Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris di Pulau Pinang March ini!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Atas permintaan ramai daripada mereka yang tinggal jauh di utara dan tidak dapat menghadiri kursus yang cikgu jalankan di Lembah Kelang maka satu kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris akan cikgu jalankan pada bulan March ini di Pulau Pinang.

Tempat terhad kepada 30 orang sahaja dan setakat ni dah 11 orang yang mendaftar dan tinggal 19 kekosongan sahaja lagi.

Kursus ini amat sesuai untuk:-

1. Yang sudah bekerja
2. Yang sedang menuntut di IPTA dan IPTS.
3. Yang akan mengambil MUET.
4. Yang baru tamat SPM.
5. Yang ingin membimbing anak-anak mereka.
6. Guru-guru yang mengajar bahasa Inggeris.

Cikgu Yusoff
Pengarang 5 buah buku mempelajari bahasa Inggeris
Guru dan pensyarah bahasa Inggeris semenjak 2006
Trainer semenjak 1996
cikgutuition@yahoo.com
019-3090711

Advertisements

Meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris anda dalam 2013

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ini ialah hari terakhir dalam tahun kalendar roman 2012 dan esok akan bermulalah tahun baru 2013.Begitu cepat sekali masa berlalu..Rasanya baru sahaja kita masuk tahun 2012 dan baru sahaja menyambut hari Raya Aidil Fitri tapi sedar tak sedar sudah tamat tahun 2013 ini.Biasanya pada hujung tahun kita sibuk dengan penilaian prestasi kerja kita dan masuk tahun 2013 kita kita akan berdebar-debar pula menunggu berapa bulankan bonus yang akan kita perolehi daripada majikan kita dan berapa peratus pulalah kenaikan gaji kita. Jika bonus dan kenaikan gaji yang kita dapati tidak seperti yang kita jangkakan maka kita perlu menunggu setahun lagi untuk kenaikan dan bonus yang lebih tinggi.

Bagaimanapun, bagi mereka yang agresif, apabila mereka tidak mendapat kenaikan gaji dan bonus seperti yang diharapkan maka mereka akan mula mencari kerja lain yang boleh membantu mereka mendapat kenaikan gaji sekitar 30-40%!Ini bermakna jika gaji mereka sekarang ialah RM2,000, mereka akan mendapat kenaikan sekitar RM600 sebulan atau RM7,200 setahun! Ini sama dengan bonus sebanyak 3 1/2 bulan!

Saya sendiri semasa saya bekerja dengan orang lain dahulu saya tidak tunggu lama disesuatu organisasi dan bila saya berpindah kerja, saya memang dapat kenaikan 30-40%.Pada saya jika kenaikan yang diterima kurang daripada 30% maka perpindahan kerja yang kita buat itu tidak berbaloi kerana apabila kita bertukar kerja kita akan kehilangan seniority dan kelebihan pengalaman di tempat lama kita itu.Rasaya saya, apa yang memudahkan saya mencari kerja lain di masa lepas ialah kelebihan saya dari segi berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.Hal in amat penting terutamanya kepada mereka yang bekerja di sektor swasta seperti saya kerana hakikatnya,bahasa Inggeris ialah bahasa komunikasi utama di dalam sektor swasta.Selain boleh menulis dalam bahasa Inggeris dengan baik,saya juga boleh mengendalikan kursus2 tertentu untuk staff dan juga untuk pelanggan-pelanggan syarikat saya.

Untuk memudahkan anda bertukar tempat kerja, terutamanya di dalam sektor swasta, anda perlu mahir membuat ayat-ayat dalam bahasa yang betul tatabahasa ia dan bukan sekadar membuat ayat dalam broken English atau bahasa Inggeris pasar.

Majikan sanggup membayar gaji yang tinggi kepada mereka yang selain mempunyai kelulusan yang sesuai dan pengalaman yang mencukupi, kebolehan berkomunikasi dalam bahasa Inggeris yang betul tatabahasa ia dan yang tepat penggunaan tatabahasa ia.Malah kajian yang dibuat oleh Persekutuan Majikan Malaysia atau Malaysian Employer federation (MEF) untuk Eksekutif 2010 mendedahkan bahawa 68% daripada syarikat yang dikaji menamakan kemahiran komunikasi sebagai kualiti paling penting yang diperlukan dalam permohonan kerja, diikuti oleh pengalaman bekerja (67%), kemahiran interpersonal (56.2%) dan semangat dan komitmen (55.7%). Rujukan http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/4/10/nation/8454838&sec=nation

Itulah sebabnya kenapa dalam kursus saya, saya lebih menekankan aspek tatabahasa dan kosakata terlebih dahulu.Ya, memang mereka yang menyertai kursus bahasa Inggeris yang saya jalankan itu berminat untuk meningkatkan kemahiran bercakap dan menulis dalam bahasa Inggeris tetapi pada saya,tiada jalan pintas ke arah itu kerana dalam pengalaman saya yang akan masuk tahun ke8 masuk 2013 ini ialah ramai pelajar saya masih lemah dalam tatabahasa asas bahasa Inggeris mereka.

