Tawaran khas kelas BI di Putrajaya – cuma RM390!!

Untuk mereka yang tinggal sekitar Putrajaya, ada tawaran khas untuk anda di mana anda cuma perlu bayar RM390 sahaja untuk yuran kelas dan bukannya RM450!!!

Kursus Asas-Asas Perbualan dan Penulisan bahasa Inggeris bermula 18 hb April ini di Putrajaya!!!

Yuran cuma RM390!!!

Yuran biasa ialah RM450!!

Cuma ada 5 kekosongan sahaja lagi!!!

1. Tarikh mula kursus -Ahad 18 Aprill.

1b. Kekerapan kelas – Setiap minggu hari Ahad .

2. Masa kelas – 2.30-5.30 petang hari Ahad .

3.b Lokasi Kelas – Bilik Mesyuarat, Pusat Kejiranan Precint 9,

4. Tempoh kelas : 6 minggu (6 kelas @ 18 jam)

Hubungi saya di cikgutuition@gmail.com atau sms /call di 019-3090711 jika berminat.

Advertisements

Kursus-kursus bahasa Inggeris Februari dan March ini di Petaling Jaya/ Sunway

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pada bulan Februari dan March ini ada beberapa Kursus bahasa Inggeris
yang akan di jalankan oleh saya bertempat di lokasi baru di Leisure
Commerce Square yang berhadapan dengan kilang Freescale (dulunya
Motorolla) di sebelah Federal Highway dan setempat dengan HQ Kurnia
Insurance.. Lokasi kelas juga mudah untuk anda datang dengan :-

1. Komuter – Kelas terletak di sebelah Stesyen Setia Jaya, PJ. Ada
jejambat pejalan kaki terus ke bangunan Leisure Commerce Square.

2. LRT Putra – Anda boleh naik LRT Putra ke stesyen Kelana Jaya dan
kemudian naik feeder bus ke Pyramid dan turun di Leisure Commerce
Square. (Dlm 15 minit )

3. Bas awam – Anda boleh naik dari Stesyen Bas Kelang dan naik apa2
bas yang melalui Batu 10, Federal Highway.

KURSUS-KURSUS dalam bulan Februari dan March ini

1. Kursus Fundamentals of English Communication selama 3 1/2 bulan
bermula 14hb Februari ini. Kelas dibuat Sabtu petang pukul 2.30 – 5.30
petang, dua minggu sekali. Yuran cuma RM360 untuk keseluruhan kursus
dan cuma RM320 jika dibayar secara penuh pada kelas pertama.

Kelas ini akan memudahkan memahami aspek-aspek asas dalam bahasa
Inggeris seperti Nouns (Kata Nama), Pronouns (Kata ganti nama),
Adjectives (Kata sifat), Adverb (Kata keterangan) dan lain-lain.

2. Kursus Teknik Mudah dan Senang Mempelajari bahasa Inggeris pada 9hb
March (Cuti Umum Mauludul Rasul). Kelas dari 9 pagi hingga 2 petang.
Yuran cuma RM80 dan anda akan dapat Kamus Oxford yang terbaru percuma.

Kursus ini akan mendedahkan teknik2 yang mudah dan senang untuk mahir
dalam bahasa Inggeris melalui pembacaan, pendengaran, TV dan juga
kamus.

3. Kursus Intermediate English Communication selama 2 bulan (4 kelas)
bermula 14hb Februari ini. Kelas dibuat setiap Sabtu pagi,  pukul
10.00 – 1 petang. Yuran cuma RM240 untuk keseluruhan kursus dan cuma
RM220 jika dibayar secara penuh pada kelas pertama.

Kelas ini akan memudahkan memahami Verb Tenses dimana anda akan
belajar penggunaan Kata Kerja dalam bahasa Inggeris seperti study,
studies, studied, studying dan sebagainya.

Semua kursus ini akan diajar dengan menggunakan bahasa Inggeris dan
juga Melayu dan mudah untuk difahami.

Kepada yang berminat, sila hubungi saya segera kerana semua kursus
terhad kepada 20 orang sahaja,

Yusoff
019-3090711

Pertanyaan Marketing – Bagaimana cara membuka Salon Kecantikan?

