 2012 ini.

 

Seperti yang telah dimaklumkan, saya akan memulakan tuisyen bahasa Inggeris di Putrajaya setiap Sabtu bermula 7hb Jan nanti di mana 3.50pm ke 5.20 p.m. untuk peringkat rendah dan 5.30 p.m. ke 7 p.m. untuk peringkat menengah. Tuisyen yang sama akan dimulakan di Sunway pada 8hb Jan nanti.

 

Kursus Persediaan MUET / pra universiti akan bermula 7hb Jan ini di Putrajaya dan 8hb Jan di Sunway.Tinggal 3-4 tempat sahaja lagi!

Hubungi saya segera jika berminat kerana tempat terhad.

Cikgu Yusoff
0193090711

Tarikh / Kalendar MUET 2012

Kepada mereka yang merancang ingin mengambil MUET atau Malaysian University English Test, diharap kalendar MUET 2012 ini dapat membantu anda.Jangan ambil remeh tentang persediaan MUET ini kerana ramai yang gagal mendapat sekurang2nya Band 3 yangdiperlukan.

Jika tahap bahasa Inggeris anda masih lemah, anda perlukan sekurang2nya 6 bulan untuk bersedia.

Jika tahap bahasa Inggeris anda ditahap sederhana, anda perlukan sekurang2nya 3-4  bulan untuk bersedia.

Di My Knowledge Centre, kami menyediakan kursus2 yang sesuai untuk persediaan MUET anda iaitu:-

1. Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris di Putrajaya dan Sunway. – Intake 2012 di Putrajaya pada 7hb Jan dan Intake berikutnya pada 11hb Februari.

Intake 2012 di Sunway pada 8hb Jan dan Intake berikutnya pada 12hb Februari.

2. Kursus Asas-Asas Komunikasi Online untuk MUET – Kursus dijalankan secara Online selama 6 bulan.

3. Manual Lengkap Persediaan MUET – Manual setebal 550 muka khas untuk persediaan MUET.

Hubungi saya, Cikgu Yusoff di 0193090711 jika berminat.

 

Sumber – http://www.mpm.edu.my/web/guest/kalendar-peperiksaan

Tips dan petua meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris

*Artikel ini saya tulis dalam 2006 dan saya ubahkan sedikit untuk manfaat kepada mereka yang idak pernah membacanya..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Mulai dari hari ini, InsyaAllah saya akan cuba menyumbang artikel-artikel yang diharap dapat membantu kita meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris kita. Sesetengah dari artikel-artikel itu adalah dipetik dari buku tulisan saya sendiri.

