Vocabulary For The Day

Saya telah banyak kali menekankan the importance of expanding your
vocabulary or ‘kosa kata’

Without the arsenal of good vocabulary you CAN’T TALK or WRITE in
English smoothly and efficiently.

Thesaurus adalah satu sumber untuk anda mengembangkan vocab anda
dengan cepat dan berkesan oleh kerana ia akan memberi and perkataan2
seerti dan berlawanan.Untuk thesaurus yang saya gunakan ini ianya
turut memberi Idiom atau Simpulan Bahasa yang mempunyai maksud yang
sama untuk perkataan yang diberi.

Harap anda akan printkan thesuarus ini dan tampal dimana2 yg mudah
untuk anda refer.

1. Abandon leave /  meninggalkan       Type of word –Verb

Synonym (perkataan seerti)

1. leave
2. desert
3. discard
4. forsake
5. quit
6. dump
7. cast off
8. reject
9. relinquish
10. discontinue
11. renounce
12. lay aside
13. strand
14. drop
15. give up

Idiom Synonym (Simpulan bahasa/ungkapan yang seerti)

1. leave in the lurch
2. cut one’s losses
3. throw in the towel
4. wash one’s hand of
5. deep six

Antonym (perkataan berlawanan)

1. stick with
2. take up
3. continue
4. adopt

2. Abate – to subside / berkurangan   Type of word -Verb

Synonym (perkataan seerti)

1. subside
2. lessen
3. reduce
4. weaken
5. slacken
6. diminish
7. decrease
8. wane
9. dwindle
10. decline
11. let up
12. taper off

Antonym (perkataan berlawanan)

1. grow
2. expand
3. intensify
4. surge

3. Abbreviate – shorten / memendekkan Type of word -Verb

Synonym (perkataan seerti)

1. shorten
2. abridge
3. condense
4. cut
5. reduce
6. contract
7. curtail
8. clip
9. compress
10. synopsize

Antonym (perkataan berlawanan)

1. expand
2. broaden
3. enlarge

Advertisements

Etiket dalam perbualan bahasa Inggeris

Dipetik dari buku ‘Cara Mudah Menguasai Kemahiran Perbualan bahasa Inggeris’ tulisan saya sendiri yang akan keluar tidak lama lagi

 

Mungkin tidak ramai yang tahu tentang kepentingan etiket perbualan yang dapat memastikan yang perbualan anda sentiasa berhemah apabila berbual dengan orang lain. Ada juga yang menyangkakan yang etiket dalam perbualan cuma penting apabila membabitkan perbualan rasmi sahaja dan tidak penting apabila berbual secara informal dengan rakan-rakan dan ahli keluarga. Ini adalah tanggapan yang kurang tepat kerana etiket perbualan adalah penting untuk perbualan rasmi dan juga perbualan informal.

 

Berikut adalah antara etiket yang perlu anda amalkan dalam perbualan anda untuk menanam sikap berhemah dan sopan santun anda sepanjang masa.

 

1. Gunakan nada suara yang sesuai – Nada suara yang lembut dan bermelodi adalah lebih menarik kepada telinga orang lain daripada penggunaan suara yang kasar atau suara yang hanya mempunyai satu nada sahaja (monotone). Ini terutamanya amat penting apabila anda perlu bercakap pada tempoh yang lama dengan seseorang ataupun apabila anda dikehendaki berucap kepada hadirin yang besar pada tempoh masa yang lama. Penggunaan nada suara yang tidak sesuai akan cepat membosankan orang lain dan ini boleh juga menjejaskan kerjaya anda jika kerjaya anda adalah dalam bidang latihan, jualan dan pemasaran. Sebagai contoh, penggunaan nada suara yang kasar akan membuat bakal pelanggan atau pelanggan sedia ada anda menanggap yang anda seorang yang kasar dan biadap walaupun anda mungkin tidak mempunyai personaliti sedemikian.

 

2. Cakap dengan jelas dan terang – Tujuan perbualan ialah utnuk menyampaikan dan bertukar maklumat dengan orang lain dan percakapan yang kurang jelas dan kabur boleh menyebabkan maklumat atau mesej yang ingin disampaikan itu tidak difahami oleh orang lain dan lebih buruk lagi jika ianya disalah tafsir oleh orang lain dan dalam senario terburuk, ianya boleh membawa kepada salah faham dan perbalahan.

 

3. Jangan bercakap terlalu kuat atau berbisik – Kadang-kadang pandangan yang dibentuk orang lain tentang diri anda tidak semestinya tepat atau betul dalam menggambarkan sikap atau personaliti sebenar anda. Tapi dalam dunia ini, kadang-kadang orang menilai anda berdasarkan apa yang mereka nampak tentang diri anda dari segi luaran sahaja oleh kerana mereka tidak berpeluang utnuk mengenali anda dengan lebih dekat. Oleh itu cara anda berbual akan membentuk imej anda kepada orang lain dan dengan itu adalah penting untuk anda lebih menyedari atau self- aware dengan cara anda berbual di khalayak ramai.

.

