Rahsia untuk menjadikan anak anda cemerlang dalam akademik.

Apakah rahsia menjadikan anak anda seorang pelajar yang cemerlang dalam bidang akademik?

Maybe kita boleh kongsi rahsia bagaimana nak menjadi anak-anak kita pelajar cemerlang dalam topik kali ini.. Kepada yang lain2 harap dapat berkongsi tips2 dan pengalaman anda sendiri supaya kita dapat sama2 membantu anak-anak kita.

Tips # 1 – Pastikan anak anda hadir dalam semua kelas

Seboleh2nya pastikan anak-anak anda jangan ponteng kelas lansung..Maybe anak anda boleh dapatkan nota dari kawan2 anda tetapi ianya tak akan sama dengan menghadiri kelas itu sendiri..Pengalaman saya masa belajar di UiTM dulu boleh nampak result2 yg kurang memberansangkan banyaknya disebabkan tak datang kelas..

Parents pun jangan ajar anak2 ponteng kelas ya kalau nak balik kampung ke or ada hal ke..Seboleh2 avoid it..

Kalau anak tak dapat juga pergi sekolah then pastikan mereka faham apa yang telah diajar..Kalau boleh, dapatkan ad hoc tuition untuk that particular topic. Anda perlu ingat yg kadang2 topik tu berkait dengan topik2 yang akan diajar in future.

Tips # 2 – Duduk di bahagian depan kelas

Tips ni pun pernah Dr Fadzilah Kamsah mentioned in ERa..

Kenapa perlu duduk depan?

1. Guru-guru anak anda akan kenal dengan mereka. Dia akan rasa yang anak anda memang minat dengan kelas dia dan dia akan rasa dihargai. Nanti nak tanya apa2 mmg senang je dia nak tolong..

2. Anak anda akan lebih concentrate. Kalau duduk belakang2 ada tendency untuk main2, tak concentrate, mengelamun.

3. Anak anda akan segan nak ponteng kelas sebab memang cikgu akan perasan kalau dia  x datang sebab dia selalu nampak anak anda itu di depan.

Tips # 3 – Pastikan anda sediakan jadual belajar untuk anak

Rasanya anda semua pernah dengar ” People don’t fail to plan but people plan to fail” atau dalam BM nya “Orang tidak merancang untuk gagal tapi mereka gagal untuk merancang”

So kita perlu buatkan rancangan untuk anak2 kita. Sediakan jadual yang munasabah untuk anak2 kita. Kalau dia ada kat rumah sediakan jadual yang sesuai. Ada banyak cara kita boleh check dia ikut atau tidak jadual tu:-

1. Suruh dia explain apa yang dia dah belajar for that day.

2. Suruh dia buat nota untuk apa yg dia dah belajar.

3. Dia dah siapkan latihan2 yang dah sepatutnya dia buat. Check balik dengan dia kenapa dia pilih jawapan2 tu sbb x nak diamain jawab je. Kalau boleh dapatkan buku2 latihan yang jawapan2nya boleh diasingkan supaya dia tidak meniru aja.

Advertisements

Selected prices of goods at Mydin Hypermarket

I have compiled the prices of selected goods sold at Mydin Hypermarket USJ. Prices were taken at Mydin, USJ. The writer is not responsible for any mistakes in the prices of the goods. Any comments or comparison of prices with other hypermarkets and shops are most welcome.

Berikut adalah harga jualan barang-barang tertentu yang dijual di Mydin Hypermarket di USJ, Subang Jaya semalam 18hb April 2008. Maklumat di ambil di lokasi. Penulis tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesilapan dalam harga-harga ini.

Barangan

Saiz / Berat / Kuantiti

Harga Biasa (RM)

1.

Minyak masak Saji

5 kg

13.35

2.

Minyak masak Seri Murni

5 kg

13.35

3.

Minyak masak Buruh

5 kg

13.35

4.

Minyak masak Neptune

5 kg

14.7

5.

Minyak masak Helang

5 kg

14.7

6.

Minyak masak Avena

5 kg

13.25

7.

Beras Thai Siam

10 kg

23.95

8.

Beras Langsat Import

10 kg

22.90

9.

Beras Rambutan 5%

10 kg

22.50

10.

Beras Mahsuri Siam

10 kg

21.5

11.

Beras Jasmine Super Special

10 kg

20.95

12.

Beras Jasmine Special

10 kg

21.9

13.

Beras Jasmine Super SST

10 kg

20.5

14.

Beras Masjid 5%

10 kg

19.5

15.

Beras Daun Sireh 5%

10 kg

22.90

16

Beras Mewah Siam Special

10 kg

19.90

Fundamentals of English Communication course starts this 2nd November!!!

Master the basics in English communication!

You can write and speak better English after the course!

Get promoted easily!

Help your children in their English!

Simple and easy to understand! Guaranteed!

Cost effective!

Weekend classes!

Online support through e-mail!

Complete notes in BM n BI!

Free one revision class worth RM60!

Discount for group registration!

Weekend classes!

Only 8 students per class!

Limited places available – Only 4 places left!


Join the Fundamentals of English KnowledgeCentre starting this2nd November 2008!

Cuba lihat apa kata pelajar-pelajar saya sebelum ini :-

1.Sebelum ini saya memang amat suka dengan cara cikgu menulis di buku cikgu dan sekarang ini saya lebih faham selepas menghadiri kelas cikgu untuk intake March 2008.