Pertanyaan

Assalamualaikum

Cikgu, saya nak tahu apa yg perlu sediakan atau cara utk seseorang buka sebuah salun kecantikan.

t/kasih
__________

Lina
Kuala Lumpur

================================
Jawapan

Waalaikumsalam

Banyak tu kena tahu.. 🙂

Apa yang penting ialah you kena minat and tahu tentang industri tersebut. Kalau boleh maybe mulakan secara part time or kalau ada kawan2 yg dah mulakan perniagaan ini, you can also ask them macam mana perniagaan ini sekarang terutamanya pada waktu keadaan ekonomi meleset ini, industri kecantikan memang akan terjejas oleh kerana orang ramai akan mengurangkan perbelanjaan.

Dalam pemasaran perkhidmatan macam Salun ni ada 6 P yang perlu di ketahui dan perlu anda titik beratkan iaitu:-

1. Product – Kena tahu apa produk yang hendak ditawarkan iaitu produck fizikal seperti beauty products (cream, lotion, shampoo etc) dan juga produk perkhidmatan seperti massage, spa, facial treatment, andaman etc. Anda mesti kenal produk anda secara terperinci dan pastikan produk2 fizikal anda itu selamat digunakan.

2. Place – Kena kenal pasti tempat/lokasi kedai tersebut dan kena buat kajian adakah tempat itu strategik ie adakah permintaan untuk perkhidmatan anda itu tu..

3. Price – Adakah ‘prices’ untuk barangan dan service anda itu competetive..Kalau mahal dari org lain pun boleh jugak jual tapi you must be very good or mmg dah established eg pernah make up artist ke etc..

4. Promotion – Apakah promotion yang boleh dibuat untuk memperkenalkan salon you tu..? Boleh buat flyer/brochure and masukkan dalam mail box sekitar kedai (paling murah), iklankan di internet (percuma je), iklankan di akhbar2 atau magazine (mahal tapi mungkin berbaloi) dan lain2.. Boleh juga buat promotion bukak kedai baru seperti 50% off untuk tarik org cuba your service and pastikan yg 1st service tu mmg best untuk mereka dtg lagi..

5. Process – Untuk service industry ‘process’ amat penting iaitu untuk memastikan consistency dalam delivery. Maksudnya kalau orang datang untuk facial pada pertama kali di kedai anda, boleh kah anda pastikan yang bila pelanggan datang kali kedua, mereka akan dapat service yang sama kualitinya? Ini bermakna kalau anda upah pekerja, anda kena pastikan yang mereka betul2 terlatih untuk memastikan perkihdmatan yang mereka berikan adalah consistent sepanjang masa. Cuba lihat bagaimana pekerja2 McDonald melayan anda bila anda ke McD. Secara amnya mereka akan:-

i. Senyum.
ii. Ucap selamat kepada anda – eg “Selamat datang”, “:Selamat Petang” etc
iii. Tanya anda nak makan di situ atau take away.
iv. Ambil order anda.
v. Cadangkan side order seperti fries, sundae etc. untuk meningkatkan jualan.
vi. Mengulang semula pesanan anda agar mereka memberikan anda apa yang anda betul2 order.
vii. Mengucapkan “Terima Kasih‘ kepada anda bila selesai.

Ini proses di kaunter. Kalau proses di dapur MCD pun sudah disiapkan dengan begitu terperinci seperti suhu dapur, berapa lama stok makanan boleh disimpan dan sebagainya. Ini amat penting terutamanya jika anda ingin membuka cawangan2 nanti dan ingin mengekalkan kualiti perkihdmatan anda.

vi. People – Dalam industri perkihdmatan, amat penting untuk anda menguapah pekerja yang bagus untuk memastikan kualiti perkhidmatan yang baik. Pastikan mereka mempunyai sikap yang bagus oleh kerana mereka perlu melayan kerenah pelbagai jenis pelanggan dan pastikan juga mereka mempunyai kemahiran yang cukup untuk memberikan perkihdmatan kepada pelanggan2 anda. Perlu diingat yang Salon Kecantikan banyak bergantung kepada ‘Words of Mouth” advertisement di mana anda perlu mengharapakan pelanggan2 anda menceritakan pengalaman positif mereka di Salon anda untuk menarik pelanggan2 baru.

