Kursus perbualan bahasa Inggeris Mudah bemula 6hb Disember ini!

Belajar kaedah-kaedah Perbualan bahasa Inggeris dengan Mudah

Pelajari asas-asas Tatabahasa perbualan

Ketahui penggunaan Kamus untuk perbualan anda

Ketahui etiket-etiket perbualan dan perbualan telefon

Kuasai Teknik Permulaan Perbualan

Kursus Intensif – Cuma 3 Ahad – 6hb Dis, 13hb Dis dan 20hb Dis

Online dan phone support selepas tamat kursus

Nota komprehensif berserta dengan contoh-contoh perbualan

Yuran cuma RM280 untuk keseluruhan kursus

Yuran cuma RM260 pendaftaran 2 peserta

Yuran cuma RM250 pendaftaran 3 peserta

Tempat terhad kepada 20 orang peserta sahaja

Kursus di Leisure Commerce Square, Sunway

Kursus perbualan bahasa Inggeris Mudah
1. Tarikh kursus  – Ahad 6hb Disember, 13hb Disember dan 20hb Disember 2009

1b. Kekerapan kelas – Setiap minggu hari Ahad selama 3 minggu.

2. Masa kelas – Ahad 10 – 2 ptg.

3.b Lokasi Kelas – Leisure Commerce Square , Jalan PJS 8/9, 46150. Sunway.

(Setempat dengan HQ Kurnia Insurance)

4. Tempoh kelas : 3 minggu (3 kelas @12 jam)

5. Yuran – Yuran sekarang  cuma RM280  untuk keseluruhan kursus.
Deposit yuran ialah RM100 untuk mengesahkan tempat dan baki RM180 pada
hari pertama kursus.Deposit yuran boleh dipindah milik kepada
orang lain tetapi tidak akan dipulangkan jika tidak hadir kursus.

6. Yuran Pendaftaran – RM100 untuk menempah tempat. Ini dianggap
sebagai sebahagian daripada yuran dan anda cuma perlu bayar  baki
RM180 sahaja pada kelas pertama. Tiada penangguhan pembayaran di
benarkan dan baki yuran perlu dibayar sebelum kelas bermula.

7. Syllabus kelas – Seperti di bawah

Course Objectives / Objektif Kursus

At the end of this session, the participants will be able to:

Diakhir kursus ini, peserta akan berupaya :

  • Master the basic grammar needed for effective conversation in English

Menguasai tatabahasa asas yang diperlukan untuk perbualan bahasa Inggeris yang efektif

  • Understand the etiquette in telephone conversation

Memahami etiket dalam perbualan telefon

  • Understand the etiquette in  conversation

Memahami etiket dalam perbualan

  • Master the skill and techniques in small talks.