Masih ramai yang bercakap dan menulis I have 4 childs atau I have four childrens sedangkan child itu kalau ada seorang sahaja anak kita iaitu I have one child dan kalau lebih daripada seorang kita patut menggunakan I have four children dan bukannya childs atau childrens.

Begitu juga dengan penggunaan apostrpohe dalam pemilikan dan masih ramai yang keliru antara its dan it’s di mana its digunakan untuk menunjukkan pemilikan dan it’s pula ialah singkatan untuk it is yang digunakan dalam perbualan sahaja dan tidak dalam penulisan formal.

Ramai juga yang masih keliru dengan penggunaan Verb TO BE di mana tidak ramai yang tahu BE ini ialah kata dasar atau kata akar kepada am,is,are,was,were dan sebagainya dan hanya digunakan sebagai kata kerja pembantu dan digunakan untuk menunjukkan masa atau kewujudan.

Sebagai contoh, masih ada yang membuat ayat seperti I am work in Kuala Lumpur atau I was worked in Kuala Lumpur before sedangkan ayat yang sebetulnya ialah I work in Kuala Lumpur dan I worked in Kuala Lumpur before. Ini kerana perkataan work itu sendiri sudah menunjukkan masa sekarang dan tidak perlu dibantu atau ditambah lagi dengan am. Begirtu juga dengan penambahan -ed kepada work yang memberi maksua bekerja di masa lepas dan oleh itu tidak perlulah kita menambah lagi was kepada ayat itu.

Ada juga yang terus meninggalkan verb TO BE dan membuat ayat seperti I hungry now atau I hungry just now sedangkan ayat yang sebetulnya ialah I am hungry now dan I was hungry just now.

Saya suka mengajar grammar dan saya TERPAKSA mengajar grammar terlebih dahulu kerana saya ingin menyelesaikan masalah akar umbi bahasa Inggeris anda dan anak2 anda dan bukan sekadar mengajar diatas permukaan seperti yang kadang2 dibuat disekolah2 dan di kolej2 dna universiti.Ini yang banyak berlaku sekarang sehinggakan yang belajar dengan saya bukannya lulusan SPM dan diploma sahaja tetapi yang mempunyai master’s degree dan Phd.

Jadi nasihat saya kepada yang ingin mahir berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dalam masa yang singkat, anda perlu bersedia untuk belajar grammar bahasa Inggeris dari peringkat paling asas dan anda juga perlu mula menyukai dan menyanyani grammar bahasa Inggeris kerana ianya ialah penyelesaian kepada masalah anda untuk berkomunikasi dengan baik dalam bahasa Inggeris.

Kepada yang berminat untuk belajar berkomunikasi dalam bahasa Inggeris yang betul tatbahasa ia, bolehlah menyertai kursu Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris yang akan bermula di Prct 16,Putrajaya pada Sabtu ini 5/1 dan di Sunway pada 6/1.Kelas di Sunway bersebelahan dengan stesyen komuter Setia Jaya dan amat mudah untuk anda pergi dan trafik agak lengang pada hari Ahad di kawasan itu.Tak banyak tempat yang tinggal untuk sesi Januari dan kursus ini sesuai juga untuk pelajar lepasan SPM dan untuk mereka yang ingin mengambil MUET.

Regards

Cikgu Yusoff

0193090711

Meningkatkan kemahiran berkomunikasi Bahasa Inggeris anda dengan membaca

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua

Saya sering menasihatkan pelajar-pelajar saya agar banyakkan membaca bahan-bahan dalam bahasa Inggeris kerana secara peribadinya, membaca bahan-bahan dalam bahasa Inggeris telah banyak membantu saya untuk menjadi lebih mahir dalam bahasa Inggeris.

Apabila kita membaca dalam bahasa Inggeris ini bermakna bahawa kita menggunakan otak anda dalam cara yang sangat aktif. Membaca adalah satu proses yang sangat aktif. Apabila anda membaca teks, anda perlu melakukan beberapa atau semua perkara berikut:

i. Bayangkan adegan-adengan dalam kepala anda
ii. Memahami dengan jelas apa yang penulis cuba perkatakan
iii. Bersetuju atau tidak bersetuju dengan apa yang telah ditulis oleh penulis.

Kelebihan Membaca

Apabila anda belajar bahasa Inggeris, aspek mendengar, bercakap dan menulis adalah penting, tetapi membaca juga akan amat membantu kita untuk menadi mahir dalam masa yang singkat.

Terdapat banyak kelebihan yang berkaitan dengan membaca, termasuk:

Peningkatan perbendaharaan dalam konteks

Anda biasanya akan menghadapi perkataan baru apabila anda membaca. Jika terdapat terlalu banyak perkataan baru untuk anda, maka tahap adalah terlalu tinggi dan anda perlu membaca sesuatu yang mudah. Tetapi jika terdapat, katakan, maksimum lima perkataan baru setiap halaman, anda akan belajar perbendaharaan kata ini mudah. Anda mungkin tidak perlu untuk menggunakan kamus kerana anda boleh meneka makna dari seluruh teks (dari konteks). Bukan sahaja anda mempelajari perkataan-perkataan baru, tetapi anda melihat mereka sedang digunakan secara semula jadi.
Model Untuk Menulis

Apabila anda membaca, ia memberikan anda satu contoh yang baik untuk menulis. Teks yang anda membaca menunjukkan kepada anda struktur dan ungkapan yang boleh anda gunakan apabila anda menulis.