4. Gunakan please apabila meminta sesuatu – Jika dalam perbualan bahasa Melayu kita sering menggunakan “tolong” apabila kita ingin meminta sesuatu dari orang lain, dalam bahasa Inggeris juga kita patut menggunakan please apabila membuat permintaan. Walaupun permintaan anda itu amat kecil atau tidak begitu penting, pastikan anda senantiasa menyebut please di permulaan ayat anda itu.

5. Ucapkan thank you – Sama seperti penggunaan please, pastikan yang anda menyebut thank you apabila kehendak atau permintaan anda telah dipenuhi – tidak kira samaada ianya satu permintaaan peribadi atau sekadar satu transaksi urusniaga. Bertentang mata dengan mereka dan

 

6. Elakkan perbualan yang terlalu peribadi – Apabila berbual dengan orang lain terutamanya dengan mereka yang tidak begitu anda kenali, elakkan dari bertanya hal-hal yang terlalu peribadi seperti gaji mereka, kenapa mereka masih membujang dan sebagainya. Elakkan sama sekali soalan-soalan yang menyentuh peribadi walaupun mungkin mereka ada bertanya soalan-soalan yang peribadi kepada anda.

Belajar bahasa Inggeris Untuk Mereka Yang Sibuk

Saya tahu yang ramai daripada kita yang berminat untuk meningkatkan kemahiran kita dalam bahasa Inggeris tetapi menghadapi masalah untuk mencari masa untuk pergi ke kelas-kelas bahasa Inggeris yang banyak terdapat di negara kita ini. Jadi kalau kita tiada masa bagaimana kita nak belajar?

 

Saya ada menawarkan kelas bahasa Inggeris secara online kepada mereka-mereka yang tiada kesempatan untuk menghadiri kelas-kelas bahasa Inggeris.

 

Kelas English Online ini akan berjalan selama 3 bulan dan akan merangkumi aspek-aspek berikut:-

1. Penulisan bahasa Inggeris
2. Perbualan bahasa Inggeris
3. Penggunaan tatabahasa atau Grammar yang betul
4. Penggunaan idiom dalam penulisan dan perbualan
5. Petua memahirkan diri dalam bahasa Inggeris
6. Petua meningkatkan vocabulary bahasa Inggeris
7. Latihan-latihan bahasa Inggeris untuk memantap pemahaman
8. Penerangan lengkap kepada latiahn-latihan
9. Online support dari masa kesemasa menerusi YM atau MSN
10. Online support melalui e-mail

 

 

Kepada yang berminat sila hubungi saya dengan segera untuk melanggannya pada yuran yang cukup istimewa!

 

Antara topik-topik yang akan anda pelajari ialah :-

 

Syllabus Kelas English Dewasa

 

1. Pengenalan

2. Petua-petua asas untuk menjadi mahir dalam bahasa Inggeris.

2.1 Kepentingan sikap yang positif

2.2 Rahsia menjadi mahir dalam masa yang singkat

2.3 Apa yang perlu dielakkan dalam pembelajaran bahasa Inggeris ?

3. Penggunaan efektif dictionary, thesaurus, grammar books dan idiom  dictionary

 

3.1 Jenis kamus yang ada dalam pasaran

3.2 Apa jenis kamus yang terbaik untuk saya?

3.3 Apa yang ada dalam kamus dan bagaimana nak menggunakannya dengan efektif.

3.4 Penggunaan thesaurus untuk meningkatkan vocabulary dengan cepat

3.5 Kepentingan Gramar Book dalam pembelajaran bahasa Inggeris

3.6 Idiom dictionary untuk mempelajari ‘figurative speech’ atau bahasa tersirat dalam bahasa Inggeris.

4. Penggunaan Nouns dalam bahasa Inggeris.

4.1 Fungsi penggunaan nouns

4.2 Count in nouns – Countable dan uncountable nouns

4.3 Bagaimana nak guna Plural dan Singular Nouns?

4.4 Cara mengeja Plural Nouns dengan betul

4.5 Macam mana nak guna Possessive Nouns untuk menunjukkan pemilikan

4.6 Collective nouns untuk bilangan nouns yang banyak

 

5. Fungsi dan penggunaan pronouns yang betul

5.1 Macam mana nak guna pronouns dengan tepat

5.2 Apa itu singular pronouns dan plural pronouns?

5.3 Apa itu Subject pronoun dan fungsinya dalam ayat?

5.4 Apa itu Object pronoun dan kaitannya dengan Subject Pronoun?

5.5 Possessive pronoun untuk menunjukkan pemilikan

5.6 Cara yang betul untuk menggunakan Reflexive pronouns

 

6. Adjectives

6.1 Apa itu adjectives?

6.2 Ciri-ciri adjectives

6.3 Apa itu Adjectives of quality dan bagaimana nak gunanya.?

6.4 Apa itu Adjectives of quantity dan bagaimana nak gunanya.?

6.5 Possessive adjectives untuk menunjukkan pemilikan dan perbezaanya dengan possessive pronouns.

 

7. Adverb

 

