Proton Iswara Replacement Model / Proton BLM

Got these pictures from a forum I often visit..What do you think of it? You might have seen it before but this might be the first time for you in term of a complete uncovered model..The price is rumoured to start from RM31,000 and will be equipped with a 1.3 Campro engine. Not sure if this is the”real” Campro that we have been waiting for so long i.e. equipped with a camshaft profiling ala DOHC engine n VVTI.

More pictures (updated 8th Dec)


Advertisements

Kelas Fundamentals of English Grammar bermula 5hb Januari 2008!!!

 

 

Anda ingin mahirkan bahasa Inggeris anda untuk kerjaya anda?

Anda ingin mahirkan bahasa Inggeris anda untuk mengajr anak-anak anda?

Anda ingin belajar di tempat yang anda mudah untuk faham?

Anda ingin senang naik pangkat dan mudah bertukar kerja?

 

 

Jika YA, maka Kursus Fundamentals of English KnowledgeCentre akan bermula 5hb Januari 2008 ini!

 

Cuba lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelumini :-

1. Cukup puas hatiii..Saya dapat gambaran jelas sangat.. Masa saya tanya soalan yang saya tak faham, En. Yusoff beri penjelasan yg begitu baik..

Huda – Kuala Lumpur

2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur

3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

Butir-butir lanjut

Yuran Pendaftaran – RM50 (utk confirm tempat!)

Tempoh masa kelas – 3 bulan

Lokasi kelas – Saujana Puchong (berdekatan Puchong Perdana)

Kekerapan kelas – Dua kali sebulan dan setiap kelas 3 jam

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Waktu kelas – Pagi Sabtu

Yuran-Yuran Sepatutnya RM600 untuk 3 bulan

ANDA CUMA BAYAR RM360 untuk keseluruhan kelas!

Boleh bayar dua kali!

 

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan – Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melaui email.

Latihan2 esei percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar

1. Trainer English selama 7 tahun

2. Penulis 4 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

3. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08

4. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007

5. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007

6. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

5. Trainer di School of Banking Affin Bank (1996-2000)

6. Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

 

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@yahoo.com atau sms /call di 019-3090711

Back To Basic Personal Finance # 2 – Recording your expenses

In my previous article, I have highlighted the importance of having a budget to take control of your finance and Before you can plan for your budget it is imperative that you record your expenses first so that you will be more aware of the following.

Sebelum anda boleh merangka Budget untuk anda atau keluarga anda, anda perlu merekodkan perbelanjaan2 anda untuk anda mengetahui perkara berikut:-

1. Fixed Monthly expenses / Perbelanjaan tetap bulanan anda – sewa/ansuran pinjaman perumahan, bayaran balik kereta, bayaran balik pinjaman peribadi dan sebagainya. Ini adalah perbelanjaan yg MESTI anda bayar setiap bulan dan tidak boleh abaikan atau kurangkan pembayarannya.

2. Daily Expenses / Perbelanjaan seharian – Expenses incurred in buying things such as newspaper, food and drinks, cigarettes and others. Perbelanjaan beli akhbar, makan minum dan lain2.

3. Weekly Expenses /Perbelanjaan mingguan – Petrol, belanja dapur dan sebagainya.

4. Monthly Expenses / – Monthly bill payments for your credit card, utilities, Astro, etc. Pembayaran untuk bil2 seperti kad kredit, api dan air, dan lain2 bil.

Seelok2nya anda perlu merekodkan dengan tepat selama sebulan. Anda boelh rekodkan dalam buku ataupun dengan merekodkan dengan menggunakan fiel Excel.

By religiously maintaining a record of every expenses incurred thoughout the monthit will help you to / Dengan merekodkan secara terperinci perbelanjaan bulanan anda ini ianya akan membantu anda untuk:-

1. Ascertain the FIXED amount that you need to pay without fail /Melihat jumlah YANG WAJIB untuk anda bayar setiap bulan.

2. Determine your spending pattern or trend. / Tren atau corak perbelanjaan anda – Anda boleh lihat perbelanjaan mana yg sebenarnya tidak begitu penting dan juga boleh jadi membazir. Perbelanjaan sebegini mempunyai potensi untuk anda kurangkan jika diperlukan.

3. Have a big picture of your total expenses and whether you are spending more than what you are earning. /Melihat jumlah perbelanjaan yang sedia ada dan samaada pendapatan anda cukup untuk menampung gaya hidup anda sekarang.

4. Whether you need to take a loan/loans to cover any deficit . / Adakah anda perlu mengambil pinjaman untuk menampung kekurangan dalam pendapatan. Anda mungkin pendapatan anda sudah cukup tetapi anda mungkin tidak sedar yg selama ini anda banyak menggunakan kad kredit untuk berbelanja lebih daripada yg anda dapat.

Jadli, langkah pertama anda sekarang ialah merekodkan perbelanjaan anda bermula daripada tarikh anda mendapat gaji anda nanti.