Melihat Struktur Pembinaan Ayat Yang Betul Dalam Bahasa Inggeris

Apabila orang menulis, mereka biasanya menggunakan Bahasa Inggeris yang ‘betul’ dengan struktur tatabahasa yang betul. Ini tidak selalunya benar apabila orang bercakap kerana kadang-kadang orang banyak bercakap dalam bahasa Inggeris yang informal danj juga kurang tepat tatabahasa ia. Jadi, dengan membaca anda lihat dan belajar Bahasa Inggeris tatabahasa secara semulajadi.

Belajar Mengikut Tempo Anda Sendiri

Anda boleh membaca dengan cepat atau perlahan-lahan mengikut tempo yang anda suka. Anda boleh membaca sepuluh muka surat dalam masa 30 minit, atau mengambil masa satu jam untuk meneroka hanya satu halaman. Ianya tidak penting. Pilihan adalah milik anda. Anda tidak boleh dengan mudah melakukan hal ini apabila bercakap atau mendengar. Ini adalah salah satu kelebihan besar membaca kerana orang yang berlainan bekerja pada kelajuan yang berbeza.

Faedah peribadi

Jika anda memilih untuk membaca sesuatu yang anda suka, ia sebenarnya boleh menarik minat anda untuk membaca dan ianya akan menyeronokkan anda. Sebagai contoh, jika anda ingin membaca tentang bola sepak dalam bahasa anda sendiri, mengapa tidak membaca tentang bola sepak dalam bahasa Inggeris? Anda akan mendapatkan maklumat mengenai bola sepak dan memperbaiki Bahasa Inggeris anda pada masa yang sama.

Lima Tips untuk Membaca

Petua # 1

Cuba untuk membaca di tahap yang betul. Baca sesuatu yang anda (lebih atau kurang) boleh faham. Jika anda perlu untuk berhentikan setiap tiga perkataan untuk merujuk kepada kamus, ianya akan membosankan anda dan akan membuat anda kurang minat untuk meneruskan tabiat membaca itu.Pastikan bahan bacaan yang anda pilih itu tidak terlalu susah dan tidak terlalu mudah bahasa ia.Jika terlalu mudah pula, anda tidak akan belajar perkataan-perkataan baru dalam bahasa Inggeris.

Petua # 2

Buat kamus perbendaharaan kata anda sendiri untuk perkataan-perkataan baru yang anda jumpa dalam pembacaan anda. Jika terdapat empat atau lima perkataan baru pada halaman, tulis mereka dalam kamus anda atau buku perbendaharaan kata anda itu. Tetapi anda tidak perlu untuk menulis mereka semasa anda membaca. Sebaliknya, cuba untuk meneka makna mereka semasa anda membaca; menandakan mereka dengan pen; kemudian kembali apabila anda telah selesai membaca untuk memeriksa dalam kamus dan menambah perkataan-perkataan itu dalam buku perbendaharaan kata anda.

Petua # 3

Cuba untuk membaca dengan kerap. Sebagai contoh, cuba membaca untuk masa yang singkat sekali sehari. Lima belas minit setiap hari adalah lebih baik daripada dua jam setiap hari Ahad. Tetapkan masa membaca anda itu. Sebagai contoh, anda boleh membaca selama lima belas minit apabila anda pergi ke katil, atau apabila anda bangun, atau pada waktu makan tengahari.

Petua # 4

Bersedia. Pastikan anda ada bahan-bahan yang diperlukan semasa membaca iaitu:

i. Sesuatu untuk dibaca
ii. Penanda atau highlighter untuk menyerlahkan perkataan-perkataan yang sukar
iii. Kamus
iv. Kamus anda atau buku perbendaharaan kata anda
v. Pen untuk menulis perkataan baru

Petua # 5

Baca apa apa yang anda MINATI. Pilih sebuah majalah atau buku tentang subjek yang anda suka.

Adalah amat diharap artikel saya kali ini dapat membantu bagaimana membaca boleh membantu anda untuk menjadi lebih mahir dalam bahasa Inggeris.Bermula 2012 dan 2013 ini saya akan cuba untuk lebih aktif menulis untuk membantu anda semua di sini untuk menjadi mahir dalam masa yang singkat.

Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris saya akan bermula pada 5hb Januari di Putrajaya dan 6hb Januari di Sunway. Tempat terhad.

Cikgu Yusoff

019-3090711

Ingat pesan cikgu untuk mahir dalam bahasa Inggeris ya…..

Jika anda ingin mahir dalam bahasa INggeris dalam masa yang singkat maka anda perlu sanggup untuk mengikuti teknik-teknik yang telah berjaya saya gunakan atau untuk mengikuti teknik-teknik yang telah saya cipta sendiri berdasarkan pengalaman dalam mengguna bahasa Inggeris lebih daripada 40 tahun!

What do I always tell my students?

