Kursus Asas-Asas komunikasi bahasa Inggeris di Putrajaya bermula 31hb Julai ini!!!

Kuasai Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris

Kelas setiap Sabtu 4 jam jam seminggu

Mantapkan kemahiran bahasa Inggeris anda dalam masa cuma 5 minggu!!

Boleh menulis dan berbual dalam bahasa Inggeris dengan baik selepas kursus!

Kandungan kursus meliputi aspek Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris!

Latihan-latihan Penulisan setiap minggu!

Percuma bimbingan Penulisan karangan

Naik pangkat dengan Mudah bila BI lebih baik

Bantu anak-anak anda dalam bahasa Inggeris mereka

Dijamin Mudah untuk difahami dan Kelas dalam Dwi Bahasa

Kos yang murah tapi efektif

Kelas pada hujung minggu

Khidmat sokongan selepas kelas melalui e-mail, telefon, chatting

Nota LENGKAP dalam BM n BI / Nota Dwi bahasa

Diskaun untuk pendafataran 2 atau lebih

Terhad kepada 15 pelajar sahaja setiap kelas

Join the Fundamentals of English Communication starting this 31st July 2010

Cuba lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.

Sara – Kuala Lumpur

2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur

3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

4. Saya seronok dengan kelas pertama cikgutu sebab banyak yang saya boleh belajar dari menggunakan kamus yang saya tak tahu selama ini. Sebelum cikgu ajar tadi saya cuma guna kamus untuk tengok maksud sahaja. Tak sedarpun kelas 3 jam dah habis.

Rohaya – Kuala Lumpur (Intake Jan 2009)

Butir-butir lanjut

Yuran Pendaftaran – RM150 (utk confirm tempat!)

Tempoh masa kelas – 5 minggu

Lokasi kelas – Pusat Kejiranan Precint 9

Kekerapan kelas – Setiap minggu dan setiap kelas 4 jam

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Waktu kelas – Sabtu 9 pagi – 1 ptg

Yuran-Yuran Sepatutnya RM490 untuk keseluruhan kelas! DISKAUN KHAS untuk Intake July ini!!Hubungi saya untuk yuran sebenar!!!

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan –

Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melalui email.

Latihan2 esei percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar

1. Trainer English selama 7 tahun

2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.

3. Trainer di organisasi-organisasi besar

i. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk 93 Semboyan, Kuala Lumpur –July 09

ii. Trainer kursus Intermediate English Grammar untuk staff Jabatan Perangkaan Malaysia, Wisma Minlon, Sg. Besi –July 09 – Aug 09

iii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

iv. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

v. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

vi. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08

vii. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007

viii. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007

ix. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

x. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)

xi. Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

Advertisements

Words in the news – Rival

rival (RAI vul)

The noun rival refers to a person, business or organisation that you are competing with or fighting against

The airport, which is projected by the government to turn Thailand into a hub for commercial airlines equal to that of regional rivals, will be out of the public eye until it is officially approved for use.

In the past, the clever politician had been very successful in pitting his political rivals against each other.

The Southeast Asian market is likely become a battleground between the Japanese and their European and US rivals.

Source – http://www.bangkokpost.com/education/worday/today.htm

25 Tips dan Petua bagi anak pandai bahasa Inggeris

 

Maafle kalau petua-petua yang saya beri ni agak tidak tersusun sebab ni terus keluar dari minda saya dan lebih dalam berbentuk ‘point form’ dan tidak terlalu panjang penjelasannya, kalau ada. Ini sekadar pencetus idea dan terpulang kepada anda untuk mentafsirnya dan mengambil langkah-langkah yang perlu. Idea-idea dan petua-petua ini datang dari:-

 

1. Pengalaman peribadi sendiri masa belajar dulu

2. Hasil kajian saya masa nak tulis buku

3. Pengalaman dari mengajar kanak-kanak

4. Pemerhatian saya

5. Artikel2 yang pernah saya baca

 

So kalau rough sikit idea-idea saya ni mintak maafle banyak2. Ni saya guna teknik brain storming dimana kita luahkan sahaja apa yang terlintas di fikiran. Kalau ada komen ke kritikan ke x ada masalah..hantar sahaja ke email saya di cikgutuition@yahoo.com