7.1 Fungsi adverb dalam menerangkan verb, adjectives dan adverb

7.2 Kedudukan adverb dalam sesuatu ayat

7.3 Ciri-ciri formal sesuatu adverb

7.4 Flat adverb dan bagaimana nak membezakannya dengan adjectives

7.5 Penggunaan adverb untuk menunjukkan gred

7.6 Adverb sebagai penunjuk perbandingan Comparative dan Superlative

7.7 Penggunaan adverb dalam penulisan dan perbualan bahasa Inggeris

 

8. Verb

8.1 Fungsi verb dalam bahasa Inggeris

8.2 Jenis-jenis verb yang ada

8.3 Verb intransitive dan transitive

8.4 Ayat verb pasif dan aktif

8.5 Penggunaan continuous verb, continuous verb dan mixed verbs

8.6 Apa itu Verb to be?

8.7 Konsep present tense, past tense dan future tense dalam verb to be

8.8 Fungsi dan penggunaan ‘verb to do’

8.9 Apa itu verb to have dan fungsinya dalam sesuatu ayat

 

9. Preposition

9.1 Apa itu preposition?

9.2 Pengunaan preposition untuk menunjukkan direction, position, time

9.3 ‘By someone’ and ‘by something’ preposition

9.4 Bagaimana preposition boleh digunakan untuk menunjukkan ‘with someone’ dan ‘with something’

10. Articles

10.1 Apa itu article dan kepentingannya dalam pembentukan ayat

10.2 Menggunakan ‘the’ dengan betul

10.3 Bila pula article tidak diperlukan?

10.4 Penggunaan ‘a’ dalam ayat.

10.5 Penggunaan ‘an’ dalam ayat dan apa perbezaanya dengan penggunaan ‘an’?

 

 

11. Conjunction

11.1 Fungsi conjunction dalam penyambungan ayat

11.2 Peraturan yang perlu diingat apabila menggunakan conjunction

Kaedah penggunaan kad imbas / flashcard untuk kanak-kanak

Artikel ini dipetik dari buku tulisan saya ‘Cara Mudah Mengajar Kanak-Kanak Mempelajari bahasa Inggeris’ terbitan Perintis Publication yang akan keluar awal bulan depan.

 

Kaedah penggunaan kad imbas / flashcard untuk kanak-kanak

 

Penggunaan flashcard dalam mengajar anak-anak memahirkan diri dalam bahasa Inggeris adalah satu kaedah yang mudah dan murah tapi sayangnya kaedah ini tidak digunakan sepenuhnya oleh ibubapa dan juga kemungkinan oleh golongan pendidik. Adalah diharapkan selepas anda membaca topik ini anda akan dapat lebih menghargai penggunaan flashcard sebagai satu kaedah yang boleh anda gunakan dalam mengajar anak-anak menguasai kemahiran berbahasa Inggeris.

 

Ada pelbagai aktivi yang anda boleh lakukan dengan flashcard dan ianya bolah anda bahagi-bahagikan mengikut fungsi aktiviti itu samaada untuk melatih memori, latihtubi, mengenalpasti objek dan aktiviti TPR. Jika anda menggunakan aktiviti-aktiviti dengan kanak-kanak diperingkat umur yang muda anda boleh membuat aktiviti-aktiviti yang diterangkan selepas ini sebagai satu permainan. Dengan membuatnya sebagai satu permainan ianya akan menjadi lebih menarik untuk dipelajari.

Ujian Memori

 

Aktiviti ini direka untuk menguji memori anak-anak dan pelajar-pelajar anda. Apa yang anda perlu buat ialah meletakkan beberapa flashcard di atas lantai dalam bentuk bulatan. Biarkan bahagian yang bergambar di atas. Jika ianya melibatkan seorang sahaja beri masa seminit untuk mereka mengingati kesemua objek yang ada di kesemua flashcard itu. Jika anda melakukan dengan satu kumpulan kanak-kanak atau pelajar anda boleh bahagikan mereka dalam dua atau lebih kumpulan dan beri mereka dua minit untuk menyenaraikan kesemua objek yang mereka boleh ingat. Latihan ini amat sesuai untuk menguji memori kanak-kanak disamping memberi mereka satu jenis senaman minda. Apa yang penting ialah ada perlu mereka aktiviti sebegini sebagai satu permainan kepada kanak-kanak itu dan bukan membuatnya sebagai satu latihan. Ini untuk memastikan mereka seronok dengan aktiviti itu dan tidak merasa tertekan untuk menghafal kad-kad imbas itu.