Menguasai skil dan teknik dalam perbualan kosong

  • Master the skill in the conversation starter method

Menguasai skil dalam kaedah permulaan perbualan

  • Build up self confidence in English conversation

Membina keyakinan diri dalam perbualan bahasa Inggeris

  • Develop communicational skills one step at a time

Membina kemahiran berkomunikasi satu langkah setiap masa

1. Introduction / Pengenalan

1.1 Why is this course important to you?

1.2 The importance of English in one’s career development

1.3 How to maximize the benefits from this course.

2. Problems in conversing in English / Masalah dalam perbualan bahasa Inggeris

2.1 Self confidence

2.2 Weakness in Vocabulary

2.3 Weakness in Grammar

2.4 Lack of practice

2.5 Working and home environment

3. Effective usage of reference materials / Penggunaan bahan rujukan efektif

3.1 Using the reference books

3.2 How to use reference books to improve your English conversation

3.2 Effective usage of dictionary

3.3 Audio visual materials

3.3 Other reference materials

4. Effective usage of the dictionary / Penggunaan kamus yang efektif

4.1 Using the dictionary to know the correct pronunciation

4.2 Knowing your part of speech

4.2 Using contraction such as I’ll, I’m in your conversation

4.3 Idioms in conversation

4.4 Formal and informal English

4.5 Inappropriate words

4.6 Phrasal verbs

5. Basic English Grammar in conversation / Tatabahasa Asas perbualan

5.1 The Subjects in your sentences – Nouns and pronouns

5.2  The Subject Verb Agreement – Verb to BE and Verb to HAVE

5.3 The Verb tenses

5.4  The present, past and future tenses

6. Etiquette in conversation / Etiket dalam perbualan

6.1 Introduction

6.2 The importance of etiquette.

6.3 Etiquette in conversation

6.3 Etiquette in telephone conversation

7. The casual conversation – Small talk / Perbualan kosong

7.1 Introduction

7.2 WHO?

7.3 WHAT topics that people talk in  small talk?

7.4 WHERE do  people small talk?

7.5 WHEN do  people small talk?

7.6 WHY do do  people small talk?

8. The conversation starter method / Kaedah permulaan perbualan

8.1 Getting information / Asking questions

8.2 Giving advice

8.3 Offering help / assistance

8.4 Declining offer / request politely

8.5  Introducing yourself / Greetings

8.6  After the introduction

8.7  Before departing

9. Basic telephone conversation / Perbualan telefon asas

9.1 Answering a call

9.2 Taking a message

9.3 Forwarding a call

9.4 Making a call

9.5 Telephone conversation samples

10. Introducing and greetings  / Memperkenalkan dan Menyapa

10.1 Introducing Yourself

10. 2 Saying Hello and Goodbye

10. 3  Goodbye

10. 4 Giving and Requesting Personal

10. 5 Introducing others

11. Overview and Free session / Rangkuman kursus dan latihan

11.1 Overview

11.2 Q& A session

11.3  Conversation / Public speaking practice

 

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau 0193090711. Tempat terhad!!!

Advertisements

Kursus Asas-Asas bahasa Inggeris di JB pd 5hb n 6hb Dis 09

Kuasai Asas-Asas English communication!
Kursus selama 2 hari pada 5 dan 6hb Disember!


Kursus di Nusa Bestari, Skudai, Johor Bahru


Boleh menulis dan berbual dalam bahasa Inggeris dengan baik selepas kursus!


Kandungan kursus meliputi aspek Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris!


Percuma bimbingan Penulisan karangan!


Naik pangkat dengan Mudah bila BI lebih baik!


Bantu anak-anak anda dalam bahasa Inggeris mereka!

Dijamin Mudah untuk difahami dan Kelas dalam Dwi Bahasa!

Kos yang murah tapi efektif!


Khidmat sokongan percuma selepas kelas melalui e-mail/telefon/online chatting selama 2 bulan selepas kursus!


Nota LENGKAP dalam BM n BI / Nota Dwi bahasa!

Diskaun untuk pendafataran 2 atau lebih!

Terhad kepada 30 peserta!

Join the Fundamentals of English Communication on 5th and 6th December 2009 in Skudai, JB !!!

Cuba lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-
1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.
Sara – Kuala Lumpur

2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.
Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur

3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.
Rina – Philips, Nilai.
4. Saya seronok dengan kelas pertama cikgutu sebab banyak yang saya boleh belajar dari menggunakan kamus yang saya tak tahu selama ini. Sebelum cikgu ajar tadi saya cuma guna kamus untuk tengok maksud sahaja. Tak sedarpun kelas 3 jam dah habis.
Rohaya – Kuala Lumpur (Intake Jan 2009)

Butir-butir lanjut

Yuran Pendaftaran – RM150 (utk confirm tempat!)
Tempoh masa kursus – 2 hari sahaja.
Lokasi kelas – Nusa Bestari Jaya, Skudai
Kelas –Selesa dan berhawa dingin
Waktu kelas – 9 pagi – 5 petang
Yuran-Yuran Sepatutnya RM800 untuk kursus 2 hari.


ANDA CUMA BAYAR RM350 untuk keseluruhan kursus!


Cuma RM330 seorang jika daftar 2 atau lebih!!!


Cuma RM320 jika bayar penuh pada/sebelum 7hb November 2009!!!