=========================================

Pengenalan

Kita sudah lama mendengar tentang kepentingan bahasa Inggeris dalam kehidupan seharian kita. Jika kita masih menuntut di peringkat rendah dan menengah bahasa inggeris pada kita hanyalah sebagai salah satu subjek yang di ajar di sekolah. Matapelajaran sains dan matematik sudah mula diajar dalam bahasa Inggeris.
Bila kita mula memasuki dunia pembelajaran setelah tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia maka kita akan lebih memahami akan kepentingan bahasa inggeris. Ini amat dirasakan oleh mereka yang melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi yang banyak menggunakan bahasa inggeris dalam proses pembelajaran mereka.
Apabila memasuki alam pekerjaan kita akan mula terasa kekurangan yang timbul akibat kelemahan dalam bahasa Inggeris terutamanya apabila bekerja di syarikat swasta yang banyak menggunakan banyak bahasa inggeris dalam komunikasi dalaman, komunikasi dengan syarikat-syarikat lain dan juga dengan pelanggan. Kelemahan dalam bahasa inggeris  juga akan menyebabkan kita tidak dapat melaksanakan kerja kita dengan baik dan juga akan menjejaskan peluang kenaikan pangkat oleh kerana majikan akan menilai kita sebagai seorang yang lemah dalam komunikasi. Kebolehan berkomunikasi amat penting dalam kerjaya kita oleh kerana kekurangan dalam aspek  akan membuat kita gagal menyampaikan idea-idea kita dengan baik.
Bilakah situasi yang akan menyebabkan kita kurang efektif apabila lemah dalam bahasa inggeris ditempat kerja?Saya beri beberapa contoh seperti berikut:-
  1. Temuduga – Ini amatlah penting untuk mereka yang baru tamat pengajian dan mula ingin memulakan kerjaya mereka. Tanpa ada pengalaman kerja maka pihak penemuduga akan membuat penilaian berdasarkan keputusan peperiksaan mereka dan juga kebolehan berkomunikasi semasa ditemuduga.Oleh kerana mereka yang dipanggil untuk temuduga akan mempunyai kelayakan yang hampir semua maka sudah tentu kebolehan berkomunikasi semasa ditemuduga akan menjadi faktor utama untuk majikan menerima mereka sebagai pekerja baru di syarikat mereka.Oleh itu bila ditemuduga mereka yang gagal bertutur dengan baik akan gagal mendapat pekerjaan tersebut walaupun keputusan peperiksaan mereka jauh lebih baik daripada calon-calon lain.
Selain dari untuk mendapatkan pekerjaan baru anda juga mungkin ditemuduga untuk kenaikan pangkat.Anda perlu ingat bahawa lebih tinggi pangkat anda maka lebih tinggilah kemahiran bahasa inggeris yang diperlukan dari anda. Ini kerana anda perlu menulis lebih banyak laporan dan membuat analisa dan juga perlu menghadiri lebih banyak mesyuarat dengan pihak pengurusan dan pelanggan.
  1. Di tempat kerja – Kejayaan anda diterima bekerja di sesuatu organisasi adalah kombinasa keputusan peperiksaan anda, pengalaman bekerja dan juga hasil temuduga. Walaupun mungkin semasa temuduga yang anda hadiri adalah dalam bahasa Inggeris tapi kemahiran anda berbahasa Inggeris mungkin belum di uji sepenuhnya. Bila anda mula bekerja anda akan menyedari betapa pentingnya kemahiran bahasa Inggeris anda. Lebih tinggi pangkat anda maka lebih tinggilah kemahiran bahasa Inggeris anda yang
Dari pengalaman saya dalam mempelajari bahasa inggeris  ada 4 bahagian yang penting iaitu:-
i)                    Kosa kata      –  Vocabulary
ii)                   Tatabahasa    –  Grammar
iii)                 Penulisan       – Written English
iv)                 Pertuturan      – Spoken english
i)        Kosa Kata – Berdasarkan pengalaman saya kosa kata adalah aspek yang paling penting dalam menguasai bahasa inggeris. Kita tidak akan dapat berkomunikasi dan menulis dengan baik dalam jika kosa kata kita lemah dan tidak mencukupi. Ianya seumpama seorang budak kecil yang baru belajar bercakap dan sukar untuk kita fahami apa yang cuba disampaikannya. Ini kerana budak kecil mempunyai kosa kata yang terhad dan ini menyukarkan mereka menyampaikan mesej dengan tepat dan ringkas. Begitulah juga dengan kita apabila bertutur dan menulis dalam bahasa Inggeris dengan kosa kata yang terhad. Ianya menyukarkan kita untuk menyampai mesej kita dengan tepat dan seringkas yang mungkin. Penulisan dan percakapan kita akan meleret-leret dan juga mungkin membosankan. Tanpa kosa kata yang mencukupi anda akan menghadapi masalah untuk menyampaikan idea dan pendapat kita dengan lancar. Atau lebih buruk anda menggunakan perkataan yang silap atau tidak sesuai dan seterusnya menimbulkan salah faham di pihak pendengar/pembaca. Dalam bahasa inggeris amat banyak perkataan yang hampir-hampir serupa maknannya tapi lebih sesuai digunakan dalam situasi-situasi yang tertentu sahaja
 Malangnya kebanyakan dari kita amat malas untuk meningkatkan kosa kata kita dalam BI. Berapa banyakkah dari kita yang membuatkan ianya satu tabiat untuk membaca suratkahabar BI setiap hari?
Berapa banyak kah daripada kita yang ada membeli kamus BI yang komprehensif sebagai rujukan kita?Terdapat beberapa jenis kamus yang terdapat di pasaran dan antara jenis kamus yang boleh didapati ialah :-