Sara – Kuala Lumpur

2. I have gone through the notes given and found it very interesting. On behalf of all my friends , we appreciate your dedication and commitment.

Sham – Bank Simpanan Nasional, Kuala Lumpur

3. Saya rasa macam saya belajar balik macam di sekolah dulu tapi lebih faham dengan apa yang di ajar.

Rina – Philips, Nilai.

Butir-butir lanjut

Yuran Pendaftaran – RM60 (utk confirm tempat!)

Tempoh masa kelas – 3 bulan

Lokasi kelas – Saujana Puchong (berdekatan Puchong Perdana)

Kekerapan kelas – Dua kali sebulan dan setiap kelas 3 jam

Kelas –Selesa dan berhawa dingin

Waktu kelas – 9.30 -12.30 p.m. Ahad pagi dua minggu sekali.

Yuran-Yuran Sepatutnya RM600 untuk 3 bulan

ANDA CUMA BAYAR RM330 untuk keseluruhan kelas! Cuma RM300 jika bayar penuh!!!

Boleh bayar dua kali!

Cara pengajaran – Dwi bahasa dalam bahasa Inggeris dan Melayu

Nota – Nota lengkap dalam dwi bahasa untuk semua topik

Lain-lain kelebihan – Nota-nota dan tips tambahan melalui email.

Pertanyaan lanjut tentang apa2 topik melaui email.

Latihan2 esei percuma yang akan disemak oleh saya melalui email.

Credentials Pengajar

1. Trainer English selama 7 tahun

2. Penulis 5 buah buku :-

1. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris
2. Cara Mudah Mempelajari bahasa Inggeris 2 – Perbualan telefon
3. Cara Mudah mengajar Anak-Anak Mempelajari bahasa Inggeris

4. Perbualan Mudah Bahasa Inggeris

5. Cara Mudah Mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk sekolah rendah.

3. Trainer di organisasi-organisasi besar

i. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate  English Grammar untuk staff EPF, Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

ii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate  English Grammar untuk staff Platinum Victory Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08
iii. Trainer kursus Fundamentals and Intermediate  English Grammar untuk staff Platinum Victory Dvelopment Sdn. Bhd., Kuala Lumpur –July 08 – Nov 08

iv. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk staff Kementerian Kesihatan, Putrajaya – Nov 07 – February 08

v. Trainer kursus Fundamentals of English Grammar untuk SCA Packaging Malaysia, Beranang, Selangor – Ogos 2007

vi. Trainer kursus Basic English Conversation untuk staff FAMA pada 10-12 July di Kalumpang Resort and Training Centre dan di Amansari Beach Resort, Kuantan pada 3-6 September 2007

vii. Trainer untuk staff Majlis Perbandaran Selayang dan Jabatan Kesihatan Terengganu di Hotel Dynasty pada 23-25 Mei dalam kursus “Practising Proper English at the workplace”

viii. Trainer di School of Banking, Affin Bank (1996-2000)

ix Speaker jemputan di Persatuan Hal Ehwal Bekas Anggota Tentera (PERHEBAT), Sungai Buloh.1996 -2000

Semua buku terbitan Perintis Publication dan boleh dilihat di laman web mereka di http://www.books.perintis.com.my/ dan biodata saya boleh di lihat di Panel Penulis,

Jika berminat sila hubungi saya segera kerana tempat terhad!

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711

Kursus bahasa Inggeris di Kuantan, Kuala Terengganu dan Kota Bharu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Saya dalam proses untuk menganjurkan kursus bahasa Inggeris di Kuantan, Kuala Terengganu dan Kota Bharu pada bulan Jun/Julai ini dan ingin membuat survey terlebih dahulu untukmenentukan samaada ianya feasible atau tidak. Details secara kasar adalah seperti berikut:-

1. Kursus – Kursus Belajar Bahasa Inggeris Secara Mudah

2. Kandungan kursus – Merangkumi asas-asas bahasa Inggeris seperti

1.1 Bahan2 rujukan dalam pembelajaran bahasa Inggeris
1.2 Penggunaan Kamus, Thesaurus dan buku-buku lain.
2.0 Apa itu Nouns dan bagaimana menggunakannya dengan betul
3.0 Fungsi Pronouns dalam menggantikan Nouns
4.0 Penggunaan Adjectives untuk menerangkan Nouns dan Pronouns
5.0 Pengenalan kepada Verbs
6.0 Penggunaan Adverb

3. Lokasi kursus – Hotel Seri Malaysia atau hotel-hotel lain yang sama taraf.

4. Masa -2 hari. Pagi ke petang atau Pagi ke malam.

5. Yuran – Anggaran dalam RM190 sahaja seorang. (syarikat lain biasanya megenakan yuran dalam RM400 – RM600 untuk kursus 2 hari)

6. Lain-lain – Yuran sudah termasuk minum pagi, makan tengahari dan minuman petang.

7. Nota – Nota yang lengkap berserta dengan senarai perkataan (Vocabulary list) akan diberikan.

8. Buku – Saya juga akan turut menjual buku2 tulisan saya dan juga buku terbitan Perintis Publication pada harga diskaun.

Kepadayang berminat dan ada komen atau pendapat, sila email kepada saya dicikgutuition@yahoo.com . Pandangan dan komen anda amat dialu2kan.

Mereka yang ingin mendaftar juga boleh berbuat demikian dan akan dapat diskaun khas.

Terima Kasih

Yusoff