Back To Basic Personal Finance # 1 – Budget

“People don’t plan to fail but Fail to plan.”

atau bolehlah saya terjemahkan

“Orang tidak Merancang Untuk Gagal tapi Gagal Merancang”

Saya terdorong untuk memulakan siri ini kerana saya risau akan masa depan kita di Malaysia ini dengan harga barangan yang setiap hari semakin meningkat. Tambahan pula bila memikirkan yang tahun 2008 akan menyaksikan kenaikan kebanyakan tol-tol lebuhraya dan juga harga petrol dan juga diesel memandangkan harga minyak dunia yang sekitar USD90-100 setong.

Walau banyak mana sekalipun gaji atau pendapatan kita, ianya tiadak akan pernah cukup jika kita tidak merancang dengan betul penggunaannya. Itulah sebabnya kita perlu merancang kewangan kita agar kehidupan kita akan lebih tenang dan terjamin. Ini adalah lebih penting jika kita telah berkeluarga dan mempunyai tanggungan-tangungan lain yang mengharapkan kita untuk menjaga dan membela mereka.

Menggunakan budget amat penting untuk membolehkan kita merancang perbelanjaan dan simpanan dan pelaburan kita.Ianya seumpama Cash Flow yang amat penting untuk syarikat dan organisasi dalam menentukan aliran tunai kita. Walaupun akan berkata, “Aku ni bukannya berniaga, kenapa pulak nak buat aliran tunai pulak?” Hakikatnya oleh kerana kehidupan kita melibatkan pendapatan dan perbelajaan maka kita sebenarnya umpama sebuah syarikat juga.

Dalam merangka budget anda itu anda perlu mengambil kira aspek-aspek berikut:-

1. Keperluan perbelanjaan seharian – Daily expenses

2. Keperluan perbelanjaan tetap – Pinjaman perumahan, kereta, bil2 dan sebagainya.

3. Perbelanjaan kecemasan – Contigency expenses untuk apa-apa perbelajaan luar jangka seperti bil klinik, repair kereta dan sebagainya.

4. Simpanan dan Pelaburan – Untuk menggandakan wang yang sedia ada untuk tujuan perbelajaan masa akan datang (eg pergi Haji, melancong dsbnya) dan juga untuk kegunaan di hari tua menampung duit EPF bila anda sudah tidak bekerja lagi.

Empat faktor inilah yang perlu anda ambil kira apabila anda ingin merangkakan budget untuk anda dan keluarga anda.

Saya akan cerita lagi tentang budget ini di dalam artikel saya yang akan datang. Oleh kerana saya masih baru dalam penulisan Personal Finance ini, apa-apa komen atau ada yang anda rasa saya perlu tambah sila hantar ke email saya di cikgutuition@yahoo.com

Words in the news – Perch

perch  The verb perch refers to birds landing and staying on a branch, etc. Perch can also mean to be placed on the top or the edge of something.

perch
The grassy areas along the eastern runway are frequented by small birds, which can be seen perching on the barb wire fences.

Neither the tourists on board the ice-breaker Aurora, nor the eagle perched on a block of ice watching them, seem to be bothered by the prospect that rising water levels will one day submerge Japan’s coast.

The tomb is perched high on a hill with a commanding view of the valley he defended from Soviet troops.

The fort was perched atop Mt Sharika and was built by Atta Mohammed Khan in 1776.

Source –  http://readbangkokpost.com/wordoftheday/

Words in the news – Truce

truce  The noun truce refers an agreement between opponents or enemies to stop fighting or arguing, especially for an agreed period of time.

truce
Prime Minister Surayud Chulanont yesterday called for a truce with National Legislative Assembly (NLA) member Prasong Soonsiri to clear the air following angry exchanges between them in the leadup to tomorrow’s ethics debate.

The government and the MILF agreed a truce in 2003, but the cease-fire is sporadically broken.

The shooting was the latest breaking of the newest truce agreed by the two rivals with Egyptian mediators, who for months have been trying to calm increasingly violent tensions between the two sides.

The agreement announced last week is the latest twist in a truce the companies, once bitter rivals, hammered out in 2004, when both companies vowed to make their products work better together.

SOurce – http://readbangkokpost.com/wordoftheday/

Words in the news

Words in the News is very much alive, but it is now found here. While you are there, check out the rest of the site. You might be surprised how much is there.

rival (RAI vul)

The noun rival refers to a person, business or organisation that you are competing with or fighting against

    The airport, which is projected by the government to turn Thailand into a hub for commercial airlines equal to that of regional rivals, will be out of the public eye until it is officially approved for use. In the past, the clever politician had been very successful in pitting his political rivals against each other.

    The Southeast Asian market is likely become a battleground between the Japanese and their European and US rivals.

    The company’s costs have been increasingly higher than its rivals.

    Source – http://www.bangkokpost.net/education/worday/today.htm

Quotable quotes…

Perkataan-perkataan adalah bahan-bahan

                                  dan proses pemikiran                    British

 

Perkataan-perkataan adalah satu-satunya benda

yang hidup selama-lamanya.             HAZLITT

 

Perkataan-perkataan yang baik mempunyai nilai yang

tinggi tetapi murah untuk dibeli.                HERBERT

 

 

Bahasa ialah hadiah spontan daripada

Tuhan.                     NOAH WEBSTER

 

Kita memerintah manusia dengan perkataan-perkataan.