1. Read in English, everyday.

2. Try to speak in English,everyday.

3. Memorize ten new words, everyday.

4. Have an inquisitive mind.

5. Practice, everyday.

6. Master your grammar. There are no short cuts!

7. Know how to use the dictionary and use it everyday.

8. Attend a formal English class and relearn your grammar.

As a teacher I always want my students to improve their English and it pains me if they fail.

Apa yang saya selalu beritahu pelajar saya?

1. Baca apa bahan bacaan dalam bahasa Inggeris setiap hari.

2. Cuba untuk bertutur dalam Bahasa Inggeris setiap hari.

3. Menghafal sepuluh perkataan baru bahasa Inggeris setiap hari.

4. Mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi.

5. Buat latihan-latihan tatabahasa bahasa Inggeris anda setiap hari.

6. Kuasai tatabahasa bahasa Inggeris anda. Terdapat tiada jalan pintas!

7. Tahu bagaimana untuk menggunakan kamus dan menggunakan ia setiap hari.

8. Menghadiri kelas bahasa Inggeris formal dan belajar semula tatabahasa anda.

Sebagai seorang guru saya sentiasa mahu pelajar-pelajar saya untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris mereka dan ianya menyedihkan saya jika mereka gagal.

Kursus Asas-Asas Komunikasi Penulisan dan Perbulan cikgu akan bermula pada 5hb Januari di Putrajaya dan 6hb januari di Sunway.Diskaun khas untuk pelajar2 lepasan SPM 2012!

Selesaikan masalah bahasa Inggeris dari akar umbi ia

Assalamualikum dan Salam Sejahtera semua…

Malam tadi saya amat sukar untuk tidur kerana memikirkan pelbagai masalah yang sedang saya hadapi buat masa ini tetapi dalam saya memikirkan bagaimana saya perlu atasi masalah-masalah saya itu Al
lah berikan ilham pula kepada saya untuk menulis pagi ini tentang bagaimana pula cara kita boleh atasi masalah kita dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

Kita selalu nampak yang wang ringgit itu sahaja rezeki yang Allah kurniakan kepada kita tetapi saya sentiasa bersyukur kepada Allah kerana turut menurunkan rezeki dalam bentuk ilham-ilham bagaimana saya boleh menjadi cikgu yang lebih baik dalam mengajar bahasa Inggeris kepada pelajar-pelajar yang datang belajar dengan saya dan yang menjadi pelajar di alam maya sperti anda ini.

Alhamdulillah, sebagai jururunding dan pelatih yang telah berkecimpung dalam bidang latihan selama 16 tahun, semakin hari semakin jelas kepada saya apakah punca-punca sebenar kelemahan kita dalam berkomunikasi bahasa Inggeris sekarang ini. Memang betullah pengalaman itu akan mematangkan kita dan akan membantu kita untuk membuat pilihan dan keputusan yang bijak.

Setiap hari saya akan menerima puluhan email, panggilan dan mesej sms yang meminta pendapat saya dan meminta pertolongan saya untuk membantu mereka mengatasi masalah komunikasi bahasa Inggeris mereka.

Mereka yang menghubungi saya inii terdiri daripada ibubapa yang risaukan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris anak-anak mereka, mereka yang sedang belajar di sekolah, mereka yang sedang belajar di universiti-uiversiti dan kolej, mereka yang sedang membuat ijazah sarjana muda mereka, mereka yang sedang membuat ijazah sarjana dan juga ada juga yang sedang membuat ijzah kedoktoran mereka.

Sudah tentu sebagai seorang guru, saya amat bersimpati dengan mereka kerana saya sedar yang jika kita ada masalah dengan komunikasi bahasa Inggeris kita dan jika pembelajaran dan kerja kita banyak menggunakan bahasa Inggeris maka ianya akan menjadi satu masalah dan bebanan kepada kita.

Secara amnya, saya akan memberi nasihat yang sama kepada mereka iaitu “Selesaikan masalah-masalah asas dalam komunikasi bahasa Inggeris mereka itu”

Kita mesti sanggup meneroka jauh ke dalam diri kita untuk mencari apakah yang telah membantutkan proses kita untuk mahir dalam bahasa Inggeris. Kenapa setelah sekian lama kita belajar bahasa Inggeris, kita masih tidak dapat fasih dalam bahasa Inggeris atau tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris yang betul tatabahasa ia dan yang mudah difahami dengan orang lain.

Kenapa pula rakan-rakan kita yang sama-sama belajar bahasa Ingeris dengan kita boleh lebih mahir daripada kita sedangkan mereka menghadiri kelas yang sama dan diajar oleh guru yang sama?

Itulah sebabnya saya selalu mengingatkan diri saya dan pelajar-pelajar saya untuk IKHLAS dan JUJUR dalam membuat analisa diri dalam mencari PUNCA-PUNCA sebenar kenapa kita masih bermasalah dalam berkomunikasi bahasa Inggeris sehingga sekarang.

Apakah sebabnya?

Apakah puncanya?

Apakah faktor-faktornya?

Cuba ambil sedikit masa dan buat analisa komprehensif tentang masalah sebenar dalam menguasai bahasa Inggeris ini.