 

 

1. Anda dah boleh ajar anak anda mahir dalam bahasa Inggeris dari mereka dalam kandungan lagi.Berbual dengan mereka dalam bahasa Inggeris. Nyanyikan lagu-lagu dalam bahasa Inggeris. Mainkan lagu2 dalam bahasa Inggeris untuk mereka dengar. Kalau nak lagu-lagu nasyid rasanya dah banyak yang ada dalam bahasa Inggeris seperti lagu-lagu nasyid Yusuf Islam.

 

2. Bila anak dah lahir teruskan berbual dengan anak anda tu dalam bahasa Inggeris. Kalau boleh gunakan teknik One Parent One Language. Maknanya sorang kenalah cakap Bahasa Inggeris n sorang cakap bm sepenuhnya. Jadi anak nanti mahir dalam kedua2 bahasa, InsyaAllah.

 

3. Gunakan sumber pengajaran seperti kad imbas, poster, vcd, cd dan lain2 untuk mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk mereka belajar.

 

4. Jangan jadikan kelemahan anda dalam bahasa Inggeris sebagai alasan untuk tidak mendedahkan mereka kepada bahasa Inggeris pada peringkat awal lagi. Berkorban sedikit.Belajar balik bahasa Inggeris tu untuk anak2 anda. Tak perlu mahir untuk mengajar mereka sebab anda sentiasa boleh rujuk kepada buku2 dan lain2 sumber untuk menagajar.

 

5. Kad imbas amat berkesan untuk memperkenalkan perkataan baru bahasa Inggeris tanpa perlu anda menggunakan bahasa ibunda anda. Ini kerana kad imbas menggunakan gambar/imej. Gunakan permainan2 kad imbas yang menarik untuk menagajar mereka.

 

6. Jangan merasa malu dan segan untuk mengajar anak-anak anda dikhalayak ramai. Pedulikan pandangan sinis orang lain. Yang penting anak anda akan mahir dalam bahasa Inggeris dan bila masuk sekolah nanti tak ada masalah dengan mata pelajaran bahasa Inggeris, Sains dan matematik.

 

7. Ingat yang bila seseorang kanak-kanak mahir dalam bahasa, IQ mereka juga akan meningkat.

 

8. Kalau ada yang anda tak faham, jangan segan bertanya dengan orang lain.

 

9. Belikan buku-buku cerita yang menarik yang banyak gambar2 untuk anak-anak anda. Kalau dia orang minat kartun,tak salah anda belikan komik dalam bahasa Inggeris. Sekarang ni komik Doraemon pun ada dalam dwibahasa.

 

10. Rajin2 lah bacakan buku cerita kepada anak anda.Pupukkan sikap suka memabca bahan2 dalam bahasa Inggeris kepada mereka.

 

11. Dapatkan sokongan suami/isteri untuk mengajar anak-anak anda. Kenalah ada team effort.Jangan buat sorang2. Tak salah juga kalau minta bantuan ibubapa atau mertua anda untuk sama2 membantu. Kadang2 mereka ini lagi fasih dari kita.

 

12. Kalau mampu hantar le ke tadika yang ada ajar bahasa Inggeris. Kalau x ada budget jangan lah risau. Anda sendiri boleh mengajar mereka dengan berkesan.

 

13. Kenali diri anak anda dan ketahui apa yang mereka minati.Kalau dia minat Sesame Street belilah vcd2 Sesame Street.

 

14. Gunakanlah sumber percuma atau sumber2 yang telah anda bayar.. Pilih rancangan2 di tv dan Astro yang sesuai untuk anak-anak anda seperti rancangan Sesame Street, Noddy, Bob The Builder ke dan lain…Kalau anda sendiri nak belajar bahasa Inggeris, di Astro ada channel 14 yang banyak rancangan2 bahasa Inggeris.