Aktiviti Latihtubi – Kad ghaib

 

Dalam aktiviti ini anda boleh letakkan 9 flashcard di atas papan tulis. Pastikan yang bahagian gambar flashcard itu ialah bahagian yang kelihatan. Lukiskan bulatan di sekeliling kesemua flashcard itu.Kemudian gunakan pen dan tunjukkan kepada kesemua sembilan flashcard itu berulangkali dan sebutkan setiap perkataan flashcard itu. Tanggalkan flashcard itu satu persatu tapi teruskan menunjuk di mana flashcard itu berada tadi. Bila anda tanggalkan flashcard yang pertama anda perlu menunjuk kepada tempat kosong itu dan mengangguk kepala anda dan menggalakkan kanak-kanak itu menyebut perkataan flashcard yang telah anda tanggalkan itu. Anak-anak dan pelajar-pelajar anda akan merasa terkejut yang mereka boleh mengingati gambar-gambar flashcard itu. Untuk pelajar anda yang masih muda anda boleh kemudiannya meletakkan semula flashcard itu ketempatnya yang betul dan bertanya kepada mereka kemana kad itu pergi. Untuk pelajar yang lain pula anda boleh menyuruh mereka pergi ke papan tulis dan menulis perkataan yang betul untuk flashcard yang telah ditanggalkan itu. Aktiviti ini akan menonjolkan kesan peralatan visual dan ianya akan membuktikan yang imej yang dilihat di flashcard itu akan ‘melekat’ dalam minda pelajar.

 

Aktiviti Pengenalan – Dedahkan perkataan itu

 

Tutupkan kad imbas atau kad perkataan dengan sekeping kad dan kemudian dedahkan flashcard itu perlahan-lahan dan minta anak-anak atau pelajar-pelajar anda mengagak kad mana yang anda sedang dedahkan itu. Apabila kad itu telah didedahkan anda boleh melagukan perkataan kad imbas atau kad perkataan itu. Bezakan nada suara anda, berbisik dan jeritkan perkataan-perkataan itu. Kanak-kanak itu akan secara otomatik meniru anda. Selain dari itu anda boleh membalikkan kad-kad itu dengan cepat agar mereka dapat melihat kad itu sepintas lalu dan ulang semula perbuatan anda itu hinggalah mereka dapat mengagak dengan tepat perkataan untuk flashcard itu.

=================================================

Berikut adalah senarai 15 jenis aktiviti yang boleh anda lakukan dengan kanak-kanak menggunakan flashcard. Kesemua ini diterangkan dalam buku saya, ‘ Cara Mudah Mengajar Kanak-Kanak Mempelajari bahasa Inggeris’

 

1. Ujian Memori

2. Aktiviti Latihtubi – Kad ghaib

3. Aktiviti Pengenalan – Dedahkan perkataan itu

4. Aktiviti mengejar kad imbas

5. Latihan Pemahaman

6. Aktiviti Rangkaian

7. Dimana dia?

8. Siapa lebih cepat?

9. Aktiviti Burung Kakak Tua

10. Aktiviti berbisik

11. Permainan memori

12. Tunggang terbalik

13. Berikan bola itu

14. Kad yang hilang

15. Teka saya

 

 

 

25 Petua dan Tips Nak Bagi Anak Pandai BI.

 

Maafle kalau petua-petua yang saya beri ni agak tidak tersusun sebab ni terus keluar dari minda saya dan lebih dalam berbentuk ‘point form’ dan tidak terlalu panjang penjelasannya, kalau ada. Ini sekadar pencetus idea dan terpulang kepada anda untuk mentafsirnya dan mengambil langkah-langkah yang perlu. Idea-idea dan petua-petua ini datang dari:-

 

1. Pengalaman peribadi sendiri masa belajar dulu

2. Hasil kajian saya masa nak tulis buku

3. Pengalaman dari mengajar kanak-kanak

4. Pemerhatian saya

5. Artikel2 yang pernah saya baca

 

So kalau rough sikit idea-idea saya ni mintak maafle banyak2. Ni saya guna teknik brain storming dimana kita luahkan sahaja apa yang terlintas di fikiran. Kalau ada komen ke kritikan ke x ada masalah..hantar sahaja ke email saya di cikgutuition@yahoo.com

 

 

1. Anda dah boleh ajar anak anda mahir dalam bahasa Inggeris dari mereka dalam kandungan lagi.Berbual dengan mereka dalam bahasa Inggeris. Nyanyikan lagu-lagu dalam bahasa Inggeris. Mainkan lagu2 dalam bahasa Inggeris untuk mereka dengar. Kalau nak lagu-lagu nasyid rasanya dah banyak yang ada dalam bahasa Inggeris seperti lagu-lagu nasyid Yusuf Islam.

 

2. Bila anak dah lahir teruskan berbual dengan anak anda tu dalam bahasa Inggeris. Kalau boleh gunakan teknik One Parent One Language. Maknanya sorang kenalah cakap Bahasa Inggeris n sorang cakap bm sepenuhnya. Jadi anak nanti mahir dalam kedua2 bahasa, InsyaAllah.

 

3. Gunakan sumber pengajaran seperti kad imbas, poster, vcd, cd dan lain2 untuk mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk mereka belajar.

 

4. Jangan jadikan kelemahan anda dalam bahasa Inggeris sebagai alasan untuk tidak mendedahkan mereka kepada bahasa Inggeris pada peringkat awal lagi. Berkorban sedikit.Belajar balik bahasa Inggeris tu untuk anak2 anda. Tak perlu mahir untuk mengajar mereka sebab anda sentiasa boleh rujuk kepada buku2 dan lain2 sumber untuk menagajar.