Adakah ianya disebabkan faktor-faktor di bawah? :-

1. Kurang faham tatabahasa bahasa Inggeris.

2. Masih berfikir dalam bahasa Melayu apabila berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

3. Kurang perbendaharaan kata bahasa Inggeris sehingga menyebabkan kita sukar membuat ayat-ayat yang lebih berkesan dalam bahasa Inggeris dan juga menyukarkan kita untuk memahami ayat-ayat bahasa Inggeris orang lain.

4. Kurang latihan-latihan komunikasi bahasa Inggeris.

5. Sikap yang kurang positif terhadap bahasa Inggeris seperti tidak minat dengan bahasa Inggeris.Kurang minat membaca bahan-bahan bacaan dalam bahasa Inggeris dan kurang menonton rancangan-rancangan TV dalam bahasa Inggeris dan kurang juga mendengar program-program dalam bahasa Inggeris di radio dan sebagainya.

6. Kurang kecekalan dalam mempelajari bahasa Inggeris. Mungkin kita pernah cuba belajar semula bahasa Inggeris ini tapi kita tidak belajar sehingga habis dan ada aspek-aspek tatabahasa bahasa Inggeris yang kita tidak pelajari semula dengan betul. Mungkin juga kita ada cuba tingkatkan perbendaharaan kata bahasa Inggeris kita dan penyusunan ayat-ayat bahasa Inggeris kita dengan membaca akhbar-akhbar bahasa Inggeris setiap hari tetapi kita tidak terus menerus membaca mereka.

Apa-apa pun punca masalah komunikasi bahasa Inggeris kita, inilah langkah pertama kita untuk meningkatkan kemahiran kita dalam berbahasa Inggeris.

Sebelum kita boleh menyelesaikan masalah kita dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, sudah tentu kiat perlu tahu apakah PUNCA SEBENAR masalah kita ini.

Apabila punca sebenar TELAH DIKENALPASTI barulah kita boleh ambil langkah-langkah yang sesuai untuk mengatasi masalah kiita dalam berbahasa Inggeris.

Sebagai contoh, antara punca utama kenapa kita mungkin ada masalah dalam berbahasa Inggeris ialah kerana kita kurang faham konsep tatabahasa bahasa Inggeris dan juga kerana kita lemah dalam perbendaharaan kata bahasa Inggeris. Ini bermakna selagi kita tidak menyelesaikan dua masalah utama ini iaitu tatabahasa dan perbendaharaan kata maka selagi itulah kita tidak menyelesaikan masalah kita dalam berbahasa Inggeris. Kita mungkin terikut-ikut dengan sesetengah orang yang akan memberitahu kita, “Alahhh, tatabahasa tu tak penting..Ko cakap dan tulis je…lama2 ko pandai le..” Ya, ini mungkin betul dan berkesan untuk sesetengah orang tetapi ianya satu proses yang akan mengambil masa untuk meningkatkan kemahiran kita dan juga satu pendekatan yang agak merbahaya terutamanya jika kita dikelilingi oleh orang yang kurang mahir dalam bahasa Inggeris.

Pastikan anda SANGGUP selesaikan masalah akar umbi ini jika anda BETUL-BETUL ingin selesaikan masalah komunikasi bahasa Inggeris anda.

Saya amat bersimpati dengan sesetengah orang yang mempunyai semangat dan kecekalan yang tinggi dan sanggup menghabiskan wang ringgit yang banyak untuk meningkatkan kemahiran komunikasi bahasa Inggeris mereka tetapi akhirnya kecewa kerana masih tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dengan baik.

Saya amat-amat ingin membantu anda menjadi mahir dan fasih dalam bahasa Inggeris tetapi anda kena IKHLAS dengan diri anda terlebih dahulu.JUJUR dengan diri anda dulu dan KETAHUI apakah punca sebenar anda masih kurang yakin berkomunikasi bahasa Inggeris. Anda kena pastikan anda buat MUHASABAH diri dan KENALI diri anda terlebih dahulu. Anda yang kenal siapa diri anda sebenarnya. Anda sendiri yang kenal apakah kelemahan anda dan apakah kekuatan anda.

Saya amat-amat sedih jika pelajar-pelajar saya tidak dapat mencapai kemahiran berbahasa Inggeris yang mereka inginkan tetapi sebagai seorang guru dan bagaimana hebat sekalipun saya ini, kejayaan seseorang pelajar itu banyak bergantung kepada diri mereka sendiri.

PERCAYA lah..bahasa Inggeris ini sebenarnya tidaklah sesukar mana. Ada lagi bahasa-bahasa di dunia ini yang jauh lebih sukar seperti bahasa Perancis, bahasa Mandarin dan banyak lagi.

Mungkin kadang-kadang kita rasa bahasa Inggeris ini sukar kerana bahasa Melayu kita ini amat mudah untuk dikuasai..Itu sahaja…

Jadi saya amat-amat berharap anda mengambil sedikit masa untuk menganalisa punca sebenar kelemahan bahasa Inggeris anda dan ambil langkah yang sewajarnya untuk mengatasi masalah anda itu.

Cikgu Yusoff
019-3090711
cikgutuition@yahoo.com
http://www.knowledgecentre.wordpress.com

Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris Nov ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anda ingin kuasai asas-asas bahasa Inggeris dengan mudah?