                                                                                      NAPOLEON

 

Perkataan-perkataan adalah tanda-tanda idea.

                                   SAMUEL JOHNSON

Kursus Pra-UPSR Bahasa Inggeris Disember ini!!!


Anda ingin anak-anak anda mahir dalam bahasa Inggeris?

Anda ingin pastikan yang mereka menggunakan tatabahasa yang betul?

Anda ingin anak-anak anda bersedia untuk bahasa Inggeris UPSR?

Anda inginkan kursus bahasa Inggeris pada harga yang berpatutan?

 

Jika jawapan anda semuanya YA, maka

 

Saya akan mengadakan Kursus Pra-UPSR Bahasa Inggeris pada cuti sekolah ini 1 Disember nanti.Penyertaan adalah berdasarkan first-come-first-served dan keutamaan diberikan kepada mereka yang membuat pembayaran awal.

Butir-butir adalah seperti berikut:-

 

1. Tarikh – 1 Disember 2007 (Sabtu)

2. Tempat – Rumah saya di Saujana Puchong (berdekatan dengan Puchong Utama n Bukit Puchong). Bilik latihan adalah berhawa dingin.

3. Yuran – Cuma RM50 untuk kursus setengah hari dan termasuk minum dan makanan ringan (snack).

 

4. Masa – Pukul 9.00 pagi – 2.00 petang

5. Jumlah pesertaterhad kepada 10 orang sahaja! Tinggal beberapa kekosongan sahaja!

6. Syllabus – Merangkumi aspek-aspek asas bahasa Inggeris bahasa Inggeris merangkumi Nouns, Pronouns, Adjectives dan Adverb.

7. Peserta -Sesuai untuk mereka yang akan masuk Tahun 4-6 tahun hadapan. 

 

Kepada yg berminat sila hubugi saya di 019-3090711 atau di cikgutuition@yahoo.com

Adjectives yang berakhir dengan -ing

Adjektif yang berakhir dengan –ing.

Anda mungkin sudah faham dengan konsep adjektif atau kata sifat yang digunakan untuk menerangkan lebih lanjut tentang sesuatu Nouns atau Kata Nama itu. Antara adjectives yang anda mungkin biasa gunakan ialah :-

1. angry

2. busy

3. hungry

Dan bila anda membuat ayat dengan menggunakan adjectives ini anda juga akan menggunakannya dengan Verb TO BE seperti am, is, are, was dan were.

 

  1. I am angry with Ali. –Present Tenses menujukkan yang anda sedang marah dengan Ali.

 

  1. I was angry with Ali yesterday. –Past Tenses menujukkan yang anda marah dengan Ali semalam. Tapi hari ini anda dah tak marah.

3. The workers were busy last week. –Past Tenses menujukkan yang pekerja-pekerja itu sibuk minggu lepas.

 

4. The baby is hungry right now. –Present Tenses menujukkan yang baby itu sedang lapar sekarang.

 

Selain daripada adjectives seperti yang diterangkan sebelum ini seperti angry, busy dan hungry, ada juga bentuk-bentuk adjectives yang berakhir dengan –ing.

 

Adjectives yang berakhir dengan –ing ini biasanya digunakan untuk:-

1. Menerangkan sesuatu yang berkaitan dengan perasaan seseorang.

2. Menerangkan proses atau keadaan yang berterusan dalam satu jangka masa.

 

Anda mengguakan banyak adjectives yang berakhir dengan –ing ini untuk menerangkan kesan yang dibuat oleh sesuatu kepada perasaan anda, atau kepada perasaan orang lain secara am. Sebagai contoh jika anda bercakap tentang ‘a surprising number’, ini bermakna yang nombor/statistik itu mengejutkan anda. Berikut adalah antara contoh-contoh yang berakhir dengan –ing

 

alarming

amazing

annoying

astonishing

boring

charming

confusing

convincing

depressing

disappointing

embarrassing

exciting

frightening

interesting

shocking

surprising

terrifying

tiring

welcoming

worrying

 

Contoh ayat.

 

1. He lives in a charming house just outside the town. (digunakan untuk menerangkan dengan lebih lanjut tentang nouns ‘house’ ).

2. She always has a warm welcoming smile. (digunakan untuk menerangkan dengan lebih lanjut tentang nouns ‘smile’ )

 

3. He is an interesting person. (digunakan untuk menerangkan dengan lebih lanjut tentang nouns ‘person’ )

4. The news is very depressing. (digunakan untuk menerangkan dengan lebih lanjut tentang nouns ‘news’ )

5. This job is very tiring. (digunakan untuk menerangkan dengan lebih lanjut tentang nouns ‘job’ )

6. The movie was very exciting. (digunakan untuk menerangkan dengan lebih lanjut tentang nouns ‘movie’ )