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu
Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik
Lain-lain kelebihan – Nota-nota dan tips tambahan melalui email.
Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melalui email.
Latihan2 esei percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.
Credentials Pengajar

1. Trainer English selama 7 tahun

2. Penulis 5 buah buku :-
1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris
4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris
5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.
3. Trainer di organisasi-organisasi besar

i. Trainer kursus Fundamentals English Grammar untuk staff 93 Semboyan Diraja, MINDEF, Kuala Lumpur –July 09
ii. Trainer kursus Intermediate English Grammar untuk staff Jabatan Perangkaan Malaysia, Wisma Minlon, Sg. Besi May 09 –July 08
iii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

iv. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

v. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08
vi. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08
vii. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007
viii. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007
ix. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”
x. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)
xi Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000
Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,
Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!
Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

Back to Basic English #13 – Verb TO HAVE part 4

Bentuk Ayat-ayat dan penggunaan Verb TO HAVE dalam bentuk Present Progressive

Dalam artikel saya sebelum ini saya telah memperkenalkan kepada anda penggunaan Verb TO HAVE dari segi fungsinya dan juga saya juga telah memberi anda bentuk-bentuk ayat dalam bentuk Simple Present yang anda perlu gunakan untuk pemilikan dan aktiviti yang sedang betul sekarang dan juga yang ada kekerapan.

Saya juga telah memberi anda penggunaan Verb TO HAVE dari segi fungsinya dan juga saya juga telah memberi anda bentuk-bentuk ayat dalam bentuk Simple Past yang anda perlu gunakan untuk pemilikan dan aktiviti yang sudah berlaku di masa lepas..

Kali ini saya akan berikan pula bentuk2 Verb TO HAVE dalam bentuk Present Progressive yang digunakan untuk situasi atau aktiviti Yang Sedang berlaku.

Present Progressive FORM

  1. Statement

Subject Verb to BE verb form Present participle
I am having
You are having
Singular       Nouns/Pronouns is having
Plural           Nouns/Pronouns are having
Uncountable Nouns is having

  1. Negative

Subject Verb to BE verb form
I am not having
You are not having
Singular    Nouns/Pronouns is not having
Plural        Nouns/Pronouns are not having
Uncountable Nouns is not having
  1. Question

Verb to BE Subject verb form
Am I having ?
Are You having ?
Is Singular  Nouns/Pronouns having ?
Are Plural    Nouns/Pronouns having ?
Is Uncountable Nouns having ?

Untuk Form yang di atas tu iaitu Present Progressive tu kena jaga2 ya sebab bukan semua penggunaan Verb TO HAVE ni boleh digunakan dalam bentuk ni. Sebagai contoh

1. own/hold – to own, hold or possess . Not used in the progressive/ continuous tenses. Tidak digunakan dalam kala Progressive.

e.g. I have a car.             Correct

I am having a car.     Incorrect

2. consist of       Not used in the progressive/ continuous tenses. Tidak digunakan dalam kala Progressive.

e.g. The party has 10,000 members.           Correct

The party is having 10,000 members     Incorrect

3. Illness      Not used in the progressive/ continuous tenses. Tidak digunakan dalam kala Progressive.

e.g. I have a headache right now.         Correct

I am having a headache right now    Incorrect

4. Do something    To perform a particular action such as bath/shower. Can be used in the progressive/ continuous tenses. Boleh digunakan dalam kala Progressive.

e.g. I have my bath right now           Incorrect

I am having my bath right now    Correct

Ni semua contoh terhad je ya sebab dalam Oxford Advanced Learner’s Dictionary (7th edition) ada 33 penggunaan Verb TO HAVE ni..So x tersenarai saya semuanya..

Yg penting ialah beli Kamus BI yang bagus yang akan listkan samaada Verb (Kata Kerja) tu boleh atau tidak digunakan dalam Progressive tenses atau tidak sebab kdg2 susah nak agak samaada sesuatu Verb itu boleh tambah -ing atau tidak.

Kursus Intensif Fundamentals English Grammar  akan saya mulakan pada 11hb Oct ini di Sunway. . Hubungi saya segera di cikgutuition@gmail.com atau 0193090711 kerana tempat terhad.

Kursus-kursus bahasa Inggeris untuk organisasi dan syarikat seluruh Malaysia

Berita baik untuk semua organisasi dan syarikat-syarikat yang ingin meningkatkan kemahiran berkomunikasi staff mereka dalam bahasa Inggeris. Kini saya boleh mengadakan kursus-kursus bahasa Inggeris di mana-mana sahaja baik di Semenanjung Malaysia mahupun di Sabah dan Sarawak.
Berurusan terus dengan dengan trainer/consultant tanpa orang tengah !