Anda inginkan kursus yang mudah difahami?

Anda inginkan kursus pada yuran yang amat berpatutan?

Anda inginkan khidmat sokongan percuma selepas kursus?

Anda inginkan cikgu yang boleh anda rujuk selepas kursus?

Jika jawapan anda YA.

Sertai Kursus Asas-Asas Komunikasi Penulisan & Perbualan Bahasa Inggeris bermula 3hb Nov di Precint 16, Putrajayadan 4hb di Sunway!!

Kursus pada hujung minggu , setiapSabtu di Putrajaya dan setiap Ahad di Sunway.

Sokongan Online percuma 3 bulan bernilai RM300 selepas kursus

Nota dwi bahasa yang lengkap

Syarahan dalam dwi bahasa yang mudah di fahami

Diajar oleh Cikgu Yusoff yang berpengalaman

Pengajar yang telah menulis lima buah buku mempelajari bahasa Inggeris

Pengajar yang mempunyai 16 tahun pengalaman sebagai pelatih

Pengajar yang pernah melatih KWSP, Kementerian Kesihatan, FAMA, Drypers, Universiti Malaya, Universiti Sains Islam Malaysia dan Kementerian Pertahanan

Yuran dari serendah RM490untuk pendaftaran dua orang.

Kursus terhad kepada15 orang sahaja!

Hubungi saya segera untuk menempah tempat.

Berikut adalah butir-butir lanjut tentang kursus tersebut
1. Tarikhkursus – Mula 3hb November di Putrajaya dan 4hb November di Sunway.

2. Masakelas – 9-12 p.m. setiap Sabtu di Putrajaya dan setiap Ahad 2- 5 pm diSunway

3. Tempohkelas – 7 minggu

4. LokasiKelas – Tingkat 1, Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G, Putrajaya.dan di Suite 1130, Block A, Leisure Commerce Square,, Jalan PJS 8/9, Sunway(berdepan kilang Freescale dan sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya)

5.Deposit Yuran – Deposit yuran cuma RM150 dan deposit ini adalah untuk menempahtempat. Ini dianggap sebagai sebahagian daripada yuran kelas..Deposit yurantidak boleh dipindah milik kepada orang lain dan tidak akan dipulangkan jikatidak hadir kursus.

6. Yuran Kelas – Yurankursus ialah RM590 dan jika daftar awal yuran cuma RM550. Jika andasudah bayar deposit RM150, anda cuma perlu bayar baki RM400 sahaja pada kelaspertama jika daftar awal. Baki yuran perlu dijelaskan pada hari kursus pertamadan perlu dibayar penuh walaupun tidak menghadiri kursus sepenuhnya. Jika bakiyuran tidak dijelaskan pada kelas pertama atas apa sebab sekali pun, maka yuranpenuh RM590 akan dikenakan.

7. Kelasganti – Kelas ganti cuma untuk 2 kelas sahaja dan tertaluk kepada kekosongandalam kelass Intake akan datang.Kelas ganti mesti diambil semasa Intake selepasIntake yang dihadiri.Ini untuk memastikan disiplin kehadiran dan pelajar tidakmengambil masa yang lama untuk mengganti kelas.

8. Syllabus kelas – Seperti di bawah

9. Jumlah pelajar – Maksima 15 orang sahaja setiap kelas

10. Sijil – Sijil akan dikeluarkan kepada peserta yangtamat kursus.

SyllabusFundamental of English Grammar
1.Pengenalan

1.1Petua-petua untuk cepat mahir dalam bahasa Inggeris

2.Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom dictionary

2.1 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nakmenggunakannya dengan efektif.
2.2 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3. Penggunaan Noun dalam bahasa Inggeris.

3.1Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
3.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
3.3 How to use Plural and Singular Nouns?
3.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
3.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
3.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.
3.7Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

4. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

4.1Functions of pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
4.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular
pronouns dan plural pronouns?
4.3Subject pronouns – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?
4.4Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?
4.5Possessive pronoun – Penggunaan possessive pronouns seperti mine,
yours,hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.
4.6Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive
pronounsseperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.
4.7Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns
sepertithis/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.
4.8Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti
everyone,each dan sebagainya.

5.Adjectives

5.1 Whatis adjective? -Apa itu adjective?
5.2Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective
5.3Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan
bagaimananak gunanya.?
5.4Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan
bagaimananak gunanya.?
5.5Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan
perbezaanyadengan possessive pronouns.
5.6Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan
positive,comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller
dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

6. Verb

6.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris
6.2 Whatis Verb TO BE?
6.3 Usageof am, is, are, was dan were in Verb To BE
6.4Present tense, Past tense and Future tense – Konsep present
tense, pasttense dan future tense dalam menggunakan verb TO BE
6.5Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.
6.6Penggunaan Verb TO BE

7. Latihan-latihan tambahan untuk aspek penulisan dan perbualan

1. Latihan karangan mingguan
2. Contoh-contoh karangan yang baik.
3. Teknik sebutan yang tepat dengan menggunakan phonetic spelling.
4. Audio file contoh-contoh perbualan
5. Video contoh-contoh perbualan.
6. Video teknik2 perbualan

Jimat sehingga RM120 untuk Kursus Asas bahasa Inggeris Sept ini!