 

5. Kad imbas amat berkesan untuk memperkenalkan perkataan baru bahasa Inggeris tanpa perlu anda menggunakan bahasa ibunda anda. Ini kerana kad imbas menggunakan gambar/imej. Gunakan permainan2 kad imbas yang menarik untuk menagajar mereka.

 

6. Jangan merasa malu dan segan untuk mengajar anak-anak anda dikhalayak ramai. Pedulikan pandangan sinis orang lain. Yang penting anak anda akan mahir dalam bahasa Inggeris dan bila masuk sekolah nanti tak ada masalah dengan mata pelajaran bahasa Inggeris, Sains dan matematik.

 

7. Ingat yang bila seseorang kanak-kanak mahir dalam bahasa, IQ mereka juga akan meningkat.

 

8. Kalau ada yang anda tak faham, jangan segan bertanya dengan orang lain.

 

9. Belikan buku-buku cerita yang menarik yang banyak gambar2 untuk anak-anak anda. Kalau dia orang minat kartun,tak salah anda belikan komik dalam bahasa Inggeris. Sekarang ni komik Doraemon pun ada dalam dwibahasa.

 

10. Rajin2 lah bacakan buku cerita kepada anak anda.Pupukkan sikap suka memabca bahan2 dalam bahasa Inggeris kepada mereka.

 

11. Dapatkan sokongan suami/isteri untuk mengajar anak-anak anda. Kenalah ada team effort.Jangan buat sorang2. Tak salah juga kalau minta bantuan ibubapa atau mertua anda untuk sama2 membantu. Kadang2 mereka ini lagi fasih dari kita.

 

12. Kalau mampu hantar le ke tadika yang ada ajar bahasa Inggeris. Kalau x ada budget jangan lah risau. Anda sendiri boleh mengajar mereka dengan berkesan.

 

13. Kenali diri anak anda dan ketahui apa yang mereka minati.Kalau dia minat Sesame Street belilah vcd2 Sesame Street.

 

14. Gunakanlah sumber percuma atau sumber2 yang telah anda bayar.. Pilih rancangan2 di tv dan Astro yang sesuai untuk anak-anak anda seperti rancangan Sesame Street, Noddy, Bob The Builder ke dan lain…Kalau anda sendiri nak belajar bahasa Inggeris, di Astro ada channel 14 yang banyak rancangan2 bahasa Inggeris.

 

15. Jangan paksa atau beri tekanan terutamanya kepada kanak-kanak yang masih kecil. Ingat yang mereka ini moody, cepat lupa, mudah bosan dan lebih suka bermain dari belajar. So anda kenalah cari teknik2 pengajaran yang tidak membosan kan. Kalau nak ajar tak payah lama2 dan cari masa yang sesuai bila dia org boleh beri lebih tumpuan.

 

16. Beli poster yang sesuai dan tampalkan di dalam rumah anda. Pastu tearngkanlah kepada mereka dan lepastu anda kenalah rajin ulangkan apa yang anda terangkan kepada mereka sebab mereka ni mudah lupa.

 

17. Kalau betul caranya kanak-kanak boleh mengusai lima bahasa serentak!

 

18. Jangan risau., anak anda tak akan pening kalau anda dedahkan kepada dua bahasa dari kecil. Mula2 je dia pening tapi dia akan cepat sedar yang mereka menggunakan dua bahasa.

 

19. Konsisten dalam pengajaran anda tu. Jangan kejap cakap bm dan kejap cakap bahasa Inggeris atau campur dalam ayat anda.

 

20. Jangan guna bahasa bayi. Sebut betul2 dan gunakan ayat yang betul grammar dia.

 

21. Kalau anak anda sebuat tak betul ,betulkan sebutan mereka dengan anda ulang semula apa yang mereka sebut tu.

 

22. Belajar balik bahasa Inggeris anda. Walaupun anda rasa yang bahasa Inggeris anda dah ok tak salah kalau anda belajar balik sebab kdg2 kita ni tak sempurna. Or kdg2 benda yang kita ingat betul sebenarnya salah atau kurang tepat.

 

23. Selain dari mengguna kad imbas anda juga boleh gunakan kad perkataan. Ni x ada imej atau gambar. Senang je nak buat.Belije kad2 untuk buat nota yang bersaiz poket. Kad ni sesuai jugak untuk anda mempelajari perkataan baru dengan menggunakan Thesaurus dan Dictionary.

 

24.Kalau boleh jangan gunakan kamus Bahasa Inggeris-BM. Cuba gunakan kamus bahasa Inggeris-bahasa Inggeris ataupun gunakan kamus English-English-Malay macam yang saya gunakan. Ini boleh membantu anda ‘berfikir’ bahasa Inggeris.

 

25. Kalau anda sendiri tak berapa ingat perkataan-perkataan bahasa Inggeris , apa kata anda gunakan label dan tampalkan pada tempat2 yang sesuai seperti letak label fridge di peti ais, kitchen di dapur dan sebagainya. So dengan cara ini anda pun ingat apa yang perlu disebut dan anak anda pun boleh ingat apa yang perlu disebut.

 

Ha.Dah 25 tips yang saya bagi.Maybe next time kalau ada mood camni saya akan beri lagi tips2 dan petua2 yang boleh anda praktikkan.