 

15. Jangan paksa atau beri tekanan terutamanya kepada kanak-kanak yang masih kecil. Ingat yang mereka ini moody, cepat lupa, mudah bosan dan lebih suka bermain dari belajar. So anda kenalah cari teknik2 pengajaran yang tidak membosan kan. Kalau nak ajar tak payah lama2 dan cari masa yang sesuai bila dia org boleh beri lebih tumpuan.

 

16. Beli poster yang sesuai dan tampalkan di dalam rumah anda. Pastu tearngkanlah kepada mereka dan lepastu anda kenalah rajin ulangkan apa yang anda terangkan kepada mereka sebab mereka ni mudah lupa.

 

17. Kalau betul caranya kanak-kanak boleh mengusai lima bahasa serentak!

 

18. Jangan risau., anak anda tak akan pening kalau anda dedahkan kepada dua bahasa dari kecil. Mula2 je dia pening tapi dia akan cepat sedar yang mereka menggunakan dua bahasa.

 

19. Konsisten dalam pengajaran anda tu. Jangan kejap cakap bm dan kejap cakap bahasa Inggeris atau campur dalam ayat anda.

 

20. Jangan guna bahasa bayi. Sebut betul2 dan gunakan ayat yang betul grammar dia.

 

21. Kalau anak anda sebuat tak betul ,betulkan sebutan mereka dengan anda ulang semula apa yang mereka sebut tu.

 

22. Belajar balik bahasa Inggeris anda. Walaupun anda rasa yang bahasa Inggeris anda dah ok tak salah kalau anda belajar balik sebab kdg2 kita ni tak sempurna. Or kdg2 benda yang kita ingat betul sebenarnya salah atau kurang tepat.

 

23. Selain dari mengguna kad imbas anda juga boleh gunakan kad perkataan. Ni x ada imej atau gambar. Senang je nak buat.Belije kad2 untuk buat nota yang bersaiz poket. Kad ni sesuai jugak untuk anda mempelajari perkataan baru dengan menggunakan Thesaurus dan Dictionary.

 

24.Kalau boleh jangan gunakan kamus Bahasa Inggeris-BM. Cuba gunakan kamus bahasa Inggeris-bahasa Inggeris ataupun gunakan kamus English-English-Malay macam yang saya gunakan. Ini boleh membantu anda ‘berfikir’ bahasa Inggeris.

 

25. Kalau anda sendiri tak berapa ingat perkataan-perkataan bahasa Inggeris , apa kata anda gunakan label dan tampalkan pada tempat2 yang sesuai seperti letak label fridge di peti ais, kitchen di dapur dan sebagainya. So dengan cara ini anda pun ingat apa yang perlu disebut dan anak anda pun boleh ingat apa yang perlu disebut.

 

Ha.Dah 25 tips yang saya bagi.Maybe next time kalau ada mood camni saya akan beri lagi tips2 dan petua2 yang boleh anda praktikkan.

 

Akhir kata, “Jangan terlalu fikirkan kesilapan dan kelemahan orang lain, tapi sebaiknya kita lihat dulu kelemahan diri kita dan ahli-ahli keluarga kita dan bagaimana kita boleh memperbaikinya..”

 

Yusoff

2.15 pagi, 6hb September 2006

Buba gunakan kamus BIkamus BI_mempelajari perkataan baru dengan menggunakan Thesaurus dan Dictionary.

ut tu.t.mereka ni mudah l;

Buba gunakan kamus BIkamus BI_mempelajari perkataan baru dengan menggunakan Thesaurus dan Dictionary.

ut tu.t.mereka ni mudah l;

Teknik meningkatkan kosa kata bahasa Inggeris dengan prefixes dan suffixes

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua

Satu teknik yang amat efektif untuk membantu anda meningkatkan Vocabulary bahasa Inggeris anda ialah dengan mengetahui penggunaan prefixes atau kata imbuhan awalan dan juga suffixes iaitu kata imbuhan akhiran.

Anda juga perlu tahu apakaha itu root word iaitu kata akar, iaitu perkataan-perkataan asal dalam bahasa Inggeris yang tidak ditambah dengan prefixes dan suffixes.