As Salam dan Salam Sejahtera semua

JIMAT sehingga RM120 untuk yuran kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris September ini!

Yuran biasa kursus ialah RM550

Daftar seorang dan yuran cuma RM490 dan jimat RM60!

Daftar dua orang dan yuran cuma RM450 dan jimat RM90!

Daftar tiga orang dan yuran cuma RM430 dan jimat RM120!

Berikut adalah butir-butir lanjut tentang kursus tersebut

1. Tarikh kursus -Mula 1hb September di Putrajaya dan 2hb September di Sunway.

2. Masa kelas – 9 a.m. – 12 p.m. setiap Sabtu di Putrajaya dan setiap Ahad di Sunway

3. Tempoh kelas – 7 minggu

4. Lokasi Kelas – Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G, Putrajaya. dan Leisure Commerce Square, jalan PJS 8/9, Sunway (berdepan kilang Freescale dan sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya)

Syllabus Fundamental of English Grammar
1. Pengenalan

1.1 Petua-petua untuk cepat mahir dalam bahasa Inggeris

2. Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom dictionary

2.1 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nak menggunakannya dengan efektif.
2.2 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3. Penggunaan Noun dalam bahasa Inggeris.

3.1 Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
3.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
3.3 How to use Plural and Singular Nouns?
3.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
3.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
3.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.
3.7 Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

4. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

4.1 Functions of pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
4.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular
pronouns dan plural pronouns?
4.3 Subject pronouns – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?
4.4 Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?
4.5 Possessive pronoun – Penggunaan possessive pronouns seperti mine,
yours, hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.
4.6 Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive
pronouns seperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.
4.7 Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns
seperti this/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.
4.8 Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti
everyone, each dan sebagainya.

5. Adjectives

5.1 What is adjective? -Apa itu adjective?
5.2 Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective
5.3 Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan
bagaimana nak gunanya.?
5.4 Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan
bagaimana nak gunanya.?
5.5 Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan
perbezaanya dengan possessive pronouns.
5.6 Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan
positive, comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller
dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

6. Verb

6.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris
6.2 What is Verb TO BE?
6.3 Usage of am, is, are, was dan were in Verb To BE
6.4 Present tense, Past tense and Future tense – Konsep present
tense, past tense dan future tense dalam menggunakan verb TO BE
6.5 Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.
6.6 Penggunaan Verb TO BE

Tempat cuma akan disahkan selepas penerimaan deposit RM150.

Layari laman web saya di http://www.knowledgecentre.wordpress. com untuk artikel2 bahasa Inggeris percuma atau like page Fb saya di Cikgu Yusoff’s English.

Cikgu Yusoff
0193090711

Dapatkan Manual Lengkap Tatabahasa bahasa Inggeris pada RM190 sahaja!

Nota – Kulit manual adalah sebagai contoh sahaja.Kulit sebenar ialah hard cover dengan title embossed on the cover.

Jika anda tercari-cari satu buku rujukan yang lengkap dan komprehensid tentang tatabahasa bahasa Inggeris dan penerangannya dalam bahasa Inggeris dan bahasa Melayu maka inilah buku rujukan yang anda cari-cari itu.Manual ini bersaiz A4 dan setebal 580 muka!

Spesifikasi Manual saya ini:-

1. Saiz – A4
2. Kualiti kertas – 80g
3. Cover – HArdcover yang tahan lasak seperti cover untuk org buat thesis tu.
4. Colour – Black and white and colour.
5. Kandungan Manual – seperti berikut

Syllabus Fundamental of English Grammar
1. Pengenalan

1.1 Petua-petua untuk cepat mahir dalam bahasa Inggeris

2. Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom dictionary

2.1 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nak menggunakannya dengan efektif.
2.2 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3. Penggunaan Noun dalam bahasa Inggeris.

3.1 Function of a noun -Fungsi penggunaan nouns
3.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns
3.3 How to use Plural and Singular Nouns?
3.4 Spelling of plural nouns – Cara mengeja Plural Nouns dengan betul
3.5 Subject Verb Agreement – Penggunaan nouns dengan auxiliary verb
seperti am/is/are, was/were, do/does/did, have/has/had.
3.6 Possessive Nouns – Bagaimana untuk menggunakan possessive nouns
untuk menunjukkan pemilikan dengan penggunaan apostrophe s (‘s) atau
apostrophe (‘) sahaja.
3.7 Collective nouns – Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

4. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

4.1 Functions of pronoun -Macam mana menggunakan pronouns dengan tepat
4.2 Singular pronouns and Plural pronouns – Apa itu singular
pronouns dan plural pronouns?
4.3 Subject pronouns – Apa itu subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?
4.4 Object pronoun – Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan
Subject Pronoun?
4.5 Possessive pronoun – Penggunaan possessive pronouns seperti mine,
yours, hers dan sebagainya untuk menunjukkan pemilikan.
4.6 Reflexive pronouns – Cara yang betul untuk menggunakan reflexive
pronouns seperti myself, herself, ourselves dan sebagainya.
4.7 Demonstrative pronouns – Penggunaan demonstrative pronouns
seperti this/these dan that/those untuk menunjukkan nouns.
4.8 Indefinite pronouns – Penggunaan indefinite pronouns seperti
everyone, each dan sebagainya.