 

Akhir kata, “Jangan terlalu fikirkan kesilapan dan kelemahan orang lain, tapi sebaiknya kita lihat dulu kelemahan diri kita dan ahli-ahli keluarga kita dan bagaimana kita boleh memperbaikinya..”

 

Yusoff

2.15 pagi, 6hb September 2006

Buba gunakan kamus BIkamus BI_mempelajari perkataan baru dengan menggunakan Thesaurus dan Dictionary.

ut tu.t.mereka ni mudah l;

Buba gunakan kamus BIkamus BI_mempelajari perkataan baru dengan menggunakan Thesaurus dan Dictionary.

ut tu.t.mereka ni mudah l;

Top 100 Words in English

Rank

Word

Reference

Rank

Word

Reference

1

the

Definite and Indefinite Articles

51

which

 

2

of

Preposition Help

52

do

 

3

to

Preposition Help

53

their

 

4

and

 

54

time

 

5

a

Definite and Indefinite Articles

55

if

 

6

in

Preposition Help

56

will

 

7

is

 

57

way

 

8

it

 

58

about

Preposition Help

9

you

 

59

many

 

10

that

 

60

then

 

11

he

 

61

them

 

12

was

 

62

write

 

13

for

 

63

would

 

14

on

Preposition Help

64

like

 

15

are

 

65

so

 

16

with

Preposition Help

66

these

 

17

as

 

67

her

 

18

I

 

68

long

 

19

his

 

69

make

 

20

they

 

70

thing

 

21

be

 

71

see

 

22

at

Preposition Help

72

him

 

23

one

 

73

two

 

24

have

 

74

has

 

25

this

 

75

look

 

26

from

Preposition Help

76

more

 

27

or

 

77

day

 

28

had

 

78

could

 

29

by

Preposition Help

79

go

 

30

hot

 

80

come

 

31

word

 

81

did

 

32

but

 

82

number

 

33

what

 

83

sound

 

34

some

 

84

no

 

35

we

 

85

most

 

36

can

 

86

people

 

37

out

Preposition Help

87

my

 

38

other

 

88

over

Preposition Help

39

were

 

89

know

 

40

all

 

90

water

 

41

there

 

91

than

 

42

when

 

92

call

 

43

up

Preposition Help

93

first

 

44

use

 

94

who

 

45

your

 

95

may

 

46

how

 

96

down

 

47

said

 

97

side

 

48

an

Definite and Indefinite Articles

98

been

 

49

each

 

99

now

 

50

she

 

100

find

 

Back To Basic English # 2 – Plural Nouns

Back To Basic English # 2 – Plural Nouns

 

Dalam bahasa Inggeris, apabila sesuatu nouns itu jumlahnya lebih dari satu maka ianya akan bertukar bentuk menjadi plural nouns. Bagaiamanapun bukan semua nouns ada bentuk plural. Nouns yang berbentuk uncountable seperti smoke, fire, water hanya berbentuk singular sahaja. Kita mungkin sudah biasa dengan penggunaan ‘s’ dihujung sesuatu nouns untuk menunjukkan jumlah lebih dari satu tetapi ejaan plural nouns ini bukan sekadar menambahakan ‘s’ sahaja di hujung nouns itu. Ada beberapa bentuk plural nouns yang perlu anda ketahui seperti yang diterangkan berikut:

1. Kebanyakan nouns

Kebanyakan nouns cuma perlu tambah ‘s’ untuk menukarnya menjadi plural noun

Contoh

 

One book, two books; one cup, two cups; one sprout, two sprouts

 

2. Kebanyakan nouns yang berakhir dengan ch, sh, s, x, atau z

Cuma tambah es

Contoh

One box, two boxes; bus, two buses; one prize, two prizes

3. Kebanyakan nouns yang berakhir dengan vokal dan y

Cuma tambah s

Contoh

one boy, two boys; one day, two days;

4. Kebanyakan nouns yang berakhir dengan konsonan dan y

Tukarkan ‘y’ menjadi ‘ ies’

Contoh

one baby, two babies; one country, two countries;

5. Kebanyakan nouns yang berakhir dengan f atau fe

Tukarkan akhiran f atau fe menjadi ves

Contoh

one elf, two elves; one loaf, two loaves; one thief, two thieves

6. Kebanyakan nouns yang berakhir dengan o

Cuma tambah ‘s’

Contoh

one kangaroo, two kangaroos; one piano, two pianos; one video, two videos

7. Sesetengah nouns yang berakhir dengan konsonan dan o

Tambah es di akhir perkataan itu.

one hero, two heroes; one potato, two potatoes; one volcano, two volcanoes

English tuition and others….