Sebagai contoh:

Root word = happy (gembira)

Prefix = Un ( tidak)

Prefix Un boleh ditambah kepada kata akar happy untuk mewujudkan

Unhappy = tidak gembira, sedih

Oleh itu, dalam contoh sebegini

Unhappy = prefix ’un’ + root word ’happy’

Contoh prefixes yang berasal dari bahasa Latin

Latin prefix English meaning Example
ab away abduct
ad to, toward admit
ante before, in front of antecedent
bene well, good benediction
bi two bifocal
circum around circumvent
co together cooperate
contra against contrary

Dengan mengetahui makna-makna prefixes ianya dapat membantu anda meneka atau mengetahui maksud sesetengah perkataan bahasa Inggeris.

Kursus Asas-Asas bahasa Inggeris saya akan bermula pada 3hb Julai ini dan Kursus Intermediate English akan bermula pada 4hb Julai.

Kursus Intensif Asas-Asas bahasa Inggeris saya akan bermula pada 31hb Julai di Putrajaya.

Kepentingan mempelajari topik Noun dalam bahasa Inggeris

Jika anda perhatikan daripada syllabus kursus Asas-Asas komunikasi bahasa Inggeris saya, anda boleh lihat yang saya mulakan kursus saya dengan topic Nouns atau Kata Nama. Ini bukan sahaja pendekatan yang digunakan oleh saya tetapi juga kebanyakan cikgu-cikgu bahasa Inggeris di seluruh dunia.

Saya selalu memberitahu pelajar-pelajar saya yang untuk menjadi bagus, fasih dan yakin dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, kita perlu menjadi seorang pencerita atau story teller yang baik.

Tak kisah le anda ingin gunakan bahasa Inggeris anda untuk tujuan sosial, kerjaya, pendidikan dan juga untuk tujuan peperiksaan seperti SPM atau MUET. Semuanya memerlukan penceritaan yang baik.

Jika anda sedang ditemuduga dalam bahasa Inggeris, anda juga perlu menjadi pencerita yang hebat. Anda perlu bercerita tentang diri anda, pengalaman kerja anda dan juga apakah matlamat dan impian anda di masa akan datang.

Sebagai pencerita, anda perlu kenal pelakon-pelakon dalam cerita anda itu. Mungkin pelakon-pelakon anda ialah orang, haiwan, benda dan nama-nama tempat. Tanpa pelakon-pelakon ini, anda tidak boleh memulakan cerita anda itu.

Sebagai contoh, jika pelakon anda itu orang, anda perlu memberitahu nama mereka, pekerjaan mereka, hubungan mereka dengan anda dan orang lain dan sebagainya.

Siapakah mereka-mereka ini? Mereka semuanya ialah Nouns.. Kata nama..perkataan-perkataan dalam bahasa Inggeris yang anda gunakan dalam bahasa Inggeris untuk menamakan pelakon-pelakon anda itu.

Di dalam kursus Asas-Asas komunikasi bahasa Inggeris saya akan menerangkan kepada pelajar-pelajar saya penggunaan Nouns dari segi:-

1. Proper noun
2. Common noun
3. Gender in nouns

Proper noun serupa dengan kata nama khas dimana ini adalah nama spesifik yang diberikan kepada sesuatu noun itu seperti Ali, Putrajaya, Garfield dan sebagainya.

Common noun pula ialah kata nama am bila kita menamakan noun itu secara am seperti man, cat, city dan sebagainya.

Anda mungkin tertanya-tanya kenapalah topik yang mudah seperti proper dan common noun ini pun saya perlu ajar juga? Sebenarnya ini lebih untuk mengingatkan pelajar-pelajar saya kerana berdasarkan pengalaman saya ada yang masih keliru dengan proper dan common nouns ini dan ini menyebabkan ada yang menggunakan huruf besar dan huruf kecil pada tempat yang tidak sesuai.
Dalam sub topik Gender Noun untuk orang pula anda perlu tahu yang ada nama yang khas untuk jantina lelaki seperti boy, man dan sebagainya. Ada juga nama-nama yang khas untuk jantina perempuan seperti boy, woman dan sebagainya. Selain dari itu, anda juga perlu tahu tentang common gender di mana nama-nama orang itu tidak merujuk kepada mana-mama jantina seperti teacher, doctor, student dan sebagainya.