5. Adjectives

5.1 What is adjective? -Apa itu adjective?
5.2 Characteristics of an adjective – Ciri-ciri adjective
5.3 Adjectives of quality – Apa itu Adjectives of quality dan
bagaimana nak gunanya.?
5.4 Adjectives of quantity – Apa itu adjectives of quantity dan
bagaimana nak gunanya.?
5.5 Possessive adjectives – untuk menunjukkan pemilikan dan
perbezaanya dengan possessive pronouns.
5.6 Positive, comparative and superlative adjectives – Penggunaan
positive, comparative dan superlative adjectives seperti tall, taller
dan tallest untuk menunjukkan perbandngan.

6. Verb

6.1 Verb function – Fungsi verb dalam bahasa Inggeris
6.2 What is Verb TO BE?
6.3 Usage of am, is, are, was dan were in Verb To BE
6.4 Present tense, Past tense and Future tense – Konsep present
tense, past tense dan future tense dalam menggunakan verb TO BE
6.5 Bentuk2 verb TO BE untuk ayat positif, ayat nafi dan pertanyaan.
6.6 Penggunaan Verb TO BE

7. Pengenalan kepada Verb
7.1 Apa itu Verb
7.2 Jenis-jenis Verb
7.3 Progressive Verb, Non Progressive Verb dan Mixed Verb
7.4 The verb tenses
7.5 Simple present tense
7.6 Present progressive tense
7.7 Simple Past tense
7.8 Simple Future tense
7.9 Present Perfect tense
7.10 Past progressive tense
7.11 Future progressive tense
7.12 Past Perfect tense
7.13 Present Perfect tense

7.14 Future Perfect tense
7.12 Past Perfect progressive tense
7.13 Present Perfect progressive tense

7.14 Future Perfect progressive tense
7.15 Passive Verb tenses

Hubungi saya di cikgutuition@yahoo.com jika berminat.

Like FB page saya untuk artikel2 bahasa Inggeris percuma di Cikgu Yusoff’s English.

Cikgu Yusoff
019-3090711

Nak mahir cepat atau lambat dalam bahasa Inggeris?

Untuk mahir dalam BI,ada dua aspek penting yang perlu anda tanya diri anda sendiri iaitu:-

1. Nak mahir dalam waktu yang singkat?

2. Nak mahir dalam masa yang terdekat tapi tak terlalu urgent.?

Jawapan kepada dua persoalan di atas ialah:

1. Jika nak mahir dalam masa yang singkat anda perlu:-

i. Join mana2 kelas BI yang formal

ii. Kena beli buku2 rujukan BI, kamus BI yang baik, buku2 latihan BI

iii. Betul2 komited untuk belajar dan mengulangkaji sendiri.

iv. Senantiasa mencari masa untuk belajar dan membaca bahan2 dalam BI

v. Sanggup berkorban wang ringgit dan tenaga dan masa anda

2. Jika anda tidak terlalu terdesak untuk mahir dalam BIdalam masa yang terdekat anda boleh:-

i. Beli bahan2 rujukan BI secara berperingkat.

ii. Amalkan membaca bahan2 BI yang ringan2 seperti akhbar, majalah

iii. Sesekali baca dan ulangkaji BI

iv. Sesekali attend kursus2 jangka pendek BI

Jadi apakah jalan atau langkah2 yang perlu anda ambil bergantung kepada apa yang anda mahu dan bila anda mahukannya. Itu sahaja dan sebenarnya penyelesaiannya amat mudah kalau anda fikir2 kan tentang nya..

Yusoff

Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris akan bermula pada 1hb Julai ni di Precint 16,Putrajaya.Kursus 3 jam seminggu selama 7 minggu dan yuran RM450.

Hubungi saya, Cikgu Yusoff di 019-3090711 atau di cikgutuition@yahoo.com jika berminat

Audio file untuk penerangan Teknik Semakan 3 W’s dalam bahasa Inggeris

Sebelum ini saya ada menerangkan Teknik Semakan 3 W’s iaitu teknik semakan dua peringkat iaitu:-

1. Semakan peringkat pertama – WHEN

2. Semakan peringkat kedua – WHO /WHAT

Cuba baca balik penerangan cikgu sebelum ini di https://knowledgecentre.wordpress.com/2012/06/13/teknik-semakan-3-ws/

Ini URL yang anda boleh layari untuk mendengar Audio File penerangan 3 W’s ini.Maaf jika ada kekurangan sebab ini first attempt saya nak buat penerangan dalam bentuk audio file ni.

https://www.evernote.com/shard/s204//sh/d4769aa7-0ac1-4f62-a5cf-4c317d906757/2e5bfab9225926ee808e791caaacbe31

Penerangan lanjut tentang konsep ini akan cikgu buat dalam kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris bermula 1hb Julai ini di Sunway.Kelas setiap Ahad selama 7 minggu dan yuran khas Intake July ini cuma RM450 sahaja! Yuran biasa ialah RM550.

Cikgu Yusoff
0193090711