Buat pengetahuan anda semua , saya merupakan penulis buku bahasa Inggeris dan juga guru tuition sepenuh masa semenjak Julai tahun 2006. Selain dari menyumbangkan artikel-artikel dari masa kesemasa ke beberapa Yahoogroup saya juga ada menyediakan perkhidmatan berikut:-

1. Penulisan buku – Untuk pengetahuan, saya telah menulis dua buah buku iaitu Cara Mudah Menguasai Kemahiran Berbahasa Inggeris dan juga Cara Mudah Menguasai Kemahiran Berbahasa Inggeris 2 – Perbualan Telefon. Kedua-duanya saya ada jual melalui pos tetapi buat masa ini saya cuma ada stok buku ke-2 yg saya jual pada harga RM16. Buku ketiga saya yang akan terbit tidak lama lagi ialah Cara Mudah Mengajar Kanak-Kanak Mempelajari Bahasa Inggeris.

2. Kelas Tuition Dewasa– Saya juga ada menyediakan pakej kelas English selama 3 bulan di rumah saya di Saujana Puchong. Kelas dibuat dua kali sebulan dan fee cuma RM360 sahaja untuk 3 bulan. Kelas dibuat pada hari Sabtu atau Ahad dan setiap kelas selama 3 jam.Saya mengenakan yuran yang amat murah untuk menggalakkan lebih ramai pelajar datang untuk meningkatkan kemahiran mereka dalam bahasa Inggeris.Tempat adalah terhad.Kelas baru InsyaAllah akan bermula 4hb Februari ini.

3. Kelas Tuition Online – Saya juga ada menyediakan Kelas English Online selama 3 bulan pada kadar yuran RM120 sahaja dan nota-nota, latihan, tips-tips dan jawapan kepada latihan dihantar melalui e-mail. Sebarang pertanyaan boleh dibuat melalui email atau Instant Messenger seperti YM atau MSN. Kelas ini amat sesuai untuk mereka yang tidak berkesempatan untuk datang ke kelas Inggeris saya itu.

4. Kelas tuition bahasa Inggeris UPSR/PMR/SPM dan Maths/Science untuk UPSR – Selain daripada itu saya juga menawarkan kelas tuition bahasa Inggeris untuk pelajar-pelajar sekolah dan Maths/Science untuk UPSR.. Kelas dibuat di rumah saya di Saujana Puchong dan di rumah pelajar itu sendiri. Oleh kerana saya merupakan guru tuition sepenuh masa,maka masa saya agak fleksibel dan kelas boleh dibuat pada hari biasa atau hujung minggu. Fee bergantung kepada umur pelajar, jumlah jam seminggu dan lokasi pelajar. Kalau di rumah pelajar, fee bermula dari RM20-25 sejam. Kalau di rumah saya fee bermula dari RM80 sebulan.

4. Khidmat translation, editing, proof reading sebarang bahan seperti ebook, thesis, project paper, kertas kerja dan sebagainya. – Jika anda perlukan kerja2 anda di terjemah dari BM ke BI atau dari BI ke BM dan memerlukan proof reading sila hubungi saya.

5. Khidmat menulis thesis, project paper, assigment dan sebagainya – Kadar bergantung kepada tempoh masa yang diberi, panjang dan juga dari segi isi kandungan projek.

Sila hubungi saya dengan segera jika berminat di cikgutuition@yahoo.com atau di 019-3090711. Jika pelajar lebih dari seorang pada masa yang sama, saya akan memberi diskaun untuk yuran saya.

 

Asas bahasa Inggeris # 1 – Nouns

Dalam mempelajari bahasa Inggeris kita mungkin sering tertanya-tanya apakah topik-topik yang perlu kita pelajari untuk sekurang-kurangnya dapat menguasai asas bahasa Inggeris. Begitu juga apabila kita sendiri ingin mengajar anak-anak kita bahasa Inggeris atau kita ingin menghantar anak-anak kita ke kelas tuition bahasa Inggeris. Apakah topik-topik yang perlu dipelajari terlebih dahulu untuk mengukuhkan fundamentals atau asas kita dalam bahasa Inggeris?

Dalam bahasa Inggeris, secara amnya ada LAPAN aspek atau topik dalam bahasa Inggeris ASAS yang perlu anda pelajari secara menyeluruh untuk memastikan yang anda dapat menguasai FUNDAMENTALS OF ENGLISH GRAMMAR.

Lapan topik itu ialah:-

1. Nouns

2. Pronouns

3. Adjectives

4. Verb

5. Adverb

6. Preposition

7. Conjunction

8. Articles

Dalam topik kali ini kita akan melihat tentang Nouns.

1. Nouns

1.1. Function of Nouns – Apa fungsi Nouns?

Dalam topik ini anda perlu tahu apakah kegunaan nouns dan untuk apa anda perlu gunakan nouns. Jika anda ingin pastikan yang sesuatu perkataan itu adalah nouns, anda boleh rujuk kepada kamus anda. Pastikan yang kamus anda adalah kamus yang komprehensif dan ada menyenaraikan apa jenis perkataan dalam kamus itu.Nouns digunakan untuk menamakan:-

i. Orang seperti Ali, Siti, student, teacher, boy dan sebagainya

ii. Tempat seperti Kuala Lumpur, office, house, city

iii. Benda seperti car, phone, computer

iv. Haiwan seperti Garfield, King Kong, cat, dog.

v, AbstrakUntuk menamakan perasaan, keadaan, situasi seperti anger, sadness, wisdom, happiness dan sebagainya.