Saya harap anda boleh nampak sedikit kenapa kita mesti mulakan pembelajaran bahasa Inggeris kita dengan noun. Saya akan terangkan lagi kenapa noun penting dimana dalam kursus saya, saya akan terangkan lagi tentang:-

1. quantity in nouns – singular dan plural
2. count in noun – countable and uncountable
3. collective noun – untuk noun dalam jumlah yang banyak
4. possessive noun –penggunaan noun untuk menunjukkan pemilikan
.

Jika anda sedang dalam proses meningkatkan kemahiran anda dalam bahasa Inggeris, pastikan yang anda kuasai dulu topik ini. Jangan gopoh untuk mempelajari topik2 lain jika anda masih lemah dalma topik ini.

Kursus Asas-Asas komunikasi bahasa Inggeris saya bermula 3hb Julai ini di Sunway. Mungkin kursus terakhir sebelum Raya ini.

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris bermula 3hb Julai ini!!!

Kuasai Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris

Kelas setiap Sabtu tiga jam seminggu

Boleh menulis dan berbual dalam bahasa Inggeris dengan baik selepas kursus!

Kandungan kursus meliputi aspek Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris!

Latihan-latihan Perbualan dan Penulisan setiap minggu!

Percuma bimbingan Penulisan karangan

Naik pangkat dengan Mudah bila BI lebih baik

Bantu anak-anak anda dalam bahasa Inggeris mereka

Dijamin Mudah untuk difahami dan Kelas dalam Dwi Bahasa

Kos yang murah tapi efektif

Kelas pada hujung minggu

Khidmat sokongan selepas kelas melalui e-mail, telefon, chatting

Nota LENGKAP dalam BM n BI / Nota Dwi bahasa

Diskaun untuk pendafataran 2 atau lebih

Cuma 15 pelajar setiap kelas

Tempat terhad – Cuma tinggal 5 kekosongan

Join the Fundamentals of English Communication starting this 3rd July 2010

Cuba lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.

Sara – Kuala Lumpur

2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur

3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

4. Saya seronok dengan kelas pertama cikgutu sebab banyak yang saya boleh belajar dari menggunakan kamus yang saya tak tahu selama ini. Sebelum cikgu ajar tadi saya cuma guna kamus untuk tengok maksud sahaja. Tak sedarpun kelas 3 jam dah habis.

Rohaya – Kuala Lumpur (Intake Jan 2009)

Butir-butir lanjut

Yuran Pendaftaran – RM150 (utk confirm tempat!)

Tempoh masa kelas – 7 minggu

Lokasi kelas – Leisure Commerce Square , Sunway. (setempat dengan ibupejabat Kurnia Insurarance).

Kemudahan Pengangkutan Awam! – Sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya, dekat dengan LRT Putra Kelana Jaya dan bersebelahan dengan laluan bas2 ke Kelang dan Shah Alam.

Kekerapan kelas – Setiap minggu dan setiap kelas 3 jam

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Waktu kelas – Sabtu 2.30 – 5.30 ptg

Yuran-Yuran Sepatutnya RM720 untuk 2 bulan

ANDA CUMA BAYAR RM490 untuk keseluruhan kelas! RM450 jika bayar deposit pada/sebelum 20hb Jun.

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan –

Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melalui email.

Latihan2 esei percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar

1. Trainer English selama 7 tahun

2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.

3. Trainer di organisasi-organisasi besar

i. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk 93 Semboyan, Kuala Lumpur –July 09

ii. Trainer kursus Intermediate English Grammar untuk staff Jabatan Perangkaan Malaysia, Wisma Minlon, Sg. Besi –July 09 – Aug 09

iii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

iv. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

v. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate English Grammar untuk staff Platinum Victory Development Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

vi. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08

vii. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007

viii. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007

ix. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

x. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)

xi. Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

Kursus Intermediate English Grammar bermula 4hb Julai ini!!!

Anda sudah bosan dengan kerja anda sekarang?

Anda mahu cepat naik pangkat?

Anda ingin mahirkan bahasa Inggeris anda untuk kerjaya anda?