Jimat sehingga 50-70% !

Kursus boleh dibuat di hotel atau di pejabat anda!

Pengajaran 100% dalam bahasa Inggeris ataupun dalam dwi bahasa!

Nota 100% dalam bahasa Inggeris ataupun dalam dwi bahasa!

Percuma perkhidmatan sokongan 3 bulan selepas kursus!

Caj yang sama untuk mana-mana tempat di semenanjung Malaysia !

Kursus-kursus yang ditawarkan

1. Kursus Asas-Asas bahasa Inggeris / Fundamentals of English Grammar

Kursus ini menekankan asas-asas tatabahasa bahasa Inggeris yang diperlukan untuk menulis dan bercakap dengan baik dalam bahasa Inggeris. Peserta-peserta akan didedahkan dengan cara menggunakan kamus sebagai bahan rujukan utama dan untuk mengetahui jenis-jenis perkataan asas dalam bahasa Inggeris dan fungsi setiap perkataan itu.

2. Kursus Tatabahasa pertengahan bahasa Inggeris / Intermediate English Grammar

Kursus ini sesuai untuk mereka yang sudah ada asas-asas bahasa Inggeris dan ingin mempelajari Verb Tenses atau Kala Kata Kerja yang amat penting dalam bahasa Inggeris terutamanya untuk mengetahui konsep Present tenses, Past tenses dan Future tenses. Cara pengajaran yang mudah beserta latihan-latihan yang berkaitan akan memudahkan peserta memahami konsep verb tenses dalam bahasa Inggeris.

3. Kursus Asas-Asas Perbualan  bahasa Inggeris / Basic English Conversation

Kursus ini mendedahkan cara-cara mudah untuk berbual asas dalam bahasa Inggeris. Peserta akan dilatih tentang etiket perbualan, cara memulakan perbualan. Peserta juga akan dilatih untuk berbual dengan baik apabila menggunakan telefon dari segi etiket, cara menjawab panggilan, mengambil pesanan, menyambungkan panggilan dan lain-lain perbualan telefon asas. Peserta juga akan dilatih dari segi aspek asas tatabahasa untuk memudahkan mereka berbual dalam apa sahaja senario dalam bahasa Inggeris.

4. Mempraktikkan penggunaan bahasa Inggeris yang betul di pejabat / Practising Proper English at workplace

Kursus ini melatih peserta cara-car mudah untuk menggunakan bahasa Inggeris di pejabat samaada dari segi perbualan mahupun penulisan. Peserta akan dilatih dari segi tatabahasa , etiket, teknik dan juga format-format penulisan yang betul dan berhemah.

Organisasi yang telah dilatih

Fundamentals of English Grammar

Jabatan Kesihatan Terengganu

Dynasty Hotel, Kuala Lumpur

Majlis Perbandaran Selayang

Jabatan Pelaburan, KWSP Headquarters, Kuala Lumpur

Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur

Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur

Kementerian Kesihatan Malaysia, Putrajaya

Kementerian Pertahanan Malaysia – 92 Semboyan DiRaja

Intermediate English Grammar

Jabatan Pelaburan, KWSP Headquarters, Kuala Lumpur

Platinum Victory Sdn. Bhd.

Platinum Victory Development Sdn. Bhd.

Kementerian Kesihatan Malaysia, Putrajaya

Jabatan Perangkaan Malaysia

Basic English Conversation

FAMA Wilayah Tengah

FAMA Wilayah Timur

SCA Packaging Sdn Bhd (Drypers)., Beranang

My Knowledge Centre, Sunway

Practising Proper English at Workplace

Jabatan Kesihatan Terengganu

Dynasty Hotel, Kuala Lumpur

Majlis Perbandaran Selayang

Hubungi saya segera di 019-3090711 atau di cikgutuition@gmail.com untuk sebarang pertanyaan tentang kursus-kursus bahasa Inggeris di atas atau mana-mana kursus bahasa Inggeris yang anda ingin anjurkan untuk organisasi dan syarikat anda.