1.2 Common Nouns and Proper Nouns – Kata Nama Biasa dan Kata Nama Khas

Common nouns merujuk kepada nouns yang ditulis dengan huruf kecil manakala Proper Nouns pula ialah Kata Nama Khas seperti Putrajaya, Ahmad, Jalan Tuanku Abdul Rahman dan sebagainya yang perlu ditulis menggunakan huruf besar.

1.3 Count – Countable Nouns and Uncountable Nouns – Kata Nama Boleh Dikira dan Kata Nama Tidak Boleh Dikira

Countable nouns ialah nouns yang boleh dikira dan boleh ditambah ’s’ untuk menunjukkan bilangan yang lebih dari satu seperti ‘one car- two cars, manakala Uncountable Nouns ialah jenis Nouns yang tidak boleh dikira dan tidak boleh ditambah ’s’ dihujungnya walaupun jumlahnya banyak seperti ‘too little sugar – too much sugar’.

Sila rujuk kepada kamus anda untuk kenal pasti samaada sesuatu nouns itu adalah countable atau uncountable. Kamus yang saya gunakan iaitu New Oxford English-English_Malay Dictionary melabelkan C sebagai countable manakala countable nouns akan dilabel UC. Harga kamus ini cuma RM28 sahaja.

1.4 Plural and Singular Nouns – Kata Nama Majmuk dan Kata Nama Tunggal

Plural nouns ialah nouns yang boleh dikira dan oleh itu boleh ditambah ’s’ atau ‘ies’, atau ‘es’ , ‘ves’ dan sebagainya untuk menunjukkan bilangan yang lebih dari satu.

Contoh – one car – two cars one baby-two babies one thief-three thieves


Singular nouns
pula ialah untuk menunjukkan bilangan nouns ialah tunggal dalam Countable Nouns. Dalam Uncountable Nouns pula ianya cuma dalam bentuk Singular dan tidak boleh dalam bentuk plural seperti sugars, cofees dan sebagainya.

1.5 Collective Nouns – Kata Nama Berkumpulan atau Penjodoh Bilangan Berkumpulan

Collective nouns pula ialah penjodoh bilangan untuk nouns yang banyak. Dalam bahasa Melayu kita pun turut menggunakannya seperti sesikat pisang, sekawan burung dan sebagainya. Bagaimanapun dalam bahasa Inggeris ianya lebih meluas seperti a herd of cattle, a swarm of bees, a troop of monkeys dan sebagainya.

Sila rujuk kepada buku Easy English yang ditulis oleh Nor Bi terbitan Karangkraf untuk senarai yang lengkap.

1.6 Posessive Nouns – Kata Nama Pemilikan

Possessive nouns bertujuan untuk menunjukkan yang sesuatu itu dimiliki atau dipunyai oleh sesuatu nouns itu dan ianya melibatkan penggunaan (’s ) ataupun sekadar menambah apostrophe ( ‘ ) sahaja.

Kalau singular nouns – tambahkan (’s) kepada nouns itu seperti

Ali’s car, yusoff’s book, the student’s work dan sebagainya

Oleh itu kalau anda tambahkan ’s kepada sesuatu singular nouns seperti dalam Ali’s car ianya memberi maksud – kereta Ali ataupun kereta kepunyaan Ali.

Kalau plural nouns – Oleh kerana plural nouns sudah secara asalnya mempunyai ’s’ dihujungnya maka anda cuma perlu tambahkan sahaja kepada nouns itu seperti

the students’ car, the teachers’ building book, the dogs’ owner dan sebagainya

Diharap anda boleh memahami penerangan ringkas tentang nouns dalam topik ini. Penerangan yang lebih jelas dan lebih komprehensif diberi kepada mereka yang melanggan kelasenglish online dengan saya.

===============================================================

Sila hubungi saya jika berminat untuk mendapatkan khidmat:-

1. Kelas English Dewasa di Puchong

2. Tuition English UPSR, PMR , SPM, MUET dan TOEFL di Puchong atau dirumah anda

3. Kelas English secara Online melalui Email

4. Perkhidmatan translation BM-BI atau BI-BAHASA MELAYU

Yusoff

019-3090711

 

 

My Hobby

I better start posting in my blog regularly as I have been a bit ‘unproductive’ lately…No excuses though..just plain delaying,procastinating and a tinge of ‘lazines’…So this will be my 1st posting for year 2007..Heck!I am even one week late!

Talking about my hobby,actually it used to be bowling..It was not only a hobby but more of a passion..but since I started working on my own I had to stop bowling due to financial constraint..So I have started to rejuvenate my ‘old’ hobby which is drawing..The one that I am going to put in this blog is actually an old pic drawn by me way back in 2001! 6 long years! There was another one which was given to my wife when she was not even married to me way back in 95! So you can see the pattern..The gap shall I say the frequency of my artistic creation is about 5 years! Maybe it should make it more valuable..Anyway..those who are interested to purchase this drawing can contact me at cikgutuition@yahoo.com. I am serious.. Traditional Kedah House