Anda ingin mahirkan bahasa Inggeris anda untuk mengajar anak-anak anda?

Anda menghadapi masalah dengan tenses dalam BI seperti penggunaan is,was, have, had, are were dan sebagainya?

Anda menghadapi masalah dengan tenses dalam BI seperti penggunaan Verb Tenses dalam perkataan2 BI seperti studies, studied, studying, have studied. had studied dan sebagainya?

Anda ingin menguasai Verb Tenses dalam masa cuma 4 minggu?

Anda ingin belajar di tempat yang anda mudah untuk faham?

Jika YA, maka seratilah Kursus Intermediate English Grammar MyKnowledgeCentre yang bermula 4hb Julai ini!!

Cuba lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1. Cukup puas hatiii..Saya dapat gambaran jelas sangat.. Masa saya tanya soalan yang saya tak faham, En. Yusoff beri penjelasan yg begitu baik..

Huda – Kuala Lumpur

2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur

3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

Butir-butir lanjut

Tempoh masa kelas – 4 minggu

Lokasi kelas – Leisure Commerce Square, Jalan PJS 8/9, Petaling Jaya.
Setempat dengan HQ Kurnia Insurance. Berdepan dgn
Freescale (dulunya Motorola).

Pengangkutan awam – Bersebelahan dengan Stesyen Komuter Setia
Jaya.Bersebelahan dengan perhentian bas
Federal Highway Batu 10.

Kekerapan kelas – Setiap minggu hari Ahad

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Waktu kelas – 10 a.m. – 1 p.m

Pelaburan Yuran –Cuma RM250 untuk keseluruhan kursus.

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan – Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melaui email.

Latihan2 esei percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar

1. Trainer in English selama 7 tahun

2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris
4. Perbualan Sehari-Hari dalam bahasa Inggeris
5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris

3. Pernah menjalankan kursus-kursus bahasa Inggeris untuk:-

i. Jabatan Pelaburan KWSP, Kuala Lumpur
ii. Jabatan Kewangan, Kementerian Kesihatan, Putrajaya
iii. Jabatan Statisitik, Wisma Minlon, Sg. Besi
iv. Majlis Bandaran Selayang
v. FAMA
vi. Persekutuan Orang Pekak, Puchong Jaya.
vii. SCA Packaging (Drypers), Beranang, Selangor.
viii. PT Widuri, Kuala Lumpur
ix. Jabatan Kesihatan Terengganu
xi. Hotel Dynasty,Kuala Lumpur.
xii. MINDEF

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

Syllabus

1. Pengenalan kepada Verb

2. Dua jenis Verb utama dalam bahasa Inggeris:-
2.1 Auxiliary Verbs – Verb TO BE, Verb TO HAVE
2.2 Action Verbs

3. Jenis-jenis Verb dalam bahasa Inggeris
3.1 Infinitive – e.g. Eat
3.2 Past tense – e.g. Ate
3.3 Past participle – e.g. Eaten
3.4 Present participle – e.g. Eating

4. Progressive Verbs, Non progressive Verbs dan Mixed Verbs

4.1 Jenis Verbs yang boleh ditambah -ing seperti eating, sleeping
4.2 Jenis Verbs yang tidak boleh ditambah -ing seperti have, know,
own dan sebagainya.
4.3 Jenis Verbs campuran

5. Penggunaan Time Indicator dalam verb tenses

5.1 Penggunaan time indicator untuk Present tense seperti now,
right now, presently dan sebagainya.
5.2 Penggunaan time indicator untuk Past tense seperti yesterday,
last week, just now dan sebagainya
5.3 Penggunaan time indicator untuk Future tense seperti tomorrow,
next week, ten days from now

6. The Present Tenses

6.1 Simple Present
6.2 Present Progressive
6.3 Present Perfect
6.4 Present Perfect Progressive

7. The Past Tenses

7.1 Simple Past
7.2 Past Progressive
7.3 Past Perfect
7.4 Past Perfect Progressive

8. The Future Tenses

7.1 Simple Future
7.2 Future Progressive
7.3 Future Perfect
7.4 Future Perfect Progressive