Semasa cuti Raya baru2 ini saya ada melawat kedai makcik saya di Sungkai yang menawarkan perhkhidmatan andaman dan baju pengantin dan dapat melihat yang perniagaan beliau amat maju walaupun cuma berpusat di sebuah pekan yang kecil. Apa yang saya lihat ialah beliau mengamalkan strategi2 ini:-

1. Tidak menghadkan perkhidmatan beliau di pekan Sungaki sahaja tetapi turut menawarkan perkhidmatan ke Slim River, Trolak, Bidor dan Tapah. Apa yang beliau buat ialah mengenakan caj perjalanan untuk tempat2 di luar Sungkai.

2. Menawarkan pakej yang berbeza2 yang merangkumi khemah, pelaming, catering dan juga khidmat jurugambar.

Apa yang saya lihat ialah ramai pelanggan yang datang ialah pelanggan yang dapat tahu dari jiran2 mereka yang telah menggunakan perkhidmatan beliau dan mereka boleh nampak hasil perkhidmatan beliau itu.

Apa yang paling penting ialah anda perlu mempunyai ‘ILMU” yang mencukupi untuk bukan sahaja membuka kedai tersebut tetapi juga perlu tahu strategi2 pemasaran untuk :-

1. Meningkatkan jualan
2. Menghadapi persaingan
3. Membuat promosi
4. Membuka cawangan
5. Mengembangkan pasaran
6. Strategi bila ekonomi meleset

Pastikan anda hadiri  kursus2 keusahawanan yang boleh anda sertai terutamanya kursus2 percuma yang dijalankan oleh MARA dan lain2 agensi kerajaan sebelum dan juga selepas anda membuka Salon tersebut.

Bak kata Saipul Apek ‘It is easy to open a shop but not easy to keep a shop open” atau ‘ Amat mudah untuk membuka kedai tetapi bukan senang nak kekalkan kedai itu terbuka”

Saya harap penerangan saya ini serba sedikit boleh membimbing Puan.

Yusoff

Back to Basic marketing # 1 – What is marketing? / Apa itu Pemasaran?

Pengenalan

InsyaAllah saya akan memulakan satu lagi siri Back To Basic berkenaan dengan Marketing atau pemasaran pula. Walaupun saya merupakan graduan dalam Finance and Banking tetapi saya amat meminati subjek ini kerana ianya amat menarik buat saya terutamanya sekarang ini saya juga sekarang ini merupakan seorang usahawan dalam bidang pendidikan dan oleh itu aspek pemasaran juga amat penting untuk memastikan yang perniagaan yang saya jalankan ini akan lebih berjaya di masa hadapan.

Saya juga pernah terlibat secara lansung dalam bidang pemasaran terutamanya dari segi pemasaran perkhidmatan produk-produk bank dan institusi kewangan dan juga dalam memasarkan produk-produk IT yang turut melibatkan pemasaran di peringkat antarabangsa seperti di Saudi Arabia.

Mungkin ada yang akan mengatakan yang aspek pemasaran ini tidak penting atau tidak perlu dalam perniagaan kerana ada banyak juga usahawan atau perniagaan yang sudah berjaya tanpa ada pengetahun tentang pemasaran lansung atau tidak pernah belajar lansung tentang pemasaran atau marketing ini secara formal.

Memang saya akui ramai peniaga di luar sana yang berjaya tanpa apa-apa pengetahuan formal tentang marketing ini tetapi sebenarnya mereka samaada sedar atau tidak ada menggunakan teknik-teknik pemasaran yang ada dalam buku-buku teks tanpa mereka sedari. Ini kerana mereka telah mempelajarinya secara tidak formal melalui:-

1. Pemerhatian – Observation yang dibuat terhadap perniagaan yang sedia ada dan kemudian mengaplikasikannya kepada pernigaan mereka.

2. Pembacaan – Ada juga teknik-teknik pemasaran yang telah mereka perolehi melalui pembacaan dalam majalah-majalah, akhbar-kahbar dan juga buku-buku.