i)   Kamus Bahasa Inggeris – Bahasa Malaysia . Kamus jenis ini memberi definisi perkataan-perkataan bahasa ingeris dalam bahasa Malaysia . Jenis kamus ini sesuai jika anda masih dalam peringkat permulaan untuk menguasai BI dan masih lemah dalam kosa kata bahas inggeris. Bagaimanapun anda tidak digalakkan berterusan menggunakan kamus jenis ini. Ini dalah kerana dengan menggunakan kamus jenis ini akan ada kecenderungan untuk anda berfikir dalam bahasa Malaysia terlebih dahulu sebelum menulis dan bertutur dalam bahasa Inggeris. Ini akan melambatkan proses penulisan dan pertuturan anda. Bila anda sudah semakin mahir anda patut mula gunakan kamus bahasa inggeris – bahasa inggeris
ii)  Kamus BM-BI . Kamus jenis ini memberi definisi perkataan-perkataan BM dalam Bahasa Inggeris. Ini sesuai untuk mereka yang tahu maksud perkataan dalam BM tapi tiada lansung tidak tahau apakah maksudnya dalam BI.
iii)  Kamus BI-BM – BM-BI. Ini bolehlah dikatakan kombinasi kedua2 jenis kamus diatas. Kamus ini memudahkan pengguna yang juga dalam peringkat beginner untuk mencari perkataan yang mereka cari samaada dalam BI mahupun dalam BM.
iv) Kamus BI-BI. Kamus jenis ini memberi definisi perkataan-perkataan BI dalam bahasa Inggeris Ini adalah kamus yang terbaik untuk mereka yang dalam peringkat intermediate dan advance. Untuk mereka yang sudah agak selesa dengan kosa kata BI mereka disarankan untuk menggunakan kamus jenis ini. Sesetengah dari kita takut untuk menggunakan kamus ini kerana risau tidak faham apa yang di definisikan dalam kamus ini. Mereka tidak perlu rasa kurang yakin kerana dengan menggunakan kamus jenis ini anda akan mepercepatkan kemahiran kosa kata anda.
Apakah yang terdapat dalam sebuah Kamus?
1. Introduction
Dalam ruangan pengenalan ini biasanya akan diterangkan bagaimana cara menggunakan kamus itu dengan efektif.Pengguna disarankan untuk mengambil masa membaca ruangan ini untuk memastikan mereka dapat menggunakan sebuah kamus itu dengan efektif.
2. Spelling
Kamus akan memberi anda cara ejaan yang sebenar untuk sesuatu perkataan yang anda cari.Ada juga jenis2 ejaan yang berbeza iaitu :-
i)                    Ejaan penuh – Dimana perkataan dieja sepenuh nya
ii)                   Akronim – Dimana akronim/singkatan di beri seperti NASA yang merupakan singkatan kepada National Aeronatics and Space Administration.
iii)                 Singkatan – Dimana singkatan yang telah diterima umum sebagai singkatan kepada ejaan penuh seperti mkt yang merupakan singkatan kepada market (pasar/pasaran)
3. Meaning
Kebanyakan orang menggunakan kamus untk mendapatkan meaning ataupun maksud sesuatu perkataan. Sesetengah kamus yang lebih komprehensif akan turut memberi 2-3 contoh ayat untuk memudahkan pengguna memahami maksud perkataan tersebut. Ada juga kamus yang turut meletakkan gambar untuk memudahkan pengguna memahami maksud perkataan tersebut. Penggunaan grafik amat sesuai untuk memudahkan pengguna memahami seuatu perkataan terutamanya yang bersifat teknikal.
4. Grammar – Kamus juga akan menunjukkan bagaimana sesebuah perkataan itu akan digunakan secara grammatically. Secara amnya sesebuah kamus juga akan mendefinisikan samaada perkataan itu adalah :-
i)  Verb – Kata kerja. Verb bermaksud perkataan itu digunakan untuk menerangkan sesuatu perkataan. Antara contoh verb ialah run,laugh,walk,talk,sleep,swim,sing. Perhatikan semua perkataan tersebut menggambarkan perbuatan.
ii) Noun –Kata Nama.Contoh Noun ialah car,house,man,woman,dog,cat dan lain-lain.
iii) Adverb – Adverb banyak digunakan untuk menerangkan verb. Jika verb nya ialah run maka adverb digunakan untuk menerangkan perkataan ‘run’ tersebut.
Cth:-
1. Ali ran slowly to the car just now.
Dalam contoh diatas ‘slowly’ digunakan untuk menerangkan bagaimana perbuatan Ali (i.e. ran) itu berlaku.
Bagaimanapun perlu diingatkan yang adverb banyak penggunaannya dan boleh juga digunakan untuk menerangkan adjectives dan juga adverbs yang lain.
2. Ali is a very slow walker.
Dalam contoh di atas, ‘slow’ ialah adjective atau kata sifat yang digunakan untuk menerangkan noun ‘walker’.Adverb ‘very’ ditambah di dalam ayat untuk menguatkan lagi makna ‘slow’ itu.
3. Ali ran very slowly to the car just now.
Dalam contoh di atas, ‘slowly’ ialah adverb pertama yang digunakan untuk menerangkan verb ‘ran’.Adverb ‘very’ ditambah di dalam ayat untuk menguatkan lagi makna ‘slowly’ itu iaitu dari ‘dengan perlahan’ kepada ‘dengan amat perlahan’
iv)   Adjective – Adjective pula digunakan untuk menerangkan sesuatu noun. Jika dalam noun nya ialah house maka adjective akan  digunakan  untuk menerangkan bentuk atau keadaan fizikal rumah itu.
Cth:-
The house is big.
The house is colourful.
Jadi dalam contoh diatas adjective yang digunakan ialah big dan colourful dimana ianya digunakan untuk menerangkan tentang sifat/keadaan ‘house’ yang merupakan satu noun.
 
5. Pronunciation
 Didalam kamus biasanya akan ditunjukkan juga bagaimana sesuatu perkataan itu akan disebut (pronounced). Perlu diingat bahawa BI banyak meminjam perkataan dari bahasa-bahasa lain dan walaupun bahasa asing itu telah diserap dalam BI kebiasaanya pronunciation nya masih dikekalkan dalam bentuk asal. Antara yang pronunciation nya yang jauh berbeza dari ejaan nya ialah perkataan yang diambil dari bahasa Perancis.
Antara contoh2 perkataan ini ialah:-
Grand Prix
Buffet
Par Avion
Rendezvous
 Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris akan bermula pada 7hJan di Putrajaya dan 8hb di Sunway. Sesi pagi untuk dewasa dan sesi petang untuk pelajar sekolah. Kursus yang sama akan diadakan pada 3 dan 4 hb March di Jb dan 7 dan 8hb April di Kota Bharu.

Cikgu Yusoff

0193090711