3. Pengalaman –Ramai juga peniaga yang memperolehi asas-asas pemasaran mereka memalui pengalaman mereka berkerja dengan orang lain atau melalui kaedah ‘trial and error’ dalam perjalanan perniagaan mereka.

Pada saya semuanya boleh membawa hasil, samaada pembelajaran secara formal atau tidak formal. Apa yang saya cuba usahakan dalam artikel saya ini dan dalam artikel-artikel saya yang akan datang ialah untuk mempercepatkan proses anda menguasi ilmu pemasaran ini dan berharap anda dapat melaksanakan teknik-teknik ini jika anda memang seorang peniaga atau anda ada niat untuk menceburi bidang perniagaan di masa akan datang.

Definisi Marketing

Terdapat banyak definisi yang telah diberikan oleh pakar-pakar pemasaran di seluruh dunia untuk dengan tepat mendefinisikan apakah itu pemasaran. Wikipedia mendefinisikan Marketing sebagai satu proses yang berterusan dalam perancangan dan juga perlaksanaan 4 unsur pemasaran iaitu:-

1. Product -Produk fizikal dan jugak perkhidmatan.
2. Price – Harga produk dan perkhidmatan anda.
3. Place – Lokasi di mana produk atau perkidmatan anda ditawarkan.
4. Promotion – Promosi yang dilakukan untuk memperkenalkan produk dan perkhidmatan anda seperti melalui iklan akhbar.

Kebanyakan daripada kita selalu tersalah faham dengan menganggap yang marketing ini cuma melibatkan jualan dan iklan atau sales and advertising. Ini adalah salah satu silap faham yang biasa kerana kita sering terdedah kepada iklan-ilan tv, iklan-iklan di akhbar, iklan-iklan spam di email kita dan sebagainya. Sebenarnya jualan dan iklan cuma merupakan sebahagain kecil sahaja dari marketing kerana banyak lagi aspek-aspek penting dalam pemasaran yang anda perlu tahu untuk betul-betul menggunakan pemasaran dengan efektif dalam perniagaan anda.

Saya lebih suka dengan definisi marketing seperti yang telah dengan tepat didefinisikan oleh Philip Kotler dan Gary Armstrong di dalam buku Principles of Marketing (Prentice Hall, 2008). Mereka telah mendefinisikan marketing sebagai ”the process by which companies create value for customers and build strong customer relationships in order to capture value from customers in return”.

Dalam erti kata lain mereka telah mendefinisikan marketing sebagai “satu proses di mana sesuatu perniagaan itu menciptakan nilai untuk pelanggan-pelanggan mereka dan membina hubungan yang rapat dan kuta dengan pelanggan-pelanggan mereka untuk mendapatkan nilai daripada pelanggan-pelanggan mereka sebagai balasan”

Ini bermakna, marketing pada zaman yang serba moden ini perlu keluar dari kepompong ”tell and sell” atau ’beritahu dan jual” tetapi perlu mendakap konsep baru dalam marketing iaitu “memuskan kehendak pelanggan-pelanggan” . Ini kerana pelanggan-pelanggan sekarang adalah lebih canggih dan lebih berpengetahuan dan juga lebih demanding dalam memenuhi kehendak seharian mereka.

Sebagai seorang pemasar, anda perlu mengetahui kehendak pelanggan-pelanggan anda supaya anda mengeluarkan produk-produk atau menawarkan perkhidmatan-perkhidmatan yang memberi nilai yang tinggi kepada pelanggan-pelanggan dan kemudiannya meletakkannya pada harga yang efektif, mengagihkan dan mempromosikannya juga dengan efektif, maka produk dan perkhidmatan anda akan terjual dengan lebih mudah.

Peter Drucker, seorang pakar pengurusan, juga ada menyebut “The aim of marketing is to make selling unnecessary”. Ini bermakna tujuan utama pemasaran ialah membuatnya dengan betul dan efektif dan akhirnya produk dan perkhidmatan anda akan terjual dengan sendiri tanpa perlu bersusah payah untuk menjula dan mempromosinya.

Adalah diharap dalam topic mukadimah ini, akan membuka mata anda untuk melihat pemasaran ini dalam perspektif yang berbeza.